Informatie over Emigreren

Werk vinden in het buitenland: 5 tips voor je zoektocht

‘Hoe kan ik werk vinden in het buitenland?’ Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is ook een hele moeilijke vraag om te beantwoorden omdat er veel factoren afhankelijk zijn van het antwoord op deze vraag. Na het lezen van dit blog kun jij aan de slag met het vinden van werk in het buitenland.


Kan ik makkelijk werk vinden in het land waar ik naar toe wil verhuizen?

Ik krijg heel vaak de vraag of het makkelijk is om in een bepaald land werk te vinden. Mits de vraag gericht is op Amerika of Singapore, is het voor mij heel moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Ik heb namelijk geen specifieke kennis van de banenmarkt van alle landen over de hele wereld. Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen of jij wel of geen werk kunt vinden in het buitenland.

Ten eerste de vraag naar werk in de sector waarin jij werkt. Net zoals in Nederland kunnen sommige branches helemaal verzadigd zijn. Je kunt nagaan dat er dan behoorlijk wat competitie is zodra er een positie vrij komt. Dat maakt het vinden van werk natuurlijk een stuk lastiger. Je zult zelf op onderzoek uit moeten om erachter te komen of banen beschikbaar zijn binnen de sector waarin jij zit.

Ten tweede zijn de vaardigheden die je hebt ook erg van belang. Veel landen (vooral buiten Europa) laten bijvoorbeeld alleen mensen toe die een speciale skill hebben. De bedrijven moeten daarnaast ook nog aantonen dat ze niemand in hun eigen land kunnen vinden met die bepaalde skill en dat jij daarmee noodzakelijk bent voor dat bedrijf.

Werk vinden in het buitenland
Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels


5 Tips om makkelijker werk te vinden in het buitenland

Werk zoeken in een nieuw land is lastig. Elk land heeft zo zijn eigen regels en omgangsvormen rondom het vinden van een nieuwe baan. Met deze tips wil ik je op weg helpen met het zoeken naar een nieuwe baan. Voordat ik deze lijst opstelde, heb ik een klein onderzoekje gedaan naar ervaringen van andere wereldburgers. Niet elke tip zal goed werken in elk land. Bekijk hoe het in een land te werk gaat en kies de beste uit.


1. Stuur die sollicitaties de deur uit!

Er is niets mis met de stoute schoenen aantrekken en gewoon solliciteren op die positie of posities die je online tegenkomt. Nooit geschoten is altijd mis en des te meer sollicitaties je de deur uit steurt des te meer kans je hebt.

Hoewel sommigen zeggen dat dit niet werkt, hebben wij en vele anderen er toch ervaring mee dat het wél mogelijk is om op deze manier een baan te vinden. Natuurlijk is het beter of gemakkelijker om werk te vinden als je op de plek van bestemming woont, maar voor de meeste is dat niet haalbaar. In veel landen mag je op een toeristenvisum geen werk zoeken.


2. Een studie of stage in het buitenland

Voor de jeugd is het wellicht aantrekkelijk om een paar maanden, half jaar of misschien wel een heel jaar in een ander land te studeren of een stage te doen. Heb jij een land op het oog waar je misschien in de toekomst wilt gaan wonen, dan is dit een perfecte manier om kennis te maken met het betreffende land. Je leert niet alleen de cultuur beter kennen, maar je kunt ook contacten leggen, netwerken en de dagelijkse sleur binnen dat land eens meemaken (ook heel belangrijk!). Er zijn namelijk veel wereldburgers die na hun stage of studie werk aangeboden krijgen in verschillende landen op de wereld.


3. Ga vrijwilligerswerk doen

Deze tip is bedoeld voor landen waar het toegestaan is op een toeristenvisum vrijwilligerswerk te doen of wanneer je al in het betreffende land woont (je bent bijvoorbeeld meeverhuisd met je partner). Met name binnen Europa kan dit handig zijn wanneer je aan het wachten bent op reacties van je sollicitaties. Je zit niet stil, bent onder de mensen en werkt direct aan eventueel nieuwe vaardigheden.

Willekeurig vrijwilligerswerk doen is natuurlijk niet handig, maar kies voor gerichter werk binnen je vakgebied. Je zult nieuwe contacten leggen en connecties krijgen die wellicht nog ergens goed voor kunnen zijn.


3. Netwerken

Een superbelangrijke taak binnen veel branches is netwerken. In sommige landen werkt het op een of andere manier niet om willekeurig te solliciteren maar werkt netwerken daarentegen supergoed. Zelf heb ik deze ervaring ook. Twee keer zelfs. Via via raakte kwam ik in contact met mensen die mijn cv hebben laten zien aan hun baas. Op deze manier ben ik aan werk gekomen.

Hoe pak je dit aan? Bezoek (inter)nationale conferenties binnen je vakgebied. Bezoek carrière-evenementen en zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is zodat je ook online kunt netwerken.


4. Werk voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland

Je hebt een kleine voorsprong wanneer je werkt voor een internationaal bedrijf of voor een bedrijf met vestigingen in het buitenland. Je hebt zicht op open posities en je kunt eventueel bij je baas aangeven dat je graag naar het buitenland wilt. Dit vergroot je kans om tijdelijk of voor een langere periode in het buitenland te wonen. Met een beetje geluk ontvang je ook nog een mooi ‘expat package’ met fijne voordelen zoals geen huur te hoeven betalen, je verhuiskosten worden vergoed of een auto van de zaak.


5. Pas je cv aan aan de regels van het land

Het is ontzettend belangrijk om professioneel over te komen tijdens een sollicitatie. Dat begint al bij het insturen van je cv. Daarom is het van groot belang je cv aan te passen rondom de regels van het land waarin je solliciteert. Elk land heeft zo zijn eigen regels. In Nederland is het bijvoorbeeld normaal om er een foto van jezelf bij te doen. In Amerika wordt dit vreemd gevonden en niet gedaan om discriminatie tegen te gaan.


Begin vandaag nog met werk vinden in het buitenland!

Werk zoeken in het buitenland kan een hele klus zijn. Vooral voor landen buiten Europa moet je werk hebben voordat je überhaupt een visum aan kunt vragen. Een belangrijk onderdeel van je emigratie dus! In mijn cursus ‘Plan jouw complete emigratie’ wijd ik daarom een compleet hoofdstuk aan werk zoeken in het buitenland. Stap-voor-stap en doelgericht ga jij aan de slag met het vinden van werk.

In dit hoofdstuk:

  • 18 pagina’s aan uitgebreide informatie en tips over werk zoeken in het buitenland.
  • 14 websites om je verder te helpen met werk zoeken.
  • 4 doelgerichte opdrachten om jezelf aan het werk te zetten.
  • 2 Stappenplannen om overzicht te houden in je zoekproces.
  • Website om je cv op te stellen volgens buitenlandse richtlijnen.


Lees hier meer artikelen over
wonen in het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *