Wonen in Singapore

Werk vinden in Singapore: Een uitgebreide gids vol tips en tricks

‘Hoe kan ik werk vinden in Singapore? Het lijkt me zo leuk om daar te wonen.’ Het is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk als het was. In dit blog beantwoord ik een aantal belangrijke vragen over het vinden van werk in the Little Red Dot. Daarnaast geef ik ook enkele tips en tricks om je te helpen bij het proces.

*Dit artikel is bijgewerkt in februari 2024. Regels omtrent werkvergunningen e.d. kunnen snel en vaak veranderen. Voor de laatste regels bezoek altijd de officiële website van de overheid!


Kan ik op een toeristenvisum werk zoeken in Singapore?

Ja, voor zover ik weet mag dat en wordt dat ook vaak gedaan. Het is niet illegaal. Bedrijven vinden het fijn als je meteen beschikbaar bent voor een interview in plaats van dat er weken overheen moet gaan. Daarnaast is een gesprek in persoon ook fijner dan bijvoorbeeld via Zoom of FaceTime. Een nadeel hiervan kan zijn dat ze je vaak een minder hoog salaris aanbieden omdat je ontzettend graag en snel een baan wilt hebben.

Let er wel op dat je maar maximaal 90 dagen op een toeristenvisum in Singapore mag verblijven. Verblijven in Singapore kan duur zijn dus mocht je voor een langere tijd geen werk kunnen vinden dan kunnen de kosten snel oplopen. Verblijven in een hostel is vaak de goedkoopste optie. Wil je werk gaan zoeken in Singapore, bereid je dan eerst goed voor, zodat je het meeste uit je bezoek haalt. Doe dit voordat je een vliegticket boekt.


Lees hier het volledige stappenplan voor het vinden van

werk en het regelen van een visum in Singapore


Is het moeilijk om werk te vinden in Singapore?

Kort gezegd, ja voor velen wel. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van in welke branche je werkzaam bent. Eigenlijk een beetje hetzelfde als in Nederland. De een heeft super snel een baan gevonden omdat er veel vraag is naar een bepaalde vaardigheid, terwijl een ander honderden sollicitaties de deur uit stuurt zonder enig succes. Singapore staat er bekend om dat sommige branches zoals de financiële sector ontzettend moeilijk zijn. Er is veel vraag naar zulke banen en daardoor ontzettend competitief.

In de afgelopen jaar is er veel veranderd rondom de aanvraag van werkvisums voor buitenlanders. De regels zijn heel wat scherper geworden en daardoor is het minder aantrekkelijk voor bedrijven om buitenlanders aan te nemen. Dit doet de overheid om het aannemen van locals te stimuleren. Ook zijn er steeds vaker geluiden van afwijzingen, zelfs van mensen die hier al jaren werken.

Dat neemt echter niet weg dat het onmogelijk is. Er zijn nog steeds een hoop buitenlanders die naar Singapore verhuizen voor werk.


Is er werk te vinden in mijn vakgebied?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Helaas weet ik de beschikbaarheid van banen in de vele sectoren in Singapore niet. Ik weet het, dit antwoord zal je vast tegenvallen. Het is een onmogelijke opgave om dit bij te houden omdat het zo vaak en snel veranderd.

In het wilde weg solliciteren heeft geen zin. Dat doe je in Nederland waarschijnlijk ook niet. Ik raad je dan ook aan om eerst zelf op onderzoek uit te gaan, te kijken hoe de banenmarkt er in Singapore uitziet voor jouw sector.

Werk vinden in Singapore
Photo by Vlada Karpovich from Pexels


Tips voor een succesvol onderzoek naar werk in Singapore

Wanneer je op onderzoek uitgaat naar beschikbare banen in Singapore is het belangrijk om grondig werk te verrichten. Geef niet na een half uurtje Googlen op. Verhuizen naar het buitenland is een lang proces en soms zitten daar saaie fases in zoals geschikt werk zoeken. Echter, het is wel een belangrijk onderdeel. Wanneer je geen baan hebt, kun je helaas ook niet wonen in Singapore. Ik deel enkele tips om het proces wat makkelijker te maken:


1. Kijk rond op online banenwebsites

Tegenwoordig is online bijna alles te vinden. Zo zijn ook banen in alle sectoren die je maar kunt bedenken. Misschien heb je wel eens gehoord van online banenwebsites? Door te zoeken op deze website kun je een goed beeld krijgen van wat de aanbod is in de sector waarin je werkzaam bent. Natuurlijk kun je ook direct op de websites van bedrijven kijken. Soms staan hier ook posities op.


2. Leg je vraag neer bij andere expats

Een andere optie om meer informatie te verkrijgen is navraag doen bij mensen die al in Singapore wonen. De Facebookgroep ‘Nederlanders in Singapore‘ bestaat uit een diverse groep expats met verschillende achtergronden. Zo zijn er nog veel meer groepen op Facebook te vinden, ook Engelstalige expatgroepen. Zulke groepen zijn de perfecte plek om specifieke informatie te verkrijgen. Er komen regelmatig vragen voorbij over banen, studies of stages en er is altijd wel iemand die je op weg kan helpen omdat diegene in een specifieke branche werkt.


3. Ga op zoek naar een alternatief

Is de baan die je momenteel hebt in Nederland niet te vinden in Singapore? Dat is even flink balen, maar wellicht is er een alternatief te vinden? Een andere baan binnen je sector die je aanspreekt? Of een die goede doorgroeimogelijkheden heeft? Op deze manier kun je toch kans maken om Singapore binnen te komen. Stel een lijstje op met deze alternatieven. Wanneer de nood aan de man komt, kun je ook hier sollicitaties voor wegsturen.

Wanneer je eenmaal in Singapore woont, is het veel gemakkelijker om de banenmarkt in de gaten te houden en te solliciteren op de baan die jij wel graag wilt hebben. Je kunt hier gebruik maken van het netwerk wat je opbouwt.


Lees hier meer tips over hoe je
werk kunt vinden in het buitenland


Tips om werk te vinden in Singapore als je hier niet bent of woont

Een paar tips voor het vinden van werk in Singapore als je niet woonachtig bent in de stad. Houd er rekening mee dat werk vinden op deze manier een stuk moeilijker kan zijn!


1. Neem echt de stap om brieven te versturen

Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn veel mensen die de stap uiteindelijk toch niet durven te zetten. Ze denken bij voorbaat dat het toch niet gaat lukken. Dat is jammer!

Zoals ik al zei is in het wilde weg solliciteren misschien niet zo handig, maar wanneer je goed onderzoek gedaan hebt, heb je vast een aantal goede plekken gevonden waar je op wilt solliciteren. Wellicht ook een lijst met alternatieve opties. Het mag dan wel wat moeilijker zijn om via een directe sollicitatie een baan te vinden maar neem echt de stap om die sollicitatie de deur uit te sturen. Vooral voor die ene baan die je ontzettend graag wilt hebben. Denk niet van ‘Oh, het is veel te moeilijk, laat maar.’ Nooit geschoten is echt altijd mis. Wat heb je te verliezen?


2. Kijk naar welke skills er een tekort is

Blijft het moeilijk om werk te vinden in je huidige sector dan kun je kijken naar een alternatief of compleet andere sector. Naar welke banen is wel veel vraag naar? Welke skills hebt je daar voor nodig? Bezit je deze al of kun je deze op een gemakkelijke manier ontwikkelen? Dit kan de kans verhogen op het vinden van een baan.


3. Blijf de banenmarkt in de gaten houden

De aanhouder wint zeggen ze altijd. Begrijp me goed, ik weet hoe moeilijk het kan zijn om steeds afgewezen te worden en maar door te moeten blijven ploeteren. Emigreren of tijdelijk naar het buitenland verhuizen is niet altijd een makkelijk proces. Eens zal er een goede baan voor je langskomen. Blijf de banenmarkt wekelijks in de gaten houden en eventueel sollicitaties de deur uit sturen.


Alternatieve opties om te verblijven in Singapore


1. Kies ervoor om hier te studeren

Veel goed betaalde banen vragen naar (soms wel jaren) werkervaring. Niet zo handig natuurlijk als je net begint met je carrière. Het kan een goede optie zijn om verder te studeren in Singapore. De stad heeft enkele goede scholen met goede programma’s. Waarom is dit een goed alternatief? De overheid biedt het ‘Tuition Grant Scheme’ aan. Dat wil zeggen dat de overheid je studiekosten betaald. Het addertje: Je moet na je studie drie jaar werken in Singapore.

Is dit allemaal een beetje teveel van het goede, dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om een kortere periode als exchange student in Singapore te wonen of voor een master. Wie weet rolt er later een leuke mogelijkheid uit. Dat is zeker niet ongehoord.


2. Doe een stage in Singapore

Een stage doen in het buitenland kan mooie deuren openen, zo ook in Singapore. Ga op zoek naar stageplekken bij bedrijven die binnen je vakgebied passen. Het komt regelmatig voor dat stagiaires, na hun stage, aangenomen worden op een tijdelijk contract en zo langer in Singapore kunnen blijven werken.


Krijg in één uur antwoord op al je emigratievragen voor Singapore

Heb jij vragen over werk zoeken in Singapore? Je wilt meer weten over de werkcultuur of je wilt graag dat er een expert meekijkt naar de emigratieplannen die je hebt gemaakt?

Plan dan nu het ‘Vragenuurtje: Verhuizen naar Singapore‘ in en krijg:

  • In één uur antwoord op al je vragen rondom emigreren, wonen en werken in Singapore.
  • Op maat gemaakt advies, want dit is een persoonlijk een-op-een gesprek voor jouw situatie.
  • Tips en tricks zodat jij na het gesprek direct aan de slag kunt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *