Emigratieverhalen

Emigreren naar Colombia: Sabine woont in het dorpje Sopó nabij Bogotá

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Sabine. Ze vertelt ons alles over emigreren naar het veelzijdige Colombia!

Sabine woont sinds 2014 in Colombia. In dit blog deelt ze niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook reistips. Pak pen en papier en vul je bucketlist aan! Sabine is zelfstandig ondernemer en schrijft over emigreren naar en reizen in Colombia op haar website www.besabine.com. Op haar Instagram deelt ze prachtige foto’s!

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Sabine Boogaard (1985) en sinds 2014 woon ik in Colombia. Vanuit mijn Noord-Hollandse dorpje Kudelstaart emigreerde ik naar de miljoenen hoofdstad Bogotá. Daar woonde ik de eerste 3 jaar, waarna ik verhuisde naar het dorpje Sopó, op een uurtje van Bogotá.

emigreren colombia
Sabine ontdekt Colombia – foto van Sabine


Wat was de reden om te emigreren naar Colombia?

Al vanaf jong droomde ik van een leven in het buitenland. Op mijn 19e deed ik vrijwilligerswerk ik Ghana en daarna reisde ik de wereld over. Plannen om echt te emigreren had ik nog niet, totdat ik in Nederland mijn Colombiaanse ex-man tegen het lijf liep. Hij moest terug naar zijn land en ik besloot een jaar later te emigreren. Inmiddels zijn we dus gescheiden en nu woon ik samen met mijn nieuwe Colombiaanse vriend.

Ik verhuisde naar Sopó omdat ik niet meer in de grote stad wilde wonen. De luchtvervuiling, enorme drukte en onveiligheid wilde ik vervangen voor een fijne rustige en gezondere woonplek. Sopó is een heel fijn rustig dorp en daar woon ik met veel plezier. 


Hoe ziet je leven er uit in Sopó?

In Bogotá woonde ik in een fijne buurt in een appartement, daarna 2 jaar in een finca boven een paardenstal op het platteland bij Sopó, aan de voet van een berg. Sinds een jaar woon ik in het dorp Sopó zelf, in een klein maar fijn appartementje direct aan een parkje. Samen met mijn vriend en mijn hondje Juaco die alweer bijna 11 jaar is (maar ik pas sinds 3 jaar heb geadopteerd).

De plek waar we wonen is heel rustig en toch dichtbij alles. We doen alle boodschappen lopend of laten het soms thuis bezorgen, zeker het afgelopen jaar tijdens de crisis.

Sopó is een echt dorp en daar is alleen het noodzakelijke te koop. Maar wel in overvloed. Het dorp telt nog geen 20.000 inwoners en er zijn een stuk of 20 bakkers en kappers. Willen we meer dan de basics, dan moeten we naar Bogotá of naar een winkelcentrum in Chia, op ongeveer 35 minuten rijden.

Zowel mijn vriend als ikzelf werken vanuit huis, heel fijn. We hebben een kleine werkplek gemaakt met twee bureautjes. De eerste 2,5 jaar in Colombia werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia. Totdat ik iets anders wilde gaan doen en ik een radicale carrièreswitch maakte. Ik nam ontslag en startte mijn eigen bedrijf als webdesigner en blogcoach. En nu ruim 3 jaar later doe ik dat nog steeds met heel veel pleizer.

emigreren colombia
Wat een gezellige straatjes! – foto van Sabine


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Ik heb snel mijn draai kunnen vinden, maar er zijn ook wel cultuurverschillen waar ik na 6 jaar nog steeds tegenaan loop. Nederland en Colombia liggen wat betreft alles mijlenver uit elkaar en soms is dat een uitdaging.

Hoewel ik goed ben ingeburgerd vind ik het gebrek aan organisatie en duidelijkheid nog weleens lastig. Niet altijd, maar soms kan ik echt nog steeds mijn haren uit mijn hoofd trekken van frustratie. 

Ik werk vooral met Nederlandse klanten, maar we proberen ook steeds meer aan Colombiaanse klanten te komen. Dat is echter een grote uitdaging omdat Colombianen over het algemeen nog een beetje bang lijken te zijn voor het Internet. Mensen willen online verkopen maar durven niet te investeren in een webshop. Dat is soms frustrerend en demotiverend, zeker als enorm ondernemende Nederlandse.


Wat vind je het leukste van wonen in Colombia?

Heel veel! Colombia is een enorm veelzijdig land met alle klimaten die je je maar kunt bedenken, alle ecosystemen, verschillende culturen en alles wat daarbij hoort. De mentaliteit van de bevolking is ook erg prettig, het zijn zeer vriendelijke mensen waartussen je je snel thuis voelt.

Ook ben ik dol op het Colombiaanse eten, reizen binnen Colombia en de vrijheid die ik hier ervaar. Hoewel ik een persoon ben die graag organiseert en plant houdt juist die desorganisatie de balans erin. Niks moet en alles kan ook morgen.

Ik ervaar veel vrijheid en het leven hier is gewoon heel leuk. Winkels tot laat open, altijd wel ergens wat te doen, geweldige grote winkelcentra. Het leven in Colombia is nooit saai, er valt altijd wel wat te beleven.

Het leukste aan mijn dorp vind ik het wonen in de bergen (op 2600 meter hoogte), de uitzichten, de street-art, de rust, de schone lucht en de veiligheid. Ook is het heel fijn dat Sopó dichtbij Bogotá is. 


Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

De corruptie in het land, de onveiligheid in met name de grote steden en de desorganisatie van de overheid vind ik niet geweldig. Gelukkig heb ik van dit alles zelf niet heel veel last, maar het is toch jammer dat het land niet zo snel ontwikkeld door die corruptie en desorganisatie. Ohja en als je de Nederlandse belastingdienst helemaal zat bent, kom dan hier je bedrijf opstarten. Je zult de Belastingdienst in Nederland heel snel vreselijk missen!

emigreren colombia
Foto van Sabine


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Colombia? Is deze er of juist helemaal niet?

Er zijn best veel buitenlanders in Colombia, met name Medellín is populair voor expats en emigranten. Ik ken vooral Nederlanders die in Bogotá wonen, maar heel veel contact heb ik niet met hen. Alleen met een stuk of 4 Nederlanders in Bogotá. Ik zoek andere Nederlanders ook niet erg actief op moet ik zeggen, maar vind het wel heel leuk om nieuwe landgenoten te ontmoeten. Met mijn handjevol goede Nederlandse vrienden in Bogotá ben ik wel erg blij trouwens. Sommige dingen zijn ook gewoon makkelijker met hen te bespreken dan met Colombianen.


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Colombia?

Leer Spaans, dat is echt essentieel als je met Colombia wilt samenleven en het maakt je leven ook gewoon veel makkelijker en leuker. Wees flexibel en ga er met een open blik in. In Colombia gaat niets zoals je gewend bent en daardoor kun je jezelf al snel flink tegenkomen (en beseffen hoe Nederlands je eigenlijk bent haha). Neem het zoals het is en probeer je er niet te veel tegen te verzetten, dat werkt alleen maar averechts. Zie emigreren naar Colombia als een enorm project van zelfontwikkeling, waar je persoonlijk van groeit en heel veel van leert.


Wat zijn de hoogtepunten van Colombia? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Poeh, heb je even? Colombia is een geweldig land bomvol hoogtepunten. Het is het tweede meest biodiverse land ter wereld en dat maakt het een prachtig reisland. Neem de tijd om Colombia te leren kennen, je kunt hier gemakkelijk 2 maanden rondreizen. Mijn favorieten zijn:

  • Barichara, het zogezegde mooiste dorp van Colombia. Inclusief de omgeving. Ik ben er al diverse keren geweest en in deze regio Santander heb je alles: prachtige historische dorpjes, indrukwekkende landschappen en canyon en extreme sports zoals paraglide en raften.
  • Het koffiegebied is prachtig. Honderden felle kleuren groen, schattige kleurrijke dorpjes, koffieplantages en nog veel meer.
  • Het zuidelijke departement Nariño is heel mooi. Hoofdstad Pasto en de indrukwekkende kathedraal Las Lajas, die je nooit meer vergeet als je dat hebt gezien.
  • De noordkust heeft ook veel te bieden, waaronder het prachtige Cartagena, bruisend Barranquilla, witte stranden in onder andere Tayrona en nog veel meer.

Ga van de gebaande paden! Zolang je buiten de rode gebieden blijft is dat geen enkel probleem. Buiten de gebaande paden ontdek je een Colombia waar bijna geen toerist te vinden is. Het dorp waar ik woon bijvoorbeeld. Huur een auto en ontdek Cundinamarca, Boyacá en Santander. Ontzettend mooi en veel te zien, waarbij je ook nog door een stuk of 3 verschillende klimaatzones komt.

emigreren colombia
Veelzijdig Colombia – foto van Sabine


Kom je nog wel eens naar Nederland?

Ik ga normaal eens per 1 a 1,5 jaar naar Nederland, maar nu met Corona weet ik niet wanneer ik weer kan gaan. Als Corona voorbij is wil ik minstens eens per jaar bij mijn familie zijn. Ik bezoek in Nederland vooral leuke dingen met mijn familie. Winkelen met mijn moeder, naar de kerstmarkt in december en soms bezienswaardigheden zoals de Zaanse Schans. Ik geniet ook erg van het Nederlandse eten en eet me vol met brood, roggebrood, ontbijtkoek, kaas, stroopwafels, hagelslag en al die andere typisch Nederlandse lekkernijen.

Als ik terugga naar Colombia nemen ik een stuk of 5 pakken stroopwafels mee, roggebrood en kaas. En vaak ook producten die hier niet te koop zijn, zoals dingen van Kneipp en Rituals. Souvenirs neem ik niet mee, alleen lekker eten voor mijn schoonouders. Met name stroopwafels, daar zijn Colombianen dol op en inmiddels hier ook te koop.


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *