Informatie over Emigreren

7 Redenen waarom Nederlanders verhuizen naar het buitenland

In 2022 verhuisden er nog nooit zoveel Nederlanders naar het buitenland. Vergeleken met het jaar ervoor was het een stijging van 19 procent! Dat staat gelijk aan 42.700 personen. Er zijn ontelbaar veel redenen waarom al deze Nederlanders verhuizen naar het buitenland. We denken vaak dat anderen Nederland willen verlaten om dezelfde redenen als die wij hebben maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Er zijn eindeloos veel redenen. In dit artikel laat ik je de meest voorkomende redenen zien en vertel ik je waarom het zo belangrijk is om jouw persoonlijke waarom te weten als jij wilt emigreren naar het buitenland.


1. Voor rust en ruimte

In Nederland wordt het steeds drukker. Overbevolking is een feit. Veel gebouwen zijn op elkaar gebouwd en overal mensen. Veel Nederlanders vinden dat er ook nog maar weinig rust te vinden is. Bijtanken na een hectische of stressvolle week wordt steeds moeilijker. Is het in het weekend goed weer dan is het koppen lopen in de natuurparken of aanschuiven in de file om naar het strand te gaan. Voor velen geen pretje en een reden om elders de rust en ruimte op te zoeken.


2. Een ander klimaat

Grijze dagen, altijd die regen, kou of de seizoensdepressie in de herfst. Het Nederlandse klimaat is niet voor iedereen geschikt. Mijn humeur is er echt wel op vooruit gegaan sinds wij in het buitenland op zonnigere plekken wonen. Ik kan me goed voorstellen dat ik niet de enige ben die dit ervaart en het Nederlandse weer als behoorlijk bagger ziet. Gelukkig hoef je voor goed weer niet ver weg te emigreren. Zuid-Europa heeft al een heleboel heerlijk zonnige plekken. Een goede tussenoptie is om te overwinteren in het buitenland, door het kopen van een vakantiewoning, mocht je niet helemaal willen emigreren.


3. Betere werkmogelijkheden

Onder de expats de populairste reden: Een betere baan in het buitenland. De insteek is om een aantal jaar ervaring op te doen (en misschien flink te cashen) en daarna weer terug te keren naar Nederland. Er zijn veel landen buiten Nederland die voor bepaalde vakgebieden zeer goede banen aanbieden. De buitenlandervaring en zelfontwikkeling die iemand daarbij op doet is extra mooi meegenomen. Dat nemen ze nooit meer van je af.

waarom verhuizen buitenland


4. Politieke redenen

Tegenwoordig een steeds populairdere reden, verhuizen vanwege de Nederlandse politiek. Begrijpelijk, ik hoef denk ik geen voorbeelden op te noemen. Vergeet niet dat er ook politiek is in het land waar je naartoe wilt verhuizen. Daar zullen ongetwijfeld weer andere zaken zijn waar je het niet mee eens bent, of bureaucratische problemen waar je tegen aan loopt. Hier ontkom je niet aan. Persoonlijk ben ik er gaandeweg achter gekomen dat Nederland echt zo slecht nog niet is als we denken. Ja, ook politiek gezien (uitzonderingen daar gelaten).


5. Betere levenskwaliteit

Als je aan iemand vraagt hoe het gaat dan is het antwoord vaak ‘druk’. Druk met werk, sociale activiteiten, sporten etc. We associeren een druk leven vaak met een goed leven. Maar is dat wel zo? Mensen ervaren ook veel stress van alle drukte of komen zelfs in een burnout terecht. Om alle hectiek te ontvluchten kiezen er veel mensen voor om naar een land te verhuizen waar het er allemaal wat rustiger aan toegaat. Ze zoeken naar een betere levenskwaliteit. Stress en drukte zijn maar twee voorbeelden. Levenskwaliteit is subjectief en er zijn veel factoren om dit te meten. Voor iedereen kan dit anders zijn en daardoor een andere reden geven om te willen emigreren.


Lees hier de 6 grootste nadelen van
emigreren naar het buitenland


6. Meer natuur om je heen

Hoe heerlijk is het om in de ongerepte natuur te kunnen wandelen of kajakken? Sommigen willen zelfs compleet off the grid leven. Dit wil zeggen dat ze leven van het land en de natuur. Hiermee zijn ze niet afhankelijk van anderen. De natuur blijft ons trekken. Veel Nederlanders zijn dan ook op zoek naar meer natuur om hen heen, vaak in combinatie met het zoeken naar rust, ruimte en minder hectiek. Want ja, niemand wil op een mooie lentedag op de koppen lopen in de Veluwe. Landen als Canada, IJsland of Scandinavië blijven daardoor populaire bestemmingen.


7. Goedkoper levensonderhoud

Nederland wordt steeds duurder. Iedereen klaagt erover, maar is het wel goedkoper om elders te gaan wonen? In veel landen liggen de salarissen lager en daardoor is ook het levensonderhoud goedkoper. Het lijkt dus goedkoper wonen, maar het belangrijkste stuk zien we niet. Ze verdienen minder! Singapore is een van de duurste landen ter wereld, maar de salarissen liggen ook beduidend hoger. Uiteindelijk is het levensonderhoud en salaris in balans. Heb jij een goedlopend bedrijf met veel Nederlandse klanten en verdien jij maandelijks een Nederlands salaris? Dan kan het voor sommige landen wel goedkoper zijn om daar te gaan wonen. Je verdient dan meer dan bij een lokale baan.


Waarom wil jij verhuizen naar het buitenland?

Waarom iemand verhuist naar het buitenland kan zoals je ziet veel verschillende redenen hebben. Zit jij er aan te denken om naar het buitenland te verhuizen? Wat zijn jouw persoonlijke redenen? Dit is een van de belangrijkste vraagstukken om uit te werken voordat je jouw potentiële emigratie in gang zet. Het geeft je motivatie en kracht om door te zetten en je droomleven waar te maken.

Wil jij meer leren over goede maar ook slechte redenen (ja die zijn er ook!) om naar het buitenland te verhuizen? Waarom je problemen niet altijd verholpen zijn wanneer je naar het buitenland gaat? Wat de positieve gevolgen van verhuizen naar het buitenland zijn? Ga dan aan de slag met mijn e-book ‘Is emigreren écht iets voor mij?’. Leer de basis over emigreren en zet de eerste stappen naar jouw droomleven in het buitenland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *