Singapore

Gardens by the Bay in Singapore: Een complete gids voor je bezoek

Een van de attracties van Singapore is de Gardens by the Bay en deze mag je absoluut niet missen. Wanneer jij de bijzondere bomen van de Gardens niet gezien hebt, ben je simpelweg niet in Singapore geweest. De Gardens by the Bay is een van de weinige plekken in Singapore waar wij opnieuw en opnieuw naartoe gaan. En ook met veel plezier! We zijn zelfs twee jaar lang ‘Friends of the Gardens’ geweest, waardoor we echt naar elk evenement gingen. De tentoonstellingen wisselen vaak, een andere keer zijn de tuinen weer mooi versierd voor een feestdag of is er een leuk festival gaande. Er is altijd wel iets te beleven. De Supertree Grove verveelt ook echt nooit. Het blijft bijzonder om de bomen te zien, en ik moet me dan ook regelmatig knijpen dat ik hier gewoon een half uurtje vandaan woon. Zo apart!

In deze gids neem ik je uitgebreid mee naar de tuinen. Ik vertel je alles wat je moet weten, van de highlights tot minder bekende attracties en van praktische tips tot de eetgelegenheden in het park. Ik deel handige links en persoonlijke tips om je bezoek aan de Gardens by the Bay in Singapore tot een onvergetelijk succes te maken.

Supertree Grove

Praktische zaken over de Gardens by the Bay


Wat is de Gardens by the Bay?

De Gardens by the Bay zijn de bekendste tuinen van Singapore, al dan niet de hele wereld. Het park is maar liefst 101 hectare groot en bezit verschillende topattracties van de stad. De tuinen zijn echt enorm groot en bestaan dus uit veel meer dan alleen de bekende futuristische bomen.

Dit park was een van de grote projecten in Singapore om de stad leefbaarder te maken met meer groen en betere lucht. Singapore is sowieso al behoorlijk groen en noemt zich niet voor niets de ‘Garden City’. Er worden dan ook verschillende duurzame technieken gebruikt om de lucht te zuiveren in het park en om onder andere de kassen te koelen tot 23-25 graden. Wanneer je de tuinen bezoekt, kun je daar alles over leren. Heel interessant!

Daarnaast zijn de Gardens niet alleen een populaire toeristische hotspot. Ook de locals komen er graag. Een rustige avondwandeling maken of een rondje rennen. Sommige mensen doen in groepjes yoga, tai chi of mediteren. Het is ook een perfecte plek om te picknicken. Regelmatig worden er evenementen gehouden zoals anime of een leuke kerstmarkt. Tijdens feestdagen worden de Gardens compleet versierd.


Waar ligt de Gardens by the Bay in Singapore?

De tuinen liggen in het centrum van Singapore, net buiten downtown, in het Marina Bay gedeelte van de stad. De Gardens by the Bay ligt pal achter het Marina Bay Sands Hotel.


Hoe kom ik er?

De Gardens by the Bay is een van de makkelijkst bereikbare plekken in Singapore. Je kunt je gemakkelijk af laten zetten door een taxi bij de hoofdingang van het park. Bayfront MRT (Circle en Downtown line) metrostation ligt het dichtste bij. Vanaf hier loop je in 5 à 10 minuten naar de Dragonfly Bridge, een ingang van de Gardens. Bij dit metrostation ligt ook de attractie Floral Fantasy.

Vanuit de Marina Bay is het park ook snel te bereiken. Je kunt wandelen door het MBS Hotel via de Lions Bridge of onder de grond via het Bayfront MRT station. Door het hotel staat duidelijke bewegwijzering. Een andere route is buitenom langs de waterkant. Vanaf het ArtScience Museum loop je onder de Helix bridge door. Wanneer je alsmaar rechtdoor loopt, loop je vanzelf de Bay South Garden in.


Wanneer kan ik de Gardens het beste bezoeken?

De tuinen en de Supertree Grove zijn geopend van 05.00 tot 02.00 uur. Enkele attracties hebben verschillende openingstijden. Welke dat zijn, lees je hier. Als het kan, bezoek het park op een doordeweekse dag om de grootste drukte in het weekend te vermijden.

De beste tijd om de SuperTree te bezoeken is zo vroeg mogelijk in de ochtend. Het is dan niet alleen minder heet, maar ook veel minder druk. Hetzelfde geldt voor de verschillende domes en attracties. Probeer tickets te krijgen direct na openingstijd.

De Gardens moet je ook een keer gezien hebben in het donker. Dan zijn alle lampjes aan en hangt er een compleet andere sfeer in het park. De beste tijd hiervoor is zo laat mogelijk. Hiermee kun je de grootste drukte vermijden. Vooral de periode tussen 19.00 en 21.00 uur is erg populair vanwege de lichtshow.

Supertree Grove in het donker tijdens de kerstversieringen


Wat zijn de entreekosten?

Het bezoeken van de vele tuinen in het park en de Supertree Grove is gratis. Voor enkele attracties wordt een toegangsprijs gevraagd. Regelmatig lopen er promoties voor wanneer je verschillende attracties wilt bezoeken. Voor de huidige prijzen kun je kijken op deze website van de Gardens by the Bay.


Wat moet ik allemaal meenemen?

Het weer in Singapore is heet en flinke onverwachte regenbuien zijn aan de orde van de dag. Er is niet overal schaduw aanwezig. Ook is er veel water in het park en kan je vroeg op de ochtend of tijdens zonsondergang flink geprikt worden. Neem de onderstaande items zeker mee tijdens een bezoek aan de Gardens by the Bay in Singapore:

 • Zonnebrand en beschermde kleding
 • Muggenspray
 • Een waterfles (Deze kun je bijvullen op verschillende punten.)
 • Snacks of een picknickmaaltijd
 • Een vestje of sjaal voor in de Domes
 • Goede wandel of sportschoenen (Je bent de hele dag aan het wandelen.)
 • Paraplu

Ben je wat vergeten? Geen probleem! In het Marina Bay Sands Hotel zit een Guardian (soort Kruidvat) waar je zonbeschermingsproducten, water, snacks en een paraplu kunt kopen.


De highlights van de Gardens


Flower Dome

De eerste van de drie domes of kassen is de Flower Dome. Deze kas bootst verschillende klimaten van overal ter wereld na. Dit geeft de lokale bevolking (die niet kan reizen) de kans om toch wat van de wereld te zien. Via een wandelroute bezoek je onder andere de Mediterranen, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Californië. In het midden van de kas worden vaak bloembedden tentoongesteld. Welke bloemen dat zijn heeft te maken met een thema zoals Kerst of Chinees nieuwjaar. Bloemen die wij door de jaren heen zagen ware tulpen, zonnebloemen of Sakura bomen. Toegang kost SG$20.

Bloemententoonstelling in de Flower Dome


Cloud Forest

Naast de Flower Dome vind je een tweede kas, het Cloud Forest. In deze kast loop je door een nagebootst landschap van de hooglanden tot 2.000 meter hoogte. De topattractie is de 35 meter hoge waterval die je meteen na binnenkomst verwelkomt in de kas. Door middel van verschillende loopbruggen kom je door de verschillende tuinen binnen de kas, waaronder de Lost World, TreeTop Walk, Cloud Walk en de Crystal Mountain. Onderweg leer je alles over het klimaat van de hooglanden en kun je genieten van de mooie uitzichten. Entree kost SG$20.


Supertree Grove

Wanneer je Singapore googelt krijg je ongetwijfeld foto’s naar boven van deze futuristische bomen. 12 van de 18 bomen staan samen in de Grove. De Supertrees zijn tussen de 25 en 50 meter hoog en bedekt met echte planten. Wanneer je de Grove bezoekt ben je meteen in een compleet andere wereld. Toegang tot de Grove is gratis en open van 05.00 tot 02.00 uur.


OCBC Skywalk

Misschien ken je de film Avatar wel? De OCBC Skywalk doet me denken aan het moment in de film wanneer de hoofdrolspelers door de jungle van de film rennen, vooral in de avond wanneer de lampjes van de Supertrees aan zijn. De Skywalk hangt op 22 meter hoogte en op deze manier kun jij je eigen Avatar moment beleven. Je kunt de bomen van dichterbij bekijken en genieten van het prachtige uitzicht. Toegang is SG$8.


Floral Fantasy

De Floral Fantasy is de derde en nieuwste dome of kas die gebouwd is in het park. Deze dome heeft een waterval, bomen, planten, kunstwerken en vooral bloemen, heel veel bloemen. Ze zijn niet alleen op de grond en tegen de muren op geplant maar ook aan het plafond en zwieren zelfs heen en weer! Ook is er in een grote wand een aquarium met kleurrijke poison dart frogs. Deze leven normaal in de tropische gebieden van Centraal- en Zuid-Amerika.

Aan het einde van de dome kom je in een aparte attractie, de Flight of the Dragonfly. Het is een 4D attractie met 3D brillen, wind, water, geluid en een video door de tuinen van de Gardens by the Bay. Toegang tot beide kost SG$20.

Bloemen in de Floral Fantasy


Garden Rhapsody

De Garden Rhapsody is de sound en light show van de Gardens by the Bay. Elke avond om 19:45 en 20:45 uur geven de Supertrees een dansshow van lichtjes op muziek. Elke lichtshow duurt ongeveer 15 minuten. Het is echt een must om deze te bezoeken! De show heeft wisselende thema’s die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld feestdagen. Zorg ervoor dat je op tijd een goed plekje vindt om de show te bekijken. Het is namelijk ontzettend populair, ook onder de locals. Toegang is gratis.


Overige attracties

The Gardens by the Bay is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Er zijn verschillende nieuwe tuinen en attracties toegevoegd aan het park.


Supertree Observatory

Dit is een van de nieuwste attracties in de Gardens by the Bay. Je bezoekt de grootste Supertree en krijgt toegang tot het platform bovenop en een observatieplatform rondom de boom. Op de top van de boom heb je een uitzicht over de andere bomen, tuinen en skyline van Singapore. Toegang kost SG$14.


Bezoek ook deze tuinen

Het park bestaat uit veel verschillende tuinen die allemaal wat anders te bieden hebben.

 • Dragonfly & Kingfisher Lakes – Populair onder de instagrammers. Je kunt langs de waterkant prachtige plaatjes schieten van de Supertrees en het Marina Bay Sands Hotel.
 • Serene Garden – Tuin met een Japanse sfeer
 • World of Plants – Met planten in de vorm van dieren
 • Heritage Garden – De geschiedenis van Singapore verteld door planten
 • The Canyon – Hier bewonder je bijzondere stenen.
 • Sun Pavilion – Tuin over woestijnen en andere droge landschappen


Kunst in de tuinen

De Gardens by the Bay bestaat niet alleen uit tuinen vol bomen, planten en prachtig aangelegde bloemenperken. Je vindt er ook veel kunst. Op deze kaart worden de belangrijkste kunstbeelden aangegeven. Deze kun je gemakkelijk uitprinten en meenemen tijdens je wandeling.


Tours door het park

Self-guided tours

Trek je er graag de hele dag op uit om de tuinen de bekijken? Dan kun je in een van de souvenirwinkeltjes voor SG$1 een wandelkaart kopen. Er zijn twee soorten: Een wandelkaart voor de domes en een wandelkaart voor de tuinen. De wandelroutes hebben verschillende lengtes en komen langs verschillende plekken in de tuin. Voor meer informatie over de wandelroutes kun je deze website bekijken.

Voor de domes zijn ook speciale audio-gidsen beschikbaar. Je kunt op je eigen tempo door de domes wandelen en informatie krijgen via een audio-apparaat. Deze kun je aanvragen bij het boeken van je ticket.


Tours met gids

Ook kun je verschillende tours boeken met een gids, bijvoorbeeld een tour door de domes of een wandeling door een van de tuinen. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 1 of 2 uur. Lees hier meer over deze tours.

Het park heeft ook een speciale Garden Cruiser. Met een grote golfkar, voor maximaal 12 personen, rij je de tuinen door in 25 minuten. Onderweg word je van alles verteld over de tuinen en het park. Super leuk voor als je weinig tijd hebt, maar toch graag veel wilt zien. Kosten zijn SG$8. Lees hier meer over de audiotour met de Cruiser.


Ik heb maar kort de tijd. Wat moet ik écht bezocht hebben?

Inmiddels heb je wel in de gaten dat je gemakkelijk een complete dag door de tuinen kunt dwalen. Maar ik kan goed begrijpen dat je dat tijdens je stop-over van enkele dagen niet echt ziet zitten. Singapore heeft tenslotte nog veel meer moois te bieden! Dit zijn de echte topattracties:

 • Supertree Grove overdag
 • Supertree Grove in de avond tijdens de Garden Rhapsody
 • Cloud Forest
 • OCBC Skywalk

Hier kun je eventueel de Flower Dome en leuke foto’s maken bij het Dragonfly en Kingfisher Lakes aan toevoegen.

Het Cloud Forest moet je zeker bezocht hebben


Gardens by the Bay East

De East Garden is de op een na grootste tuin van Singapore. Het park ligt aan de overkant van de Gardens by the Bay, aan de andere kant van de Marina Bay. Het park heeft op zichzelf geen attracties, los van een café en klein visitor center. Het wordt wel vaak gebruikt voor feestdagen zoals National Day en het is een van de hotspots om vuurwerk te kijken tijdens (Chinees) nieuwjaar.

Waarom moet je er dan toch naartoe? Omdat het één van de beste plekken in de stad is om te genieten van de skyline van Singapore. Je hebt uitzicht over het Marina Bay Sands Hotel, de wolkenkrabbers, de bomen van de Gardens by the Bay en de Singapore Flyer. Het park is 24 uur per dag open dus je kunt er op elk moment van de dag naartoe. De beste tijd is echter tijdens zonsondergang. De oranje lucht achter de skyline is een onvergetelijke moment van de dag.

Omdat het park ver weg ligt van de hustle en bustle van de stad, kun je hier ook even een momentje nemen om tot rust te komen. Je kunt bijvoorbeeld een lunch bij Satay by the Bay meenemen en picknicken onder een van de vele palmbomen in de East Garden, terwijl je uitkijkt op de mooie skyline.


Zo kom je er

De makkelijkste manier om er te komen is met de taxi. Je kunt je gemakkelijk af laten zetten bij de ingang van het park. Er is geen metrolijn in de buurt: Deze zijn ze momenteel aan het bouwen. Promenade MRT en Stadium MRT station liggen het dichtste bij, maar nog op een afstand van 20 minuten lopen. Ben je in de zuidelijke tuinen van de Gardens by the Bay, dan kun je gemakkelijk naar Marina Barrage lopen. Vanuit Marina Barrage is het 5 à 10 minuten lopen naar de East Garden.


Gardens by the Bay voor kinderen

Voor de kids is er een speciale tuin in de Gardens by the Bay, de Far East Organization Children’s Garden. Kinderen tussen de 1-12 jaar kunnen zich hier uren vermaken. In de tuin vind je leuke speeltoestellen, de ‘Rainforest Tree Houses’, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen! Er is namelijk ook een groot waterpark met sproeiers en fonteinen.

Toegang is alleen voor kinderen tot 12 jaar met een volwassen persoon. Volwassenen zonder kind(eren) hebben geen toegang tot deze tuin. Het park is elke maandag gesloten en sluit dagelijks om 19.00 uur. Voor deze tuin hoef je geen entree te betalen.


Eetgelegenheden in de Gardens by the Bay

Door het park zijn er verschillende restaurants en cafeetjes te vinden. Hier kun je uitgebreid genieten van een lunch of diner maar ook snacks kopen. Enkele restaurants licht ik uit omdat deze onze favorieten zijn.


Satay by the Bay

Ben je niet weg te slaan bij hawker centers? Dan moet je naar Satay by the Bay. Op ongeveer 5 à 10 minuten lopen vanaf de Flower en Cloud Dome kun je dit hawker center vinden. Naast alle standaard stalletjes (Indiaans, Chinees, Westers) kun je hier ook verschillende stalletjes vinden die verse sateetjes voor je bakken op kolen. Hierbij krijg je overheerlijke satésaus, komkommer en ketupat, rijst cakejes.


Pollen

Pollen is een van de betere restaurants in Gardens by the Bay. Het heeft een uitgebreid lunch- en dinermenu met voornamelijk westerse gerechten. Ook geschikt voor vegetariërs.


Supertree Food Hall

De Supertree Food Hall is een soort hawker center maar dan binnen in de airco. In de hall vind je verschillende stalletjes die lokaal Singaporees eten verkopen. Op hete dagen is het fijn om binnen te kunnen eten en even af te koelen. Hoewel wij, en veel andere bezoekers, niet zo’n goede ervaring hebben met het eten in deze food hall.

Thema rozen in de Gardens by the Bay

Meer leuke attracties ontdekken in Singapore?
Klik dan hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *