Singapore

Fort Canning Park: 10 bezienswaardigheden in dit park vol geschiedenis

Stel je voor, een groene heuvel in Singapore waar tijdens de middeleeuwen Maleisische konings regeerden vanuit prachtige paleizen. Men noemde de heuvel Bukit Larangan, de Verboden Heuvel. Een plek waar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Britten in ondergrondse bunkers oorlog voerden tegen de Japanners, en waar vandaag de dag grote muziekconcerten en bioscoopavonden worden gehouden. Fort Canning Park is een van de weinige plekken in Singapore met een rijke geschiedenis.

Het 18 hectare park is vernoemd naar Burggraaf Charles John Canning, de eerste onderkoning van India, en huist veel belangrijke restanten uit de middeleeuwen en koloniale tijd van Singapore. Ondanks dat het park midden in het centrum van de stad ligt, kun je je hier heerlijk even wegtrekken uit alle drukte. Of je even wilt bijkomen van een drukke dag, op zoek bent naar historie of je kinderen even wilt laten spelen in de prachtige speeltuin, Fort Canning Park heeft alles wat je zoekt. In dit artikel neem ik je uitgebreid mee langs alle bezienswaardigheden van het park en vertel ik je precies waarom je het park niet over mag slaan tijdens een bezoek aan de Little Red Dot.

Fort Canning Park


Praktische informatie over Fort Canning Park


Hoe kom ik in Fort Canning Park?

Fort Canning Park ligt op een zeer centrale plek in Singapore. Het ligt aan de rand van Downtown Singapore tussen de toeristische trekpleisters Orchard Road en Clarke Quay in. Met de taxi ben je dan ook snel bij het park en kun je je af laten zetten op een van de parkeerplaatsen.

Het park is perfect te bereiken met de MRT (metro). Er zijn drie stations in de buurt waar je kunt uitstappen:

  • Fort Canning MRT station (blauwe Downtown line)
  • Clarke Quay MRT station (paarse North East line)
  • Dhoby Ghaut MRT station (paarse North East line, rode North South line of gele Circle line)

Fort Canning MRT station ligt het dichtste bij. Vanuit uitgang B kun je direct de roltrap omhoog pakken het park in. Dit is de makkelijkste manier om in het park te komen. Daarnaast wordt het park omringd door verschillende buslijnen die uit verschillende richtingen van de stad komen.


Navigatie in het park

Fort Canning Park is niet een heel groot park. Je zult er de weg niet zomaar kwijtraken. Bovendien staan er op elke kruising duidelijke navigatieborden waarop de bezienswaardigheden en toiletten aangegeven staan. Daarnaast vind je ook verschillende borden met een overzichtskaart door het park. Op deze manier kun je zeer gemakkelijk je weg vinden. Toch liever een kaart bij de hand? Download dan deze kaart van de National Parks op je telefoon.


Download de BalikSG app

Wil je een extra ervaring toevoegen aan je wandeling door het park? Download dan de BalikSG Augmented Reality AR app op je telefoon. Door het park vind je verschillende punten waar de app meer informatie geeft over de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het park en van Singapore.


De bezienswaardigheden

Ondanks dat Fort Canning Park helemaal niet zo groot is, heeft het ontzettend veel bezienswaardigheden. Heb je geen tijd om alles te bezoeken, maar wil je toch de geschiedenis en belangrijke gebeurtenissen van dit park meekrijgen? Boek dan sowieso een tour door de Battlebox. Dit is dé highlight van het park.


Voor geschiedenisliefhebbers


Battlebox historische tour

Dé highlight van Fort Canning Park is een tour door de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, destijds een geheim ondergronds Brits hoofdkwartier tegen de aanvallende Japanners. Op deze plek werd een van de moeilijkste beslissingen in de geschiedenis genomen, of men zich wel of niet moest overgeven aan Japan. De bunkers zijn gebouwd in 1930 en liggen zo’n 9 meter diep. Je hebt alleen toegang in de bunkers via een tour met gids. Deze tour duurt ongeveer een half uur waarna je nog tijd krijgt om de bunkers te ontdekken. Trek minimaal 1,5 a 2 uur uit voor deze bezienswaardigheid.

Aanrader: Wanneer je klaar bent met je bezoek aan the Battlebox, vervolg je bezoek aan het Fort Canning Park met de ‘Colonial History Walking Trail’ wandelroute. Deze route is zonder gids en kan op eigen tempo gelopen worden. Hierover later meer.

Doe je liever alles met een gids, dan is de ‘Tour of Fort Canning Hill & Battlebox​’ iets voor jou. In 2,5 uur wordt je door een gids meegenomen door de bunkers en loop je samen door het Fort Canning Park. Je krijgt een complete uitleg van alle belangrijke bezienswaardigheden en de geschiedenis van het park. Na de tour krijg je uitgebreid de tijd om de bunkers zelf te ontdekken.

Meer informatie over the Battlebox vind je op deze website. Deze attractie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar. Foto’s of video’s maken in de tunnels is niet toegestaan.


Fort Canning Heritage Gallery

Het Fort Canning Centre heeft onlangs een complete opknapbeurt gekregen. Sinds kort vind je hier de Heritage Gallery, een klein museum over de geschiednis van het park. Heb je geen tijd om the Battlebox te bezoeken? Dan is dit een goed alternatief om in korte tijd de belangrijkste geschiedenis van Singapore mee te krijgen. Toegang tot deze tentoonstelling is gratis. Plus deze is in de airco, een goed moment om even de warmte te ontsnappen!


Fort Gate & Gothic Gates

In de 19e eeuw werd Fort Canning Hill gebouwd vooral tegen militaire aanvallen. Het verwoeste fort werd in 1907 afgebroken en alleen de Fort Gate is hiervan overgebleven. Tegenwoordig is dit een van de vele historische bezienswaardigheden in het park.

De twee Gothic poorten werden in 1846 gebouwd om de grote Christelijke begraafplaats op Fort Canning Hill af te sluiten. Hoewel de begraafplaats omgetoverd is tot Fort Canning Green, zijn de poorten nog steeds te bewonderen. In de muren van de omheining zijn echter nog wel grafstenen te vinden.


9-Pound Cannon

Tijdens de afbraak van het grote fort zijn naast de gate nog twee 9-pound kanonnen overgebleven. Het kanon zou drie keer per dag afgevuurd worden om te tijd bekende te maken (05.00u, 13.00u en 21.00u) of om bewoners te waarschuwen tegen brand. Het kanon is nu vooral als decoratie neergezet.


Keramat Iskandar Shah

De tombe is de rustplaats (hoewel er nooit een graf gevonden is) van de laatste Singaporese koning uit de 14e eeuw, Iskandar Shah. Hij vluchtte naar Malakka (Maleisië) toen Singapore aangevallen werd door Thailand (destijds Siam). Het is onduidelijk waarom deze plek zo heilig is. Ondanks dat zijn er veel mensen die deze plek nog bezoeken en hier komen bidden.


Maritime Corner

De Maritime Corner ligt nabij de Raffles Garden. Je vindt hier onder andere het Fort Canning Lighthouse (deze kun je helaas niet bezoeken) en het Raffles House. Het Raffles Terrace is vooral in de ochtend populair onder de yoga fanaten. Er staan verschillende schommelstoelen waar je even kunt bijkomen van het wandelen. De grote boom op het veld vraagt om mooie Instagram kiekjes.


Dé Instagram hotspot in Fort Canning Park

De spiral staircase van de Fort Canning Park Tree Tunnel is het laatste jaar echt booming op Instagram. Dit is de beste en bekendste Instagram hotspot van het park. De perfecte foto maak je van onder aan de trap naar boven. Zo vormt de ronde trap een mooi kader voor de bomen en blauwe lucht in het park. Als je zelf op de foto wilt staan, ga dan halverwege de trap op de leuning zitten.

De spiral staircase is het snelste te bereiken vanaf het Dhoby Ghaut MRT station (exit A). Verder staat de trap duidelijk aangegeven op de bewegwijzering in het park. Wees er overigens wel vroeg bij. Vooral in de weekenden staat hier een rij om foto’s te maken, al vanaf 10.00 uur in de ochtend!


Waan je even in Bali

Ook populair op Instagram zijn de Javanese Gates in de Sang Nila Utama Garden. Deze tuin is geïnspireerd door de tuin van een paleis wat in de 14e eeuw op de heuvel van Fort Canning stond. De opzet is symmetrisch en bestaat uit een vijver, mooie bloemen en verschillende Javaanse poorten en beelden die de tuin een heerlijk Balinees sfeertje geven.

Op een andere plek in Fort Canning park kom je de Pancur Larangan tegen, de ‘Forbidden Spring’. Deze vijver met enkele fonteinen was de badplaats voor de dames van het Koninklijk paleis. Andere leden van het paleis of bezoekers mochten hier niet komen. Vandaar dat men het de verboden bron noemt. Nu vind je hier ook de 14e eeuwse Javaanse architectuur.


Bezoek de 9 tuinen van het park

Fort Canning Park bestaat uit 9 historische tuinen die allemaal een eigen sfeer en betekenis hebben. Twee van de tuinen heb ik hierboven besproken. De overige tuinen zijn:

Spice GardenDe tuin is geïnspireerd door Sir Stamford Raffles eigen kruidentuin. Je vindt hier verschillende planten en kruiden zoals basilicum, zwarte peper en laksa bladeren.
Artisan's GardenEen oude werkplaats van het koninklijk huis. Hier maakten arbeiders o.a. sierraden. Een populaire plek om te picknicken vanwege bankjes en een drankautomaat.
Farquhar GardenGenoemd naar majoor-generaal William Farquhar. Hij was zelf ook een natuurliefhebber.
Raffles GardenWederom een tuin van Sir Stamford Raffles. Deze tuin bestaat uit planten en bloemen die hij zelf onderzocht, verzamelde en in zijn eigen tuin plantte.
First Botanic GardenDe eerste botanische tuin van Singapore was gesticht in 1822. Vandaag de dag bevat de tuin gewassen die tijdens de Koloniale tijd in Singapore geïntroduceerd werden.
Armenian Street ParkDeze tuin ligt eigenlijk buiten het park. Op een breed voetgangersgedeelte staan grote bakken met kruiden, bloemen en planten die gebruikt worden in de Peranakan keuken.
Jubilee ParkNiet echt een tuin, maar een grote speeltuin voor kinderen.


Gallery@L3 in het Fort Canning Centre

Op de derde verdieping van het Fort Canning Centre vind je een nieuwe galerij, Gallery@L3. Hier kun je wisselende tentoonstellingen vinden. Op dit moment (augustus 2023) vind je er een tentoonstelling over Chinese keramiek. Meer dan 140 stukken keramiek worden er nu tentoongesteld. Sommige zijn meer dan 4.000 jaar oud! Deze galerij is gratis te bezoeken dus neem vooral een kijkje om te zien wat er tentoongesteld wordt.


Wandeltours

Op de website van de National Parks vind je vier leuke wandelroutes. Deze wandelroutes kun je op je eigen tempo lopen en zijn zonder gids. De routes zijn gemakkelijk te combineren voor een volledige ervaring van het park en hebben ieder een eigen thema.

De begraafplaats langs Fort Canning Green


Eetgelegenheden rondom Fort Canning Park


Restaurants


The Foothills

Dichtbij Fort Canning MRT station ligt the Foothills, een klein gebied met diverse restaurants waar je kunt eten of afhaal kunt doen. Tiong Bahru Bakery is een favoriet onder veel locals en expats. Een van de beste plekken voor een lekker belegd broodje of koffie met iets lekkers.


Funan Mall

De Funan Mall ligt net buiten het park, op ongeveer 5 à 10 minuten lopen vanaf de Raffles Garden. Funan is een grote mall met veel restaurants en afhaalmogelijkheden. Je vindt er vooral grotere ketens.


Clarke Quay

Clarke Quay is een populair uitgaansgebied dat op ongeveer 10 minuten lopen van het park af ligt. Rond het middaguur gaan hier verschillende restaurants open en kun je heerlijk genieten van een lunch aan het water. Kies uit een traditioneel Aziatisch keuken of toch een lekker broodje of hamburger.


Food for Thought in het National Museum of Singapore

Op 5 à 10 minuten lopen vanaf de Fort Canning Park Tree Tunnel ligt het National Museum of Singapore. In dit museum zit een klein cafe, Food For Thought. Het is een simpel cafe waar je lekkere dingen kunt krijgen zoals soeps, salades, broodjes en gebak.


Hotel Fort Canning

Wil je geheel in stijl eten, dan moet je bij het Hotel Fort Canning zijn. Het hotel kent een restaurant en een bar: The Salon en de Tisettana Lounge. Het restaurant heeft een uitgebreid Aziatisch en Westers menu. Beide plekken zijn aan de luxere kant, dus je kunt hier heerlijk bijkomen na een lange wandeling door het park.


Picknicken op Fort Canning Green

Een andere leuke bezigheid is, net als de locals, picknicken in het park. Neem je eigen lunch of snacks mee en zoek een leuke plek op in de schaduw. Geniet van de rust en het Singaporese leven. In principe mag je overal in het park picknicken maar de beste plek daarvoor is het Fort Canning Green grasveld. Verder vind je door het park diverse bankjes en shelters. Dit zijn overdekte picknickplekken. In het park zijn verschillende toiletten te vinden en frisdrankautomaten.


Fort Canning Park voor kinderen

Op een steenworp van Fort Canning MRT station (River Valley Road) ligt het Jubilee Park. Dit is niet echt een park maar een grote speeltuin voor kinderen. In de speeltuin vind je diverse klimtoestellen, een zandbak, wipwappen en glijbanen. Het beste moment van de dag om deze speeltuin te bezoeken is in de ochtend of namiddag als de zon lager staat. Er is vrijwel geen schaduw wanneer de zon hoger staat.


Extra tips voor je bezoek

  • Het is een park met hier en daar stilstaand water: Neem muggenspray mee!
  • Trek goede schoenen aan. Het park heeft goede paden maar veel traptreden.
  • Neem een hervulbare waterfles mee. In het park zijn er verschillende plekken om je fles te vullen.
  • Neem contant geld mee om drinken te kunnen kopen uit de automaten.
  • Neem een vestje of sjaal mee als je de Battlebox bezoekt: Het is een stuk frisser in de tunnels.
  • Zorg voor genoeg papieren zakdoekjes: Het kan voorkomen dat er geen toiletpapier is in de openbare toiletten.


Meer toffe Singapore reistips vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *