Emigratieverhalen

Emigreren naar Australië: Jesper vertrok naar het tropische Darwin

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Jesper. Hij vertelt ons alles over emigreren naar het veelzijdige Australië!

Jesper heeft, samen met zijn vriend in 2017 besloten om te emigreren naar Australië. In dit blog deelt hij niet alleen zijn persoonlijke emigratieverhaal maar ook leuke reistips. Pak pen en papier en vul je bucketlist aan! Jesper deelt op zijn website Liefde Voor Reizen reistips uit maar liefst meer dan 80 landen! Maar ook tips en verhalen over hun emigratie naar Australië. Voor prachtige plaatjes volg je natuurlijk ook het Instagram account van Liefde voor Reizen.

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Hi, mijn naam is Jesper van der Pol, 32 jaar oud. Na jaren met veel plezier in Deventer te hebben gewoond, besloten mijn vriend en ik in 2017 om te gaan emigreren naar Australië. Na mijn stage in 2008 en onze vakanties in 2012 en 2016 is de vonk overgeslagen en heeft Australië mij nooit meer losgelaten. Op dit moment wonen we in het tropische Darwin in het noorden van Australië, waar we ondertussen alweer 2 jaar wonen. 

Emigreren naar Australië
Jesper Darwin aan het verkennen op de fiets – foto van Jesper


Wat was de reden om te emigreren naar Australië?

Voor mij is Nederland te druk geworden in de afgelopen jaren en ook de mentaliteit van de mensen vond ik niet meer fijn en bij mij passen. Ik had door mijn stage in 2008 in Sydney ontdekt dat Australië een prachtig land is met veel mooie natuur en dat de mensen er heel vriendelijk zijn. Het wonen en leven in Australië voelde voor mij echt als thuis, en dat gevoel is altijd gebleven. 


Hoe ziet je leven er uit in Darwin?

Ik heb mijn eigen online business en daarmee het geluk om thuis te werken en mijn eigen dag in te delen. In de ochtend word ik altijd wakker gemaakt door alle tropische vogels en het zonnetje wat opkomt, een mooier begin van de dag kan ik niet wensen.  Na mijn ontbijt ga ik altijd de hond uitlaten in het park in onze buurt. Hier tref ik vaak Australiërs die ook hun hond uitlaten. De oudere bewoners van de buurt treffen elkaar hier ook om met elkaar een koffie te drinken aan de picknicktafel, waar ik ook soms bij aansluit om wat vermakelijke Australische verhalen te horen. In het droge seizoen ga ik vaak nog een lange ronde wandelen met de hond, zodat ik lekker fris kan beginnen met werk. 

In de avond gaan we vaak nog even de hort op om een mooie wandeling of fietstocht te maken. De temperaturen zijn in het droge seizoen zo aangenaam dat binnen zitten vrij lastig is. Meestal neem ik ook een rugzak mee waarin ook mijn camera zit, want de kans op het spotten van wildlife of een prachtige zonsondergang is erg groot in Darwin. In de weekenden gaan we regelmatig naar de stad om de gezelligheid op te zoeken (het centrum kent veel goede restaurants en leuke pubs) of op pad naar bekende of onbekende plekken in Northern Territory. 

Darwin Waterfront – foto van Jesper


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Hele grote cultuurverschillen ben ik niet tegengekomen na de emigratie. Misschien komt het ook omdat ik al voor het emigreren meerdere keren naar Australië was geweest en het land al aardig goed kende. Wij hebben daardoor ook aardig snel onze draai gevonden. 


Wat vind je het leukste van wonen in Australië?

Het mooiste aan Australië vind ik absoluut de ruimte en natuur. Waar je ook heen gaat je wordt altijd verrast door de schitterende natuur. Maar ook de mensen. Ze zijn vriendelijk, relaxt en ook fijn om mee samen te leven. Daarnaast vind ik het zo fijn dat het leven hier een stukje minder gehaast is.  

Prachtige kust van Darwin – foto van Jesper


Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

Ik denk dat het mindere aan Australië de vele regels zijn, en dan heb ik het vooral over lange formulieren en veel papierwerk. Als je iets geregeld wilt hebben komt daar veel bij kijken. Maar na 2 jaar ben ik daar nu ook wel aan gewend. 


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Australië? Is deze er of juist helemaal niet?

Ik heb werkelijk waar geen idee, haha. Wij hebben er bewust voor gekozen om hier niet actief naar op zoek te gaan. Ik weet wel dat er speciale Facebook groepen zijn voor Nederlanders in Australië en in Darwin, maar die heb ik zelf (nog) niet geraadpleegd. 


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Australië?

Wij zijn voordat we gingen emigreren eerst op verkenningsvakantie geweest om de stad Darwin te leren kennen. Omdat wij hier niet eerder waren geweest. We hebben toen gekozen om een tijdje te logeren bij een Airbnb die gerund wordt door Australiërs. Doordat wij hier verbleven kregen wij veel handige tips van de eigenaren over het wonen en leven in Australië en Darwin in het speciaal. Tijdens deze verkenningsvakantie hebben we wijken kunnen bekijken en vergelijken, alvast ons gezicht kunnen laten zien bij uitzendbureaus, de sfeer in de stad kunnen proeven en een beetje kunnen wennen aan het klimaat en de Australische gewoontes. 

Ik kan het iedereen aanraden om voor de emigratie eerst op verkenningsvakantie te gaan en te verblijven in een Airbnb of B&B. Wij hebben hier ontzettend veel aan gehad. En daarnaast is het aan te raden om alvast te solliciteren vanuit Nederland. Laat bedrijven alvast weten dat je op zoek bent. Dit geldt overigens ook voor het huren van een huis. 


Wat zijn de hoogtepunten van Australië? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Oeh, heb je ff. Wat een lastige vraag. Australië kent door zijn enorme omvang veel mooie plekken. Voor mij waren de hoogtepunten van de afgelopen jaren een bezoek aan Kakadu National Park en Nitmiluk National Park. Ook de wetland cruise op de Mary River en ons bezoek aan Tropical North Queensland, waar we een onvergetelijke reis hebben gemaakt waarbij we het vaste land combineerden met eilandjes waren prachtig. Maar ook grote steden zoals Brisbane, Sydney, Melbourne en Adelaide kan ik iedereen aanraden. 

Emigreren naar Australië
Nitmiluk-National-Park – foto van Jesper


Kom je nog wel eens naar Nederland?

Wij zijn nog niet terug naar Nederland geweest en vanwege covid-19 is dit op het moment nog lastig, maar de nieuwsberichten en geluiden hier in Australië zijn gelukkig steeds positiever. Als we de kans krijgen om op familie- en vriendenbezoek te gaan, dan zou ik sowieso ook wat andere landen in Europa willen meepakken en natuurlijk weer een bezoek willen brengen aan onze vorige woonplaats Deventer. Een Hollands patatje met snack(s) ga ik dan absoluut scoren, haha. Of ik souvenirs ga meenemen moet nog blijken. Maar we zullen vast wel iets oer-Hollands mee gaan nemen naar Australië.


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *