Maleisië,  Reisroutes

Reisroute: Onbekend Johor in het zuiden van Maleisië

“Johor?” is waarschijnlijk de eerste vraag die je stelt. Nog nooit van gehoord zeg je? Gelukkig nemen we je dat niet kwalijk. Wij hadden er tot op voor kort ook nog nooit van gehoord. Johor is de meest zuidelijk staat van Maleisië en niet bepaald toeristisch. Backpackers en reisorganisaties slaan deze staat meestal over en reizen rechtstreeks van Kuala Lumpur naar Singapore of andersom. Waarom wordt dit gedeelte van Maleisië altijd overgeslagen? Is het werkelijk zo saai? Wij gingen op onderzoek uit en vertellen je haarfijn waarom je hier juist wél naartoe moet!


Overzicht

Aantal kilometers575 km
Aantal dagen6
Beste reisperiodeApril tot en met september
LuchthavenKuala Lumpur International Airport of Singapore Changi Airport
VervoerHuurauto i.c.m. hotels
Johor Maleisië
Rondrijden door Johor


Johor is een onbekend gedeelte van Maleisië, waarom zou ik hiernaartoe gaan?

Zoals ik in de intro al aangaf wordt Johor vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Maleisië. Dat heeft natuurlijk een reden. De hoofdreden is waarschijnlijk dat er geen bekende bezienswaardigheden liggen en dat er maar zeer beperkte informatie te vinden is zowel online als in reisgidsen. Een echt wow-effect zul je hier niet snel hebben vergeleken met andere plekken in Maleisië.

Maar moet je daarom meteen een hele staat overslaan tijdens je reis? Wij vinden van niet. Johor is juist anders dan de rest van het schiereiland van Maleisië. Er zijn vrijwel geen toeristen en men praat moeilijker of helemaal geen Engels: Je moet hier dus meer met handen en voeten praten. Daarnaast heb je hier vrijwel geen westerse restaurants (los van een verdwaalde KFC, MacDonald’s of Pizza Hut) en zul je lekker bij de Maleisische kraampjes of lokale restaurants moeten eten. In Johor ga je helemaal off the beaten track! Hoe tof is dat?!


De beste reisperiode

Johor is gedurende het hele jaar te bezoeken, maar net zoals de rest van Maleisië kent ook Johor een regen- en droogseizoen. De beste periode om Johor te bezoeken is tijdens de zomermaanden: april tot en met september. Er is dan minder kans op regen, maar verwacht wel hogere prijzen omdat het hoogseizoen is. Deze periode is ook het beste om de eilanden voor de oostkust te bezoeken. De weersomstandigheden zijn ideaal om te duiken en te luieren op het strand.

In het najaar en tijdens de wintermaanden is er meer kans op regen. Daarentegen liggen de prijzen voor hotels en een huurauto lager. De ferries naar de paradijselijke eilanden varen niet vanwege het slechtere weer op zee. Ook zullen de meeste resorts en duikscholen hierom gesloten zijn.


Lees hier waarom je juist WEL naar Azië
moet tijdens het regenseizoen


Groepsreis of individueel reizen?

Alle bekende georganiseerde groepsrondreizen slaan de staat Johor over. Het is alleen mogelijk om Johor te bezoeken wanneer je individueel of met een eigen groep reist. Maleisië heeft een goede infrastructuur en is prima te bereizen op eigen houtje.

FOX rondreizen door Maleisië


De route en vervoer

Deze route door Johor in zuid Maleisië is gebaseerd op het gebruik van een huurauto en komt langs alle leuke bezienswaardigheden en activiteiten.

Johor is ontzettend makkelijk te verkennen met een huurauto. Ondanks dat deze staat een onbekende plek is, is de infrastructuur net zo goed als in het noorden van het land. De wegen zijn goed onderhouden, en er zijn voldoende tankstations en ruststops.


Een huurauto kun je tegen een niet te hoge prijs huren in de hoofdstad Johor Bahru, wanneer je uit Singapore het land in komt. Houd echter wel rekening met de extra ‘one way fee’ wanneer je de auto niet terugbrengt in Johor Bahru, maar bijvoorbeeld Kuala Lumpur. Ook kun je een auto huren op het internationale vliegveld van Kuala Lumpur of in Kuala Lumpur zelf.

Naast rondrijden in een huurauto is Johor ook prima te bereizen met de lokale bus. Deze optie is goedkoper maar wel veel langzamer. Enkele toeristische attracties zullen moeilijker of zelfs niet te bereiken zijn wanneer je met de bus rondreist.


Lees hier alles over het huren
van een auto in Maleisië


Johor als onderdeel van een grotere reis door Maleisië

Om alleen Johor te bezoeken wanneer je op vakantie gaat naar Maleisië raden wij niet aan, vooral wanneer je voor de eerste keer dit land bezoekt. Echter, Johor leent zich perfect als onderdeel van een grotere reis. Een paar dagen rondrijden in deze staat is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld een combinatievakantie gaat maken van Singapore en Maleisië.

Ook kun je een lus maken door Johor wanneer je de oost- en westkust van het land wilt verbinden, bijvoorbeeld vanuit Melakka naar Mersing of andersom.


Hoe lang heb ik nodig om door Johor in Zuid-Maleisië te rijden?

Het fijne van Johor is dat de afstanden hier vrij klein zijn. Voeg je Johor toe aan een grotere reis dan kun je gemakkelijk alle hoogtepunten in een paar dagen meepikken. Wij raden minimaal 3 dagen aan voor de hoogtepunten op het vaste land. Je kunt een extra dag pakken voor wanneer je een eiland voor de kust wilt bezoeken.

Wil je meer zien van Johor dan kun je zelfs een week gemakkelijk vullen met leuke activiteiten. Hieronder heb ik een rondreis voorgesteld van 6 dagen door de gehele staat.

De straten van Mersing


Het dagprogramma

Deze rondreis is gebaseerd op het gebruik van een huurauto. De reisroute begin in Johor Bahru maar kan natuurlijk op verschillende plekken in Maleisië begonnen worden wanneer je al op reis bent.


Dag 1 Johor Bahru (eventueel aankomst vanuit Singapore)

Wanneer je vanuit Singapore naar Maleisië reist, probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend de oversteek te maken zodat je nog wat tijd kunt besteden in Johor Bahru. In de stad zijn verschillende bedrijven te vinden waar je een auto kunt huren. Wij huurden onze auto gemakkelijk en snel vooraf bij Rentalcars.com.

Johor Bahru of in de volksmond JB (in het Engels uitgesproken als Djay Bie) is de hoofdstad van de zuidelijk staat. JB is vooral erg populair onder shoppers uit Singapore. Je vindt hier dan ook verschillende malls waar je voor een goedkoop prijsje kunt shoppen.

Naast vele malls vind je in JB ook een aantal bezienswaardigheden zoals het Chinese Hertitage Museum, de bijzondere Arulmigu Sri Rajakaliamman Glass Temple en de Sultan Abu Baker State Mosque. Ook Old Town Johor Bahru mag niet overgeslagen worden. In de straten Jalan Tan Hiok Nee en Jalan Dhoby vind je geschiedenis, de lekkerste snacks en leuke koffiestalletjes.

Voor families met kinderen is een dag (of twee) Legoland Malaysia en een overnachting in het mooie resort aan te raden. Legoland bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een waterpark. Het ligt op een klein half uurtje rijden van Johor Bahru.


Einde van de middag vertrek je naar Kota Tinggi (66km)
Aan het einde van de middag rij je naar een klein plaatsje genaamd Kota Tinggi. Deze ligt op klein uurtje rijden van Johor Bahru af. Waarom aan het einde van de middag? Dit geeft je rustig de tijd om in te checken bij je hotel en te dineren bij een van de vele typisch Maleisische restaurantjes in de stad, zoals bij Antara Rasa (1 Jalan Indah).

Rond 19.00 uur in de avond rij je binnen 10 minuten naar het Kota Tinggi FireFly Park aan de Johor River. Hier neem je de sunset cruise die om 19.30 uur vertrekt. Net voor zonsondergang zie je verschillende soorten vogels en apen in de bomen langs de rivier. Net na zonsondergang komen duizenden vuurvliegjes uit de bomen het water op die zorgen voor een prachtige lichtshow.


Dag 2 Kota Tinggi – Pulau Sibu (76km)

Het is tijd om het vaste land te verlaten en de boot te pakken naar een van de eilanden aan de kust van Johor. In Kota Tinggi kun je je eerste Maleisische ontbijt eten bij Restoran Haji Daud (6 Jalan Niaga). Vanuit Kota Tinggi is het een uur rijden naar de ferry in Tanjung Leman. Je kunt je auto hier parkeren op het bewaakte terrein. Bij de ferry betaal je een klein bedrag voor het parkeren.

Pulau Sibu is niet heel bekend en ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld geen warm water beschikbaar voor de douches. Dat maakt het overigens wel een heerlijke plek om even te ontsnappen van de drukte. Het is daarom verstandig om vooraf een overnachting te regelen bij een van de resorts of homestays. Er is namelijk geen andere manier om op het eiland te komen.


Dag 3 Pulau Sibu

Pulau Sibu is een van de paradijselijke eilanden waar je helemaal tot rust kunt komen. Je kunt hier zwemmen in helder blauw water, luieren op het witte strand onder de palmbomen, snorkelen of diverse duiktrips maken.

Op het eiland zijn geen grote wegen. De makkelijkste manier om het eiland te ontdekken is simpel weg te voet of per boot. Het is zeker de moeite waard om een paar uurtjes te hiken in de jungle van het eiland, al dan niet georganiseerd door het resort.


Dag 4 Pulau Sibu – Kluang (optioneel via Mersing) (135km)

De ferry terug naar het vaste land is afhankelijk van de getijden. Deze dag heb je dan ook de optie om vanuit Tanjung Leman Ferry Terminal direct door te rijden naar Kluang of een tussenstop te maken in Mersing. Wanneer je Mersing toevoegt dan komt de totale reistijd uit op ongeveer 2,5 uur.

Mersing is een ontwikkelde stad aan de oostkust van Johor. Mersing heeft wat leuke street art, de Fushun Chinese tempel en de Masjid Jamek Bandar boven op een heuvel met prachtig uitzicht over de stad en zee. Ten noorden van Mersing ligt het Gunung Arong Recreational Forest, waar je kunt hiken in de jungle.

In de middag kom je aan in Kluang, een street art walhalla. 25 Jalan Merdeka en enkele aangrenzende straten zijn volledig bedekt met prachtige kunstwerken zoals in Georgetown in Penang. Sommige zijn 3D en anderen interactief met schommels of stoeltjes. 100% Instagram worthy!

Johor Maleisië
Street art in Kluang

Dag 5 Kluang – Muar via een palmolieplantage (150km)

Voor je vertrekt richting de palmolieplantage geniet je van een heerlijk kaya toast ontbijt bij Tan Lee Sing Kedai Kopi (10, Jalan Manggis). Kies een tafeltje achter het restaurant in het steegje (Jalan Laman Pesona) voor de ultieme lokale ervaring.

Vanuit Kluang vertrek je noordwaarts richting het kleine plaatsje Paloh. Dit plaatsje verlaat je via de J16 richting het zuidwesten. Na ongeveer een a twee minuten rijden kom je een afslag tegen naar rechts. Dit is de Jalan Bekok-Paloh. Dit rode zandpad brengt je dwars door een palmolieplantage naar het plaatsje Bekok. Op de plantage kun je her en der je auto parkeren, rondkijken en foto’s maken.

In Bekok vind je enkele kopitiams met lokale kopi of teh en snacks voor tussendoor. Vanuit Bekok is het nog 1,5 uur rijden naar Muar.

Johor bestaat vooral uit palmolie plantages

Muar is een onbekende historische plek aan de westkust van Johor. Het ligt maar een uurtje rijden ten zuiden van het bekendere Melakka. Het centrum van Muar bestaat uit oude gekleurde shophouses, mooie street art murals, gezellige kopitiams en restaurantjes. Voordat je Muar bezoekt is het handig om eerst even langs het Tourist Information Center te gaan (Lot 1, Laman Oleh Oleh). Hier kun je een kaart krijgen met alle bezienswaardigheden en murals in de stad.

Enkele bezienswaardigheden zijn de Sultan Ibrahim Jamek Mosque, de Nan Hai Fei Lai tempel, Muar Clock Tower, en een wandeling langs de rivier richting het Tanjung Emas Park. Neem net als de locals eten mee en geniet van een picknick met een prachtige zonsondergang. De murals in Muar bevinden zich vooral in het oude stadsgedeelte. De meeste beslaan meerdere gebouwen en verdiepingen. Ze zijn niet te missen! Sla ook de Muar Cultural Walk niet over (14 Jalan Meriam).

Eten doe je in ‘Gutton Street’ (Jalan Haji Abu). Een populair gerecht is de otak-otak, gegrilde vis cakejes opgevouwen in bladeren. Voor de lekkerste kopi ga je naar Sai Kee Kopi 434 Muar (121, Jalan Maharani).


Dag 6 Muar – Johor Bahru (170km)

De reistijd van Muar naar Johor Bahru is zo’n twee uur. Onderweg kom je nog enkele bijzondere bezienswaardigheden tegen. Aan de rand van het plaatsje Yong Peng ligt de 115 meter lange Fortune Dragon. De langste draaktunnel ter wereld. De kleurrijke draak is onderdeel van de Che Ann Khor tempel.

Buiten het plaatsje Ayer Hitam ligt het amusementspark Tropical Village. In het park zie je onder andere miniaturen van iconische gebouwen van de wereld, zoals de Taj Mahal, een windmolen en de Toren van Pisa. Voor kinderen is er een treintje dat tussen dinosaurusbeelden rijdt en een beeldenpark met onder andere Hello Kitty, Mickey Mouse en Spongebob. Ook is er een grote speeltuin en zijn er activiteiten zoals minigolf en trampolines. Het park is toegankelijk met de auto, wat het perfect maakt voor een kort bezoek.

De laatste stop onderweg naar Johor Bahru is de kleine Kampung Kelapa Sawit. Dit dorpje staat bekend om zijn prachtige muurschilderingen: de Kelapa Sawit Wall Art (4103 Jalan Kelapa Sawit 3). Zoek in het dropje naar een kleurrijke Taoïstische tempel. Daar zul je ook de muurschilderingen vinden.

Je reis eindigt weer in Johor Bahru. Hier breng je de huurauto terug en kun de stad verder verkennen.

Johor Maleisië
De Fortune Dragon


Deze bezienswaardigheden kun je extra toevoegen aan je reis

Heb je tijd over en kun je meer bezienswaardigheden inplannen in je reis? Dan zijn dit onze suggesties:

 • Het Gunung Pulai Recreational Forest een leuk natuurpark aan de rand van Johor Bahru. Een populair park onder locals met prachtige uitzichten en een waterval waar je een verfrissende duik kunt nemen.
 • Vanuit Mersing kun je de ferry nemen naar een aantal andere eilanden langs de oostkust zoals het populaire Pulau Tioman, Pulau Babi Besar of Pulau Rawa. Voor een bezoek aan Pulau Tioman raden wij minimaal 2 nachten aan.
 • Het Gunung Ledang National Park is ontzettend populair bij Maleisiërs en Singaporezen. De klim naar de berg is pittig maar zeker de moeite waard!
 • Ten zuiden van Muar vind je de Grisek Hot Springs. Verwacht geen prachtige spa maar verschillende zwembaden waar locals in de ochtend samenkomen om te relaxen en bij te kletsen.
 • Tussen Muar en de Hot Springs ligt het vissersdorpje Parit Jawa. In dit dorpje is het leven compleet anders, heel simpel. Heerlijk om een keer rond te lopen.


Hiken in het Endau-Rompin National Park

Een ondergewaardeerde National Park in Maleisië is het Endau-Rompin. Ben jij een fanatieke hiker? Dan is een wandeling door een van de oudste stukke regenwoud ter wereld een must! Maleisisch meest bedreigde diersoorten leven hier zoals de tijger en de Sumatraanse neushoorn.

Een bezoek aan het park moet van tevoren geboekt worden en is ten alle tijden onder begeleiding van een gids. Wanneer je een pakkettour boekt zitten de overnachtingen (in een chalet, gedeelde kamer of kamperen) inbegrepen. Ook zal de gids zorgen voor je maaltijden. Vertrekpunten zijn de dorpjes Kahang en Bekok. Beschik je over een 4WD, dan zou je zelf naar Kampong Peta, de ingang van het park, kunnen rijden.

Voor meer informatie over hiken in het Endau-Rompin National Park klik je hier.

Wandelen in de jungle van Johor


Overnachtingssuggesties

Accommodatie in Johor is er voornamelijk in de vorm van simpele hotels. De hotels zijn vooral te vinden in de grotere steden, niet onderweg. Ondanks dat ze simpel zijn, zijn ze vaak wel schoon. Ontbijt is meestal niet inbegrepen en parkeren doe je op straat langs de weg. Wij geven enkele overnachtingssuggesties op basis van onze eigen ervaring.


Wat kost een rondreis door Johor?

Rondreizen door het onbekende Johor hoeft helemaal niet duur te zijn. Johor leent zich prima voor de budget reiziger of iemand die meer luxe zoekt.

Hotelovernachting 2-persoonskamer per nachtvanaf 25 euro
Huurauto voor 6 dagen (middenklas excl. one way fee)vanaf 100 euro
Benzine, prijs per liter (okt. 2020)0,35 eurocent
Uiteten in lokale restaurantsvanaf 5 euro
Alcohol (bier of wijn)vanaf 3 euro
Toegangskaarten voor bezienswaardigheden (p.p.)vanaf 5 euro


Extra tips voor onderweg

 • Op veel plekken in Johor worden geen credit cards geaccepteerd. Zorg ervoor dat je voldoende cash op zak hebt. In elke grote stad vind je genoeg pintautomaten.
 • Hoewel er in de hele staat goede internetverbinding is, raad ik toch aan om een navigatiekaart offline te downloaden voor het geval dat.
 • Eet onderweg eens bij een stalletje langs de weg. Het eten is hier spotgoedkoop en overheerlijk!
 • Neem voldoende muggenspray mee, vooral wanneer je van plan bent om te gaan hiken in de bossen.
 • Ben je van plan te gaan hiken in het Endau-Rompin of het Gunung Ledang National Park? Bereid je dan goed voor. Neem o.a. snacks, voldoende water en stevige schoenen mee.
 • Wanneer je een openbare waterval, zwembad of hot springs bezoekt, dan wordt verwacht dat vrouwen zich bedekt bekleden en niet in bikini rondzwemmen of -lopen.


De beste reisgids voor je trip naar Maleisië

Ben je nog op zoek naar een handige reisgids voor onderweg? Wij zweren bij de Lonely Planet. Boordevol handige tips, restaurants en overnachtingsplekken. Een must voor tijdens het reizen! Bestel hem snel op bol.com.


Meer toffe reisroutes?
Die vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *