Informatie over Emigreren

Emigreren maar waarnaartoe?! Zo kies je het land wat bij je past

Om welke reden dan ook bevalt Nederland je niet meer. Je wilt dolgraag ontsnappen en naar het buitenland verhuizen. Maar nu komt de keuze: Waarnaartoe? Veel Nederlanders hebben een waslijst van landen waar ze wel graag zouden willen wonen. Maar passen deze landen wel bij het nieuwe leven waar je naar op zoek bent? Is het wel mogelijk om daarnaartoe te verhuizen? In dit artikel tip ik verschillende beslisfactoren aan die een grote rol kunnen spelen bij jouw keuze. Het artikel sluit ik af met een opdracht zodat jij jouw keuze helder kunt maken.


Wat zijn beslisfactoren?

Beslisfactoren zijn factoren die jij kunt gebruiken bij het maken van de keuze waar je wilt wonen in het buitenland. In dit blog heb ik de belangrijkste factoren gekozen. Deze zijn voor iedereen hetzelfde, maar voor jou persoonlijk kunnen er nog andere factoren meespelen die jouw keuze kunnen beïnvloeden.


1. Kosten van levensonderhoud

Het levensonderhoud in het buitenland kan er totaal anders uitzien dan dat je gewend bent in Nederland. Singapore is dit jaar bekroond als een van de duurste steden om te leven (samen met New York City). Huur, boodschappen, leuke uitjes, alles kost veel geld en wordt alleen maar duurder. Kun jij het leven wat je in het buitenland wilt hebben bekostigen? Salarissen in het buitenland liggen niet altijd hoger dan in Nederland. Kosten van het levensonderhoud in het buitenland kunnen een grote factor spelen in jouw beslissing.


2. Werkgelegenheid

Een van de belangrijkste factoren van verhuizen naar een nieuw land is de werkgelegenheid. Hoe moeilijk is het om een baan te vinden? Welke haken en ogen zitten er aan het beginnen van een eigen bedrijf? Veel landen hebben ingewikkelde procedures voor buitenlanders die werk zoeken. Het is niet in elk land mogelijk om zomaar werk te vinden. Europa is een stuk makkelijker, maar dat wil niet zeggen dat je daadwerkelijk aan werk kunt komen.

Verhuis jij omdat je lekker met pensioen bent? Dan kun je je afvragen in welk land je de volledigste uitbetaling van je pensioen en AOW krijgt. Dit is niet in elk land hetzelfde!


3. Taal

De taal is niet alleen belangrijk om zaken geregeld te krijgen. Het is ook een manier van integreren in het land waar je woont, om connecties aan te gaan met locals en nieuwe vrienden te maken. Superbelangrijk als je verhuist naar het buitenland. De Engelse taal brengt je maar zo ver en in sommige landen wordt helemaal niet goed Engels gesproken of verstaan. Heb jij bijvoorbeeld geen zin om een nieuwe taal te moeten leren dan moet je je afvragen of het land wat op je lijstje staat wel geschikt is voor jou.


4. Kindvriendelijkheid

Verhuis jij samen met je kind(eren) naar het buitenland? Dan wil je vast en zeker dat het land ook veilig is voor je kinderen, dat het een lage criminaliteit heeft zodat je kinderen veilig over straat kunnen. Daarnaast zijn er nog andere dingen belangrijk zoals goede scholen, sportclubs, hobbyclubjes of goede zorg.


5. Klimaat

Erger jij je mateloos aan de regen en grijze dagen in Nederland? Dan wil je vast niet in een land gaan wonen dat een soortgelijk klimaat heeft als Nederland. Klimaat is een grote beslisfactor voor jou. Daar ben je niet de enige in. Veel toekomstige emigranten vinden het klimaat van een land erg belangrijk. Waar ben jij naar op zoek? Past dit bij de landen die jij in gedachten hebt?


6. Heimwee

Heb jij snel last van heimwee naar familie en vrienden, dan is het wellicht verstandig om niet naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Je kunt niet even een weekendje langskomen. Zoek je emigratie dichter bij huis. Europa heeft ontzettend veel mogelijkheden. Daarnaast is het vliegen binnen Europa relatief goedkoop. Je kunt wat vaker familie en vrienden bezoeken. Houd er rekening mee dat heimwee ook een grote factor speelt in het falen van een emigratie. Veel emigranten met heimwee besluiten uiteindelijk om te remigreren naar Nederland.


7. Vermaak en vrije tijd

Hoe ga jij je vermaken in je vrije tijd? Een hele belangrijke vraag. Trek je graag de natuur in om te wandelen of fietsen, wil je mooie reisjes maken, de stad ontdekken of lekker op een terrasje zitten met goed eten. Ben je een creatieveling of hou je van sport? Leuke dingen doen in je vrije tijd is een goede manier om te ontspannen van een drukke week of op te laden voor de week die komen gaat. Het is belangrijk dat het land waar jij wilt wonen, ook op het vlak van vrije tijd, kan bieden wat jij wilt.


8. Nederlandse en expat gemeenschap

Als je woont in het buitenland kan het fijn zijn om je te omringen met gelijkgestemden. Andere (Nederlandse) expats of emigranten begrijpen elkaar, weten waar je doorheen gaat als er iets is en kunnen je advies geven. Sommige mensen geven de voorkeur om zich in het buitenland ook echt te omringen met Nederlanders. Voor de een is het belangrijk om zo’n netwerk te hebben. Anderen vinden het verschrikkelijk als er te veel Nederlanders in de buurt wonen. Deze factor is persoonlijk.


9. Cultuur

De cultuur van een land is ook niet geheel onbelangrijk. Deel je de normen, waardes, gewoontes en gebruiken van een land? Of denk je dat je jezelf hier wel (deels) aan aan kunt passen? Je ontkomt hier simpelweg niet aan als je jezelf goed wilt integreren in een land. Aanpassen is belangrijk anders zul je je continu niet op je plek voelen en de cultuurshock blijven ervaren.


10. Verkrijgen van een permanente status

Wanneer je emigreert heb je de intentie om niet meer terug te keren naar Nederland. Veel emigranten vinden het daarom belangrijk om uiteindelijk een permanente verblijfsstatus te krijgen in het land waar ze naartoe verhuisd zijn. Een beslisfactor kan zijn hoe moeilijk, of makkelijk, het is om een verblijfsvergunning te krijgen in het land waar je naartoe wilt verhuizen. In landen binnen de Europese Unie is dit vaak makkelijker dan landen buiten Europa. Deze hebben vaak strengere regels.


Opdracht: Emigreren maar waar naartoe?

Om jou een beter beeld te geven van welk land het beste bij jouw past, lijkt het me leuk om je een afsluitende opdracht mee te geven.

  1. Indien je deze nog niet hebt, maak een lijst met landen waar je graag naartoe zou willen verhuizen. Maximaal 5 van je favoriete landen.
  2. Ga na wat voor jou belangrijke beslisfactoren zijn. Schrijf deze eventueel op.
  3. Komen je factoren overeen met de landen die je opgeschreven hebt? Welk land heeft het meeste te bieden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *