Informatie over Emigreren

Psycholoog op Afstand: Hulp bij psychologische klachten na je (r)emigratie

Emigreren, tijdelijk verhuizen naar het buitenland of zelfs langdurig reizen kunnen verschillende psychologische klachten met zich meebrengen. Wist je dat? Dit is normaal en komt bij heel veel emigranten en zelfs reizigers langdurig weg zijn voor. Wellicht onverwacht, omdat je juist zo uitkeek naar het wonen in je favoriete land of andere culturen leren kennen. In dit artikel laat ik je kennis maken met de ‘Psycholoog op Afstand’ en vertel ik je mijn eigen ervaringen*.


Wat is de Psycholoog op Afstand?

De Psycholoog op Afstand is een soort online kliniek. De psychologen die hierbij aangesloten zijn hebben allemaal een eigen kennisgebied en kunnen je de juiste therapie bieden. Online, dus het maakt niet uit waar je ook op de wereld bent. De therapieën die aangeboden worden zijn heel uitlopend, van relatieproblemen tot angststoornissen en van depressie tot ADHD onderzoek. Zij kiezen de juiste psycholoog die bij je past en je het beste kan helpen. Je hoeft dus helemaal geen klachten te hebben die alleen maar gerelateerd zijn aan je emigratie!

Zit je in Azië, Europa of ergens in Amerika? Geen probleem! Er is altijd wel een Nederlandstalige psycholoog in jouw tijdzone. De psychologen spreken niet alleen Nederlands maar ook andere talen zoals Engels of Marokkaans. Zoek jij iemand die jouw taal spreekt, geef dit dan aan bij je aanmelding.

Daarnaast kies je wat de fijnste manier is om contact met iemand te hebben, via e-mail, WhatsApp, Facetime of Skype. Tegenwoordig ook op Zoom of via speciale online wachtkamers, of misschien een combinatie van deze verschillende methodes.

Natuurlijk hoef je helemaal niet in het buitenland te wonen om gebruik te kunnen maken van de online therapie. Ben je bijvoorbeeld angstig om naar buiten te gaan? Dan is de Psycholoog op Afstand ook geschikt voor jou!


Ga hier naar de website van
de Psycholoog op Afstand


De negatieve kanten van emigreren

Zoals ik al eerder zei kan je tijdens een emigratie naar het buitenland last krijgen van verschillende klachten door de grote veranderingen in en van je leefomgeving. Vaak komen deze klachten pas na een paar weken tot een paar maanden opzetten, na de zogenoemde ‘honeymoon phase’ oftewel de wittebroodsweken waarin alles nog spannend, nieuw en leuk is.

Zodra de nieuwigheid eraf is, kunnen andere emoties de overhand gaan krijgen. Je kunt bijvoorbeeld (hevige) heimwee krijgen naar je oude leven of je familie en vrienden. Je kunt somber worden of jezelf eenzaam voelen omdat het moeilijk is om een nieuwe sociale kring op te bouwen. Daarnaast kun je ook andere klachten krijgen zoals slaaptekort, overprikkeling, angst, depressie, hevige stress en futloosheid. Veel van deze klachten komen ook uit de cultuurshock die je ervaart.

Wanneer je een of meerdere van deze klachten ondervindt, kun je last hebben van ‘expat blues’, ‘reisdepressie’ of ‘migratiesomberheid’. Blijf hier vooral niet te lang mee rondlopen. Ga op zoek naar hulp bij andere emigranten of als je dat prettig vindt, vraag professionele hulp aan.


Dan verhuis ik toch gewoon terug naar Nederland?

Het kan inderdaad zijn wanneer je terug verhuist naar Nederland dat dan de klachten verdwijnen. Maar wanneer je enkele jaren in het buitenland woont kun je ook ontworteld raken. Dit wil zeggen dat je je niet meer thuis voelt in Nederland. Je bent simpelweg veranderd als persoon. Een emigratie en het integreren in een nieuwe cultuur of culturen, geven vaak dit effect. Dus ook wanneer je terug verhuist naar Nederland kun je klachten krijgen. Dit wordt ook wel een omgekeerde cultuurshock of remigratie-depressie genoemd.

Meer informatie over de Psycholoog op Afstand


De Expat Psycholoog

Een van hulpsoorten die aangeboden wordt op de website is ‘de expat psycholoog’. Veel psychologen bij de Psycholoog op Afstand zijn of waren emigrant. Zij weten dus precies hoe het is om in jouw situatie te zitten! Of je nu net verhuist bent en een flinke cultuurshock te pakken hebt, of weer naar Nederland terug verhuisd bent, de expat psycholoog kan je op weg helpen met welke klachten je ook ondervindt. Je krijgt praktische tips en de juiste begeleiding om je snel thuis te voelen in je nieuwe land.


Vraag nu een GRATIS kennismakingsgesprek aan!


Mijn ervaring met de Psycholoog op Afstand

In het najaar van 2020 ben ik gediagnosticeerd met paniekaanvallen en agorafobie. Ik schreef hier eerder een artikel over: Ik kreeg paniekaanvallen in Singapore. De psychologische zorg was volgens de dokter helemaal niet zo geweldig hier in Singapore. Voor mij was dit geen probleem, want ik was op zoek naar een Nederlandssprekende psycholoog. Niet dat ik mezelf niet kan uiten in het Engels maar soms is dat in het Nederlands gewoon makkelijker, omdat dat je moedertaal is.

Al snel kwam ik uit bij de Psycholoog op Afstand. Eigenlijk wel ideaal online, want reizen naar een kliniek kon ik nauwelijks door mijn angst om naar buiten te gaan. Ik nam contact met hun op en binnen een paar dagen had ik al een heel fijn kennismakingsgesprek. Een week later nam een psycholoog uit Nieuw-Zeeland contact met mij op.

Het is wel even wennen om iemand te spreken via een Zoomsessie. Ook de verschillende opdrachten en oefeningen uitvoeren vanaf een laptop was wennen. Ook voor de psycholoog was dit nieuw. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en na een paar sessie was het voor ons beide heel gewoon. De techniek staat voor niets tegenwoordig!


Ik ben meer dan tevreden!

Ik ben zeer tevreden over de afhandeling en begeleiding van de Psycholoog op Afstand. Er werd mij in het kennismakingsgesprek duidelijk uitgelegd wat er allemaal ging gebeuren. De aardige dame nam goed de tijd voor mijn verhaal, stelde vragen en ik kreeg ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Van de psycholoog kreeg meteen ontzettend veel informatie en oefeningen opgestuurd waar ik zelf aan kon werken. Ook werd na de eerste sessie ter controle gevraagd of ik tevreden was met de persoon die ze voor mij uitgekozen hadden. Dat was ik zeker! Daarnaast wordt er ook echt de tijd voor je genomen, wat ik ontzettend belangrijk vind.

Communicatie loopt vooral via de e-mail maar deze is goed en snel. Ook het betalen van de sessies is gemakkelijk en wordt duidelijk toegelicht in de e-mails die je ontvangt. Natuurlijk is het wel de vraag of je zorgverzekering de sessies vergoedt. Wij kregen ze uiteindelijk vergoed via onze AON Student Insurance verzekering.


Lees hier meer informatie over emigreren
naar het buitenland


*Dit artikel is geen samenwerking met de psycholoog op afstand. Ik heb dit artikel geschreven aan de hand van mijn eigen ervaringen.

One Comment

  • Vincent Rondwijk

    Het lijkt mij ook erg fijn wanneer je op afstand gebruik kan maken van een Nederlandse psycholoog. Ik denk dat het soms ook lastig is om in behandeling te gaan wanneer een zorgverlener niet dezelfde taal spreekt als jou. Het kan de drempel verhogen om om hulp te vragen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *