Wonen in Singapore

Corona in Singapore: Een nieuwe update, we gaan er langzaam op vooruit

Ik weet het, ik weet het… Niet nóg meer corona! Geloof me, wij zijn het ook meer dan beu, maar het leek me leuk om weer eens een update te geven vanuit Singapore. De laatste corona-update gaf ik in september vorig jaar. Een nieuwe mag dus wel weer! Want hoe gaat het nu met de corona in Singapore? Mogen we inmiddels al wat meer? En hoe zit het met de vaccinaties? In dit blog lees je er alles over.


Hoe zat het ook al weer met de corona in Singapore?

In Singapore werken ze met verschillende fases om het land weer langzaam open te krijgen. Mijn vorige update uit september was geschreven in fase 2. Hier zaten we al in sinds 18 juni. Er leek echt geen einde aan te komen en iedereen hoopte elke maand op nieuwe, versoepelde regels.

In deze periode moesten we verplicht een masker dragen (alleen af doen tijdens eten of drinken), met maximaal 5 mensen samenkomen, in- en uitchecken met de app zodat men weet waar je geweest bent. Ook gingen om half 11 de restaurants dicht en werd je eigenlijk verzocht om naar huis te gaan, hoewel je op sommige plekken nog wel non-alcoholische dranken kon krijgen tot in de wat latere uurtjes. Op reis konden we niet en veel attracties (musea bijvoorbeeld) gingen langzaam open maar onder strikte regels. Ook waren er restricties op scholen, zoals op de universiteit bij Willem maar ook in kerken, moskeeën en tijdens bruiloften.


Lees hier meer over hoe het allemaal begon
met corona in Singapore


We gaan fase 3 in!

In december kregen we dan eindelijk een kerstcadeautje! Halverwege de maand kregen we te horen dat we vanaf 28 december fase 3 in gingen. Iedereen super blij! Wat zouden we allemaal wel niet extra mogen doen nu? Nou, niet zo heel denderend veel hoor. Er gelden nog veel dezelfde regels. De zweterige maskers moeten we nog steeds verplicht dragen, behalve als je actief bezig bent. Daarnaast werd het ‘vrijwillig verplicht’ om gebruik te maken van de tracking app. Heb je dit niet, dan kom je simpelweg niet binnen. Iets wat wij ook wel gaan verwachten als dadelijk iedereen de kans heeft gehad op een vaccin.

Daarnaast zijn er steeds meer musea en attracties open gegaan en hebben deze ook een grotere capaciteit gekregen, evenals winkelcentra. Meer mensen mogen nu in een winkel zijn. Dat betekent dat we niet meer in de rij hoeven te wachten.

De grootste verandering voor ons was dat de groepsgrootte verhoogd is naar 8 mensen in plaats van 5. Dat klinkt minimaal, maar dat is echt een grote verandering. Zo hadden we dan ook een leuk nieuwjaarsfeest gevierd en konden we met verschillende stelletjes tegelijk afspreken in plaats van met maar één per keer.

corona in singapore
Photo by cottonbro from Pexels


Iedereen komt langzaam naar buiten

Door de maanden heen zag je dan ook dat iedereen langzaam naar buiten aan het komen was. Het werd steeds drukker in de grote winkelcentra en in het openbaar vervoer, ondanks dat veel mensen nog gewoon thuis moeten werken.

Toen was er ook Chinees Nieuwjaar, wat normaal al voor een topdrukte zorgt hier. Iedereen moet inkopen doen zoals versieringen, cadeautjes en eten. Natuurlijk was het nu niet zo druk als voorgaande jaren. Ik vond Chinatown, waar alles te doen is, vrij leeg en verlaten. Er zijn gewoon restricties waar iedereen zich aan houdt. Daarnaast worden er ook geen evenementen georganiseerd, wat natuurlijk ook veel helpt.

Op dit moment lijkt het soms wel of er helemaal geen corona bestaat. In het weekend staat de metro bomvol en staan er weer flinke rijen voor winkels en restaurants. Ondanks de restricties is het leven hier weer volledig op gang, maar dan meer in het nieuwe normaal.


Hoe staat het nu met de corona in Singapore?

Nadat ik de vorige update geschreven had gingen de aantal gevallen in Singapore flink naar beneden. Ook ging het steeds beter met de grote uitbraak binnen de woonomgeving van de gastarbeiders, hoewel zij nog steeds leven onder strenge regels en niet zomaar uitstapjes mogen maken in de stad. Dat is wel sneu, vooral omdat zij het zo zwaar gehad hebben en hutje mutje moeten leven.

We hebben periodes gehad waarin helemaal geen gevallen in Singapore aanwezig waren. Alleen ‘geïmporteerde’ gevallen van buitenlanders die naar Singapore kwamen om te wonen en werken, ondanks dat zij allemaal een negatieve test hebben moeten laten zien voor vertrek! Door de verplichte quarantaine worden deze gevallen gevonden en kunnen ze niet anderen besmetten in de gemeenschap. Soms werden er wel 40 op een dag gevonden! Zo zie je maar dat een negatieve test voor vertrek soms niet veel zegt. Ik ben daarom ergens wel heel blij dat toeristen Singapore niet in kunnen komen. Dan zaten wij misschien ook nog steeds in een lockdown!

Op het moment hebben we regelmatig enkele gevallen per dag, ook ongelinkte gevallen in de gemeenschap. Dat heeft te maken met de versoepelde regels, grotere groepen mensen tijdens oud en nieuw en natuurlijk ook met Chinees Nieuwjaar. Iedereen gaat dan bij elkaar op bezoek. Gelukkig worden deze mensen snel gevonden en in quarantaine geplaatst. Op deze website kun je alle informatie vinden over het aantal gevallen en ook over de vaccinaties.


Het verschil in beleid tussen
corona in Singapore en Nederland


Zijn we hier ook al begonnen met vaccineren?

Jazeker! Eind 2020 zijn ze hier al begonnen met het zetten van de eerste vaccinaties. Op 12 februari waren er al een kwart miljoen prikken gezet. Inmiddels (per 1 maart) zijn dat er al meer dan een half miljoen. We krijgen niet zoals in Nederland dagelijks updates hierover. Soms wordt dit gemeld en krijgen we ook te horen wat de volgende stappen zijn. Dat is het. We kunnen onszelf er niet tegen aan gaan moeien zoals in Nederland gebeurt, maar het lijkt hier allemaal een stuk georganiseerder te verlopen.

Ze zijn hier begonnen met het zorgpersoneel. Eerst specifiek degenen die dagelijks in aanraking komen met coronapatiënten, daarna de rest. Als tweede volgde de groep mensen die risico vakken hebben zoals taxi- en buschauffeurs. Tegelijkertijd liep er een proef met uncles en aunties van 70 en ouder. Inmiddels weten we dat die proef goed gegaan is. Er is flink opgeschaald en ze zijn een week geleden begonnen met het vaccineren van deze groep door heel Singapore. Wat de volgende groep gaat zijn is nog onbekend.

Het doel is om iedereen voor het einde van het derde kwartaal ingeënt te hebben. Althans degenen die dat willen dan. Vaccinaties zijn gratis voor iedereen die in Singapore woont en ook hier hebben wij geen keuze welke je krijgt. Pfizer en Moderna zijn hier al goedgekeurd. Ook is er al een lading van het Chinese Sinovac binnen, maar deze is nog niet goedgekeurd.

corona in singapore
Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels


We wachten rustig af wat er verder gaat gebeuren.

Op dit moment kunnen we alleen maar afwachten wat er allemaal nog meer gaat gebeuren. Wij staan waarschijnlijk als laatste op de lijst voor een vaccinatie. Enkele vrienden van ons al het vaccin gehad hebben die binnen de zorgsector werken of een partner hebben die daarin werkt.

Op reis kunnen we helaas nog steeds niet, maar Singapore is wel aan het kijken of er bepaalde systemen in gang gezet kunnen worden voor degenen die gevaccineerd zijn. Hallo vaccinatiepaspoort! Of ja, op zich kunnen we natuurlijk wel weg: Er gaan gewoon vluchten naar Nederland of ergens anders. Het is meer dat we dat op dit moment nog niet willen nu Nederland dicht zit en er zoveel corona rondvliegt. Er is ook praat over het verkorten van de quarantaine periode bij terugkomst als je gevaccineerd bent. Dat zou helemaal mooi zijn!


Klik hier als je meer wilt weten over
het leven in Singapore!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *