Informatie over Emigreren

Wat zijn de kosten voor een emigratie naar het buitenland?

Een van de meest gestelde vragen over emigreren is ‘wat zijn de kosten van een emigratie?’ Een zeer belangrijk onderwerp om over na te denken voor je je verhuizing in gang gaat zetten. Een emigratie starten zonder een goed beeld te hebben van je financiële situatie en uitgerekend te hebben wat je emigratie ongeveer gaat kosten, zou ik niet aanraden. Hoe weet je dan of je een verhuizing wel kunt betalen? In dit artikel kun je onder andere lezen wat van invloed is op de kosten van een emigratie en hoe jij je de kosten kunt berekenen.


Kunnen alleen rijke mensen emigreren?

Nee gelukkig niet! Dan zouden wij ook niet in het buitenland wonen. Wij waren ook echt niet rijk toen we in 2014 naar het buitenland vertrokken. Geen loterij winnaars hier. Hoe rijk je bent zegt helemaal niets over of je tijdelijk of permanent kunt wonen in het buitenland. Het heeft meer te maken met je doorzettingsvermogen.

Net zoals een verhuizing binnen Nederland ook geld kost, kost een emigratie ook geld. Het is zeker niet gratis. Hoeveel het kost hangt af van verschillende zaken. Wellicht hoef jij niet meer te sparen voor je verhuizing, misschien wel. Deze laatste optie is zeker niets mis mee. Het hoort allemaal bij het avontuur.


Verschillende fases hebben verschillende kosten

Een emigratie of tijdelijke verhuizing naar het buitenland kent verschillende fases. Ik knip een emigratie altijd in klein stukjes, maar grofweg bestaat een emigratietraject uit 3 delen waaronder de verschillende fases vallen. Per deel maak je kosten. Voor het ene deel is dat wat meer dan voor het andere deel.

 • De periode voor vertrek: de oriëntatiefase en een emigratieplan opstellen.
 • Het vertrek naar het buitenland: de verhuisfase en de afscheidsfase.
 • De periode na het vertrek: de wittebroodsweken en de aanpassingsfase.


Kosten voor vertrek

Tijdens de oriëntatiefase en wanneer je een emigratieplan op gaat stellen zul je nog niet veel geld kwijt zijn. Je bent je aan het inlezen en aan het onderzoeken of verhuizen naar het land waar je naartoe wilt wel kan. Online kun je veel informatie gratis vinden, maar misschien wil jij een leuk uitstapje maken naar de Emigratiebeurs of magazines en emigratieboeken kopen. Dat kost geld. Met een taalcursus beginnen doen ook veel toekomstige emigranten. Dit maakt het makkelijker om te aarden in het nieuwe land én om zaken te regelen na aankomst. De kosten die aan dit soort activiteiten gebonden zitten, moeten allemaal meegeteld worden ook al doe je dit voor je plezier.


Kosten tijdens het vertrek

Heb je besloten om te gaan verhuizen dan kom je in de verhuisfase terecht. In deze fase ga je je emigratieplan omzetten tot een actieplan. Oftewel, het regelen van je complete emigratie. Dit is het moment waar je flink kosten kunt gaan maken. Je gaat onder andere je visum aanvragen, documenten vertalen en van echtheid voorzien, verzekeringen afsluiten, vaccinaties laten zetten, je huisdier vertrek klaar maken, je inboedel laten inpakken en verschepen door een internationaal verhuisbedrijf en nog veel veel meer.

Tijdens deze fase hoef je niet alleen kosten te maken. Je kunt ook geld verdienen. Je kunt je auto, huis en fiets verkopen, wellicht nog meer andere spullen die je in huis hebt. Op deze manier kun je misschien een klein zakcentje verdienen, hoewel het niet zeker is dat je aan het einde van de rit wat overhoudt. Je moet immers na aankomst ook weer een nieuwe auto, fiets en inboedel kopen.


Kosten bij aankomst op je nieuwe woonplek

Vooral de eerste maand of maanden na vertrek ga jij de meeste kosten maken van je emigratie. Denk hierbij onder andere aan de kosten van een makelaar die met jou een nieuwe woning gaat zoeken, aanbetaling voor een nieuwe woning, het hotel waar je in verblijft na aankomst, nieuwe inboedel kopen, halen van een nieuw rijbewijs, schoolkosten van je kind(eren), potentiële quarantaine van je huisdier of het uiteten wat je misschien de eerste periode moet. Een kleine greep uit de lange lijst met zaken waar je geld aan uit moet geven.

In de periode na aankomst zit je ook in de wittebroodsweken. Alles is nieuw en leuk. Je wilt graag op onderzoek uitgaan en je nieuwe woonplek ontdekken. Niet alleen de bezienswaardigheden maar ook het lekkere eten. Dit kost allemaal extra geld. De kleine kosten kunnen uiteindelijk ook een groot bedrag worden.


Dus wat zijn de kosten van een emigratie?

Ben jij hier gekomen om een specifiek bedrag te lezen? Dan ben je helaas aan het verkeerde adres. Niemand kan jou een specifiek antwoord geven op deze vraag. Wanneer kost een emigratie veel en wanneer weinig? Wat is veel? Wat is weinig? Allemaal relatief. Er komt zo veel bij kijken en is zeer afhankelijk van de volgende factoren (hoewel er nog veel meer factoren zijn):

 • Waar je naartoe wilt emigreren, binnen Europa of heel ver weg. De kosten van papierwerk hangen hier sterk van af.
 • Wat je plannen zijn in het buitenland, een complete bed & breakfast opknappen of gewoon aan een baan beginnen.
 • Wat voor leven je in het buitenland wilt hebben, simpel leven gewoon zoals in Nederland of een luxer leven dan je gewend was.
 • Met hoeveel personen je verhuist. Een verhuizing van een getrouwd stel kost minder dan van een gezin met twee kinderen en huisdieren.
 • Hoeveel zaken je zelf regelt of uitbesteedt. Moet je een advocaat, makelaar en verhuisbedrijf inhuren of kun je ook veel zelf doen?
 • Of je meteen kunt werken of moet je nog werk zoeken na aankomst. In het tweede geval moet je nog kunnen interen op je spaargeld. Dan kost een verhuizing ook meer dan wanneer je al een baan klaar hebt staan met salaris.

Een emigratie kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ook kun je eindeloos blijven sparen voor je vertrekt. Het is belangrijk om hier een goed balans in te vinden voor jouw situatie.


Hoe kan ik de kosten van mijn emigratie berekenen?

Alleen jij kunt inzicht krijgen in hoeveel jouw verhuizing (ongeveer) gaat kosten. Met een paar stappen kun je al een goed beeld krijgen.

 • Stap 1: Stel een financieel plan op voor je verhuizing. Bedenk wat je allemaal moet regelen en wat dat kost. Maak hier een overzicht van.
 • Stap 2: Maak ook een overzicht van alle kosten die je bij aankomst op je nieuwe woonplek gaat maken.
 • Stap 3: Het is ook handig om een buffer te hebben voor wanneer er onvoorziene kosten komen. Bedenk hoeveel geld jij als buffer wilt hebben.
 • Stap 4: Bekijk je huidige financiële situatie. Hoeveel geld heb ik nu en kan ik daar de verhuizing mee bekostigen of moet ik nog sparen? Heb ik schulden en hoeveel ben ik hier aan kwijt of hoe lang duurt het voordat ik die afgelost heb?
 • Optioneel: Moet je nog sparen? Stel dan eerst een reëel spaarplan op zodat je voldoende geld hebt voor je verhuizing voor je vertrekt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *