Singapore

Alles over Oud & Nieuw vieren in Singapore: Een onvergetelijke ervaring!

Oud & Nieuw vieren in een grote wereldstad staat bij velen op de bucketlist. New York of London blijven enorm populair, maar waarom midden in de winter staan te koukleumen als je ook op een heerlijke warme plek het nieuwe jaar kunt inluiden? Geloof me, been there and done that. Singapore komt niet op bij veel mensen als ze denken aan een goed Nieuwjaarsfeest. Dat is ook niet zo gek, want de stad komt niet eens voor in de top-zoveel lijstjes waar je Oud & Nieuw kunt vieren. Vreemd, want Singapore pakt echt helemaal uit. Er is ontzettend veel leuks te doen en het vuurwerk zal je ook abosluut niet tegenvallen. Na het lezen van dit artikel zet je zonder twijfel Singapore op je Nieuwjaarsbucketlist!


Let op: Activiteiten zijn dit jaar (2021/2022) anders vanwege de Corona restricties.


Hoe is Oud & Nieuw geregeld in Singapore?

Vergeet grote opstoppingen in het openbaar vervoer, vervelende dronkelappen die wat van je willen en het continu letten op of je geld nog in je broekzak zit. Alles is tot in de puntjes geregeld, zoals ja, alles wel in Singapore. Het is heerlijk dat het eens een keer goed geregeld is en je alleen maar hoeft te genieten.


Veiligheid

Singapore is een superveilige stad. Dit maakt het de perfecte plek voor grote feesten. Tuurlijk, er zal vast wel eens een keer wat gestolen worden, maar die kans is heel erg klein. Je gezond verstand gebruiken moet altijd natuurlijk. Je kunt daarom volop genieten van het feest zonder continu je spullen in de gaten hoeven te houden. Hoe heerlijk is dat?!


Openbaar dronkenschap

In het openbaar voor ergernissen zorgen bij andere mensen is een beetje not done hier, vooral wanneer iemand dronken is. Ben je echt helemaal van de kaart, dan kun je zelfs opgepakt worden en een fikse boete krijgen (zo’n €650). In hoeverre deze regel toegepast wordt, is niet helemaal duidelijk, maar ik kan me voorstellen dat tijdens Oud & Nieuw de regels iets soepeler zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit iemand dronken is hier. Tuurlijk wel! Hoewel het vaak wel de toeristen of expats zijn die zich wat minder netjes gedragen na een flinke avond stappen. Hou hier gewoon een klein beetje rekening mee. En laten we eerlijk zijn, is een feestje nu echt zo leuk als je de volgende dag er niks meer van kunt herinneren? Bovendien is het ook beter voor je portemonnee: Alcohol is duur in Singapore.


Orde op straat

Ik weet nog wel toen wij na de vuurwerkshow in Londen terug wilden naar de metro. De mensenmassa was uit controle en amper de mogelijkheid om een treinstation in te komen of ze werden gesloten omdat het te druk was. Uiteindelijk een pokken eind door de kou naar onze verblijfplaats moeten lopen. Dat was niet echt wat ik voor me had zo net na twaalf uur. In Singapore is dit veel beter geregeld. Overal staan politie en beveiligers die de meute na de vuurwerkshow orderlijk naar de metrostations begeleiden. Ook staan er borden die duidelijk aangeven welke metro-ingang je moet pakken. Weet je het even niet, dan kun je het gewoon vragen aan een agent. Iedereen helpt je. Metro’s rijden af en aan en binnen no time is de mensenmassa weg. Mensen zijn hier gewoon heel geduldig en vinden het niet erg om even te wachten als het druk is. Geduw of geruzie zal er niet snel zijn.


Crowd control

Net zoals in veel andere steden zijn sommige plekken in Singapore enorm populair. Controle van de menigte is ook iets waar Singapore heel goed in is. Ja, het kan druk zijn maar ik heb hier nog nooit hutje mutje moeten staan wachten tot het 00.00u is. Er is altijd wel voldoende ruimte om te bewegen. Het centrum is onderverdeeld in ‘vakken’ en deze worden gewoon gesloten als er teveel mensen zijn. Voor de grote evenementen zijn er maar een bepaald aantal tickets beschikbaar wat automatisch voor crowd control zorgt.


Reizen naar Singapore het kan weer!
Lees hier het laatste reisadvies


1. Countdown in de Marina Bay, dé Oud & Nieuw spot van Singapore

Met stipt op nummer 1 staat natuurlijk de onvergetelijke vuurwerkshow in de Marina Bay. Of moet ik zeggen shows? Ja, het is namelijk niet één groot vuurwerkfestijn om 00.00u, maar gedurende de avond wordt er meerdere keren vuurwerk afgestoken. Voor de klok middernacht slaat kun jij al meerdere keren genieten van het mooie vuurwerk. De grootste vuurwerkshow duurt maar liefst 8 minuten.

De Marina Bay bezoeken tijdens Oud & Nieuw is gewoon gratis. Wel wordt er aan crowd control gedaan en worden bepaalde delen rondom de Bay afgesloten wanneer er teveel bezoekers zijn. Op zich is er geen goede of slechte plek om het vuurwerk te zien. De gehele Bay is gewoon perfect. Veel Singaporezen zijn kiasu, dat wil zeggen dat ze bang zijn dat ze wat missen en dus niet de beste plek te kunnen bemachtigen. Ze zijn er dus vaak op tijd bij. Als je er na 22.00u bent, heb je nog wel kans op een plekje maar het begint dan toch wel aardig vol te raken.


MediaCorp Let’s Celebrate Party

Het eerste jaar dat wij Oud & Nieuw vierden in Singapore, waren wij bij het gratis concert in de The Promontory @ Marina Bay, een van de beste plekken om te feesten en om het vuurwerk te bekijken. Het concert wordt live op televisie uitgezonden en er zijn optreden van nationale en internationale artiesten. Entree was op basis van first-come-first-served. Je kunt er beter te vroeg zijn dan te laat anders moet je in een lange rij wachten tot je naar binnen mag. Eenmaal binnen zijn er stalletjes met eten en drinken. Je komt dus niets tekort als je iets aan de vroege kant bent.


Star Island

Sinds 2018 is het Japanse Star Island ook te vinden in Singapore. Dit was de eerste keer dat Star Island internationaal ging. Deze spectaculaire show met hele bijzondere optredens, muziek, dans, licht en lasers wordt gehouden op The Float @ Marina Bay. Het leuke is dat optredens ook in de tribune plaats vinden en jij ook onderdeel bent van de show met speciale LED armbanden. In 2019/2020 bezochten wij deze show en serieus het was echt GE-WEL-DIG! Dit was het eerste jaar dat er in Singapore drones gebruikt werden voor een show. Het waren er maar liefst 500! Heel bijzonder. Naast de show, is The Float ook een van de beste plekken om het vuurwerk te bekijken. De tickets voor deze show zijn niet heel goedkoop, maar wel echt waard.

Een klein deel van de drone- en vuurwerkshow, kijk zeker tot het einde!


2. Bekijk het vuurwerk vanaf een rooftop bar

De Marina Bay wordt omringd door de beste rooftop bars van Singapore. De meeste bars hebben een perfect uitzicht op het grote vuurwerkspektakel. Wil je niet midden in de drukte staan maar toch niets missen, dan is dit een goed alternatief. Het is belangrijk om een tafel op tijd te reserveren (in de zin van enkele maanden van tevoren), want het is zeer populair. De meeste bars bieden speciale promoties met pakketten aan. Deze prijs kan per persoon zijn maar ook voor een hele tafel waaraan je met een bepaald aantal mensen mag zitten. Voor de prijs krijg je vaak wat snacks, een aantal drankjes en soms zelfs onbeperkt champagne of een fles sterke drank. Een tafel huren op een mooie rooftop bar tijdens Oud & Nieuw is niet een van de goedkoopste opties, maar wel een bijzondere ervaring.

Een lijst met toffe bars:

 • 1-Altitude
 • Level 33
 • Smoke and Mirrors
 • Cé La Vie
 • LAVO
 • Lantern at Fullerton Bay Hotel
 • Kinki
 • Gin Parlour
 • Monti
 • Southbridge
 • Mr. Stork


Ga los op een beach party

Wat is er beter dan tot in de vroege uurtjes met je voeten in het zand te dansen en een nieuw jaar in te luiden? De Siloso Beach Party op Sentosa, is een van de grootste feesten in Singapore met nationale en internationale DJs. Maar liefst 12 uur lang kun jij dansen en genieten van zon, zee, strand, een gigantische schuimparty en natuurlijk een prachtige vuurwerkshow! Aangezien Sentosa ver van de Marina Bay af ligt, heeft dit feest zijn eigen vuurwerkshow vanaf het water.

Wil je het iets rustiger aan doen, maar toch nog lekker feesten? Dan is de Tanjong Beach Club een andere hele toffe plek om Oud & Nieuw te vieren.


Feest verder in een club of bar

Wil je na na twaalf uur nog flink door feesten? Bezoek dan een van de vele nachtclubs in Singapore. De grootste nachtclub is Marquee en ligt in de Shoppes at Marina Bay Sands. Een drie-verdieping hoge nachtclub waar nationale en internationale DJs komen draaien. En de enige nachtclub waar je een ritje kunt maken in een reuzenrad of drie verdiepingen naar beneden kunt glijden van de glijbaan. Ja precies, in de club! Een andere populaire plek is Zouk in Clarke Quay, een club die jaar na jaar als een van de beste clubs van Azië gerankt wordt.

Clarke Quay is een van de beste plekken in Singapore om tot in de vroege uurtjes te feesten. Het gebied bestaat uit ontelbaar veel bars en clubs die maar op 15 minuten lopen van de Marina Bay af liggen (als je wandelt vanaf Merlion Park). Veel bars en clubs werken met reserveringen. Het is dus belangrijk om ruim van tevoren tickets te kopen of een tafel te reserveren.


Op zoek naar een alternatief voor Oud & Nieuw?
Check dan mijn 3-delige Chinees Nieuwjaar in Singapore blog reeks!


Kindvriendelijk Oud & Nieuw in Singapore

Hoewel Singapore erg kindvriendelijk is en kinderen ook meegaan naar de grote vuurwerkshow in de Marina Bay, kan ik me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo fijn is. Gelukkig zijn er verschillende plekken in de stad waar je ook het vuurwerk kunt bekijken, weg van de drukte. Op deze plekken is alleen een toilet beschikbaar, geen eetgelegenheden. Neem daarom een picknick kleed mee met wat lekkers te eten en je eigen champagne in een koeltas. Koop sterretjes en andere nieuwjaars attributen in de supermarkt om het feestje helemaal compleet te maken.


Marina Barrage

De Marina Barrage ligt in het Marina South gebied helemaal achter de Gardens by the Bay. Het is gemakkelijk te voet te bereiken via de Harbour Front MRT lijn. Op het dak van de Marina Barrage zit een groot grasveld waar je kunt picknicken. Vanaf het dak heb je zicht op de Marina Bay. Het vuurwerk kan echter wel wat geblokkeerd worden door het Marina Bay Sands Hotel.


Gardens by the Bay East

Een andere leuke plek is picknicken in de Gardens by the Bay East (of Bay East Garden). Wij hebben deze plek eerder bezocht tijdens de vuurwerkshow van National Day. Ik kan je zeggen het is echt een hele mooie plek. Je hebt perfect zicht op het vuurwerk zonder dat het geblokkeerd wordt. De East Bay is een groot grasveld wat perfect is om lekker rustig te zitten.

Vuurwerk vanaf Gardens by the Bay East


Kies voor een local experience

Wil je de drukte liever vermijden maar toch een bijzondere ervaring opdoen? Dan is een Oudjaarspicknick in Labrador Park, West Coast Park of East Coast Park een optie. Neem dus je eigen drankjes mee, wat te snacken en een boxje om muziek mee af te spelen. Deze drie parken liggen aan de kust en elk jaar om 00.00 uur doet zich hier een bijzonder fenomeen voor. De honderden vrachtschepen die voor de kust in het water liggen vuren om middernacht hun noodfakkels de lucht in. Deze fakkels zijn over de datum en worden bewaard om af te vuren tijdens Oud & Nieuw. Hoe leuk is dat?! Ja, het is dan wel geen wereldse vuurwerkshow maar wel weer eens wat anders. In dit artikel kun je foto’s bekijken van hoe het eruit ziet.


Meer reistips voor Singapore vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *