Wonen in Singapore

Ik verhuis naar Singapore: Hoe bouw ik een nieuw sociaal leven op?

Verhuizen naar het buitenland betekent dat je alles in je huidige leven in Nederland achter moet laten, zo ook het sociale leven wat je hebt. Gelukkig kunnen we tegenwoordig makkelijker contact houden met vrienden en familie thuis via WhatsApp of FaceTime. Dit is erg fijn natuurlijk, maar een nieuw sociaal leven opbouwen in je nieuwe thuisland is ook erg belangrijk. Ik geef je verschillende tips over hoe jij een nieuw sociaal leven kunt opbouwen na je verhuizing naar Singapore.


Voorbereidingen die je kunt treffen voor een nieuw sociaal leven in Singapore

Wist je dat je al vóór je vertrekt naar Singapore al kunt beginnen met een nieuw sociaal leven opbouwen? Je zult namelijk vast veel vragen hebben over hoe het leven in Singapore is en wat je allemaal moet regelen. De beste tips en antwoorden op je vragen krijg je door het aan experts te vragen die al in Singapore wonen.

In contact komen met mensen in Singapore kan ontzettend gemakkelijk via social media. Meld je bijvoorbeeld aan bij diverse Facebookgroepen. Wanneer je een vraag stelt, zet erbij dat je nieuw bent en mensen zullen je vanuit alle hoeken helpen. Iedereen is een keer nieuw geweest en we weten allemaal hoe het is om in die spannende periode te zitten.

Ook wij deden dit en met een aantal mensen kreeg ik contact via de privéchat en uitnodigingen om om een keer gezellig wat te drinken als we gesetteld waren. Zo is het niet alleen gemakkelijker maar ook nog eens gezelliger kletsen over Singapore. De eerste contacten zijn al gelegd, heel simpel door vragen te stellen!


Lees hier waarom het belangrijk is om snel een
sociaal leven op te bouwen na een verhuizing
naar het buitenlandDe leukste Facebookgroepen en -pagina’s in Singapore

Facebook is dus bij uitstek de beste manier om nieuwe mensen te leren kennen in Singapore. Voor elke clubje, activiteit of sociaal evenement is er wel een Facebookgroep te vinden. Dit zijn naar onze mening de leukste groepen in Singapore. Daarnaast raden we ook een aantal ‘algemene’ groepen aan waar je ook Nederlanders in Singapore kunt vinden en terecht kunt voor vragen.

Natuurlijk zijn er nog ontelbaar veel andere pagina’s en groepen waar je jezelf aan kunt melden. Het gaat dan vooral om specifiekere groepen zoals bijvoorbeeld religie, hobby’s (zoals een boekclub) of eetgewoontes zoals vegan of vegetarisch. Ik raad je dan ook zeker aan hier op te zoeken zodat je eventueel ook lokale vrienden kunt maken.

sociaal leven singapore
De leukste Facebookgroepen


Wees actief en bezoek sociale evenementen

Singapore staat bekend als een van de makkelijkste expatlanden ter wereld. En dit kan ik alleen maar beamen. Sociale evenementen vinden in Singapore is nog makkelijker dan je wekelijkse boodschappen doen. Vrijwel elke avond van de week wordt er wel iets georganiseerd waaraan je deel kunt nemen en nieuwe mensen kunt leren kennen. Daarnaast zijn er nog alle koffie-ochtenden of lunches voor expats die geen werk hebben. Keuze in overvloed!

Het enige wat je hoeft te doen is zoeken naar leuke activiteiten of groepen die bij je passen en de moeite nemen om ook daadwerkelijk nieuwe mensen te leren kennen. Met een passieve houding komen we nergens. Mensen komen niet zomaar naar jou toe!

Je bent ook natuurlijk ook niet afhankelijk van wat anderen organiseren. Wat houd je tegen om zelf iets leuk te regelen voor mensen die je net hebt leren kennen? Thuis een etentje of barbecue organiseren, samen de stad ontdekken, shoppen of een leuke activiteit ondernemen? Het is zo gemakkelijk!


Een sociaal leven opbouwen met locals kan moeilijk zijn in Singapore

Contact leggen en vriendschappen opbouwen met andere expats is ontzettend gemakkelijk. Iedereen zit of heeft in hetzelfde schuitje gezeten en begrijpt elkaar als het aankomt op het missen van familie en wennen aan een nieuwe leefomgeving. Dit bouwt onbewust al een directe band.

Wij vinden het zelf best moeilijk om goede contacten te leggen met Singaporezen. Begrijp me niet verkeerd, iedereen is hartstikke aardig en behulpzaam maar echt een vriendschap opbouwen blijkt veel lastiger dan met, bijvoorbeeld, Amerikanen. De contacten wisselen enorm. De ene vindt het superinteressant dat je er bent en wil veel weten, terwijl je van een ander alleen maar een vriendelijke ‘hoi’ krijgt. Logisch, want de meeste locals hebben al een vaste sociale kring en zijn daardoor niet direct op zoek naar nieuwe vrienden terwijl jij dat wel bent.

Het kan dus een uitdaging zijn om contact te leggen met de Singaporezen en dus goed te integreren in de samenleving. Daarnaast zijn veel Singaporezen wat op zichzelf en ingetogen, waardoor het moeilijk kan zijn om diepere vriendschappen op te bouwen. Goede plekken om meer in contact te komen met locals is vrijwilligerswerk, bij je nieuwe baan, een lokale hobbyclub of in de sportschool.


Het integratieproces is een ‘two-way street’

Los van het feit dat Singaporezen wat ingetogen zijn, hebben sommigen ook moeite met het groeiende aantal buitenlanders wat in Singapore woont. Ze zijn bang dat hun banen ingenomen worden en vinden buitenlanders vaak luidruchtig, arrogant of ongeïnteresseerd in hun cultuur. Heel logisch want veel expats zijn ook zeker geen schatjes! Soms storen wij ons ook aan het gedrag van andere buitenlanders die denken dat ze beter zijn dan de rest en de baas zijn in Singapore omdat ze net wat meer geld hebben dan de rest. Verschrikkelijk!

Je ziet dat integreren een wisselwerking is en het proces moet van beide kanten komen. Ben jij een vervelende expat, dan willen locals niets met je te maken hebben. Andersom dus ook: De ingetogenheid van locals maakt het expats moeilijk contact te maken.

Als nieuwe bewoner van Singapore kun je dus meewerken aan het tegengaan van vervelende vooroordelen. Sta als expat in Singapore open voor de cultuur en pas je aan aan het land. Wees vriendelijk en behulpzaam waar je ook bent. Deze kleine dingen worden altijd door iedereen gewaardeerd waardoor er gemakkelijker vriendschappen ontwikkeld kunnen worden.


Lees hier meer over wonen
en werken in Singapore

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *