Singapore

Singapore noodle: Alles over dit mysterieuze Aziatische gerecht

Voordat we naar Singapore verhuisden waren we ieder drie keer in Azië geweest. Natuurlijk kennen we fried rice, nasi goreng of pad thai wel maar onze kennis van de Aziatische keuken kwam niet verder dan de verbasterde Chinees-Indische gerechten van drie straten verderop. Nu is dat een compleet ander verhaal! In een sneltrein hebben we moeten leren welke noedels er verkocht worden en waar ze voor zijn. Bovendien willen we het ook nog eens goed uitspreken in het Mandarijn of Kantonees. In dit blog vertel ik je over een mysterieus gerecht genaamd Singapore noodle!


Eh, what you want?!

Een van de meest populaire gerechten in de westerse wereld is de Singapore noodle. Zoals de meeste noedelgerechten hier in Singapore bestaat het vooral uit heel veel koolhydraten met wat vlees, vis of tofu en een paar blaadjes bladgroen. Je hebt dan toch nog net het idee dat je iets gezonds eet. Hoe dan ook, noedels zijn perfect voor een koude winteravond of voor wanneer je even comfort food nodig hebt.

Maar goed, wat in Nederland bij de Chinees normale gerechten zijn, hoef natuurlijk niets te maken hebben met de werkelijkheid. De gerechten in westerse landen zijn aangepast aan onze smaakpapillen of dingen die wij graag eten. Veel westerlingen gaan tijdens hun vakantie wanhopig opzoek naar de échte Singapore noodle. Niets is leuker dan je favoriete gerecht van thuis in het land zelf eten!

Wanneer je in Singapore vraagt om de Singapore noodle dan zullen de hawkers je vreemd aankijken en waarschijnlijk vragen ‘Eh, what you want?’ Niet zo heel vreemd, het gerecht bestaat namelijk helemaal niet in Singapore!


Michelinster gerechten eten voor een paar euro?
Waar dat kan lees je hier!


Waar komt de Singapore noodle vandaan?

Net zoals veel gerechten is ook de Singapore noodle een verzinsel dat niet eens uit Singapore komt. Er gaan verschillende verhalen rond over de Singapore noodle, maar men zegt dat in de jaren ’50 of ’60 koks in Hong Kong een nieuw noedelgerecht wilden bereiden, iets wat compleet anders was. Ze besloten currypoeder toe te voegen aan een bestaand noedelgerecht. Singapore was een relatief onbekende en een exotische plek dus noemden ze dit nieuwe gerecht ‘Singapore noodle’.

Destijds hadden de Britten de regie in handen in Hong Kong. Het gerecht is waarschijnlijk met de Britten meegegaan naar Europa, Amerika en Australië. Nu nog steeds is dit gerecht ongekend populair voor een snelle afhaal.

Mee Siam met een ei, tofu puff, sambal en lente-uitjes


Wat zit er in het Singapore noodle gerecht?

De originele Singapore noodle uit Hong Kong bestaat uit vermicellinoedels, currypoeder, sojasaus, taugé, paksoi, chilipepers, ei en garnaal. Soms wordt het ook geserveerd met vlees zoals kip of gebraaid varken.

Of de Singapore noodle ook de Singaporese cultuur weergeeft, daar zijn de topchefs nog niet over uit. Het is niet gebruikelijk om currypoeder door de noedels te doen. Men zegt dat dit van de Britten afkomstig is. De meeste noedelgerechten in Singapore zijn niet pittig, maar op verzoek kun je er wel sambal bij krijgen.

Singapore noodle is een erg simpel gerecht wat je gemakkelijk en snel thuis klaar kunt maken. Op internet zijn er veel lekkere recepten te vinden voor wanneer je meer groentes wilt eten. Natuurlijk is dit gerecht ook gemakkelijk vegetarisch of vegan te maken. Gemarineerde tofu of tempeh past hier perfect bij!


Kan ik iets bestellen in Singapore wat er op lijkt?

Toeristen zijn enorm teleurgesteld wanneer hun favoriete afhaalgerecht niet bestaat. En terecht, wie zou dat niet zijn?! Gelukkig kent Singapore ontelbaar veel noedelgerechten die allemaal overheerlijk zijn.

Wil je toch iets eten wat lijkt op de Singapore noodle, ga dan op zoek naar zhe-char (roerbak, Engels stir fry) hawker stalletjes of restaurants. In het Maleisisch is zhe-char ‘tai chow’. Hier kun je het gerecht ‘xin zhou mi fen’ bestellen. De vertaling betekend letterlijk ‘Star Island rijstvermicellinoedels’. Singapore werd vroeger, voordat het onafhankelijk werd, Star Island genoemd in het Hokkien (Chinees dialect).

Xin zhou mi fen wordt echt niet vaak gebruikt. Een gemakkelijkere bestelling, die ook door de Singaporezen gebruikt wordt, is ‘fried bee hoon’. Bee hoon is een ontbijtgerecht en vaak spotgoedkoop te krijgen. Fried bee hoon wordt niet gekenmerkt door currypoeder en is dus geen pittig gerecht.

Daarnaast kun je ook ‘mee siam’ bestellen. Dit is een Maleisisch gerecht wat weer een andere draai geeft aan de Singapore noodle. Het zijn rijstvermicellinoedels in een soep. Deze natte variant is typisch Singaporees. In plaats van currypoeder gebruiken ze in Maleisië liever ketchup of worcestersaus voor ‘mee siam’.

Been Hoon met tau kwa, sambal en een eitje


Meer leuke blogs over wonen in
Singapore lees je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *