Emigratieverhalen

Emigreren naar Sevilla: Mandy laat jou het echte Sevilla zien

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Mandy. Zij vertelt ons alles over emigreren naar zonnige Sevilla in het zuiden van Spanje.

Mandy heeft ruim 4 jaar geleden besloten om naar Sevilla te verhuizen, na een bezoekje aan deze mooie stad. In dit artikel deelt ze niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook leuke reistips. Mandy is dé persoon om jou een onvergetelijke tijd te geven in Sevilla! Naast haar werk als gids deelt ze op haar Instagram de leukste reistips en kun je op haar website Sevilla by Mandy een persoonlijke citytrip laten maken, helemaal afgestemd op jouw wensen. Neem dus zeker een kijkje! Wil jij ook emigreren naar Sevilla? Neem dan ook contact op met Mandy, zij helpt je graag een handje verder.

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Mandy, 35 jaar en geboren in Helmond. Ik woon inmiddels 4,5 jaar in Sevilla, het zuiden van Spanje. Samen met mijn Nederlandse toenmalige man ben ik hier naartoe verhuisd. Na een sabatical van een klein jaar ben ik drie jaar eigenaresse geweest van een Bed & Breakfast. Sinds januari 2023 werk ik als freelancer en richt ik mezelf op het organiseren van citytrips naar Sevilla voor de Nederlandstalige toerist.


Wat was de reden om te emigreren naar Sevilla?

Ik heb nooit de droom gehad om in het buitenland te gaan wonen maar toen ik voor het eerst in Sevilla kwam veranderde dit gevoel. De regio Andalusië sprak me enorm aan en na een bezoek aan bijna alle provincies was Sevilla de plek waar ik verliefd op werd. Het vergt veel moed om alles in Nederland achter te laten en weer een nieuw leven op te bouwen. Een nieuwe cultuur, andere taal en het aangename klimaat hebben mij doen besluiten te emigreren.

emigreren naar sevilla


Hoe ziet je leven er uit in Sevilla?

Ik woon momenteel in een fijn appartement in Tomares, dit is een dorp vlakbij Sevilla. Ik ben freelancer en werk voornamelijk als gids waarbij ik rondleidingen verzorg op de fiets in het Nederlands. In mijn vrije tijd ga ik graag op zoek naar nieuwe restaurants, leuke dakterrassen en unieke belevingen die ik kan delen met mijn gasten voor Sevilla by Mandy. Met dit platform probeer ik de Nederlandstalige toerist van allerlei nuttige informatie te voorzien en daarnaast is het ook mogelijk dat ik een volledige citytrip regel afgestemd op jouw wensen.

Ik ben een echte levensgenieter en thuis ben ik bijna nooit. Het leven speelt zich hier af op straat en ik heb inmiddels een groot sociaal netwerk waar ik graag regelmatig iets leuks mee ga doen.


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Na de emigratie vanuit Nederland heb ik redelijk snel mijn draai kunnen vinden. Ik heb me vooraf goed laten informeren op o.a. de emigratiebeurs om zo te weten waar je rekening mee moet houden. Ik kom natuurlijk uit een land waar bijvoorbeeld veel is gedigitaliseerd. Hier gaan we soms weer even wat verder terug in de tijd. Ze zijn dol op papier en stempels. 


Wat vind je het leukste van wonen in Sevilla?

Spanje is een relatief groot land en niet overal is hetzelfde. Hier in het zuiden van Spanje leeft men  voornamelijk buiten. Sevilla is een van de warmste steden van Europa dus dat maakt dit ook mogelijk. Men leeft hier meer met de dag, iets wat ik nu steeds meer begin te begrijpen. Sevilla heeft zoveel moois te bieden, een rijke geschiedenis, prachtige gebouwen en vooral een heel relaxte sfeer.


Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

Over deze vraag moest ik wat langer nadenken, maar ik heb wat kunnen bedenken. De bloedhete zomers waarbij je er verstandig aan doet om de dag grotendeels binnen te blijven vind ik echt de saaiste maanden van het jaar. Ook de luidruchtige Spanjaarden worden mij soms even te veel. Ik weet dat dit bij de cultuur hoort maar soms denk ik echt: kan het niet wat rustiger. 


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Sevilla? Is deze er of juist helemaal niet?

In Sevilla wonen niet heel veel Nederlanders maar diegenen die er behoefte aan hebben nemen wel contact met elkaar op. Een leuke plek om af te spreken is Bistro los Tulipanes, de enige plek in Sevilla waar je in het Nederlands kunt bestellen en ik ook graag mag genieten van een frietje met een frikandel speciaal.

Sinds ik hier woon ben ik ook lid van InterNations, zij organiseren wekelijks leuke activiteiten en 1 keer per maand een groot feest. Na mijn scheiding in 2022 kwam ik er alleen voor te staan en los van mijn vriendenkring heb ik hier veel leuke mensen leren kennen en voelt het of we een grote familie zijn.

Mijn tip: blijf niet thuis afwachten maar ga op pad en leer nieuwe mensen kennen.


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Sevilla?

Begin met het leren van de Spaanse taal om te kunnen communiceren met de lokale bevolking. Ga ieder seizoen van het jaar de plek bezoeken waar je wilt gaan wonen zodat je een goed beeld krijgt. Laat je vooraf goed informeren over wat de eventuele consequenties zijn van je emigratie en welke instanties je ter plaatse kunnen helpen.


Wat zijn de hoogtepunten van Sevilla? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Mijn absolute favoriet is Plaza de España, wat is gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse wereldtentoonstelling van 1929. Daarnaast mag een bezoek aan het Koninklijk Paleis en de Kathedraal ook niet ontbreken. Verder adviseer ik altijd iedereen een fietstocht te maken onder begeleiding van een Nederlandse gids zodat je niets mist van alle belangrijke highlights.

emigreren naar sevilla
Foto van Mandy


Ga je nog wel eens naar Nederland?

Ik probeer minimaal 2 keer per jaar naar Nederland te reizen. Tijdens dit bezoek breng ik veel tijd door met mijn ouders en familie en vrienden. Het is overigens wel zo dat ik mijn bezoek niet groots aankondig om te voorkomen dat mijn agenda helemaal vol staat met afspraken. Tijdens mijn bezoek verblijf ik altijd in mijn oude woonplaats Helmond, maar maak ik ook graag een dagtrip naar steden zoals Maastricht, Roermond of ‘s-Hertogenbosch. Als ik in Nederland ben dan geniet ik graag van typische Hollandse gerechten en probeer ik van alles te eten wat ik hier in Sevilla niet kan krijgen. In mijn koffer gaan standaard mee: worstenbroodjes, krentenbollen, hagelslag, ontbijtkoek en stroopwafels.


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *