Informatie over Emigreren

Werk vinden in het buitenland: 5 tips voor een succesvollere zoektocht

‘Ik wil ook wonen in het buitenland. Hoe kan ik werk vinden in het buitenland?’ Met stipt op nummer één wordt deze vraag het meeste aan mijn gesteld. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is ook een hele moeilijke vraag om te beantwoorden omdat er veel factoren afhankelijk zijn van het antwoord op deze vraag. Na het lezen van dit blog weet je waarom het zo lastig is om antwoord te geven op deze veelgestelde vraag en kun je met onze tips zelf aan de slag om werk te vinden in het buitenland.


Kan ik makkelijk werk vinden in land x, y of z?

Ik krijg heel vaak de vraag of het makkelijk is om in een bepaald land te wonen. Mits de vraag gericht is op Amerika of Singapore, is het voor mij heel moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Ik heb namelijk geen specifieke kennis van de banenmarkt van alle landen over de hele wereld. Hiervoor zul je zelf op onderzoek uit moeten gaan. Hier geef ik je later meer tips voor.

Sommige mensen weten ook niet waar ze naar toe willen en vragen me of emigreren moeilijk is. Om deze vraag te beantwoorden is het ook handig om te weten naar welk land of welke landen je toe wilt verhuizen. Weet je dit niet, dan is het lastig om iets over het emigratieproces te zeggen en hoe moeilijk (of makkelijk) het is om dat land in te komen of er werk te vinden.

Ten derde zijn de vaardigheden die je hebt ook erg van belang. Veel landen laten bijvoorbeeld alleen mensen toe die een speciale skill set hebben. De bedrijven moeten dus aantonen dat ze niemand in hun eigen land kunnen vinden met die bepaalde skill set en waarom jij dus noodzakelijk bent voor dat bedrijf.

Als laatste is het werkveld waarin je werkt ook belangrijk. Net zoals in Nederland is er een verzadiging in sommige branches. Werk vinden in Nederland is soms al moeilijk. Hetzelfde geldt voor sommige branches in het buitenland. Hoe dat is voor jou sector, dat moet je uit gaan zoeken met een uitgebreid onderzoek.

Werk vinden in het buitenland
Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels


Kan ik werk zoeken op een toeristenvisum?

Zoals uitgelegd is, is elk land anders qua regels. Dit geldt ook voor werk zoeken. Niet elk land laat het toe om jou als buitenlander zomaar werk te laten vinden terwijl je in hun land op bezoek bent.

Ik zie veel mensen zeggen: ‘Ik ben van plan daar gewoon even op vakantie te gaan en op een toeristenvisum werk te zoeken. Ik heb zo veel weken de tijd. Dat zal toch wel moeten lukken?’ Nou, nee, dat is dus sterk afhankelijk per land. In Amerika is het bijvoorbeeld verboden om op je ESTA werk te zoeken of zelfs vrijwilligerswerk te doen. Komen ze hier achter dan is de kans groot dat je het land nooit meer in mag op een werkvisum en met een beetje pech voorlopig ook niet meer op een ESTA.

Singapore laat het bijvoorbeeld wel toe om werk te zoeken op een toeristenvisum. Dit maakt werk vinden een stuk gemakkelijker. Zo zie je maar dat elk land weer compleet andere regels heeft. Let daar ontzettend goed op voordat je de regels overtreedt!


Moet ik werk vinden in het buitenland om ergens te kunnen wonen?

Binnen de Europese Unie geldt dat iedere EU-burger het recht heeft om in een ander EU-land te mogen wonen, werken, studeren, werk te zoeken of zelfs met pensioen te gaan. Het is dus mogelijk om simpelweg je koffers te pakken, je auto vol te laden, naar bijvoorbeeld Spanje te rijden, daar een appartement te huren en werk te zoeken, precies zoals elke Spanjaard dat ook doet.

Het scheelt enorm dat je binnen Europa geen regels hebt rondom de aanvraag van ingewikkelde visums en eindeloos papierwerk. Natuurlijk hebben de EU-landen onderling wel kleine verschillen in regels. Bijvoorbeeld: In sommige landen moet je je aanwezigheid melden, terwijl dat in andere landen niet noodzakelijk is tenzij je er een langere tijd woont. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Bekijk de regels goed van het land waarnaar je wilt emigreren!


Tips voor een banenonderzoek

Ben je serieus aan het nadenken om tijdelijk of permanent in het buitenland te gaan wonen? Dan raad ik je aan eerst uitgebreid de tijd te nemen voor een banenonderzoek. Verhuizen doe je niet zomaar en je zult dus bereid moeten zijn om veel zaken grondig uit te pluizen. Zo ook het zoeken naar werk. Een baan komt meestal niet aanwaaien.


Wat is een banenonderzoek?

Een banenonderzoek is een uitgebreid onderzoek naar welke banen er beschikbaar zijn binnen de sector waarin je nu werkt of waarin je wilt werken als je in het buitenland woont. Veel landen hebben namelijke de regel dat je zonder een baan geen visum aan kunt vragen en daardoor ook niet in het betreffende land kunt wonen. Door onderzoek te doen krijg je een beter inzicht of er banen beschikbaar zijn en welke banen dat dan zijn. Je weet precies waar je op kunt solliciteren.


Tip 1: Zoek werk op online banenwebsites

Tegenwoordig staan veel posities gewoon online. Het is dus gemakkelijk om na te gaan of er veel vraag is naar werk binnen de sector waarin je werkt. Sommige websites zijn ook specifiek voor een land. Ga dus op onderzoek uit.


Tip 2: Leg je vraag neer bij expat Facebookgroepen

Facebook is bij uitstek de beste plek om informatie te verzamelen. Zo ook voor werkgerelateerde vragen. Je kunt je aanmelden bij diverse expatgroepen op Facebook. Vaak zijn er ook groepen als ‘Nederlanders in [naam land]’. De leden in deze groepen hebben ontzettend veel kennis van het betreffende land. De leden kunnen je ongetwijfeld vooruit helpen!


Tip 3: Maak een alternatieve lijst met banen

Werk vinden in het buitenland is voor vele een moeilijke taak. Wees daarom flexibel en kijk welke andere banen er beschikbaar zijn binnen de sector. Die baan is misschien niet helemaal wat je zoekt, maar je kunt hiermee wel een land binnenkomen. Wanneer je in een land woont is het veel gemakkelijker om de banenmarkt in de gaten te houden en te solliciteren op iets anders.


Moet ik mijn huidige carrière opzeggen en een andere richting ingaan?

Ook deze vraag krijg ik heel vaak. En heel eerlijk, ook op deze vraag weet ik het antwoord niet. Het is afhankelijk van verschillende factoren en voornamelijk of er überhaupt vraag naar werk is in jouw branche. Zo niet, dan kan het behoorlijk lastig worden of is het zelfs onmogelijk om een baan te scoren. Zoals ik eerder zei worden buitenlanders alleen aangenomen als ze een speciale skill set hebben en bedrijven geen lokale werknemers kunnen vinden. Ook hier kan alleen jij achter komen door goed op onderzoek uit te gaan

Werk vinden in het buitenland
Photo by Vlada Karpovich from Pexels


5 Tips om makkelijker werk te vinden in het buitenland

Werk zoeken in een nieuw land is lastig. Elk land heeft zo zijn eigen regels en omgangsvormen rondom het vinden van een nieuwe baan. Met deze tips wil ik je op weg helpen met het zoeken naar een nieuwe baan. Voordat ik deze lijst opstelde, heb ik een klein onderzoekje gedaan naar ervaringen van andere wereldburgers. Niet elke tip zal goed werken in elk land. Bekijk hoe het in een land te werk gaat en kies de beste uit.


Stuur die sollicitaties de deur uit!

Er is niets mis met de stoute schoenen aantrekken en gewoon solliciteren op die positie of posities die je online tegenkomt. Nooit geschoten is altijd mis en des te meer sollicitaties je de deur uit steurt des te meer kans je hebt natuurlijk. Hoewel sommigen zeggen dat dit niet werkt, hebben wij en vele anderen er toch ervaring mee dat het wél mogelijk is om op deze manier een baan te vinden.


Een studie of stage in het buitenland

Voor de jeugd is het wellicht aantrekkelijk om een paar maanden, half jaar of misschien wel een heel jaar in een ander land te studeren of een stage te doen. Heb jij een land op het oog waar je misschien in de toekomst wilt gaan wonen, dan is dit een perfecte manier om kennis te maken met het betreffende land. Je leert niet alleen de cultuur beter kennen, maar je kunt ook contacten leggen, netwerken en de dagelijkse sleur binnen dat land eens meemaken (ook heel belangrijk!). Er zijn namelijk veel wereldburgers die na hun stage of studie werk aangeboden krijgen in verschillende landen op de wereld.


Ga vrijwilligerswerk doen

Deze tip is bedoeld voor landen waar het toegestaan is op een toeristenvisum vrijwilligerswerk te doen of wanneer je al in het betreffende land woont (je bent bijvoorbeeld meeverhuisd met je partner). Met name binnen Europa kan dit handig zijn wanneer je aan het wachten bent op reacties van je sollicitaties. Je zit niet stil, bent onder de mensen en werkt direct aan eventueel nieuwe vaardigheden.

Willekeurig vrijwilligerswerk doen is natuurlijk niet handig, maar kies voor gerichter werk binnen je vakgebied. Je zult nieuwe contacten leggen en connecties krijgen die wellicht nog ergens goed voor kunnen zijn.


Netwerken

Een superbelangrijke taak binnen veel branches is netwerken. In sommige landen werkt het op een of andere manier niet om willekeurig te solliciteren maar werkt netwerken daarentegen supergoed. Ons kent ons zullen we maar zeggen.

Hoe pak je dit aan? Bezoek (inter)nationale conferenties binnen je vakgebied. Bezoek carrière-evenementen en zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is zodat je ook online kunt netwerken.


Werk voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland

Je hebt een kleine voorsprong wanneer je werkt voor een internationaal bedrijf of voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland. Je hebt zicht op open posities en je kunt eventueel bij je baas aangeven dat je graag naar het buitenland wilt. Dit vergroot je kans om tijdelijk of voor een langere periode in het buitenland te wonen.


Dit maakt het proces van werk vinden in het buitenland iets makkelijker


Stel je verwachtingen bij

Veel mensen hebben hoge verwachtingen wanneer ze werk zoeken. Je stuurt tig sollicitaties de deur uit dus beet hebben zul je altijd wel. Ga daar niet vanuit! Sommige, zelfs hoogopgeleide mensen, solliciteren zich jaren kapot in verschillende landen en krijgen er helaas niets voor terug. Houd je verwachtingen laag. Dan kan het nooit tegenvallen mocht je geen baan kunnen vinden!


Wees bereid iets anders te doen

Werk vinden in het buitenland is voor veel mensen niet gemakkelijk. Wees bereid om iets anders te doen dan waarvoor je geleerd hebt of wat je al jaren doet. Hoe flexibeler je bent, hoe sneller je iets zult vinden.


Pas je cv aan aan de regels van het land

Het is ontzettend belangrijk om professioneel over te komen tijdens een sollicitatie. Dat begint al bij het insturen van je cv. Daarom is het van groot belang je cv aan te passen rondom de regels van het land waarin je solliciteert. Elk land heeft zo zijn eigen regels. In Nederland is het bijvoorbeeld normaal om er een foto van jezelf bij te doen. In Amerika wordt dit vreemd gevonden en niet gedaan om discriminatie tegen te gaan.


Geef niet op!

Als laatste wil ik je toch echt meegeven niet zomaar op te geven na de eerste tegenslag. Emigreren of tijdelijk verhuizen naar het buitenland kan een lang en soms moeilijk proces zijn. Met meerdere tegenslagen. Is dit echt je droom, geef dan niet op en blijf doorgaan! Ook in moeilijkere tijden.


Ga vandaag nog aan de slag met werk zoeken in het buitenland

Werk zoeken in het buitenland kan een hele klus zijn. Vooral voor landen buiten Europa moet je werk hebben voordat je überhaupt een visum aan kunt vragen. Een belangrijk onderdeel van je emigratie dus! In mijn digiboek ‘Plan jouw complete emigratie’ wijd ik daarom een compleet hoofdstuk aan werk zoeken in het buitenland. Stap-voor-stap en doelgericht ga jij aan de slag met het vinden van werk.

In dit digiboek krijg je:

  • 18 pagina’s aan uitgebreide informatie en tips over werk zoeken in het buitenland.
  • 14 websites om je verder te helpen met werk zoeken.
  • Handige website om je cv op te stellen volgens buitenlandse richtlijnen.
  • 4 doelgerichte opdrachten om jezelf aan het werk te zetten.
  • 2 Stappenplannen om overzicht te houden in je zoekproces.
  • 2 pagina’s aan sociale media groepen en accounts om vragen te stellen en werk te vinden.


Lees hier meer artikelen over
wonen in het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *