Informatie over Emigreren

10 Populaire landen over de wereld om naartoe te emigreren

Heb jij je ook wel eens afgevraagd welke landen populair zijn om naartoe te emigreren? Misschien wil jij ook wel naar het buitenland verhuizen en ben je op zoek naar wat inspiratie? Ik maakte een lijst met populaire emigratie-oorden voor Nederlanders, binnen en buiten Europa. Ook vertel ik je erbij waarom deze plekken zo populair zijn!


Populaire landen om naartoe te emigreren binnen Europa


Spanje

Spanje is vooral bekend omdat het populair is onder de gepensioneerden. Tegenwoordig wordt het een steeds meer gevonden plek onder jongvolwassenen, vooral om online werk te verrichten waar alleen maar een laptop en goede wifi-verbinding voor nodig is. De kosten voor levensonderhoud liggen er een stuk lager dan in Nederland. Dat maakt het ideaal om voor jongvolwassenen er (tijdelijk) te wonen.

Omdat Spanje binnen de EU valt is het relatief gemakkelijk om daar naartoe te verhuizen. Het ligt niet te ver weg van Nederland: Als emigrant kun je gemakkelijk een weekendje naar Nederland om vrienden en familie te zien. Of familie kan in de wintermaanden lekker naar jou toe komen. Daarnaast heeft het lekker weer, leuke steden, veel bezienswaardigheden en een levendige cultuur. Wie wil dat nu niet?!


Duitsland

Onze oosterburen trekken jaarlijks ook behoorlijk wat Nederlanders aan. Niet alleen gepensioneerden of emigranten die goedkoper in het buitenland willen wonen (maar wel in Nederland blijven werken). Duitsland trekt ook steeds vaker studenten aan vanwege het gratis universitair onderwijs. Velen maken hier gebruik van en geef ze eens ongelijk!

Duitsland is vergeleken met Nederland op veel vlakken een stuk goedkoper. Denk hierbij aan de kosten van koop- en huurwoningen, belasting en brandstofgebruik voor auto’s en levensmiddelen. Ook de gezondheidszorg is goed geregeld.

De gastvrije en gezellige cultuur van Duitsland maakt dat velen er ook graag willen wonen. Daarnaast is er ontzettend veel te beleven. Vanuit Duitsland kun je ook gemakkelijk een weekenduitstapje maken naar Nederland met de auto of trein.


Zwitserland

Ben jij een natuurliefhebber? Dan staat misschien Zwitserland wel op jouw lijstje voor potentiële landen binnen Europa om te gaan wonen. En gelijk heb je: Het land is prachtig!

Zwitserland is niet alleen aantrekkelijk voor de natuur. Ook het hogere salaris wat uitbetaald wordt voor dezelfde banen in Nederland is voor velen een pluspunt. Het minimumloon ligt daar een stuk hoger. Let daarbij wel op dat de levenskosten daar naar verhouding ook wel wat hoger liggen. Het gaat er goed met de economie, alles is er goed geregeld en ook het onderwijs is zeer goed. Daarnaast is Zwitserland een van de veiligste landen van de wereld. Hoe heerlijk klinkt dat?

Let wel op dat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie. Het is wel een Schengenland. Er gelden dus andere regels om er naartoe te emigreren dan wanneer je naar een EU-lidstaat verhuisd. Je moet bijvoorbeeld voor je verhuizing naar Zwitserland wel een verblijfsvergunning aanvragen. Dit neemt echter niet weg dat het er volgens velen heerlijk is om te wonen!


België

Net zoals Duitsland is België ook een populair land voor Nederlanders die in het buitenland willen wonen, maar in Nederland blijven werken. Voor sommigen is dit te ingewikkeld en emigreren ‘helemaal’. Dit wil zeggen dat ze ook werken in België. In 2020 verhuisden er meer dan 5.000 mensen naar België. Dat lijkt weinig, maar toch verhuizen de meeste Nederlanders naar België. Duitsland ligt niet ver achter op de 2e plek.

België is populair om zijn bourgondische cultuur, mooie natuur (zoals de Ardennen) en de lage kosten voor woonlasten en levensmiddelen. Daarnaast ligt het lekker dicht bij Nederland. Familie en vrienden hoef je daarom niet te missen. Een ander groot voordeel voor velen is dat je er prima uit de voeten kunt met het Nederlands, althans in Vlaanderen dan. Je hoeft niet per se een compleet nieuwe taal te leren.


Zweden

Dat de Scandinavische landen alles perfect op een rijtje hebben is inmiddels wel bekend. Zweden staat vrijwel altijd in de top 3 van de Prosperity Index lijst. Deze lijst meet de welvaart, economische groei, educatie en gezondheidszorg van een land. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol zoals persoonlijk welzijn en kwaliteit van leven.

Vanwege de goede zorg is de levensverwachting in Zweden een stuk hoger dan in andere Europese landen. De huizenmarkt is er stukken goedkoper. Je kunt in Zweden veel kopen voor relatief weinig geld. Hoewel het lager onderwijs niet al te best is, zijn de universiteiten tegenwoordig prima en kun je er zelfs op latere leeftijd nog gemakkelijk veranderen van werkveld.

Veel Nederlanders zoeken Zweden op vanwege de natuur, frisse lucht, rust en ruimte die daar te vinden is. Dit en het feit dat men er erg blij is met zijn/haar leven maakt het een van de beste landen in Europa om naartoe te verhuizen.


Populaire landen om naartoe te emigreren buiten Europa


Nieuw-Zeeland

Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die naar Nieuw-Zeeland op vakantie gingen en er vervolgens jaren of voor altijd beleven hangen. Het is een land wat je meteen in zijn greep neemt. De natuur is er overweldigend mooi en het land straalt rust en ruimte uit. In Nieuw-Zeeland ervaar je de eindeloze vrijheid. Niet zo gek dat dit land ook vaak hoog te vinden is op de Prosperity Index lijst.

Veel Nederlanders verhuizen er naartoe voor werk, bijvoorbeeld boeren die daar een eigen bedrijf op gaan zetten, anderen omdat ze simpelweg verliefd zijn geworden op het land. De lokale bevolking is er ontzettend gastvrij, wat het gemakkelijk maakt om vrienden te maken. De levenskosten in Nieuw-Zeeland liggen een stukje hoger dan in Nederland. Ondanks dat het aan de andere kant van de wereld ligt, is het een westers land. Je zult dus geen grote cultuurshock ervaren.


Australië

Australië staat al jarenlang in de top 10 bij emigranten, expats en gepensioneerden. Maar niet alleen bij hun. Ook is het land super populair bij backpackers of work & travellers die een of meerdere jaren in Australië willen reizen en werken. Inmiddels ken ik een hoop Australiërs en heb ik een paar keer een mooie reis door het land mogen maken. Het is echt geweldig en staat ook hoog op onze ‘daar-wil-ik-misschien-nog-eens-wonen’ lijst.

Het land heeft dan ook alles te bieden wat je nodig hebt: Avontuur, prachtige omgevingen en belangrijker goede voorzieningen en arbeidsmogelijkheden. Er wordt Engels gepraat wat tegenwoordig voor de meeste Nederlanders prima te doen is. Het is, net zoals Nieuw-Zeeland, een westers land. De cultuurshock zou niet al te groot hoeven/moeten zijn met een goede voorbereiding op de cultuur.


Canada

Canada is ook een land wat erg populair is wanneer je op zoek bent naar natuur, rust en ruimte. Canada is een veelzijdig land met ongekend mooie natuur, maar ook met leuke steden waar men een compleet ander leven leidt. In Canada spreken de locals naast Frans ook goed Engels.

Jaarlijks vertrekken er veel mensen naar Canada voor de sterke economie, vrijheid, de verschillende culturen in het land en lagere criminaliteit. In Canada besteed de overheid meer geld aan onderwijs dan welk ander land ook ter wereld. Er zijn verschillende universiteiten die zeer goed aangeschreven staan. Voor degenen die een permanente verblijfsvergunning hebben zijn zelfs de zorg en onderwijs gratis.

Omdat Canada zoveel verschillende gebieden heeft, kunnen de kosten van het levensonderhoud flink verschillen. Denk vooraf daarom goed na wat je wilt en welk budget je hebt voor je verhuizing naar Canada.


Amerika

Een van de populairste maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste landen om naartoe te verhuizen. In 2020 waren er volgens het CBS maar 1650 mensen die naar Amerika verhuisden. Op zich niet zo vreemd aangezien de regels er zo streng zijn. Ook het verkrijgen van een Green Card is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk.

Amerika is een ongekend populair land en ‘The American Dream’ is een idee wat veel Nederlanders aanspreekt. Het is vooral de vrijheid die men heeft om te doen wat hij/zij wil. Dat is de Amerikaanse mentaliteit: Je kunt alles doen of worden wat je maar wilt. Voor veel mensen is dit ook zo. Daarnaast vinden veel Nederlanders de ruimte die ze daar hebben heerlijk.

De verschillende staten van Amerika zijn als het ware verschillende landen, met allemaal hun eigen kosten, cultuur en kwaliteit van zorg en onderwijs. Het is belangrijk om Amerika dus niet over één kam te scheren en jezelf goed in te lezen over de staat waar je naartoe wilt. Over het algemeen zijn zaken als zorg niet zo goed geregeld in Amerika, maar wanneer je er een goede baan hebt, met een goed inkomen, kun je er een heerlijk leven hebben. Geloof me, ik spreek uit ervaring!


Singapore

Oké, misschien ben ik wel een klein beetje bevooroordeeld, maar ik ben niet de enige die denkt dat Singapore een geweldige stad is om te wonen. Het is een Aziatisch land met alle westerse gemakken, maar dan een tandje beter. Het is er schoon, ontzettend veilig, het openbaar vervoer is er goed geregeld en ook de zorg is er perfect.

Ja, alle lasten zijn er een stuk hoger dan in Nederland, maar daar zijn de salarissen ook naar. Een ander voordeel is dat je geen auto nodig hebt (los van het feit dat deze ongeveer onbetaalbaar is) en daar ook een hoop kosten mee bespaard.

Voor veel expats is Singapore een hub om Azië te ontdekken. Een uurtje vliegen brengt je al naar de prachtigste oorden. Ook Singapore heeft veel te bieden: tropisch weer, heerlijk eten van over de hele wereld en bijzondere bezienswaardigheden.


Zet jouw emigratiedroom NU in gang!

Ben jij klaar om stappen te gaan zetten voor je emigratiedroom en deze misschien wel waar te maken? Ga NU van start op een laagdrempelige manier en op je eigen tempo met een van mijn speciaal ontwikkelde e-books.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *