Informatie over Emigreren

How to pack: 7 Superhandige kofferinpaktips voor emigranten

Of je nu tijdelijk in het buitenland gaat wonen of compleet gaat emigreren, wat je met je spullen gaat doen blijft een flinke klus. Je komt soms voor moeilijke keuzes te staan. Want wat neem je wel en wat neem je niet mee? Het kan soms best moeilijk zijn om afscheid te nemen van spullen, maar emigreren kun je leren en zo ook het inpakken! Wij wisten tot twee keer toe ons leven in vier koffers te stoppen! In dit blog geef ik handige inpaktips voor emigranten en vertellen we je precies hoe je je koffers in moet pakken voor een verhuizing naar het buitenland.


Begin op tijd met het uitzoeken van je spullen

De lijst met inpaktips voor emigranten begint met, hoe kan het ook anders, het uitzoeken van je spullen. En dit vind ik ook direct de belangrijkste tip. Je verkijkt je namelijk enorm op de hoeveelheid tijd dat dit kost, vooral wanneer je ook kinderen (of partner!) hebt en weerstand kunt verwachten.

Onze tip is dan ook om maanden (ja, dat lees je goed) van tevoren te beginnen met het uitzoeken van alle spullen die je bezit. Vaak zijn er al spullen waarvan je zeker weet dat je deze niet meer wilt. Deze kunnen meteen op de doneer-, weggooi- of weggeefstapel.

Het uitzoeken van je spullen hoeft niet een hele dag te kosten en je hoeft ook niet in één keer je hele huis uit te pluizen. Daar heeft niemand tijd voor en zin in. Daarom raden wij aan maanden van tevoren hier mee te beginnen. Door het uitzoeken regelmatig te herhalen, kijk je steeds met nieuwe blik naar de spullen die je hebt. Op deze manier kom je er gaandeweg achter of de items echt nodig zijn op je nieuwe woonplek. Stop twijfelgevallen in een aparte doos. Wellicht mag je deze bij een familielid op zolder neerzetten.

inpaktips emigranten
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels


Maak inpaklijstjes om niets te vergeten

Zelf ben ik een enorme fan van lijstjes. Ik heb werkelijk overal lijstjes voor, vooral omdat ik van mezelf weet dat ik dingen ga vergeten als ik het niet opschrijf. Hoe dichter je bij de verhuisdatum komt, des te meer stress je zult ervaren. Wanneer je bedenkt dat je een item niet moet vergeten, schrijf dit dan direct op. Dit geldt overigens ook voor zaken die je moet regelen. Tien minuten later kan er goed weer iets anders belangrijks voorbij komen waardoor je je eerste gedachte alweer kwijt bent.


Neem vooral nuttige spullen mee

Het is natuurlijk superleuk dat je tijdens een afscheidsfeest van iedereen Hollandse lekkernijen krijgt en leuke aandenkens zoals fotolijstjes en boeken. Wij namen deze allemaal mee naar Amerika, maar kwamen er al snel achter dat we beter andere dingen mee hadden kunnen nemen. Items die nuttiger voor ons waren.

Ik zal niet zeggen dat je geen lekkernijen mee mag nemen, maar vind hierin een goede middenweg. Het is altijd mogelijk om een familielid een snackpakket op te laten sturen wanneer je gesetteld bent.


Pak je koffers een paar keer (gedeeltelijk) opnieuw in

Voor sommigen is koffers inpakken voor een vakantie al een drama. Kun je nagaan hoe dit kan zijn als je gaat verhuizen. Het inpakken van je koffer gaat nooit in één keer goed. De ene koffer is veel te licht, de andere te zwaar of dat laatste item is eigenlijk te groot. Omdat je elke kilo die je hebt helemaal wilt benutten, is het even een gepuzzel om de juiste items bij elkaar in een koffer te krijgen.

Belangrijk is wel dat wanneer je met meerdere familieleden verhuist dat je de spullen verdeelt over het aantal koffers dat je meeneemt. Mocht er een koffer verloren gaan dan heeft iedereen nog voldoende kleren tot zijn of haar beschikking.

Controleer voor je gaat inpakken wat het maximale gewicht is wat je mee mag nemen van de maatschappij waarmee je vliegt. Weeg ook je koffers en de zwaarste items die je erin wilt stoppen. Zo heb je tijdens het pakken een indicatie van wat de koffer met inhoud ongeveer weegt.

inpaktips emigranten
Onze spullen gaan voor een tweede keer de koffers in


Dit gaat er in je handbagage

Je handbagage heb je continu bij je en daarom is het handig om belangrijke zaken hierin te stoppen. Je kunt denken aan:

  • Paspoort, visums, boarding passes en ander belangrijk papierwerk dat je eventueel bij de douane moet laten zien.
  • Al het overige papierwerk wat je hebt moeten regelen voor de verhuizing.
  • Schone kleren voor wanneer je een lange reis voor de boeg hebt en jezelf onderweg een keer op wilt frissen.
  • Een klein toilettasje met toiletartikelen voor onderweg.
  • Elektronica en bijbehorende accessoires zoals telefoon, camera, laptop en iPad.
  • Medicatie en een bijbehorend medicijnpaspoort. Ook een vaccinatieboekje van de GGD kan handig zijn om mee te nemen wanneer je gaat emigreren.

Maak je gebruik van een handbagage koffertje? Pak hierin items die breekbaarder zijn zodat je deze tijdens je reis goed in de gaten kunt houden. Ook voor je handbagage geldt: Check voor het inpakken of je koffertjes/tassen de juiste maten hebben en wat het maximale gewicht mag zijn van de verschillende vliegtuigmaatschappijen waarmee je vliegt.


Veel is ook in het buitenland te koop

Tijdens onze tweede verhuizing van Amerika naar Singapore namen we ook een hoop toiletartikelen die over waren, schoonmaakdoekjes en handdoeken mee, puur omdat we plek hadden en het jammer vonden om deze weg te gooien. Onze koffers waren zo leeg dat zelfs onze kussens er nog bij pasten!

Natuurlijk is dit helemaal niet noodzakelijk! Weet dat vrijwel alles ook beschikbaar is in je nieuwe land of anders te bestellen is online. Door deze items achter te laten kun je weer andere spullen inpakken die wellicht meer waarde voor je hebben.


De meest belangrijke inpaktip voor emigranten

We sluiten de lijst met inpaktips voor emigranten af met de meest belangrijke tip, namelijk wees heel kritisch!! Voor de een is dit een gemakkelijke klus terwijl de ander bij elk item moet nagaan of het echt ‘joy sparkt’ à la Marie Condo. Wat je tactiek ook is, begin echt op tijd. Houd hierbij in je achterhoofd dat hoe meer spullen je mee wilt nemen, des te duurder de verhuiskosten zullen zijn.

Verhuis je met een grote container van een bepaald formaat, dan is het natuurlijk de moeite om deze zo vol mogelijk te laden. Je betaalt er immers toch voor. Twijfel je over een aantal spullen en passen deze gemakkelijk in de container, dan moet je deze sowieso meenemen. Weggooien of doneren kan altijd nog.


Regel een verhuisbedrijf die voor je komt inpakken!

Wanneer je naast je koffers nog meer spullen mee wilt nemen tijdens je verhuizing naar het buitenland, dan is het handig om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Een groot voordeel hiervan is is dat je je alleen zorgen hoeft te maken om je koffers. Een verhuisbedrijf komt je gehele inboedel voor je inpakken!

Bij Sirelo, een onafhankelijk verhuisbedrijf, kun je nu 5 gratis verhuisoffertes aanvragen! Vul snel het onderstaande formulier in*.


Meer handige emigratietips vind je hier!


*Je persoonlijke gegeven worden niet met derden gedeeld. Je gegevens worden direct verzonden naar Sirelo, waarna zij contact met je opnemen. Kaat Keeps Going heeft geen toegang tot je gegevens en verwerkt deze ook niet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *