Informatie over Emigreren

De 6 grootste nadelen van emigreren naar het buitenland

Tegenwoordig delen we ons hele leven op de verschillende social media kanalen. Veel mensen delen, logisch, alleen de leuke momenten van het leven waardoor het er altijd geweldig uit ziet. Je leed wil je liever niet voor iedereen voor het oprapen hebben. Het delen van leuke momenten geldt natuurlijk ook voor mensen die wonen in het buitenland. Het lijkt alsof ze eeuwig op vakantie zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo! Er zitten stiekem best wel wat negatieve kanten aan de bijzondere levensstijl van een emigrant of expat. Daarom maakte ik een lijst met de grootste nadelen van emigreren naar het buitenland.


Deze nadelen van het emigreren naar het buitenland had ik wel eerder willen weten!

Verhuizen naar het buitenland is natuurlijk superspannend. Hoewel je tijdens het verhuizingsproces zeker wel eens aan de negatieve kanten denkt, hebben veel toekomstige expats niet in de gaten hoeveel nadelen emigreren kan hebben.

Wij hadden namelijk precies hetzelfde! Door de jaren heen kom je langzaam maar zeker achter deze nadelen. Ze uiten zich niet allemaal tegelijk, maar juist telkens wanneer er zich een probleem voordoet. Of dat nu iets is met werk, familie of vrienden, dat maakt niet uit. Je krijgt er het zelfde vreemde onderbuik gevoel van. De een noemt het spijt, wij liever machteloosheid. Je kunt er vaak namelijk niet veel aan doen.


1. Wat zal de toekomst brengen?

We trappen de nadelen van emigreren af met jawel de toekomst. Wie denkt er niet graag na over de toekomst? Niemand weet wat de toekomst brengt en dat kan voor een expat of emigrant enorm vervelend zijn. Niet omdat we per se moeten weten wat er in de toekomst gebeurd, maar gewoon omdat er altijd wel iets is wat onze toekomstplannen compleet in de war kan schoppen. Hiermee bedoel ik je spullen pakken, je huidige leven achterlaten en terugkeren naar Nederland.

Veel expats in het buitenland hebben tijdelijke werkcontracten. Vaak een of twee jaar, een enkeling heeft geluk met een drie of vijfjarig contract. Om de zoveel tijd kom je weer onder stress te staan over het feit of je de baan nog wel kan houden. Zijn er andere banen waar ik op kan solliciteren? Zo niet, dan moet je veel landen gewoon verlaten. Vaak binnen een maand.

Soms is het zelfs nog iets kleiner zoals je huurcontract. Hier hebben wij momenteel last van. Onze nieuwe huurbaas heeft recentelijk ons contract met een jaar verlengd. Ze twijfelde of ze zelf in het appartement wilde wonen. Het kan dus goed zijn dat we er over een jaar uitgeschopt worden. Toch maar geen nieuwe spullen kopen, want dan zitten we er dan weer mee te kijken. Erg vervelend!

nadelen emigreren
Gardens by the Bay in Singapore


2. Niemand komt op bezoek

Net voor je vertrekt naar het buitenland worden er allemaal plannen gemaakt. Deze persoon wil langskomen om hier op vakantie te gaan, de andere daar. Maar uiteindelijk komt er, precies, niemand of een enkeling. Wat de reden hiervan is, dat is moeilijk te achterhalen. Een persoon zal aangeven dat de vliegtickets toch achteraf gezien te duur waren. Prima, dat kan gebeuren. De rest laat vooral liever niets van zich horen en wacht braaf af tot je weer naar Nederland komt. Dan zijn ze er wel als eerste erbij. Zoiets is natuurlijk erg jammer, omdat je ook graag je nieuwe leefomgeving aan anderen wilt laten zien.


3. Oude vrienden verliezen

Wellicht ligt hier nog wel het grootste taboe op. Het is een ontzettend gevoelig onderwerp om over verloren familieleden of vrienden te praten. Het is ook geen onderwerp waar je over na wilt denken wanneer je midden in de verhuisperiode zit.

Tegenwoordig hebben we allemaal WhatsApp of FaceTime. Makkelijker contact houden kan toch niet? Precies, zou je denken. Echter komt het heel vaak voor dat vriendschappen of relaties tussen familieleden verwateren omdat je elkaar veel minder vaak ziet en spreekt.

Relaties kunnen ook verwateren vanwege jaloezie of omdat de levensstijlen zo verschillend zijn dat je veel minder gemeen hebt. Wat de reden ook is, wees voorbereid dat dit ook na jouw verhuizing voor kan komen.


4. Je bent niet meteen thuis

Een ander, heel groot nadeel is dat wanneer je ver buiten Europa woont je niet snel thuis bent wanneer er iets gebeurd. Vooral als je gaat wonen in Australië of Nieuw-Zeeland ben je soms wel twee dagen onderweg om in Nederland te komen. Wij hebben helaas al enkele keren meegemaakt dat familieleden ernstig ziek werden en zelfs zo snel achteruit gingen dat we te laat waren om nog even afscheid te nemen. Dit is natuurlijk het ergste wat je als expat of emigrant mee kunt maken.


5. Je hoort nergens echt meer bij

Dit is vooral het geval voor mensen die lang in het buitenland wonen en op meerdere plekken op de wereld hebben gewoond. Bewust of onbewust neem je enkele normen, waarden en andere aspecten van de nieuwe cultuur aan. Deze komen in plaats van de Nederlandse normen, waarden of gedachtegangen.

Ook kan het zijn dat je het oneens bent met bepaalde tradities waarmee je opgegroeid bent. Het is normaal om over dit soort zaken na te denken wanneer je een langere tijd in het buitenland woont.

Kom je na een langere periode weer in Nederland op bezoek dan kunnen sommige dingen dus vreemd aanvoelen. Op de plek van die oude vertrouwde traditie, waar je eerst zo naar uit keek, zit nu een leeg gat. Vaak roept dit onbegrip op bij anderen, simpelweg omdat familie of vrienden deze ontwikkeling niet begrijpt.

Andersom geldt dat ook. Het is ontzettend leuk om mee te doen aan de tradities in je nieuwe land. Echter, je hebt hier ook geen diepgaande connectie mee. Dus ook hier hoor je er niet echt 100% bij.


6. Je blijft vaak ‘de buitenlander’

We sluiten de lijst met nadelen van emigreren af met een veel voorkomend nadeel. Natuurlijk verschilt dit erg per persoon en per land. De ene persoon heeft niet veel zin om met locals op te trekken, terwijl de ander alleen maar met de lokale bevolking omgaat. Aan de andere kant kan het ook aan de houding van de bevolking in je nieuwe land liggen. Soms hebben zij geen behoefte aan contact met buitenlanders. Enkelen zijn zelfs faliekant tegen buitenlanders omdat ze vinden dat ze voorgetrokken worden en de banen van de lokale bevolking innemen. Dit maakt het soms lastig om voor je gevoel volledig te integreren in het land, vooral wanneer je in een niet-westers land woont en je eigenlijk direct ‘opvalt’.

Nu tijdens de coronaperiode zie je dit bijvoorbeeld vaak terugkomen. Na de lockdown is in veel Aziatische landen binnenlands toerisme weer toegestaan. Echter, op veel plekken zoals restaurants en hotels worden westerse mensen geweigerd. Men is bang dat zij het coronavirus hebben, omdat het in Europa en Amerika zo slecht gaat. Een vreemde gedachtegang, aangezien het land al maanden gesloten is voor buitenlands toerisme.


Lees hier meer interessante artikelen
over wonen in het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *