Singapore

Reisadvies Singapore: Alles over reizen naar Singapore met maatregelen

Goed nieuws voor reizigers die naar Singapore willen, de maatregelen worden steeds soepeler! Nu is de beste tijd om naar Singapore te komen, omdat er nog niet veel toeristen zijn, maar wel alles open is. Wat is het reisadvies op dit moment? Wat zijn de regels waar je je aan moet houden en wat moet je allemaal doen om daadwerkelijk Singapore in te mogen komen? In dit artikel leg ik je alles uit.

Disclaimer: Dit artikel is uit mei 2022. Kaat Keeps Going doet haar best om het artikel zo up-to-date mogelijk te houden, maar het kan zijn dat enkele informatie verouderd is. Controleer altijd de officiële website van de Singaporese overheid voor de laatste regels en maatregelen. Kaat Keeps Going is niet verantwoordelijk voor geweigerde toegang tot Singapore.


Hoe staat het er nu voor met corona in Singapore?

Sinds enkele maanden heeft Singapore de strategie aangenomen zoals in Europa, leren leven met covid. Geleidelijk aan worden er steeds meer regels versoepeld. Dit wordt stapsgewijs gedaan om ervoor te zorgen dat het zorgsysteem niet in de problemen komt.

Na het Chinees Nieuwjaar in februari lagen de gevallen tussen de 16.000 en 20.000 gevallen per dag. Ondanks dat waren er geen strengere maatregelen aangekondigd, maar werden ze juist steeds soepeler. Het aantal gevallen wisselt sterk per dag. Het ligt nu ongeveer tussen de 1.000 en 4.500 gevallen.

Singapore is begonnen met vaccineren in eind december 2020. Dit is zeer vlot verlopen waardoor Singapore een van de hoogste vaccinatiecijfers heeft van de wereld. Inmiddels heeft 93% van de bevolking 1 prik gehad en 92% 2 prikken. 74% van de bevolking heeft al een booster prik gehad.

Voor de laatste updates kun je terecht op de website van Ministry of Health.


Hoe kan ik op dit moment op vakantie naar Singapore?

De overheid heeft sinds kort een nieuw reisregels geïmplementeerd, het COVID-19 Vaccinated Travel Framework. Dit ter vervanging van de vorige regels zoals de Safe en Vaccinated Travel Lanes (STL en VTL). De nieuwe regels hebben betrekking op elke reiziger die naar Singapore reist. Of je nu een toerist bent of in Singapore woont, dat maakt niet uit. Ongevaccineerde toeristen mogen Singapore tot op heden nog niet bezoeken.


Kan ik vanuit een ander land Singapore bezoeken?

Ja, er zijn inmiddels geen restricties meer. Het VTL-landen systeem, waarbij Singapore een reisovereenkomst had met bepaalde landen, is volledig opgeheven. Je bent nu welkom Singapore binnen te reizen vanaf elk ander land.


Wat heb ik nodig aan papierwerk? – Onder constructie!

Er wordt nu gekeken naar je reishistorie, je leeftijd en vaccinatiestatus. Met behulp van een checklist kun jij nagaan wat er voor jou situatie van toepassing is en wat voor papierwerk jij nodig hebt. In dit artikel bespreek ik alleen de punten die belangrijk zijn voor toeristen.


Travel Checklist voor volledig gevaccineerde toeristen

Deze checklist geldt ook voor kinderen van 12 jaar en jonger ongeacht hun vaccinatiestatus. Bekijk op deze website de volledige checklist voor gevaccineerde toeristen.

LET OP: Het is belangrijk dat je aan alle punten op deze checklist voldoet voordat je vertrekt naar Singapore. Het is verstandig om al het papierwerk zowel digitaal (op je telefoon bijvoorbeeld) maar ook uitgeprint bij te hebben. Op deze manier heb je altijd alle belangrijke papieren bij je en kun je alles laten zien waar om gevraagd wordt.

  • Stap 1: Bewijs van vaccinatie

Wanneer je gevaccineerd bent moet je je certificaat indienen in de Vaccination Check Portal (VCP). Deze portal vind je op deze website. Ben jij in Nederland (of ander Europees land) gevaccineerd dan kun je een EU Digital COVID Certificate aanvragen indien je deze nog niet hebt. Lees hier meer over het certificaat.

Heb je moeite met het uploaden van het certificaat in de Portal. Dan is het ook mogelijk om een vertaling van het certificaat mee te nemen naar Singapore. Op deze officiële vertaling moeten de volgende zaken staan: Naam (zoals in je paspoort), geboortedatum of paspoortnummer, naam en datum van de toegediende vaccinaties.

  • Stap 2: Vraag een Entry Visum aan indien nodig

Wanneer jij een Nederlands paspoort bezit is het aanvragen van een Entry Visum niet nodig. Heb jij een paspoort uit een ander land, check dan hier of jij een visum aan moet vragen.

  • Stap 3: Vul een SG Arrival Card in

Binnen 3 dagen voor vertrek moet je ook een gezondheidsverklaring (health declaration) en reisgeschiedenis doorgeven. Dit doe je online via de SG Arrival Card (SGAC). Indien je de mogelijkheid hebt om dit uit te printen, dan is dat verstandig. Waarschijnlijk wordt er gevraagd naar de gezondheidsverklaring op het vliegveld.

  • Stap 4: Electronic Visit Pass (e-Pass)

Sinds maart ontvang je geen stempel meer in je paspoort wanneer je door de douane gaat in Singapore. Dit gebeurd nu allemaal digitaal. Wanneer je de Arrival Card online ingevuld hebt, ontvang via het opgegeven e-mail adres automatisch een e-Pass. Op deze digitale pass staat hoe lang jij in Singapore mag blijven. Op deze website kun je meer lezen over wat de e-Pass in houdt. Hier kun je de e-Pass opvragen in een speciale Portal.

  • Stap 5: Download de TraceTogether App

In Singapore maken we sinds het begin van corona gebruik van de TraceTogether App. Deze app moest je hebben om overal waar je naar binnen wilde te laten zien dat je volledig gevaccineerd bent. Het gebruik van deze app is vrijwel niet meer nodig, maar de overheid wil nog steeds dat je deze download. Tijdens sommige events en in het nachtleven wordt er nog gebruik van gemaakt. Wanneer naar je vaccinatie gevraagd wordt is deze app het gemakkelijkste om te gebruiken. Je status blijft 30 dagen in de app staan. Lees hier hoe je deze app kunt downloaden en kunt instellen.


Travel Checklist voor niet volledig gevaccineerde toeristen

Ongevaccineerde personen mogen Singapore niet bezoeken voor toeristische doeleinden.


Hoe zit het met testen en quarantaine?

Voor volledig gevaccineerde toeristen is het niet meer nodig om een PCR of een ART, Antigen Rapid Test, te doen. Deze wordt ook niet gedaan bij aankomst in Singapore. Ben je symptomatisch wanneer je arriveert, dan is de kans groot dat je wel een test moet ondergaan voordat je het land in mag. Een ART-test kost S$30 en een PCR-test S$138.

Vanaf 1 april hoeven volledig gevaccineerde personen niet meer in quarantaine bij aankomst in Singapore.


Wat gebeurt er na aankomst in Singapore?

De aankomst op Changi Airport is eigenlijk weer zoals het voorheen was. Het is rustig en er zijn geen mensen in blauwe pakken meer te bekennen.


Singaporese simkaart

Mocht je nog geen Singaporese simkaart bemachtigd hebben dan kun je deze op het vliegveld kopen. Net voor de roltrappen bij de immigratiehal, staan verschillende stalletjes die simkaarten verkopen. Het is handig om deze te kopen en direct te laten activeren door de medewerker. Hiermee kun je je TraceTogether app activeren en indien nodig een taxi boeken naar je accommodatie.


Wat als ik me niet lekker voel en positief test tijdens de vakantie?

Het kan voorkomen dat je begint te snotteren of een pijnlijke keel krijgt tijdens je vakantie. Bij milde symptomen doe je een sneltest (ART). Deze zijn overal te krijgen zelfs bij de 7Eleven op metrostations.

Test je positief ga dan 72 uur in zelfisolatie op de plek waar je verblijft. Na 72 uur herhaal je nogmaals een test. Is deze negatief dan mag je weer naar buiten. Is de test nog steeds positief dan moet je binnen blijven en dagelijks testen voor een negatief resultaat. Op dag 7 (na 12.00u) mag je automatisch de zelfisolatie verlaten, ook al is je test nog positief. Heb je erge klachten schakel dan een huisarts in om naar je symptomen te laten kijken.

Let wel op dat een positief testresultaat invloed kan hebben op je toegang tot het volgende land waar je eventueel naar toe reist.


Wat zijn de coronaregels op dit moment?

Zoals ik eerder zei gaan we hier steeds meer leven met corona. De regels zijn de afgelopen maanden heel wat soepeler geworden, hoewel je nog steeds ziet dat de bevolking erg voorzichtig is. Dat is ook niet gek na ruim 2 jaar regels ingestampt gekregen te hebben. We zijn er zo aangewend! Op 26 april werden de meeste restricties opgeheven. Dit zijn de regels in Singapore op dit moment (mei 2022) die voor jou het meeste van belang zijn:

  • Een masker dragen is verplicht wanneer je ergens naar binnen gaat. Dit kan een bar, restaurant of mall zijn.

De capaciteit van restaurants, bars, beach clubs, musea, concerten en andere bezienswaardigheden is weer zonder limieten, maar het is overal wel weer heel druk. Singaporezen ondernemen veel in eigen land. Vooral in het weekend kan het handig zijn om een reservering te maken of entreekaartjes vooraf te kopen.

Voor meer coronamaatregelen kun je terecht op de website van het Ministry of Health.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste regels binnen de Singaporese luchtvaart? Dat kan op deze website van Civil Aviation Authority of Singapore (CAAS).


Terug naar Nederland

Singapore staat sinds 16 februari 2022 op groen voor wanneer je terugvliegt naar Nederland. Meer informatie over terugvliegen naar Nederland vind je op deze websites: Nederland Wereldwijd, Quarantaine Reischeck, Gezondheidsverklaring en de Quarantaineverklaring van de Rijksoverheid.


Op zoek naar leuke reistips voor je citytrip in Singapore?
Die check je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *