Emigratieverhalen

Emigreren naar Bali: Na vele avonturen settelde Lesley zich in Indonesië

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Lesley. Ze vertelt ons alles over emigreren naar het tropische Bali in Indonesië!

In dit blog deelt Lesley niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook reistips! Wil je meer weten over de avonturen van Lesley neem dan eens een kijkje op haar website ‘Les Adventures‘ of volg haar op Instagram voor prachtige plaatjes en tips!

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Lesley uit Hengelo, Overijssel en ik ben 32 jaar jong. Ik heb 6 jaar in Curaçao gewoond, uiteindelijk 4 jaar op een cruise schip gewerkt/gewoond, en woon nu sinds oktober 2019 op Bali in Canggu!

emigreren Bali
Lesley emigreerde naar Bali – Foto van Lesley


Wat was de reden om te emigreren naar Bali?

Ik ben naar Curaçao verhuisd toen ik 21 was, omdat ik van jongs af aan al wist dat ik niet mijn hele leven in Nederland wou blijven wonen en graag in een tropisch land wilde wonen. Een vriendin van mij ging stage lopen op Curaçao en zag dit als mijn kans om te ontsnappen uit Nederland.

Ik ben naar Bali verhuisd omdat mijn man officieel uit Jakarta komt. We hebben elkaar ontmoet op het cruise schip waar we samen werkten. Eigenlijk wou mijn man naar Nederland verhuizen, maar ik vond Bali veel aantrekkelijker en ik was niet klaar voor de sleur in Nederland! 


Hoe ziet je leven er uit in Bali?

Het voelt alsof ik elke dag op vakantie ben. Maar ik heb natuurlijk wel verantwoordelijkheden en er moet ook gewoon gewerkt geworden. Mijn man werkt als manager in een restaurant 5 dagen in de week en begint vaak om 3 uur in de middag. In de ochtend hebben we de tijd voor elkaar. We doen boodschapjes samen, lunchen met elkaar, of doen thuis de huishoudelijke taken doen. Zodra hij naar werk gaat, werk ik aan mijn website/blog en begin ik met werken online om 06:00 uur tot 12:00 uur. In onze vrije tijd gaan we regelmatig naar het strand om te surfen, maar ook om te relaxen en cocktails te drinken. Ook proberen we te reizen door Bali zelf zoals Ubud, Uluwatu, Kuta etc.

Ik woon in een lokale woon omgeving met weinig toeristen. Er zijn wel een aantal expats die hier wonen die uit Amerika en Rusland komen. De buurt is rustig en het is veilig.

emigreren Bali
Trouwen op Bali – Foto van Lesley


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Ik heb snel mijn draai kunnen vinden, maar dan heb ik ook wel het voordeel dat mijn man de taal spreekt. Cultuurverschillen zijn er zeker. Ik ben wel extra vriendelijk naar de lokale mensen hier in de buurt, op een andere manier dan in Nederland. Want de lokale bevolking is hier ook extreem vriendelijk. 


Wat vind je het leukste van wonen in Canggu?

Het klimaat, elke dag in bikini kunnen rondlopen en zo het zwembad in kunnen springen. Ik heb een zwembad voor mijn deur woohoo! Haha.

De mensen die heel erg vriendelijk zijn en waardoor je dus makkelijk bevriend raakt met mensen! Ook zijn de kosten op Bali heel laag, en natuurlijk is dat ook heel erg fijn. 

emigreren Bali
Wat een heerlijke plek! – Foto van Lesley


Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

Er zijn weinig nadelen. Wat ik wel heb gemerkt is dat wanneer ik met mijn man ergens ben, ik toch anders word behandeld dan als ik alleen ergens ben. Bijvoorbeeld, als ik alleen loop word ik vaker lastig gevallen door lokale mensen om spulletjes te kopen van ze. Als ik samen met mijn man ben dan word ik minder lastig gevallen en krijgen wij ook vaak de lokale prijs. 


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit op Bali? Is deze er of juist helemaal niet?

Er zijn veel expats die hier wonen, vooral uit Rusland. Maar eigenlijk wel van over de hele wereld! Ze werken vaak online en hebben een goed leven hier omdat de levensbehoefte zo goedkoop is hier. Vooral in Canggu vind je veel expats. Je ziet ze eigenlijk overal wel. 


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Bali in Indonesië?

  • Zoek alles goed uit, hoe zit het met het verkrijgen van de juiste visums.
  • Neem genoeg spaargeld mee om alles op te zetten.
  • Bedenk goed wat je wilt doen op Bali qua werk. Werk je online? Geen probleem. Wil je werken als lerares of in de horeca? Dan raad ik je aan om werk te gaan zoeken voordat je naar Bali komt. 


Wat zijn de hoogtepunten van Bali? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Er is zoveel om te zien en te doen! Ben je actief ? Ga dan zeker surfen dat is absoluut iets wat je in Bali moet doen. Ook hebben ze hier mooie tempels die je moet bezoeken. De rijstvelden moet je zeker ook een keer gezien hebben. Maar ben je echt avontuurlijk? Ga dan voor een hike met mooie zonsopkomst of misschien wel paragliding! 

emigreren Bali
Bali ontdekken – Foto van Lesley


Kom je nog wel eens naar Nederland?

Sinds oktober 2019 ben ik niet meer in Nederland geweest. Toen ik in Curaçao woonde ging ik jaarlijks naar Nederland. Altijd terug naar Hengelo naar mijn familie. Specifieke gerechten van Nederland mis ik absoluut niet. Maar stroopwafels is wel iets wat ik terug zou nemen naar Bali omdat de familie van mijn man daar gek op zijn.


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *