Informatie over Emigreren

Hoe begin ik met emigreren naar het buitenland? Een stappenplan

Tegenwoordig zijn er steeds meer Nederlanders die zich oriënteren op een leven in het buitenland. Na een paar keer googelen kom je erachter dat er toch wel heel veel komt kijken bij een emigratie naar het buitenland. Ook zie ik vaak op forums voorbijkomen dat mensen tig ideeën hebben en niet weten wat ze moeten kiezen. “Hoe begin ik met emigreren?!” In dit blog help ik je met enkele tips op weg om orde te scheppen in de chaos van ideeën en een klein begin te maken aan jouw emigratie naar het buitenland. 


Verschillende fases van een emigratie

Om te beginnen is het handig om te weten dat een emigratie een lang traject is. Om het gemakkelijk te maken knip ik het traject in kleine onderdelen of fases. Elke fase heeft zijn eigen doel. Door het te zien als verschillende stukjes binnen een groter traject, is emigreren ineens een stuk behapbaarder. Je hoeft je niet meer te concentreren op één groot doel, maar op de taken binnen een bepaalde fase. Ik maak gebruik van de volgende fases:

 • De oriëntatiefase
 • Een emigratieplan opstellen
 • De verhuisfase
 • De afscheidsfase
 • De wittebroodsweken
 • De aanpassingsfase

De vraag ‘hoe begin ik met emigreren naar het buitenland?’ valt binnen de oriëntatiefase. Deze fase bestaat vooral uit onderzoek doen en een heleboel leeswerk verrichten. Misschien niet het leukste onderdeel maar wel heel belangrijk. Zonder informatie weet je helemaal niet of emigreren, naar het land wat je in gedachten hebt, wel bij je past of mogelijk is. 


Stap 1: Zet op papier waarom en waar naar toe je wilt emigreren

Het lijken twee hele simpele vragen, maar stiekem zijn ze nog best wel moeilijk. Beschrijven waarom jij wilt emigreren, waar je naartoe wilt emigreren en wat je daar wilt gaan doen of hoe je daar rond wilt komen. Als je dit duidelijk op papier hebt kunnen we pas verder kijken. Heb jij meerdere landen of mogelijkheden van rondkomen in gedachten? Noteer het allemaal in elke combinatie die je wilt. 

Verhuis je samen met je partner, maak deze opdracht dan samen. Het is belangrijk dat jullie beiden weten hoe de ander tegen een emigratie aankijkt. Het doel is om samen op een lijn te komen en te weten welke verwachtingen de ander heeft.


Stap 2: Onderzoek of je plannen reëel zijn en mogelijk in het land waar je naartoe wilt verhuizen

I hate to burst your bubble maar het is niet in elk land even gemakkelijk om werk te vinden of een eigen bedrijf te starten. Vooral veel (populaire) landen buiten Europa hanteren strenge regels voor buitenlanders. Bovendien lijkt het mij ook geen heel goed idee om zonder enige kennis spontaan een restaurant of hotel te beginnen of over te nemen, gewoon omdat het je leuk lijkt. Dit onderdeel vraagt daarom om een hoop uitzoekwerk en misschien wel het leren van nieuwe vaardigheden. 

Een goede manier om meer te leren over de mogelijkheden van je plannen is in contact komen met anderen die al op je potentiële woonplek wonen. Zij kunnen je vertellen hoe moeilijk het is om aan werk te komen of een eigen bedrijf te beginnen. Er is altijd wel iemand die je voorgegaan is. Ga op zoek naar deze persoon of personen. Facebook is een hele goede plek om in contact te komen met andere expats en emigranten. 

Voor veel mensen is emigreren een plan wat uitgestreken wordt over meerdere jaren. Ben jij van plan om in het buitenland wat op te zetten, dan geeft dit je de kans om een hoop nieuwe vaardigheden te leren. Ben jij van plan een Bed & Breakfast te starten, dan kun je alvast kijken of je kunt beginnen met bijvoorbeeld een cursus om meer te leren over de onderwerpen die te maken hebben met het runnen van een eigen bedrijf.  

Naarmate jij meer zaken uitzoekt, leer je wat wel en niet mogelijk is. Automatisch zullen er ideeën van je lijstje verdwijnen omdat het simpelweg niet kan. Let wel op dat dit uitzoekwerk niet altijd binnen een week gedaan is. Oriënteren en leren hoe de wereld van emigreren in elkaar steekt kost vaak de meeste tijd.


Stap 3: Is het financieel mogelijk, met de plannen die ik heb, om te emigreren?

Financiën is echt zo’n groot onderwerp en wordt vaak onderschat. Ja, er zijn altijd mensen die vroeger met 1.000 gulden op zak naar de andere kant van de wereld vertrokken maar helaas is dat tegenwoordig niet meer mogelijk. Vooral als je grote plannen hebt zoals het beginnen (en verbouwen) van een Bed & Breakfast, een restaurant of ander eigen bedrijf moet je gewoon de financiële middelen hebben. Hoeveel dat is, is voor iedereen anders. Het is een complex onderwerp waar je eigenlijk pas op ingaat tijdens de tweede fase van het emigratietraject, maar de meesten vinden dit zo’n belangrijk onderwerp dat de vraag toch als eerste gesteld wordt. Voor nu kun je kijken naar je plannen, je financiën en bedenken of voor jou de verhuizing mogelijk is. 

Nogmaals emigreren is soms een plan wat meerdere jaren duurt. Wellicht moet je eerst een goed spaarplan opstellen voordat je kunt beginnen aan je emigratie. Heel veel mensen doen dit ook, helemaal niets mis mee.


Optionele stap: Bezoek je potentiële woonplek in het buitenland

Ondertussen heb je een lijstje met een of meerdere mogelijkheden. Misschien weet je het al, maar misschien ook nog niet. Een sterke manier van nagaan waar je wilt wonen is het land bezoeken. Ben je er al eens geweest of ga je er jaarlijks op vakantie en weet je zeker dat het bij je past, helemaal prima!

Ben je er nog nooit geweest, dan is een bezoekje zeker de moeite waard, vooral wanneer je meerdere keuzes op je lijstje hebt staan. Dompel jezelf onder in de cultuur, bekijk hoe het land functioneert en ga na of de omgeving en sfeer bij je past. Ontmoet andere expats en emigranten en stel hen vragen over het leven daar. Bezoek niet alleen de leuke bezienswaardigheden, maar probeer met een kritisch oog naar het land te kijken. Het is tenslotte geen vakantie, maar een oriëntatie. 


Zet vandaag nog de eerste stap in jouw verhuizing naar het buitenland!

Deze vier stappen zijn nog maar het topje van de ijsberg als het aankomt op de beginnen met emigreren. Wil jij meer stappen zetten en jouw emigratie verder uitwerken? Met deze boekenbundel wordt je op een laagdrempelige manier door het complete proces geholpen. Je mist niets! In deze boekenbundel:

 • Ga jij je succesvol oriënteren en leer je alles over wat emigreren is en wat er bij komt kijken.
 • Onderzoek je of jouw emigratieplannen reëel zijn.
 • Ga je jouw emigratie van voor tot achter plannen en uitzoeken.
 • Kom je in actie en zet je jouw vertrek naar het buitenland in gang.
 • Je ontvang o.a. checklists, eindeloos veel verhuistips, 70+ handige websites en 36 opdrachten.

Bestel nu deze bundel en ontvang 1 boek geheel GRATIS!


Meer informatie over emigreren vind je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *