Singapore

Overstap in Singapore? De beste 3-daagse planning + insider tips

Singapore is een van de populairste plekken in Zuidoost-Azië voor een langere overstap. Het is de perfecte plek om je wereldreis of backpackavontuur in Azië te beginnen. Met een overstap in Singapore kun je gemakkelijk wennen aan nieuwe culturen en het eten, terwijl je gebruik maakt van de westerse gemakken die je gewend bent in Nederland. Hoewel ik persoonlijk 3 dagen veel te kort vind om de stad te bezoeken, kun je in deze tijd wel de sfeer van de stad oppikken. Singapore is niet goedkoop om te verblijven dus voor de budgetreiziger is 3 dagen goed te doen.


Dag 1: Wandelen rondom de Marina Bay en Colonial District

Wanneer je Singapore zegt, zeg je ook Marina Bay. Je moet hier gewoon geweest zijn. Dit gebied van Singapore is echt perfect te bewandelen. Een complete wandeling om de baai is ongeveer 5 à 6 km. Onderweg kun je je vergapen aan de grote gebouwen, drijvende Apple Store en met een beetje geluk spot je de otterfamilie die hier leeft. Ben je een museumliefhebber? Dan moet een bezoekje aan het ArtScience Museum zeker op je lijst komen te staan. Voor een perfect uitzicht over de stad en de Formule 1 Pitstop kun je een rondje maken in de Singapore Flyer, een groot observatiewiel.

Aan de westkant van de Marina Bay begint de Singapore River. Dit wordt ook wel het Colonial District genoemd. Je vindt hier onder andere het imposante Fullerton Hotel. Dit was vroeger een postkantoor. Bezoek op een regenachtige dag het Asian Civilisations Museum om meer te leren over over de verschillende culturen van Singapore en Azië.


Lunchen voor een paar euro in het Marina Bay Sands Hotel

Tijdens lunchtijd, en om even het warme weer te ontwijken, schiet je Marina Bay Sands in voor een koel drankje en lokaal eten bij de food court op B2. Hier vind je allerlei stalletjes met lokaal eten en drinken voor een paar euro. Ideaal om kennis te maken met de Singaporese cultuur. Na het eten kun je rondlopen door The Shoppes Mall en je blijven verbazen over de belachelijke prijzen die locals uitgeven aan de duurste merken.


Lees hier alles over het bezoeken van het Marina Bay Sands Hotel


Tip: Zonsondergang bij Ce La Vi niet het MBS Observation Deck

Een van de populairste rooftop bars van de stad, Ce La Vi ligt bovenop het Marina Bay Sands Hotel op de 57e verdieping. Een sfeervolle bar met niet alleen uitzicht op het zwembad van het MBS hotel, maar ook over de stad én de Gardens by the Bay. Entree voor deze bar is $30sgd, maar dit bedrag kun je besteden aan een lekkere cocktail, hapjes of een maaltijd. Je krijgt dus veel meer waar voor je geld dan wanneer je het observatieplatform bezoekt! Wil je zeker zijn van een tafeltje, maak dan een reservering. De beste tijd om er te zijn is rond 18.00-18.30 uur. Dan zie je de stad zowel in het licht, zonsondergang en in het donker met alle lampjes.

Overstap Singapore


Dineren in Boat Quay

Boat Quay (uitspraak kiej als in de Engelse key, sleutel) is de plek waar vroeger, in de koloniale tijd, boten aanmeerden om goederen te laden en lossen vanuit de kleine shophouses aan het water. Kooplui van over de hele wereld kwam hier naartoe om te onderhandelen. De shophouses zijn omgebouwd tot restaurants. Je kunt hier heerlijk aan het water eten. Er is genoeg keus aan zowel westers als lokaal eten. Vooral in de avond is het erg fijn om hier te zitten met uitzicht op het centrum van de stad. Wil je eten en een drankje combineren? Bezoek dan Southbridge rooftop bar.

Het eten op Boat Quay (en de Marina Bay) is niet goedkoop. Je zit in een van de meest toeristische plekken van de stad. Ben je op zoek naar een goedkoper diner? Bezoek dan Makansutra Gluttons Bay. Een klein Hawker Centre met diverse stalletjes en lokale gerechten.


Sluit de dag af met de Spectra Light & Water show

Een perfecte afsluiter van de dag is de gratis Spectra Light & Water show bij de hoofdingang van The Shoppes at MBS. Op het water van de Marina Bay wordt een mooie show gehouden met fonteinen en lazers op muziek. De show is en blijft populair bij zowel toeristen als de locals. Zorg ervoor dat je er op tijd bent om een goede plek te scoren. Op de volgende tijden wordt de show gehouden:

  • Zondag t/m donderdag om 20.00u en 21.00u.
  • Vrijdag en Zaterdag om 20.00u, 21.00u en 22.00u.


Dag 2: Little India en de Gardens by the Bay

De ochtend is een perfecte tijd om Little India te bezoeken. De tempels en markten zijn open, overal ruik je kruiden en bloemen en hoor je Indiaanse muziek. Little India is een wijk in Singapore waar vroeger vooral de Indiaanse populatie woonde. De wijk is niet heel groot en daarom prima in een paar uurtjes te bezoeken. De wijk is een van de kleurrijkste van de stad met overal mooie muurschilderingen en kleurrijke tempels en het Tan Teng Niah House. Bezoek de Sri Veeramakaliamman en Sri Srinivasa Perumal tempels. Eet lokale snacks als samosa en puri chaat in het Tekka Centre.

Lunchen in Little India is een must. Probeer de heerlijkste lokale gerechten zoals dosai, prata of een lekkere biryani. Overal vind je goedkope restaurants met het heerlijkste eten. Voor vegetariërs is dit the place to be. De 100% vegetarian restaurants zijn niet te missen.


Vermijdt het heetste van de dag in de Gardens

De Gardens by the Bay is een absolute must om te bezoeken tijdens een overstap in Singapore. In deze 101 hectare grote tuin vind je onder andere de onvergetelijke Super Trees en verschillende kassen met prachtige tuinen met bijzondere planten van over de hele wereld. De Supertree Grove met futuristische bomen is gratis te bezoeken. De Flower Dome en Cloud Forest kun je bezoeken met een combi-ticket. Heb je tijd over neem dan nog even de tijd om de OCBC Skywalk te bewandelen tussen de Supertrees. Net of je in Avatar zit!

Tip: Wil je niet de hoofdprijs betalen voor lokale gerechten die gemiddeld smaken? Vermijd dan Jurassic Nest Food Hall in de Supertree Grove. Je kunt beter een uitstapje maken naar Satay by the Bay.


Een complete gids voor je bezoek aan de Gardens by the Bay vind je hier!


Satay Street en Lau Pa Sat

Lau Pa Sat is een historisch hawker centre midden in downtown Singapore. Je kunt hier de heerlijkste lokale gerechten krijgen. Elke avond rond 19.00u (in het weekend een paar uur eerder) wordt Boon Tat Street, naast Lau Pa Sat, afgesloten en omgetoverd tot Satay Street. Je eet midden op straat, op plastic stoeltjes, de lekkerste saté. Wees er op tijd bij om een tafeltje te scoren: Het is ook populair bij locals.

Tip: De beste saté komen van stalletjes 7 & 8. Maar laten we eerlijk wezen, wil jij een uur in de rij staan voor je eten? Bovendien smaken de sateetjes van andere stalletjes precies hetzelfde. Serieus, helemaal overhyped! Nee, pak gewoon eten bij een ander stalletje waar een kortere rij staat en geniet van je avond.


Garden Rhapsody Music & Light show

Net zoals in de Marina Bay heeft ook de Gardens een geweldige (gratis) lichtshow. Mocht je maar tijd hebben voor ééntje, kies dan deze. De show is veel imposanter dan die in de Marina Bay. De lichtshow wordt gehouden in de Supertree Grove en de bomen zullen dansen op de muziek. Deze muziek- en lichtshow wordt dagelijks gehouden om 19.45u en 20.45u.

Tip: Je kunt beide light shows combineren op één avond. Het beste is om de show bij MBS om 20.00u te pakken. Je hebt dan rustig de tijd om naar de show in de Gardens by the Bay te lopen.


Dag 3: Ontdek Chinatown en Kampong Glam

Chinatown is een van mijn favoriete wijken in de stad. De wijk wordt gekenmerkt door kleurrijke shop houses, souvenirwinkeltjes en overal vind je prachtige muurschilderingen. ‘Verdwaal’ vooral in de kleine straatjes als je aan het wandelen bent. Bezoek de Buddha Tooth Relic Temple, de Indiase Sri Mariamman Temple en de Thian Hock Keng Temple. Waag jezelf aan durian bij Ichiban Fruit: Niet te missen, volg je neus. Net buiten Chinatown vind je het Singapore Chinese Cultural Centre, een gratis museum waar je veel kunt leren over onder andere de hawker cultuur in Singapore.


Lunchopties voor elk budget

Chinatown heeft ontzettend veel koffieshops en restaurantjes. Voor elk budget is wel iets te vinden. Voor budget hawker eten ga je naar Maxwell Food Centre, Chinatown Complex Market and Food Centre of Amoy Street Food Centre. Vegetarisch eten kun je heel lekker in de kelder van de Tooth Relic Temple, betaalbaar en vers. Voor wat duurdere opties in een leuk restaurant ga je naar Telok Ayer Street. Aanraders zijn My Awesome Cafe, Common Man Stan of Santi’s Pizza.

Tip: Vermijd Chinatown Seafood Restaurant op de hoek van Pagoda Street, herkenbaar aan alle toeristen die hier zitten. Het restaurant is mega toeristisch en duur. Op andere plekken is het eten lekkerder en goedkoper.


Kampong Glam

Kampong Glam of Gelam is een van de oudste wijken van de stad. De wijk staat ook wel bekend als de Arabische of Maleisische wijk. In de koloniale tijd werden de Maleisiërs, arabieren en Indonesiërs in dit deel van Singapore ondergebracht en deze sfeer zie je nog steeds terug. Het pronkstuk van de wijk is de Sultan Mosque met gouden koepel. Shophouses zitten vol met Turkse of Mediterraanse restaurants, Moslim-Indian restaurants, winkeltjes met tapijten en kleurrijke hebbedingetjes. Subhan Street staat bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Wil je meer weten over deze groep in Singapore dan is het Malay Heritage Centre een must om te bezoeken.

Tip: Op zoek naar een middagsnack met kopi of teh? Deel een kleine murtabak bij ZamZam, de beste plek van de stad. Voor een lokaal drankje ga je naar Bhai Sarbat. Bestel hier de beste teh tarik of teh halia met een lekkere curry puff.


Diner

Eindig je dag in het kleurrijke Haji Lane, een van de populairste uitgaansgebieden van de stad. Op veel plekken in Kampong Glam kun je geen alcohol krijgen. Haji Lane is een uitzondering. Je kunt niet misgaan met het uitzoeken van een restaurant. Ze zijn allemaal gezellig met prima eten. Tot diep in de avond kun je genieten van goede muziek, soms live, en goede cocktaildeals.

Haji Lane is overdag ook een leuke plek om eens te bezoeken. Shop in de leuke boetiekjes of neem een koffiepauze bij een van de vele hippe koffietentjes.


Optioneel programma voor snelle reizigers

Ben jij iemand die in een halve dag kan zien wat anderen in een volle dag stoppen? Dan heb ik een optioneel programma voor je.

  • Dag 1: Combineer de wandeling rondom de Marina Bay met een bezoek aan de Gardens by the Bay. Ook beide light shows kun je combineren. Kies de eerste tijd voor een show. Hierna heb je ruim de tijd om rustig naar de andere show te lopen.
  • Dag 2: Combineer Chinatown, Kampong Glam en Little India. De drie wijken liggen vrijwel direct naast elkaar. Ontdek Chinatown in de ochtend en Kamong Glam en Little India in de middag. Sluit de dag af met een diner en drankje in Haji Lane.
  • Dag 3 optie 1: Maak een wandeling over de Southern Ridges tijdens zonsopkomst. Neem de Cable Car vanaf de top van Mount Faber (hier eindigt de wandeling) naar Sentosa. Geniet van zon, zee, strand, bezoek Universal Studios of ontdek Sentosa’s geschiedenis en wandelpaden. Sluit de dag af met een drankje bij een beach club tijdens zonsondergang.
  • Dag 3 optie 2: Begin de dag in een van de leukste parken van Singapore: Fort Canning Park. Ontdek meer over de geschiedenis van de stad in de Battlebox. Bezoek hierna het National Museum of Singapore of ga shoppen in dé winkelstraat van de stad, Orchard Road. Sluit de dag af aan het water in Clarke Quay met een lekker diner en drankje.


Informatie over vervoer, simkaart kopen, visitor centers
en nog veel meer vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *