Informatie over Emigreren

Wat doe ik met mijn inboedel als ik ga verhuizen naar het buitenland?

Wanneer je een eigen woning hebt of een woning huurt, is de kans groot dat je ook je eigen bezittingen hebt. Een van de grootste keuzes die je moet maken tijdens de voorbereidingsperiode is: Wat doe ik met mijn inboedel als ik internationaal ga verhuizen? Ga je alles verkopen of neem je het mee naar je nieuwe bestemming? Of toch iets tussen in? In dit blog helpen we je op weg om de keuze te maken die het beste bij jouw situatie past.

Wat je met je inboedel doet is natuurlijk niet zwart-wit. Het is niet óf alles verkopen óf alles meenemen. Er zitten nog veel meer keuzes tussenin. Het aantal spullen wat je mee kunt nemen tijdens een verhuizing is ook afhankelijk van de grootte van de woning in je nieuwe land. Wat ook kan meespelen is of je een woning huurt of koopt die al gemeubileerd is of hoe duur het is op de plek van bestemming om een compleet nieuwe inboedel te kopen.


Spullen verkopen en op bestemming nieuwe spullen aanschaffen

Een van de opties wat je met je inboedel kunt doen is alles verkopen. Dit kan vooral een goede optie zijn als je van een groot huis naar een klein appartement gaat verhuizen en de grote meubelstukken niet mee kunt nemen. Kleine en persoonlijke items kun je dan in koffers meenemen. Een voordeel hiervan is dat het een mooi zakcentje op kan leveren.

Natuurlijk is het altijd goed om na te gaan welke spullen je allemaal wel en niet wilt bewaren. Dit kunnen ook kleinere items zijn zoals kleding, DVDs, boeken en andere spullen die al jaren verdwaald in de kast of onder gestoft op een zolder liggen. Hier kun je al vroegtijdig mee beginnen en deze spullen door de maanden heen verkopen, doneren of weggeven.


Spullen opslaan bij familie of vrienden

Vragen of een familielid je complete inboedel voor een jaar of twee op wil slaan is misschien niet de beste keuze. Wanneer je voor een paar jaar naar het buitenland verhuist, heb je altijd persoonlijke spullen die eigenlijk onhandig zijn om mee te nemen, maar ook te waardevol zijn om weg te doen.

Dit zijn vaak ook geen grote hoeveelheden en daardoor makkelijk in te pakken in een of meerdere dozen. Je familielid of vriend zal door de kleine hoeveelheid en waarde van de inhoud eerder geneigd zijn om een plekje vrij te maken op een zolderkamer of in de kelder.


Je inboedel opslaan bij een bedrijf

Verhuis je voor één jaar naar het buitenland en vind je het niet de moeite om je inboedel mee te nemen of te verkopen, dan kun je je spullen opslaan bij een opslagbedrijf. In tegenstelling tot spullen opslaan bij familie zitten hier natuurlijk kosten aan verbonden. Er zijn verschillende soorten opslagmogelijkheden:

 • Self storage – je huurt een ruimte of unit bij een opslagbedrijf.
 • Mobiele opslag – je spullen opslaan in een container.
 • Garagebox – wooncorporaties verhuren vaak dit soort boxen
 • Loods of schuur – huurt een ruimte via particulieren zoals een boer.
inboedel verhuizen
Photo by JOSHUA COLEMAN on Unsplash

De meeste mensen kiezen ervoor om hun spullen op te slaan in een self storage unit. Je moet zelf de spullen naar deze opslag brengen en inladen. De units die je kunt huren verschillen van grootte. Het is dus belangrijk van tevoren te weten hoeveel spullen jij ongeveer in een unit op wilt slaan. Bedenk ook van tevoren wat je eisen zijn voor deze vorm van opslag. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit (on)beveiligde opslag, maar ook gekoelde of verwarmde units. Ga voor je je spullen opslaat langs bij het bedrijf om verschillende ruimtes te bekijken en bepaal wat voor soort ruimte het beste is.

Je kunt ook je inboedel tijdelijk opslaan bij een verhuisbedrijf. Echter, je moet dan wel gebruik maken van de services van dit bedrijf. Het is dus niet mogelijk om alleen spullen bij een verhuisbedrijf op te slaan.


Wat kost het opslaan van mijn inboedel bij een bedrijf?

De kosten voor het opslaan van je inboedel is afhankelijk van verschillende factoren zoals de soort opslag die je kiest, de grootte van je ruimte, wel of geen climate control, locatie en de huurperiode. Gemiddeld wordt gezegd dat je €125 per maand moet betalen voor de inboedel van een tweekamerappartement. De unit heeft dan ongeveer een opslagruimte van 24 kubieke meter.

Daarnaast kunnen er nog extra kosten bijkomen zoals administratiekosten, een inboedelverzekering, borgkosten en de kosten voor een slot. Een verhuisbedrijf komt bij jouw thuis de spullen inpakken en ontruimt je woning. Hiervoor worden ook extra kosten in rekening gebracht.


Je inboedel verhuizen naar het buitenland

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je spullen of een gedeelte daarvan mee te nemen naar je nieuwe bestemming. Je kunt dan gebruik maken van een verhuisbedrijf. Voordelen hiervan zijn is dat ze alles in komen pakken, meenemen, tijdelijk opslaan en verhuizen naar je bestemming. Een internationaal verhuisbedrijf regelt alles voor je.

Bij het kiezen van een verhuisbedrijf is het goed om op enkele zaken te letten. Het is natuurlijk belangrijk dat het bedrijf ervaring heeft met verhuizingen naar het land waar je gaat wonen. Daarnaast moet je ook kijken naar hoe je spullen vervoerd worden (vrachtauto/boot), of je transport internationaal verzekerd is en of het transport op de eindbestemming geregeld is.

Je kunt er ook voor kiezen om je inboedel op te sturen met het vliegtuig. Hoewel dit de snelste en gemakkelijkste optie is, is dit ook de duurste optie.

inboedel verhuizen
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels


Je inboedel verhuizen in een container

Verhuis je naar een ander continent, dan is een verhuizing met een container op een boot de meest gekozen en goedkoopste optie. Samen met het internationale verhuisbedrijf kijk je hoe en wanneer je het beste je inboedel kunt verhuizen om ervoor te zorgen dat je op de plaats van bestemming niet te lang hoeft te wachten op je spullen.


Hoeveel kost het om je inboedel te verhuizen in een container?

De prijs van een container is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de container die je huurt en waar je je spullen naar toe wilt verhuizen. Het is dus van belang vooraf te weten wat je mee wilt nemen en hoeveel ruimte dit ongeveer op gaat nemen. Er zijn verschillende professionele verhuisbedrijven op de markt maar deze hanteren allemaal verschillende prijzen. De beste optie is om offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven die ervaring hebben met het land waar je naar toe gaat.


Wil jij ook zo min mogelijk stress ervaren tijdens je internationale verhuizing?

Nu kun je verschillende bedrijven benaderen voor offertes en vragen beantwoorden. Hiervoor zul je continu in contact met ze moeten staan. Uit ervaring weten wij dat daar veel tijd in gaat zitten. De periode van voorbereiding is al zo druk, dus waarom zou je niet enkele zaken uitbesteden aan experts? Dit geeft veel meer rust!

Op de website van Sirelo, een onafhankelijk verhuisplatform, kun je gratis 5 offertes aanvragen van professionele verhuisbedrijven. Ontzettend handig om alles in een keer op papier te krijgen zonder teveel gedoe! Op de website van Sirelo vind je ook een handige ‘volume calculator’ voor je container. Je kunt direct uitrekenen hoe groot ongeveer je container moet zijn. Klik op onderstaande afbeelding om naar de website van Sirelo te gaan en vraag de gratis offertes aan.

Ga jij ook verhuizen naar het buitenland?
Hier vind je meer handige tips!

6 Comments

 • irene

  Ik heb erg goede ervaringen met self storage. Wel ging het om een redelijk beperkte hoeveelheid aan inboedel, die ik echter absoluut wilde bewaren. Wanneer het gaat om inboedel die in een kleine bestelwagen past, is dit een hele gunstige en veilige optie voor opslag.

 • Marie

  Het kan inderdaad goed zijn de spullen die je niet meer gebruikt te verkopen. Daarnaast vind ik het ook altijd handig om spullen op te slaan bij familie of in een opslagruimte. Sommige meubels kunnen later namelijk nog van pas komen!

 • Maria ten Hoeve

  Wij gaan ook verhuizen naar het buitenland en we weten inderdaad nog niet wat we met de inboedel gaan doen. Mijn ouders hebben een grote zolder dus wellicht kunnen we daar wat spullen kwijt. Self storage is ook een goed idee, vooral voor meubels. Dank voor het delen!

 • Emma

  Bedankt voor de tips! We hadden nog niet over self-storage nagedacht, hier gaan we ons eens verder in verdiepen, want we gaan binnenkort verhuizen naar het buitenland. Ik heb het idee dat bij internationale verhuizingen meer komt kijken dan verwacht. Een goed verhuisbedrijf is denk ik essentieel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *