Informatie over Emigreren

6 Tips om contact te houden met familie als je verhuist naar het buitenland

Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland is het belangrijk om in contact te blijven met je familie en vrienden. Nu vraag je misschien af waarom ik hier een heel blog aan ga wijden. Tegenwoordig is dat toch zo gemakkelijk met al die verschillende apps en en programma’s op de laptop? Zeker weten! Contact houden met familie en vrienden is nog nooit zo gemakkelijk geweest, maar tegelijkertijd het is veel complexer dan je in eerste instantie denkt.

Contact houden met het thuisfront is namelijk niet altijd zo vanzelfsprekend of even makkelijk. In dit blog leg ik je precies uit waarom.


Waarom is contact houden met familie soms zo moeilijk?

Laten we meteen met het grootste punt in huis vallen. Contact houden met familie en vrienden is niet alleen belangrijk om de relatie met elkaar goed te onderhouden, maar het is ook goed voor je eigen gesteldheid. Wanneer je in het buitenland gaat wonen kan dat mentaal veel van je vragen, vooral als je een meereizende partner bent en niet meteen werk en een compleet sociaal netwerk hebt. Met andere woorden, als je veel alleen thuis zit.


Gevoelens van heimwee, spijt en schuld

Wanneer je naar een ander land verhuist, of dat nu in Europa is of aan de andere kant van de wereld, is het heel normaal om na een bepaalde tijd meer gevoelens te ontwikkelen zoals heimwee, spijt en soms wel schuld. Deze periode valt vaak samen met de cultuurshock. Al het nieuwe van de verhuizing is eraf en ineens word je geraakt door de enorme cultuurverschillen en gewoontes van het andere land. Ineens mis je die leuke uitjes met je moeder. Je kunt niet goed settelen en krijgt spijt van de hele onderneming, en sommige expats en emigranten voelen zich schuldig omdat ze hun ouders niet meer kunnen helpen met dagelijkse klusjes.


Vinden mensen mij nog wel leuk?

Vooral wanneer je ver weg woont en er een groot of ongelukkig tijdsverschil is tussen jouw nieuwe woonplek en Nederland kunnen er nog weleens misvattingen ontstaan. Het leven gaat immers in Nederland gewoon door en niet iedereen heeft continu tijd om te FaceTimen of voor het houden van een uitgebreid WhatsAppgesprek.

Vooral op momenten wanneer je heimwee hebt of je je eigen niet zo goed voelt, kan het extra vervelend zijn wanneer iemand even geen tijd voor je heeft. Je kunt zelfs beginnen te twijfelen of andere mensen je nog wel leuk vinden of nog wel graag met je praten. Je voelt je misschien ook wel snel teveel. Het is heel erg vervelend om deze gevoelens te moeten ervaren. Ook al heb je een partner waarmee je kunt praten, kan het nog lastig zijn. Je hebt immers het gevoel helemaal alleen door deze periode heen te gaan.


Praat erover

Negatieve gedachtes of verschillende psychologische klachten ondervinden na een verhuizing is heel normaal. Echt waar. Daar hoef je je absoluut niet voor te schamen! De een zal er meer last van hebben dan de ander. Sommige emigranten of expats krijgen daar pas na enkele jaren last van. Op veel van deze problemen hangt nog een taboe. We moeten ons toch blij voelen? We wonen tenslotte in het buitenland!

Belangrijk is dat je er met iemand over praat. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Voel je dat zaken stroef lopen met die ene vriendin of reageert zij amper op je berichtjes? Vraag hoe dat komt (op een nietverwijtende manier) en stel een andere manier van communiceren voor. Loop je rond met een enorm schuldgevoel? Praat erover met je ouders. Vaak kan dit al een heleboel helderheid geven en klachten verhelpen.

Mochten de klachten blijven of erger worden, dan raad ik je aan contact op te nemen met een professional. Ik kan De Psycholoog op Afstand uit ervaring aanraden. Zij kunnen je ontzettend veel waardevolle tips geven.

contact familie
Photo by Yan Krukov from Pexels


Goed voor wanneer je remigreert

Goed contact houden met vrienden is vooral handig wanneer je van plan bent snel terug te verhuizen naar Nederland. Het kan zijn dat je maar voor een jaar of twee in het buitenland woont. Op deze manier blijft de band met de ander sterk en zul je, wanneer je weer thuis bent, de draad weer snel op kunnen pakken. De ander weet ook wat jij allemaal meegemaakt hebt, wat het proces van remigreren iets makkelijker kan maken.


Ervaar jij deze gevoelens? Aarzel dan niet om
mij een e-mail te sturen. Dan kunnen we er samen over praten


Contact houden met familie en vrienden begint al vóór vertrek

Wanneer je gaat vertrekken naar het buitenland komen er een hoop emoties om de hoek kijken. Je wordt als het ware meegenomen in een echt roller coaster. Het ene moment ben je blij en excited, terwijl je jezelf het andere moment afvraagt of je wel de juiste keuze gemaakt hebt, vooral als het aankomt op het moeten missen van je familie en vrienden. Hartstikke logisch!

Daarom is het van groot belang om samen alvast een moment in te plannen waarop je elkaar kunt zien. Het plannen van een afspraak is niet alleen leuk, het maakt het afscheid nemen ook iets minder erg. Je hebt tenslotte een moment om samen naar uit te kijken.

Er zijn twee manieren hoe je dat kunt doen. Het inplannen van een online videogesprek of het inplannen van een bezoek aan je nieuwe woonplek. Belangrijk is dat je ook echt een datum prikt en in je agenda zet. Niet van ‘joh, we kunnen wel een keer FaceTimen als ik aangekomen ben.’ Geloof me, dan komt het er nooit van. Plan het ook niet in in de eerste week na aankomst. Gun jezelf even de tijd om te settelen en plan daarna leuke gesprekken in.


Zo plan je een bezoek in

Niets is leuker dan uitkijken naar bezoek op je nieuwe woonplek. Als het kan, probeer minimaal één bezoek vast te leggen. Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken, ook al is dat pas een half jaar na aankomst. De eerste maanden zullen voorbij vliegen en voor je het weet staat je beste vriend(in) of ouders op de stoep om je nieuwe stulpje te bewonderen. Maak in de tussentijd samen plannen van wat je allemaal wilt zien en doen. Het houdt je ook nog eens lekker bezig en positief.


Met deze programma’s hou je gemakkelijk contact

  • FaceTime (alleen op Apple telefoons)
  • WhatsApp
  • Facebook of Instagram (om updates te plaatsen)
  • Facebook Messenger
  • Skype
  • Zoom
  • Microsoft Teams
  • Telegram
  • E-mail


Kies voor de manier die bij jou past

Niet elke manier van contact houden past bij iedereen. Sommige mensen zijn heel slecht in berichtjes beantwoorden, maar vinden een belletje om bij te kletsen wel heel erg leuk. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om met iemand in contact te blijven. Er moet er vast een tussen zitten die bij je past.

Vaak kan de keuze ook afhankelijk zijn van hoe je je op dat moment voelt. Soms is een appje al genoeg, terwijl soms je hart luchten tijdens een videogesprek veel prettiger is. Andere keren is het continu videobellen misschien wel teveel. Dat is allemaal prima. Geef dat aan bij de ontvanger en kies samen een goede manier van contact houden.


Tips voor contact houden met het thuisfront

Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor de beginperiode na je verhuizing. Ook doorgewinterde emigranten moeten hieraan blijven werken. Ik wil nogmaals benadrukken dat je de afspraken of momenten waarop jij een berichtje wilt sturen ook echt in moet plannen!


Tip 1: Plan online (video)gesprekken in

Inmiddels zijn er verschillende apps waar je gemakkelijk met elkaar kunt (video)bellen. De techniek staat echt voor niets. Ik kan me niet voorstellen dat je vroeger weken of maanden moest wachten op een brief van iemand. Nu hang je meteen met elkaar aan de telefoon of zie je elkaar zelfs op een scherm! Makkelijk kan het niet.

Plan met personen die je graag ziet en spreek een vast moment in om te bellen. Dit kan elke week, elke twee weken of elke maand. Dat moet je zelf kiezen. Wij bellen met onze families elke week, vaak op zaterdag of zondag. Door een vast moment in te plannen zorg je ervoor dat je contact blijft houden en niet al iets anders ingepland hebt.


Tip 2: Stuur regelmatig een berichtje

Tegenwoordig heeft iedereen wel WhatsApp of Telegram op zijn of haar telefoon staan. Even een kort ‘hoe gaat het?’ berichtje sturen is letterlijk in 30 seconden gepiept. Meer dan dat hoeft het vaak ook niet te zijn. Een leuk gesprek volgt er vanzelf uit. Het is de gemakkelijkste manier om even kort in contact te zijn met iemand.

Groepchats kunnen ook heel erg fijn zijn. Wij hebben bijvoorbeeld verschillende familiegroepen voor updates. De groep die wij het vaakste gebruiken heet ‘Nieuws uit Singapore’ (voorheen Amerika). Hierin zit zowel het gezin van Willem als van mij. Allemaal sturen we leuke updates of ra-ra-waar-zijn-we-foto’s tijdens een dagje weg. Zulke groepen kun je natuurlijk ook maken met vrienden. Voordeel, je update veel mensen tegenlijk.


Tip 3: Stuur ook foto’s of video’s

Alleen een berichtje is vaak niet voldoende wanneer er bijvoorbeeld veel op een dag of in een week gebeurd is, of misschien heb je (jonge) kinderen die flink groeien. Dan is het leuk om ook regelmatig een foto of een video mee te sturen. Op deze manier neem je het thuisfront toch iets meer mee in je leven.

Daarnaast kan het ook leuk zijn om af en toe eens een spraakopname op te nemen, vooral wanneer je iets meer te vertellen hebt. Niet alleen handiger maar ook leuk voor de ontvanger om je stem te horen.


Tip 4: Stuur een leuk cadeautje op

Wat is er leuker dan af en toe een echt kaartje door de brievenbus te krijgen? Maar het hoeft natuurlijk niet alleen bij een kaartje te blijven. Je kunt ook een brief schrijven, tekeningen van je kind(eren) opsturen naar opa en oma en een bloemetje of een leuke souveniertje versturen. Het hoeft niet duur te zijn en je hoeft er ook niet lang mee bezig te zijn. Het gaat om het gebaar dat je aan die persoon denkt.

contact familie
Photo by Nick Fewings on Unsplash


Tip 5: Next level videobellen

Met de komst van corona is het ontzettend veel veranderd hoe we omgaan met online communiceren. Iedereen gebruikt nu videobel-programma’s, zelfs als je een straat verderop woont. Het is veel normaler geworden. Een voordeel daarvan is, is dat er ook veel meer leuke activiteiten georganiseerd kunnen worden rondom videobellen. Het is niet meer ‘saai’ naar elkaar kijken en kletsen, maar ineens heel interactief. Je kunt bijvoorbeeld een gezellige spelletjesavond organiseren, samen karaoke, quizspel spelen of een escape room oplossen. Je kunt ook een online kookles volgen, een gezellige borrelavond houden of samen eten.

Videobellen kan je ook toepassen op de dagelijkse dingen in het leven. Bijvoorbeeld, wanneer je kinderen hebt, kun je opa of oma ’s avonds een verhaaltje voor laten lezen aan je kinderen. Op deze manier hou je die diepere band samen.


Tip 6: Maak gebruik van social media

Berichtjes plaatsen op de verschillende social media kanalen kan ook een leuke manier zijn van contact houden. Je kunt gemakkelijk een bericht typen en een leuke foto of video erbij plaatsen. Een voordeel is dat je meteen een grote groep mensen op de hoogte brengt.


Blijf niet alleen vasthouden aan oude vrienden

Alleen maar contact blijven houden met je familie en vrienden in je thuisland is niet goed voor je eigen ontwikkeling en de integratie in je nieuwe land. Misschien heb je het gevoel dat je niet thuishoort in het land waar je nu woont? Een gesprek met een goede vriend of je moeder gaat je hier helaas niet bij helpen. Voor hen is dit moeilijk te begrijpen en zij kunnen je dan ook minder goed advies geven of bijstaan.

Daarom is het belangrijk om nieuwe vrienden te maken in de woonplek waar je nu woont. Dat kunnen zowel andere emigranten of expats zijn maar ook de lokale bevolking. Vooral andere expats en emigranten hebben een beter begrip van waar jij doorheen gaat, vooral wanneer je door een minder leuke fase gaat met heimwee of angst. Zij kunnen je goed bijstaan.


Lees hier meer over waarom het belangrijk is om zo snel
mogelijk nieuwe vrienden te maken na een verhuizing

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *