Informatie over Emigreren

Stemmen vanuit het buitenland? Wij vertellen je precies hoe en wat

De verkiezingen komen langzaam weer dichterbij. Na enkele emigranten gesproken te hebben, kwam ik erachter dat niet iedereen weet dat je vanuit het buitenland gewoon kunt stemmen tijdens enkele Nederlandse verkiezingen.

Niet iedereen zit erop te wachten om te gaan stemmen. Sommige emigranten wonen al ontelbaar veel jaren buiten Nederland en andere emigranten willen juist helemaal niets meer met Nederland te maken hebben. Zij kiezen ervoor om niet hun stem uit te brengen. Dat mag natuurlijk! Maar ben jij van plan om ooit nog eens terug te keren naar Nederland of wil je graag een positieve verandering zien in je oude thuisland, dan is je stem uitbrengen het minste wat je kunt doen. Hoe je dat doet, dat lees je hier.


Stemmen vanuit het buitenland wanneer je uitgeschreven bent

De meeste mensen die gaan emigreren of langdurig gaan wonen (of reizen) in het buitenland schrijven zich uit bij de gemeente. Dit is verplicht wanneer je langer dan 8 aaneengesloten maanden in het buitenland verblijft. Wanneer je uitgeschreven bent veranderen de regels rondom het stemmen voor verkiezingen.

Natuurlijk mag niet zomaar iedereen stemmen vanuit het buitenland. Er zitten wel een aantal regels verbonden aan wie er wel of juist niet mag stemmen. Voldoe jij aan de volgende regels? Dan mag jij je stem uitbrengen!

 • Je bent 18 jaar of ouder op de dag van de verkiezingen.
 • Je woont in het buitenland en bent uitgeschreven bij de gemeente.
 • Je hebt een geldig Nederlands identiteitsbewijs in je bezit. Dit kan zowel een ID-kaart zijn als een paspoort.
 • Of je hebt een geldige identiteitsbewijs van Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten waar je Nederlandse nationaliteit op vermeld staat.

Ben je op de dag van de verkiezingen in het buitenland en ben je nog ingeschreven bij de gemeente? Dan kun je nog steeds je stem uitbrengen! Er gelden wel andere regels, die later in dit artikel besproken worden.

Wij zijn al geregistreerd!


Voor welke verkiezingen mag ik stemmen?

Ben je uitgeschreven bij je gemeente? Dan mag je niet aan elke verkiezing deelnemen. Je mag niet meer stemmen tijdens de verkiezingen voor de waterschappen in Nederland, de Provinciale Staten verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Je mag alleen stemmen voor:

 • De Tweede Kamer verkiezingen.
 • Verkiezingen voor het Europees Parlement.


Hoe kan ik stemmen vanuit het buitenland?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt stemmen vanuit het buitenland. Je kunt stemmen per volmacht, per post of, wanneer je toevallig in Nederland bent, bij een stemlokaal in een gemeente. Zorg er voor dat je je vooraf wel geregistreerd hebt als kiezer vanuit het buitenland! Je bent tenslotte uitgeschreven bij de gemeente.

Stemmen per post

Stemmen per post is de meest voorkomende manier. Na registratie krijg je automatisch het stembiljet via de post of nog gemakkelijker per e-mail toegestuurd.

Als eerste ontvang je het briefstembewijs met een retourenvelop en een stembiljetenvelop. Deze wordt, door de gemeente Den Haag, ongeveer 12 weken voor de verkiezingen verstuurd. Met deze papieren hoef je nog niets te doen! Op een later tijdstip ontvang je je stembiljet en een kandidatenlijst. Deze ontvang je per post of per e-mail, net wat je aangegeven hebt tijdens de registratie. De gemeente Den Haag verstuurt deze ongeveer 4 weken voor de verkiezingen op.

Heb je het stembiljet digitaal via de e-mail ontvangen? Print deze dan uit, want het stembiljet moet per post verzonden worden naar briefstembureau in Den Haag. Je kunt er ook voor kiezen om het biljet te versturen naar de ambassade in het land waar je woont. Hoe je dat stap-voor-stap doet, lees je hier op de website van Nederland Wereldwijd.


Stemmen per volmacht

In veel landen is het versturen of ontvangen van post langzaam of zelfs onbetrouwbaar. Deze ervaring hadden wij in Amerika. Daarom hadden we destijds gekozen om per volmacht te stemmen. Dit wil zeggen dat je toestemming geeft aan iemand die voor jou in Nederland (maar ook Bonaire, Sint Eustatius of Saba) je stem uitbrengt. Wie dat is, dat maakt niet uit maar vaak wordt er gekozen voor een familielid waar je een goede band mee hebt. Voor het stemmen met een volmacht moet je een speciaal formulier aanvragen. Dit kan gemakkelijk door de stappen te volgen op de website van Den Haag. Een volmacht is maar voor één verkiezing geldig. Je zult het voor toekomstige verkiezingen opnieuw aan moeten vragen.


Stemmen bij een Nederlands stemloket

Ben je toevallig tijdens de verkiezingen in Nederland of woon je vlak bij de Nederlandse grens? Dan heb je de optie om te stemmen bij een stemloket in Nederland (maar ook Bonaire, Sint Eustatius of Saba). Voor deze manier van stemmen moet je een speciale ‘kiezerspas’ aanvragen die je mee moet nemen naar het stemloket. Deze pas is maar voor één verkiezing geldig.

Bekijk hieronder de video over het aanvragen van de kiezerspas of klik hier voor meer informatie op de website van Den Haag.


Jezelf registreren als kiezer

Het is van groot belang jezelf te registreren als kiezer wanneer je aan de Tweede Kamer of Europese Parlementsverkiezingen mee wilt doen. Dit is geen automatisch proces en je zult er dus even de tijd voor moeten nemen.

Op deze pagina van Den Haag staat precies beschreven hoe jij je moet registreren als kiezer. Het registratieformulier is makkelijk in te vullen aan de hand van een aantal vragen die je krijgt. Je kunt het ingevulde formulier daarna gemakkelijk uploaden via de website, dus zelfs last minute inschrijvingen zouden door moeten komen!

Haal je het niet meer om voor de komende verkiezingen jezelf in te schrijven? Dat is jammer, maar schrijf je vooral toch in. Een inschrijving hoef je maar eenmalig te doen. Je zult automatisch bericht krijgen voor de volgende verkiezingen en je hoeft dus niets meer te missen.

Ben ik al geregistreerd?

De eenmalige registratie voor de verkiezingen is pas sinds 1 april 2017 ingegaan. Heb je jezelf voor deze datum voor de laatste keer geregistreerd? Dan moet je je opnieuw registreren. Twijfel je of je geregistreerd bent? Dan kun je het beste contact opnemen met de gemeente Den Haag. Zij kunnen voor je controleren of je geregistreerd staat. Eventueel kun je een adreswijziging doorgeven.


Stemmen vanuit het buitenland wanneer je nog ingeschreven staat

Het kan ook zijn dat jij tijdelijk in het buitenland bent voor een langdurige vakantie, uitwisseling op een school of voor werk. Ben je korter dan acht maanden in het buitenland dan is het niet noodzakelijk om jezelf bij de gemeente (in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba) uit te schrijven. Voor het uitbrengen van je stem gelden er andere regels.


Stemmen per volmacht

Stemmen per volmacht is in dit geval de gemakkelijkste optie wanneer je je stem uit wilt brengen. Vooral wanneer je niet op een vaste verblijfplaats zit, bijvoorbeeld tijdens een lange reis.

Je kunt bij de gemeente waar je ingeschreven staat een machtiging aanvragen. Dit wil zeggen dat je toestemming geeft om iemand anders voor jou te laten stemmen. Dit kan alleen wanneer de gemachtigde ook zijn/haar eigen stem uit gaat brengen. Let daar op wanneer je iemand machtigt.


Stemmen per post

Aangezien je nog ingeschreven staat bij de gemeente hoef je je niet te registeren als kiezer in het buitenland. Wat je wel moet doen is een stembewijs aanvragen als tijdelijke kiezer in het buitenland wanneer je via de post wilt stemmen. Hoe je dat doet lees je hier op deze website. Na het aanvragen van het stembewijs worden alle documenten naar het adres gestuurd waar jij tijdelijk zit.


Wat als ik terug verhuis naar Nederland?

Wanneer je terug verhuist naar Nederland is het de bedoeling dat je jezelf opnieuw inschrijft bij de gemeente waar je gaat wonen. Je zult automatisch uitgeschreven worden als kiezer die in het buitenland woont. Lekker makkelijk! Gebeurt dit niet, dan kun je een adreswijziging doorgeven.


Nog even de belangrijkste punten op een rijtje

 • Registreer jezelf tijdig voor de verkiezingen! Ben je te laat, schrijf je dan alvast in voor de volgende verkiezingen!
 • Je kunt ook stemmen als je tijdelijk in het buitenland bent en ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente.
 • Je stembiljet moet per post verzonden worden. Je kunt niet digitaal stemmen.
 • Ben je verhuisd of opnieuw geëmigreerd naar een ander land? Wijzig dan hier je gegevens.
 • Handige websites voor meer informatie: Gemeente Den Haag en Nederland Wereldwijd.


Meer handige informatie over emigreren naar het buitenland lees je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *