Informatie over Emigreren

Hoe moeilijk is het om te emigreren naar het buitenland?

Een veelgestelde vraag: Hoe moeilijk is het om te emigreren? De een zweert erbij dat het de moeilijkste klus is die ze ooit gedaan hebben terwijl een ander zijn hand er niet voor om gedraaid heeft en ‘gewoon’ vertrokken is. Wie het programma ‘Ik Vertrek’ wel eens gezien heeft, weet dat niet altijd alles even vlotjes verloopt en dat het niet altijd is wat het lijkt. Maar goed, moet daardoor emigreren meteen als moeilijk bestempeld worden omdat het bij een deel van de mensen misgaat of niet lekker verloopt? Ik vind van niet. Maar ik weet wel dat de moeilijkheidsgraad van een emigratie afhankelijk is van verschillende factoren.


3 Belangrijke factoren die meespelen

Een tijdelijke of permanente verhuizing naar het buitenland is altijd uniek. Geen een emigratie is hetzelfde ook al lijkt dit wel vaak zo. Er zijn altijd zaken die een emigratie persoonlijk maken en daardoor voor sommige ingewikkelder wordt dan voor anderen. Er zijn ontzettend veel factoren die een rol kunnen spelen waarom een emigratie moeilijker is dan een andere. Dit artikel wordt veel te lang als ik ze allemaal moet bespreken, daarom pik ik de drie belangrijkste eruit.


1. Verhuizen binnen of buiten Europa

Het eerste punt want een emigratie moeilijk of makkelijk maakt is je bestemming. De Europese Unie kent vrij verkeer van personen, waardoor emigreren relatief eenvoudig is. Er zijn minimale regels waar je, wat papierwerk betreft, aan moet voldoen. Niet-EU landen maar wel in Europa (verdragslanden) hebben iets strengere regels, maar ook voor deze landen is het goed te doen. Je kunt makkelijk gezegd je inboedel inpakken en vertrekken.

Wil jij verhuizen naar een land buiten Europa dan wordt het lastiger. Voor deze landen heb je een visum nodig. Om een visum te krijgen heb je vaak werk nodig. Ten eerste kan het soms moeilijk zijn om werk te vinden en ten tweede een visum te krijgen voor die baan. Er zijn meer momenten waarop jij afgewezen kunt worden, om wat voor reden dan ook. Vooral populaire landen zoals Australië, Amerika, Singapore of Nieuw-Zeeland staan bekend om hun strenge regels en het is gewoon moeilijk om binnen te komen.


2. Wat voor werk je gaat doen op de plek van bestemming

Los van de bestemming kan jouw keuze aan werk ook een grote invloed hebben op hoe moeilijk jouw emigratie gaat zijn. Heb jij ergens een kantoorbaan of iets dergelijks gevonden, dan zal je verhuizing redelijk normaal verlopen. Al het papierwerk wordt vaak verzorgd. Bij aankomst moet je vaak nog wat formaliteiten doen zoals papierwerk invullen, inschrijven bij de gemeente, maar uiteindelijk jezelf gewoon melden op je eerste werkdag.

Kies jij ervoor om zelf iets te starten zoals een restaurant, bed & breakfast, oud huis verbouwen of een ander bedrijf dan kan een verhuizing ineens een stuk ingewikkelder zijn. Niet alleen qua papierwerk is het een stuk uitgebreider maar ook verzekeringen, vergunningen en financiën. Denk maar eens aan de vele ‘Ik Vertrek’-verhalen. Er komt zoveel meer bij kijken dat het je emigratie erg moeilijk kan maken.


3. Het emotionele aspect van emigreren

Naast de praktische zaken is er ook de, door velen vergeten, emotionele kant van emigreren. Verhuizen naar het buitenland is een rollercoaster aan emoties. Hiermee omgaan kan net zo moeilijk zijn als de praktische kan van je emigratie (al niet moeilijker). Bij de emotionele aspecten kun je denken aan tegenslagen door afwijzingen, onbegrip voor verhuizing, jaloezie van anderen, afscheid nemen van familie, vrienden en Nederland, heimwee, spijt, niet goed kunnen aarden, cultuurschok, sociaal geïsoleerd voelen, identiteitscrisis en de lijst gaat maar door. Nee, emigreren is echt niet een groot feest. Hoe goed jij hier mee om kan gaan is van groot belang hoe moeilijk of makkelijk jouw verhuizing uiteindelijk is.


Dus is emigreren moeilijk?

Eigenlijk is er geen goed antwoord op te geven. Een emigratie is zo persoonlijk en afhankelijk van niet alleen de bovenstaande factoren dat het niet te zeggen is of een emigratie moeilijk is of niet. Iemand die een eigen bed & breakfast begint kan zich supergoed voorbereiden en dan kan alles gewoon simpel en vlot verlopen, terwijl iemand met een gewone kantoorbaan voor complicaties komt te staan met bijvoorbeeld het papierwerk. Je weet simpelweg niet van tevoren wat er op je pad gaat komen. Een emigratie kun je zelf ook zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Uiteindelijk vraagt elke verhuizing lef, veel doorzettingsvermogen en leren omgaan met eventuele teleurstellende of ingewikkelde situaties en emoties. Kun jij dit of kun jij dit in een korte tijd leren? Dan heb je al een flinke voorsprong te pakken.


Emigreer op een laagdrempelige manier met mijn digiboek!

Het digiboek ‘Plan jouw complete emigratie’ is een cursus, gids, werkboek en handleiding in één. Met dit boek neem ik jou mee door het complete planproces van een emigratie. Want wat voor emigratie jij ook gaat maken, elke verhuizing heeft een goed en duidelijk plan nodig! Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod en aan het einde van dit boek heb jij een uniek persoonlijk emigratieplan opgesteld waarmee jij succesvol kunt vertrekken naar het buitenland. Het is een stap-voor-stap handleiding, doelgericht en laagdrempelig. Ideaal voor beginnende emigranten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *