Informatie over Emigreren

Je verhuizing naar het buitenland bekend maken aan familie doe je zo

Het moment is daar: Je hebt de keuze gemaakt om te gaan verhuizen naar het buitenland, tijdelijk of misschien wel voor altijd. Misschien heb je je droombaan aangeboden gekregen. Misschien spookt wonen in het buitenland al jaren en jaren door je hoofd. Wat de reden ook is, je verhuizing bekend maken aan familie en vrienden is misschien wel het allermoeilijkste moment van een emigratie. De verhuizing is daarmee geen leuk idee of droom meer, maar het is een definitief plan waar verwachtingen aan zitten. Daarbij roept het allerlei emoties op bij jezelf maar ook bij de ontvangers van dit nieuws. In dit blog beschrijf ik de belangrijkste punten rondom het bekend maken van je verhuizing. Ik bespreek de positieve en negatieve kanten en geef ik je tips die deze periode voor jou wat makkelijker kunnen maken.


De effecten van je verhuizing bekend maken op anderen

Je emigratie of tijdelijke verhuizing naar het buitenland komt voor jou misschien niet uit de lucht vallen. Je bent er wellicht al jaren mee bezig. Komt het wel uit de lucht gevallen, omdat je gevraagd bent voor een baan bijvoorbeeld, dan heb je waarschijnlijk ook een paar weken de tijd genomen om aan dit idee te wennen. Je hebt nagedacht over wat dit voor invloed gaat hebben op je leven (en eventueel dat van je partner en kinderen) en wat de voor- en nadelen zijn van een potentiële emigratie.

Wanneer jij het nieuws gaat brengen aan je vrienden en familie, komt het voor hen vaak wel uit de lucht vallen, vooral wanneer je er nog nooit over gesproken hebt of je emigratiedroom nooit gedeeld hebt. Voor je de bom bij anderen laat vallen is het goed om te weten wat voor reacties je kunt verwachten. Deze zijn namelijk niet altijd even prettig.


Hou rekening met negatieve reacties en jaloezie

Het nieuws dat jij gaat vertrekken uit Nederland kan heel wat reacties en emoties losmaken. Er zullen zeker mensen zijn die blij voor je zijn maar je kunt ook reacties verwachten als onbegrip, verdriet of teleurstelling. Een enkeling kan ook jaloers zijn op jouw plannen. Het is belangrijk om je voor te bereiden op deze emotionele en/of afwijzende reacties. Het is moeilijk, vooral wanneer je ze niet verwacht, maar probeer in het begin even sterk te staan.

Iedereen verwerkt dit grote nieuws op een andere manier. Geef degenen aan wie je het nieuws verteld daar ook alle ruimte voor. Ga in eerste instantie niet hun opmerkingen relativeren en probeer ook niet te sussen. In plaats daarvan, maak ruimte om vragen te stellen en beantwoord deze zo goed mogelijk. Daarna geef je het rust en tijd om iemand te laten wennen aan het idee. Er zal vanzelf weer een gesprek ontstaan op een later tijdstip.

Mochten de reacties van anderen zo heftig zijn, ga je dan niet als een malle verzetten of geïrriteerd of boos terug zitten doen. Je hoeft je ook absoluut niet te laten beledigen. Neem het heft in eigen handen en neem afstand van de situatie. Geef duidelijk aan dat het voor jou ook moeilijk is en dat je er graag over wilt praten, maar op een rustige manier, en dat het jou beter lijkt om er later op terug te komen wanneer het nieuws iets beter ingedaald is.


Jouw verhuizing naar het buitenland heeft ook effect op anderen

Jij bent echt niet de enige die tijdens het emigratieproces de nodige stress en een roller coaster aan emoties ervaart. De mensen om je heen hebben verschillende gevoelen bij jouw vertrek. Ze zijn de ene keer blij en de andere keer verdrietig. Ook zullen ze met een leeg gevoel achterblijven wanneer jij weg bent. Het proces van afscheid nemen wordt daarom ook vaak vergeleken met rouwen. Precies, net alsof een dierbare overleden is. Heftig he? Het gemis is dan ook zeker niet eenzijdig. Het is heel belangrijk om dat te beseffen. Dit creëert wederzijds begrip voor de hele situatie en maakt deze periode van moeilijke momenten en uiteindelijk afscheid nemen een stukje makkelijker.

Photo by Askar Abayev from Pexels


Kies een goed moment om je verhuizing bekend te maken

Of er een goed moment is om dit soort nieuws bekend te maken, betwijfel ik. Hoe je het ook went of keert, je zult het moeten vertellen en ook zul je altijd in een achtbaan van emoties terecht komen. In principe zijn er twee manieren om je verhuizing bekend te maken. Welke je kiest, ligt natuurlijk aan jezelf. Uiteindelijk moet jij doen wat het beste voor jou voelt.


Breng je naasten op de hoogte wanneer alles rond is

Sommige mensen kiezen ervoor om het nieuws te vertellen aan familie en vrienden wanneer de emigratie definitief is. Dat wil zeggen, dat de papieren geregeld zijn of dat je een baan hebt en dat je 100% zeker weet dat je kan verhuizen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Verhuizen naar het buitenland is jouw keuze en niemand anders heeft daar iets mee te maken of over te zeggen. Wanneer je het nieuws té vroeg verteld kan men de tijd gebruiken om je op andere gedachten te brengen. Dat kan erg vervelend voor je zijn.

Een groot nadeel van deze manier is dat je waarschijnlijk niet meer veel tijd hebt om afscheid te nemen van familie en vrienden. Je moet anderen dingen gaan regelen zoals het uitzoeken en inpakken van je spullen. Het plotselinge nieuws kan koud op het dak van de ontvanger vallen en, begrijpelijk, een stortvloed aan emoties oproepen. Persoonlijk zou ik deze optie niet aanraden, omdat er meer nadelen dan voordelen aan zitten.


Breng je naasten meteen op de hoogte

Zelf vind ik het prettiger om alle kaarten open op tafel te hebben, vooral bij grote keuzes in mijn leven. Tijdens een vakantie in Australië heb ik samen met Willem het plan gemaakt om te verhuizen voor zijn studie. Direct na aankomst hebben wij dit plan bekend gemaakt aan onze ouders en enkele vrienden die het dichtst bij ons stonden ook al wisten we niet eens of het ging lukken.

Een voordeel van deze manier van bekend maken is dat mensen in je omgeving ook de tijd hebben om te wennen aan het idee. In het begin kunnen ze er misschien nog wat op tegen zijn, maar het kan op de langere termijn een positievere sfeer creëren en het minder moeilijk maken om het over het onderwerp te praten. Houd de personen aan wie je het verteld tijdens het emigratieproces op de hoogte van nieuwtjes. Dit geeft hen ook de mogelijkheid om mee te groeien en te wennen aan het idee dat je verhuizing steeds definitiever wordt. Daarbij ben je absoluut niet verplicht om het meteen aan iedereen te vertellen. Maak daar zelf een keuze in.


Maak duidelijk waarom je wilt verhuizen

Duidelijke taal praten over je verhuizing is ontzettend belangrijk. Wanneer jij niet goed vertelt waarom je wilt verhuizen naar het buitenland, zal er altijd een soort onbegrip blijven bij de ontvangers. Je hebt hier toch alles? Goede baan, mooi huis, fijne auto. Ze kunnen maar niet begrijpen waarom jij weg wilt uit het fijne leventje wat je in Nederland hebt.

Heb dus duidelijk voor ogen waarom je wilt emigreren en breng dit ook in duidelijk taal over. Het is prima om eventuele twijfels of de voor- en nadelen van je emigratie te bespreken met anderen. Waarschijnlijk zal daar ook naar gevraagd worden, maar blijf bij je beslissing en laat je niet gek maken door anderen.

Je hoeft absoluut de keuze en je redenen voor je verhuizing niet te verdedigen. Deze zijn persoonlijk en voor iedereen weer anders. Heb je het idee dat je dit wel (steeds) moet, dan kan dat vervelende gevoelens opwekken. Je hebt misschien helemaal geen zin meer om over je verhuizing te praten tegen deze persoon. Dat kan lastig zijn, vooral als het bijvoorbeeld je ouders zijn. Maak deze gevoelens dan duidelijk aan de persoon in kwestie. Praat er op een nette manier over. Het kan zijn dat de persoon het niet eens in de gaten heeft, en alleen maar het beste met je voor heeft.


Houd gesprekken positief na het bekend maken van je verhuizing

The word is out! Je hebt eindelijk het nieuws de wereld in geslingerd en je hoeft er geen geheim meer van te maken. Dit geeft je geen toestemming om er continu over te praten, ook al wil je dat wel heel graag. Een emigratie is nieuw en spannend en je wilt er alles over delen. Dit kan het idee opwekken dat je maar al te graag van iedereen weg wilt en je Nederland helemaal beu bent, hoewel het laatste wel waar kan zijn natuurlijk. Het kan leiden tot irritatie en een negatieve sfeer. Dat zou jammer zijn.

Ik raad je aan er alleen over te praten wanneer er een nieuwtje is, zoals je visums zijn goedgekeurd, je hebt een leuke baan gevonden of een school voor je kinderen. Wanneer iemand anders je vragen stelt, kun je er ook uitgebreid over praten. Probeer het wel positief te houden. Praat niet alleen over hoe blij je bent dat je weg gaat, maar deel ook gedachtes als dat je niet kan wachten om je nieuwe woonplek aan je gesprekspartner te laten zien. Op deze manier hebben jullie samen iets om naar uit te kijken.


Praat erover als er een negatieve sfeer hangt

Hoewel je in het begin wat weerstand kunt verwachten rondom je keuze om te verhuizen naar het buitenland, zullen veel mensen, na een bepaalde gewenningsperiode, blij voor je zijn, je aanmoedigen en je ondersteunen waar nodig is. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het nog steeds moeilijk is om iemand uit hun leven te zien vertrekken.

Het kan ook voorkomen dat er een negatieve sfeer blijft hangen, je vervelende opmerkingen te horen krijgt of dat je een schuldgevoel aangepraat wordt. Dit kan enorm stressvol zijn. Hoewel het voor anderen een feest lijkt, is emigreren ook echt niet gemakkelijk voor jou!

De enige manier om dit op te lossen is door er rustig over te praten. Veel mensen hebben het beste met je voor en hebben vaak niet eens in de gaten dat ze vervelende opmerkingen maken. Maak duidelijk waarom je de opmerkingen niet prettig vindt en vraag of die persoon er mee op wil houden. Het is zeker geen gemakkelijk gesprek, maar wel heel erg belangrijk. Door dingen uit te praten kan het proces voor iedereen prettig verlopen en kun je op een positieve toon afscheid van elkaar nemen. Door er op tijd bij te zijn voorkom je ook grote uitbarstingen van frustratie of misschien wel woede.

Photo by Liza Summer from Pexels


Wat te doen met een jaloerse vriend of familielid?

Helaas is er altijd wel iemand in je familie of vriendenkring die niet aan het idee kan wennen en vervelend blijft doen over het feit dat je hem/haar gaat verlaten. Je blijft van die persoon opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen en continu word je een schuldgevoel aangepraat. Met andere woorden, deze persoon is erg jaloers op jouw vertrek. Dit kan echt een enorme domper op je verhuizing zijn en een zeer gespannen en negatieve sfeer creëren. Het kan een moeilijke situatie veroorzaken, vooral wanneer het iemand is die heel dicht bij je staat.


Waarom maakt deze persoon zulke vervelende opmerkingen?

In het vorige stukje vertelde ik al dat het belangrijk is om erover te praten. In dit geval is het niet alleen nodig om jouw gevoelens duidelijk te maken, maar ook om erachter te komen waarom deze persoon jaloers is. Niet iedereen die jaloers is, heeft per se het slechtste met je voor. Pas wanneer de achterliggende gedachte duidelijk is, kan er gezocht worden naar een passende oplossing.


Praten heeft geen zin meer: Wat nu?

De persoon in kwestie weet van geen stoppen: Wat nu? Uiteindelijk zul jij ook aanvoelen dat praten echt geen zin meer heeft. Hoe vervelend ook, je zult dan andere stappen moeten zetten om af te komen van de negatieve sfeer en onbegrip. Emigreren is al stressvol genoeg. Dit kun je er echt niet bij gebruiken. Wat kun je doen:

  • Zet duidelijke grenzen, zoals niet meer praten over je verhuizing wanneer je samen bent.
  • Neem tijdelijk afstand van deze persoon in de hoop dat de jaloezie minder wordt.
  • Vraag jezelf af of deze persoon echt het beste met je voor heeft. Zo niet, dan is het misschien beter om de relatie te verbreken.


Voel je absoluut niet schuldig!

Alsof je verhuizing naar het buitenland bekend maken nog niet moeilijk genoeg is, komt daar vaak ook nog eens een schuldgevoel bij kijken, vooral wanneer dierbaren negatief of heftig reageren en in eerste instantie niet zo blij voor je zijn. Je voelt je schuldig dat je iedereen gaat verlaten en kiest voor jouw geluk. Dat laatste is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Weet dat een schuldgevoel hebben heel normaal is! Het zal (helaas) ook echt niet de laatste keer zijn dat je dit gevoel ervaart. Wanneer je het gevoel blijft houden, kun je er met iemand over praten. Dit kan iemand zijn die dicht bij je staat of je partner die meegaat. Ook kun je je op Facebook aansluiten bij expat- of emigrantengroepen. Hier kun je je gevoel neerleggen en advies ontvangen. Deze groepen zijn erg fijn omdat iedereen weet waar je doorheen gaat.

Laat je niet door dit vervelende gevoel tegenhouden en ga lekker voor het meest bijzondere avontuur van je leven!


Meer handige emigratietips
lees je hier!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *