Wonen in Singapore

Coronabeleid: Ik blij dat ik in Singapore woon en niet in Nederland

Tja, niet de meest vrolijke titel die ik neergeschreven heb en wellicht een die niet veel mensen graag horen. Want zo slecht is het toch niet in Nederland? Nou, daar de meningen over verdeeld, zelfs in Nederland. Terwijl ik vorige week met open mond naar de nieuwe trending hashtags zat te staren en de onzin die uitgekraamd werd, vond ik het tijd voor een nieuw coronablog. Deze keer geef ik lekker mijn mening over het coronabeleid van Nederland en Singapore.


Het Coronabeleid in Nederland

Eerlijk gezegd heb ik van dag één niet veel begrepen van het coronabeleid in Nederland. Het is zo onduidelijk als weet ik veel wat. Ik heb regelmatig mijn verstand zitten verlezen op de NOS-app. Iedereen moet afstand houden, maar kinderen mogen wel samen buitenspelen, of toch weer niet? Is het nu de bedoeling of je wel of geen mondmasker draagt? De ene keer wel, de andere keer niet. Er werden zoveel tegenstrijdige adviezen gegeven. Een ding is duidelijk: De communicatie over het coronabeleid in Nederland is bar slecht.

Maanden later is er een tweede golf begonnen en de regels zijn me nog steeds niet duidelijk. De een krijgt wel een boete, de ander weer niet. Los van het feit dat de regels in Nederland door velen aan de laars gelapt worden, worden ze ook niet goed gehandhaafd. Wat krijg je dan? Mensen zijn het beu en komen in opstand. In sommige gevallen terecht dat er om verduidelijking gevraagd wordt.


Lees hier meer over wonen in
Singapore met Corona


Ook wij zijn Singapore even beu

Steeds meer expats verlaten Singapore omdat ze het beu zijn om vast te zitten in de stad. Begrijpelijk. Dagje de natuur in? Je ontkomt niet aan het geluid van razende auto’s op snelwegen of het harde geluid van bouwwerkzaamheden. We mogen dan wel dagelijks warm weer hebben, zonnetje en wuivende palmbomen, dat wil niet zeggen dat we niks beu worden. Reizen is een groot onderdeel van de levensstijl en ook een van de redenen waarom wij hier naartoe verhuisd zijn.

Ik was vorige week ook Singapore echt meer dan beu. Iedereen op Instagram is aan het reizen terwijl ik hier vast zit met stinkend zeewater bij Sentosa. Lang leven social media…

Hoewel er nog ontzettend veel te ontdekken is hier in Singapore, wil ik ook gewoon even een ‘change of scenery’. Hiken in de jungle van Maleisië, ergens luieren op het strand in Thailand of duiken in Indonesië. Gewoon even geen stadsbeeld, al was het maar voor een paar dagen.

Coronabeleid
Hoe lang zou het nog duren voordat we hier naartoe kunnen?


Het coronabeleid van Singapore

Ten eerste wil ik natuurlijk niet zeggen dat het coronabeleid van Singapore het beste van de wereld is. Ook hier hebben ze er een flink potje van gemaakt onder de gastarbeiders. Hierdoor zijn tienduizenden werknemers ziek geworden. Gelukkig hangt het aantal doden al maanden op 27.

Het verschil met Nederland is dat problemen direct worden aangepakt en er duidelijk regels komen zonder uitzonderingen of echt grijze gebieden. Iedereen krijgt dezelfde behandeling. Ook het verspreiden van nepnieuws op Facebook bijvoorbeeld werd direct aangepakt door de overheid.

Wij zitten sinds 18 juni al in fase 2. We moeten nog steeds overal maskers dragen en afstand houden. Wij mogen maar in groepjes van vijf samenkomen en overal word je temperatuur gecontroleerd. Ook moet je in- en uitchecken met een speciale app, want als er iets gebeurd weten ze waar je geweest bent. Gezellig tot in de late uurtjes drinken? No way! Hier word je om half elf subtiel het restaurant uitgebonjourd. Een dagje winkelen bestaat vooral uit het in- en uitchecken op de app, in de rij wachten tot je temperatuur opgemeten is of totdat er plek is in de winkel. Alles behalve gezellig.

Coronabeleid
Overal inchecken


Singapore komt weer op gang

Nu kun je denken dat Singapore sowieso niet de beste reputatie heeft vanwege de strenge regels. Niemand mag niks. Ik kan je zeggen dat valt allemaal best mee hoor en het belemmert zeker je dagelijks leven niet. Dat is als je gewoon goed fatsoen hebt. Door strenge regels in te stellen en deze ook te handhaven is Singapore inmiddels weer goed op gang gekomen. Restaurants en hawkers zitten weer vol, mensen winkelen weer en ondernemen leuke activiteiten, de meeste gastarbeiders zijn weer volop aan het werk en staycations worden vaker geboekt.

Vooral de laatste weken zie je dat steeds meer mensen in de weekenden uit huis komen om dingen te ondernemen. De coronagevallen liggen momenteel erg laag. De gemeenschapsgevallen komen al een tijdje niet boven de vijf per dag uit. Veel dagen zelfs maar een of nul gevallen. De meeste gevallen zitten nog onder de gastarbeiders en nu ook emigranten die corona meebrengen vanuit het buitenland. Gelukkig zitten deze allemaal in quarantaine.


Cultuurverschillen spelen een grote rol bij het volgen van het coronabeleid

Wat me heel erg opgevallen is, is dat bij het opvolgen van het Coronabeleid cultuurverschillen een hele grote factor spelen. Hier in Singapore wordt geluisterd naar de overheid. Die is de baas. Punt. Hier worden niet in het openbaar vragentekens gezet bij het beleid of de overheid uitgedaagd door 21-jarige rappers die ergens niet mee eens zijn. Wat er achter gesloten deuren gebeurt is natuurlijk ten tweede, maar niemand zal dit openbaar uitspreken.

Singapore heeft echt een groepscultuur. De groep staat voorop, niet het individu. Samen maken we Singapore beter en zorgen we dat corona weggaat. Er wordt dus veel meer rekening gehouden met anderen. In Nederland is het meer van ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke’. Klagen over het feit dat IK tijdelijk bepaalde dingen niet kan of mag, maar dat je een hoop mensen doodziek kan maken, tja, dan moeten die maar achter de geraniums gaan zitten tot het voorbij is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het verschrikkelijk is dat mensen hun banen verliezen met alle gevolgen van dien. Een goed balans hierin vinden is erg belangrijk.

Coronabeleid
We kunnen wederom gratis maskers afhalen


Een andere kijk op het coronabeleid

Iedereen heeft sowieso een andere kijk op het coronabeleid. En ja, in het ene land gaat dit wat beter dan in het andere land. Ik denk dat voor ons vooral geldt dat we ons deels aangepast hebben aan nieuwe normen en waarden in Singapore. Hierdoor worden onze ideeën ook beïnvloed en vinden we het niet erg om met de massa mee te gaan en hier en daar in te checken zodat de overheid weet waar we geweest zijn. Als ze dat toch al niet weten, kunnen ze er toch wel achter komen. De hele stad hangt immers vol met camera’s.

Dat wil echter niet zeggen dat ik het hier overal mee eens ben. Enkele vrienden van ons hebben een vader verloren. Zelfs na de lockdown mochten ze niet naar de begrafenis toe. Hoe verschrikkelijk is dat?! Zulke regels hadden wel anders gekund, vooral omdat er toch al een streng quarantainebeleid is bij aankomst in Singapore. Waarom kan iemand dan niet even naar zijn of haar thuisland?

Omdat Singapore een groepsmentaliteit heeft is klikken ook aan de orde van de dag. Er zijn speciale apps waar mensen foto’s en video’s van anderen kunnen uploaden die zich niet aan de regels houden. Daar wordt nu natuurlijk ook gretig gebruik van gemaakt. Niet iemand aanspreken ‘je bent je masker vergeten’. Nee, meteen bij de politie eraan naaien. Ugh, onbegrijpelijk!


Nieuwe regels in Nederland

Vanochtend zag ik dat de regels in Nederland ook flink aangescherpt zijn. Vergelijkbaar met hier. Die regels zullen niet zonder slag of stoot geaccepteerd worden. Hoewel ik denk dat je blij moet zijn dat je dit krijgt en niet opnieuw in een ‘intelligente lockdown’ (dat je dat schaamteloos zo noemt ook) terecht komt. Wij leven inmiddels al drie maanden met deze regels dus geen man over boord.

Zoals ik zei ik ben blij dat ik niet in Nederland woon. Terwijl gebieden in Nederland en Europa langzaam weer op oranje gaan en er strengere maatregelen zijn, is hier alles weer lekker op gang gekomen. Althans volgens het nieuwe normaal. Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als hier een derde golf zou komen en we opnieuw in quarantaine zouden moeten. Nee bedankt, ik neem het niet kunnen reizen en de strenge regels maar even voor lief. De hele wereld is corona beu, kun je maar beter jezelf aan de regels houden zodat we er snel vanaf zijn!


Hier lees je meer over wonen
en werken in Singapore

2 Comments

  • Anouk

    Wat leuk om te lezen, dank je wel dat je lekker even je mening hebt gegeven. Ik denk dat geen enkel land het goed kan doen, maar vanuit Costa Rica lees ik ook met verbazing de nieuwsberichten van Nederland. Vanaf het begin heb ik het idee dat er geen controle is. Het is allemaal zo onduidelijk. Iedereen is coronamoe, maar als we inderdaad allemaal even volhouden. Even doorzetten. We moeten ons aanpassen helaas, maar het is nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *