Duikvakanties

5 Grootste onwaarheden van een liveaboard duikvakantie ontkracht

Een half jaar na het halen van ons certificaat besloten we op een grote duikbeurs eens gek te doen en een liveaboard duikvakantie te boeken. We hadden hier wel eens van gehoord, maar geen idee of dat iets voor ons was.
Maar we hebben pas een half jaar ons certificaat, kunnen we dan wel mee op zo’n liveaboard? ‘Tuurlijk!’ was het antwoord. Toch nog twijfelend boekten we een lang weekend naar Pulau Tioman, in het oosten van Maleisië. Drie dagen lang alleen maar duiken vanaf een boot met andere enthousiaste duikers. Wij hebben een heerlijk weekend gehad! Na het lezen van dit blog boek jij zonder twijfel je eerste liveaboard duikvakantie!


Wat is een liveaboard duikvakantie?

Voor veel (nieuwe) duikers is een liveaboard een relatief onbekend begrip. Laten we dus eerst even uitleggen wat een liveaboard duikvakantie precies is. Veel mensen gaan met een organisatie of duikschool overdag met een boot ergens langs de kust duiken en komen in de avond weer terug aan land. De volgende dag doe je weer hetzelfde.

Ten eerste kun je met een liveaboard duikvakantie meer uit het duiken halen. Laten we kijken naar het woord: ‘Live’ is wonen en ‘aboard’ betekend op of in een voertuig, in dit geval een boot. Je verblijft dus letterlijk, gedurende je hele vakantie, op een speciale duikboot. Deze boot is als het ware je hotel. Je eet, relaxt en slaapt op deze boot. De boot kan je naar duikspots brengen die verder van de kust af liggen en daardoor vaak mooier of minder toeristisch zijn. In de avond en nacht vaar je vaak van bestemming naar bestemming, zodat jij overdag geen tijd kwijt bent aan reizen. Je hoeft je alleen maar druk te maken om welke vissen je die dag gaat zien. Ideaal!


Lees hier waarom wij kozen voor een SSI
duikcertificaat in plaats van PADI


Hoe verlopen de dagen op een liveaboard?

Het programma van elke liveaboard is ongeveer hetzelfde. De grap is vaak dat je er maar voor drie dingen komt: duiken, eten en slapen. En eigenlijk is dat ook 90% van wat je op de boot zult doen. Duiken kost veel energie dus moet je tussendoor extra eten om genoeg energie te hebben voor je volgende duik. Het programma is ook afhankelijk van hoeveel duiken je per dag wilt nemen.

Een voorbeeldprogramma:

Snack op de vroege ochtendSurface Interval 3 - Snack
Duik 1Duik 4 - Einde middag of nachtduik
Surface Interval 1 - OntbijtSurface Interval 4 - Snack
Duik 2Duik 5 - Nachtduik
Surface Interval 2 - LunchDiner
Duik 3

De eerste duik begint vaak al vroeg in de ochtend. Je krijgt voor het duiken een kleine snack, zodat je niet op een lege maag hoeft te duiken.

Tijdens elk surface interval heb je de mogelijkheid om genoeg te eten en te drinken. Ook zal de briefing van de volgende duik, vaak aan het einde van je surface interval, plaatsvinden.

Niet iedereen op een liveaboard heeft dezelfde duikervaring of wil evenveel duiken maken als de rest. Deze keuze ligt geheel bij jou. Sommige duikers vinden drie duiken per dag prima. Andere kiezen voor vier om zo aan het einde van de middag nog een duik mee te pakken omdat ze nachtduiken niet prettig vinden. Andere duikers maken van hun vierde duik juist wel een nachtduik omdat ‘s nachts de onderwaterwereld weer compleet anders is.

Liveaboard duikvakantie
Onze duikboot in Pulau Tioman, Maleisië


De hele dag op een duikboot zitten is saai

Het klopt dat je de hele dag op een duikboot zit, maar je bent er om te duiken, niet om de hele dag over de open zee te staren. Tijdens een liveaboard vakantie maak je tussen de drie tot soms wel vijf duiken per dag. Tussen het duiken door ben je vooral bezig met eten, drinken, wat rusten, de briefing van de volgende duik bijwonen, je logboek bijhouden, foto’s van je vorige duik bekijken, je equipment klaarmaken voor de volgende duik en gezellig kletsen met medepassagiers. Dus saai? Wij vinden van niet!


Een liveaboard duikvakantie is alleen voor ervaren duikers

Veel nieuwe duikers denken dat liveaboard duikvakanties alleen maar geschikt zijn voor ervaren duikers. Wij snappen het intimiderende gevoel maar niets is minder waar! Of je nu op gaat voor je open water of advanced, simpelweg gaat fun diven of diverse specialties gaat halen, iedereen is welkom! Vaak zijn er verschillende instructeurs aanwezig die je kunnen begeleiden tijdens je certificering. Goede organisaties delen duikers in op ervaring zodat iedereen met ‘gelijken’ duikt.

Daarnaast heeft iedereen op de boot dezelfde passie. Je maakt daardoor meteen een connectie met iedereen. Er hangt er een hele fijne en gezellige sfeer op de boot waardoor je je meteen op je gemak zult voelen. Bovendien is iedereen een beginner geweest. Een liveaboard is dus de perfecte plek om tips in te winnen over hoe jij een betere duiker kunt worden.


Een duikvakantie is alleen leuk als je kunt duiken

Natuurlijk zal een liveaboard duikvakantie vooral draaien om duiken. Maar wist je dat er ook genoeg organisaties zijn die ervoor zorgen dat de niet-duikers het goed naar hun zin hebben? Activiteiten voor niet-duikers kunnen zijn: Snorkelen, zwemmen, eilandtour, kajakken, diepzeevissen, yoga, cocktailuurtje, wildlifespotten zoals walvissen en op luxe boten is er soms zelfs een complete spa aanwezig!

We snappen dat het voor niet-duikers erg lang lijkt om bijvoorbeeld een hele week op een boot te moeten zitten. Overal ter wereld worden er ook kortere liveaboard vakanties aangeboden, bijvoorbeeld een lang weekend. In deze kortere periode kun je helemaal tot rust komen van een drukkere rondreis of de stress van alledag.

Liveaboard duikvakantie
Genieten van de prachtige zonsondergang bij Pulau Tioman


Op een duikboot heb je amper ruimte

Laten we voorop stellen dat er maar een maximaal aantal duikers of gasten mee mogen op een boot. Hoe veel passagiers dat zijn, hangt natuurlijk samen met hoe groot de boot is en wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Ondanks dat kiezen sommige organisaties ervoor om bewust minder gasten mee te nemen, zodat men niet alleen meer ruimte heeft maar ook om de vakantie persoonlijker te maken.

Duikboten zijn er in verschillende vormen en maten, zo ook het aanbod in kamers. Op een duikboot worden er vaak een of meerdere tweepersoonskamers aangeboden. Deze zijn vaak groter en beschikken over een eigen douche en toilet. Hoe groter en hoe luxer de boot, des te meer tweepersoonskamers er beschikbaar zullen zijn. Natuurlijk zijn deze ook duurder dan een gedeelde kamer.

Daarnaast worden er drie- en vierpersoonskamers aangeboden. Wanneer je alleen op reis bent deel je dus deze kamer met andere duikers en slaap je in een van de stapelbedden. Deze kamers zijn vaak aan de kleinere kant, vooral op goedkopere duikboten. Vaak heeft elke kamer wel een eigen toilet en douche en deze deel je dan alleen met je kamergenoten.

Het duikdek is vaak ruim opgesteld met genoeg ruimte om jezelf klaar te maken voor een duik, spoelbakken om je equipment schoon te houden en plek om je spullen op te bergen of te laten drogen na een dag duiken.

Daarnaast heeft een duikboot een of meerdere verdiepingen met ruimtes waar je kunt eten, tot rust kunt komen, spelletjes kunt spelen of heerlijk een boek kunt lezen. Vaak is het hoe duurder en luxer de boot, hoe meer ruimte je hebt.


Heb je onze ultieme duikvakantiepaklijst al?
Super handig! Download snel hier!


Een liveaboard duikvakantie is altijd duur

Natuurlijk is de prijs erg afhankelijk van de plek waar je gaat duiken, hoe lang je vakantie is en ook het seizoen. Een liveaboard in de Maldiven is een stuk duurder dan in bijvoorbeeld Egypte of Maleisië. Een 10-daagse duikvakantie is ook veel duurder dan een lang weekend duiken. Zoals hierboven beschreven kan ook je kamerkeuze invloed hebben op de prijs die je betaalt.

Bekijk ook goed voor je boekt wat er allemaal inbegrepen zit in je verblijf. Niet elke organisatie biedt hetzelfde aan. In de prijs zit meestal de overnachtingen, maaltijden, non-alcoholische dranken en je duikinstructeur/gids inbegrepen. Wellicht zit in de vakantie die jij boekt je equipment wel inbegrepen of andere activiteiten die de organisatie aanbiedt. Vergelijk dus goed voor je boekt.

Gelukkig is er tegenwoordig voor elk budget wel een leuke vakantie te vinden. Een goede website om een liveaboard duikvakantie te boeken is bijvoorbeeld Diving Specials. Op deze site vind je goede aanbiedingen voor liveaboard vakanties van over de hele wereld.

Liveaboard duikvakantie
Wat een super leuke tijd hadden we!


Lees hier meer artikelen over de leukste
duikspots en handige duiktips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *