Singapore

Michelinster eten op een klein budget? In Singapore kan het!

Singapore is om veel dingen bekend waaronder de zeer uitgebreide Aziatische keuken. Door de jaren heen heeft Singapore ook vele andere keukens aan weten te trekken en vestigen restaurants en ketens van over de hele wereld zich in de kleine stadstaat. Met maar liefst 44 sterrenrestaurants in 2020 is het een paradijs voor foodies, maar daar hangt natuurlijk vaak een prijskaartje aan. Voor sommige restaurants is de prijs zo hoog dat veel mensen het niet willen of kunnen betalen. Maar, gelukkig zijn er enkele plekken waar je Michelinster eten kunt krijgen op een klein budget! Waar wacht je nog op?!


Michelinster eten op een budget?!

Singapore heeft twee van de goedkoopste Michelinsterstaurants van de wereld. Voor maar liefst een paar euro kun je hier al genieten van een heerlijke maaltijd. Alhoewel restaurant, de Michelinsterplekken in Singapore zijn stalletjes. Precies, van die goedkope kleine kraampjes waarbij je soms twijfelt aan de hygiëne en waar je moet eten in de warmte van de stad. Je wordt niet geserveerd, krijgt geen drinken, eet van plastic borden en krijgt geen servetjes. Hoe krijgen deze restaurants een Michelinster?


In hawker stall gerechten proef je traditie

Een eetstalletje wordt in Azië, en zo ook in Singapore vaak generaties lang doorgegeven in een familie. Ouders en grootouders werken zich letterlijk dagelijks in het zweet en kinderen vinden het vaak erg om zo’n stalletje los te laten. Hoewel het steeds minder wordt, kiezen jongeren er nog steeds voor om deze van hun ouders over te nemen.

Niet alleen het eetstalletje maar ook de gerechten die geserveerd worden, worden overgenomen. Recepten werden generaties eerder bedacht en tot op heden nog verkocht. Elke familie heeft zo zijn eigen kijk op gerechten waardoor tradities en cultuur in stand blijven.

Veel hawker stalls leveren gerechten van topkwaliteit die dagelijks met liefde gemaakt worden voor de locals en expats in Singapore. Dat proef je! Het is dus helemaal niet vreemd dat enkele van deze stalletjes een ster krijgen.


Michelinster eten voor een budget bij chef Chan

Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle. Precies, een hele mond vol. Deze hawker stall vind je in het hart van Chinatown in het Chinatown Complex. Chef Chan Hong Meng is de tweede hawker stall in de wereld die een Michelinster kreeg. Wanneer je hier ook komt, verwacht een lange rij, want zijn eten blijft ongekend populair! Let op dat ze soms vroegtijdig sluiten wanneer de producten uitverkocht zijn.

Michelinster budget
Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice

Wat voor eten serveren ze? 
De kok specialiseert zich in het maken van Hong Kong street food. Zoals de naam al weggeeft serveren ze vooral kip gemarineerd in sojasaus met witte rijst of zelfgemaakte noodles. Dit is een traditioneel Kantonees gerecht wat zijn oorsprong vindt in de provincie Guangdong in China. Daarnaast serveren ze varkensvlees van de barbecue en varkensribben. Niet getreurd, ook voor vegetariërs (saus e.d. is niet veganistisch) is er een heerlijke keuze. Ze serveren diverse groente bijgerechten en een overheerlijke Thai Style Tofu. De tofu is niet verkrijgbaar in de hawker stall maar wel wel in andere vestigingen van Hawker Chan.

Hoe kom je er?
Met de metro stap je uit bij het Chinatown MRT Station (Downtown en North East line). Neem de uitgang richting Pagoda Street. Vanuit hier is het twee minuten lopen naar het Chinatown Compex aan 335 Smith Street. Neem de roltrap naar de tweede verdieping. Het is even zoeken omdat er veel stalls zijn en roltrappen die je naar boven kunt nemen. Ga op zoek naar een lange wachtrij of vraag het aan een local.

Andere locaties
De stall heeft ook een aantal andere vestigingen geopend in Singapore. Deze hebben echter geen Michelinster maar één van de vestigingen heeft wel Michelin’s Bib Gourmand. Ook hebben ze een iets andere naam dan de originele hawker stall, namelijk Hawker Chan. Wachttijden zijn hier ook beduidend minder lang en je kunt heerlijk in de airco zitten.

Hawker Chan – Chinatown (Bib Gourmand)
78 Smith Street
Open van 10.00u-20.00u (gesloten op woensdag)

Hawker Chan – Tai Seng
18 Tai Seng #01-02
Open van 11.00u-21.00u

Hawker Chan – Toa Payoh
450 Toa Payoh Lor 6 #01-10
Open van 11.00u tot 20.00u

Michelinster budget
Hawker Chan restaurants


Hill Street Tai Hwa Pork Noodles

Niet ver buiten downtown vind je deze, wellicht iets minder populaire, hawker stall met een Michelinster. Een bezoek aan deze stall is een must als je meer traditioneel Singaporese eten wilt. Sinds ze een Michelinster hebben gekregen, zijn er lange rijen. Soms moet er wel een uur gewacht worden om te kunnen bestellen. Helaas serveren ze in deze stall alleen maar vlees, varkensvlees om precies te zijn. Het bekendste gerecht is een Singaporese Bak Chor Mee, wat gehakt met noodles betekend.

Hoe kom je er?
Tai Hwa Eating House ligt niet ver buiten de Kampong Glam wijk. De hawker stall is het makkelijkste te bereiken door met de metro naar de halte Lavender te reizen. Vanuit hier is het tien minuten lopen naar het Eating House. Ben je toevallig in Kampong Glam, bij de grote Sultan Mosque? Dan is het maar 7 minuten lopen!


Meer leuke reistips over Singapore?
Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *