Informatie over Emigreren

Wat is een emigratiecoach en hoe kan die jou helpen bij je verhuizing?

Tegenwoordig heb je coaches voor elk ditje en datje en, heel eerlijk, dat is echt enorm handig! Waarom zou je het wiel opnieuw uit willen vinden als anderen je al voor zijn gegaan? In Nederland is een emigratiecoach misschien een redelijk nieuw begrip, maar in het buitenland werken ontzettend veel (toekomstige) emigranten en expats met een coach. In het Engels heet het ‘expat coaching’. Omdat het een nieuw begrip is, wil ik je er graag beter kennis mee laten maken. Het werk van een coach wordt namelijk niet altijd even goed begrepen. In dit artikel ga ik je haarfijn uitleggen wat een emigratiecoach is en wat de waarde is van het inschakelen van coach. Daarnaast vertel ik je ook waarom ik ervoor gekozen heb om emigratiecoach te worden en hoe ik jou natuurlijk kan helpen met het verwezenlijken van je droom om in het buitenland te wonen!


Wat is een emigratiecoach?

Heel kort gezegd is een coach iemand die je helpt om je doelen of ambities sneller te bereiken. Een coach staat je te hulp met advies, stelt vragen, geeft tips, zet je aan het denken en motiveert je om je doelen te bereiken.

Een emigratiecoach is iemand die je bijstaat en ondersteunt bij een tijdelijke of permanente verhuizing naar het buitenland. Er zijn emigratiecoaches die zich gespecialiseerd hebben in één land of coaches die algemene hulp bieden. Er zijn coaches die hulp bieden voor de praktische zaken rondom je verhuizing naar het buitenland. Ook zijn er coaches die alleen hulp bieden voor bijvoorbeeld de psychologische kant van emigreren. Elke coach is weer anders. Zorg dat je vóór je een traject met een coach begint dat je nagaat of deze coach goed bij je past en je kan helpen bij je pijnpunten en doelen die je wilt bereiken voor jouw verhuizing.


Wat doet een emigratiecoach niet?

Een emigratiecoach gaat niet ál het werk voor je doen. Een emigratie is een proces waarin je veel groeit door zaken daadwerkelijk zelf op te pakken. Deze groei is in mijn optiek nodig om in het buitenland goed te kunnen settelen. Een verhuizing naar het buitenland geeft je onder andere meer zelfvertrouwen, leert je oplossingsgericht denken en verplicht je bijna om taken op te pakken die moeilijk zijn. Verwacht dus geen kant-en-klaar stappenplan of pakket waarmee je direct aan de slag kunt. Tuurlijk, algemene stappenplannen zijn er wel maar uiteindelijk moet jij zelf nog werk verrichten.

Let op: Emigratiecoaches zijn (vaak) geen psychologen, therapeuten of artsen. Ze kunnen alleen adviezen geven en geen (psycho)therapie geven.

Emigratiecoach
Photo by Peter Fogden on Unsplash


Hoe kan een emigratiecoach mij helpen?


Ondersteunen bij het zoeken naar werk

Vaak de belangrijkste stap van het hele emigratieproces: Werk zoeken. Zonder werk krijg je in de meeste landen (vooral buiten Europa) geen visum en kom je dus ook niet binnen. Dit is ook vaak meteen het moeilijkste en langdradigste gedeelte van een emigratie. Een coach kan je hier heel goed bij helpen en tips geven.


Hulp bij het opstellen van een emigratieplan

Naast het zoeken naar werk is het opstellen van een emigratieplan ook belangrijk. Hoewel de meningen hier over verschillen. Sommige doorgewinterde emigranten zullen zeggen ‘joh, ga gewoon en zie maar, alles komt goed’. Vaak is dit natuurlijk wel waar maar een goed emigratieplan kan soms tegenslagen voorkomen. Het is toch wel belangrijk om te weten of je bijvoorbeeld voldoende financiële middelen hebt. Samen met een coach kun jij een plan opstellen.


Al je vragen worden beantwoord

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt en je gaat verhuizen naar het buitenland, zul je vast veel vragen hebben. Mijn ervaring (en die van veel andere emigranten) is dat er op internet wel informatie te vinden is, maar dat deze vaak onvolledig is of overal verspreid staat. Je kunt dus behoorlijk wat tijd kwijt zijn met informatie verzamelen. Een coach die gespecialiseerd is in een bepaald land, kan jou dus op een snelle en gemakkelijke manier helpen aan de juiste informatie. Tijdens een gesprek van een uur kan een coach al heel veel van je vragen beantwoorden.


Je krijgt op maat gemaakt advies

Wanneer je met een emigratiecoach in zee gaat zul je altijd op maat gemaakt advies krijgen. Geen enkele verhuizing naar het buitenland is hetzelfde, zelfs niet verhuizingen naar hetzelfde land of stad. Algemene informatie op internet kan soms helemaal niet voor jou van toepassing zijn. Een coach kijkt naar jouw persoonlijke situatie en kan daar de adviezen op aanpassen.


Hulp bij het regelen van de juiste documenten

Een emigratiecoach gespecialiseerd in jouw land weet precies welke documenten je allemaal moet hebben en aan moet vragen voor je verhuizing. Ook kan hij/zij je direct doorverwijzen naar de juiste overheidspagina’s waar alle informatie op staat. Dit kan je echt enorm veel tijd, zoekwerk en stress schelen. Ideaal dus!


Maar dat is niet het enige

Tijdens een emigratie naar het buitenland kun je ook tegen veel nieuwe emoties, gevoelens en soms negatieve gedachtes aanlopen. Sommige emigranten krijgen veel gevoelens als verdriet, schaamte of eenzaamheid. Anderen ervaren ook verlies van identiteit, nut in je leven of geluk. Dit zijn de normaalste zaken van het emigranten- of expatleven. Een coach kan je daar bij helpen!


Soms is het even moeilijk

Tijdens elke fase van de verhuizing kom je door verschillende roller coasters aan emoties. In moeilijke tijden kan het fijn zijn om te praten met iemand die niet alleen verstand heeft van de situatie waar je door heen gaat, maar ook dat diegene het zelf meegemaakt heeft. Een emigratiecoach woont vaak zelf ook in het buitenland, heeft een langere periode in het buitenland gewoond of zelfs op meerdere plekken op de wereld gewoond.


Hulp bij de cultuurshock

Niet iedereen zal een cultuurshock even veel of op hetzelfde tijdstip na een verhuizing ervaren. Maar een ding is zeker: Het kan soms moeilijk zijn om ermee om te gaan. Niet iedereen zal het ook begrijpen, vooral vrienden en familie thuis in Nederland. Dit is toch wat je wilde? Een coach kan je daarin bijstaan en opdrachten geven om makkelijk over de shock heen te komen. De emigratiecoach heeft het zelf ook allemaal meegemaakt en weet dus precies hoe je je voelt.


Persoonlijke groei in het buitenland

Wanneer je verhuisd naar het buitenland moet je alles opnieuw opbouwen. Nieuw carrière, nieuw work-life balans en een nieuwe betekenis geven aan je compleet nieuwe leven, want wat wil jij precies uit je ervaring in het buitenland halen? Het opnieuw invullen van je leven kan echt een hele moeilijke klus zijn en zwaar onderschat worden. Een coach kan je perfect helpen bij een betekenisvoller en gelukkiger leven in het buitenland.


Waarom ben ik emigratiecoach geworden?

Zoals je misschien wel weet zijn wij twee keer verhuisd. In 2014 naar Durham, North Carolina in Amerika en in 2018 verhuisden wij aansluitend naar Singapore. We weten hoe tof een verhuizing naar het buitenland kan zijn, maar ook hoe moeilijk en overweldigend. Vooral de eerste keer leken we overspoeld te raken met alle zaken die we moesten regelen. Dit wil ik jou, als toekomstige emigrant of expat, besparen. Anderen helpen en voor hen het proces niet alleen makkelijker te maken maar ook een hoop stress wegnemen, is wat ik graag wil doen. Wonen in het buitenland is een onvergetelijke ervaring en die moet voor iedereen toegankelijk zijn!

Daarnaast vind ik ook dat men alleen maar denkt dat emigreren en wonen in het buitenland altijd leuk en geweldig is. Soms is het tegenovergestelde waar. Er kunnen veel verschillende (negatieve) gevoelens ontstaan tijdens elke fase van de verhuizing. Veel expats en emigranten krijgen hierdoor ook psychologische klachten. Helaas hangt er nog steeds een taboe op en schaamt men zich vaak. Want een leven in het buitenland moet geweldig zijn. Ik vind het belangrijk dat hier ook meer over gepraat wordt en wil daar dan ook meer aandacht aan geven wordt. Ik heb dit zelf ook meegemaakt en wil graag anderen daarbij helpen. Het is een periode waar je doorheen moet en met extra hulp gaat dit alleen maar makkelijker en sneller.


Laat mij je helpen bij jouw emigratie!
Klik hier om te lezen wat ik voor jou kan doen

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *