Singapore

Chinatown in Singapore een complete gids voor jouw bezoek

Chinatown is een van de leukste wijken in Singapore. Je moet het simpelweg bezocht hebben als je een paar dagen in Singapore verblijft. De sfeer is er heel anders vergeleken met andere wijken van de stad. Naast verschillende bekende bezienswaardigheden heeft Chinatown ook veel goede restaurants en een bruisend nachtleven met leuke rooftop bars. Genoeg te zien en doen om een hele dag vol te plannen met van alles en nog wat. In deze gids laat ik je zien wat er allemaal te doen is en waar je geweest moet zijn.


Praktische zaken over Chinatown in Singapore


Korte geschiedenis

Chinatown heeft een lange en turbulente geschiedenis. Sir Stamford Raffles gaf in 1822 het gebied aan de westkant van de Singapore River aan de Chinezen. Door de vele immigranten werd dit gebied uitsluitend bewoond door Chinezen van verschillende afkomsten zoals Kantonees, Hokkien en Teochews. De verschillende groepen hadden eigen straten om te wonen. Tussen 1840 en 1900 kwamen 2,5 miljoen mensen uit Zuid-China naar Singapore om werk te zoeken. De Chinese kampong (Maleisisch voor dorp) groeide zo erg dat overbevolking en vervuiling een groot probleem werd. De bewoners deelden kleine kamers in shophouses met vele anderen en met weinig hygiëne, flinke schimmel en ongedierte. Criminaliteit, prostitutie en het gebruik van opium was torenhoog.

Tegenwoordig is Chinatown helemaal opgeschoond en beslaat het verschillende districten zoals Ann Siang (of Club Street), Tanjong Pagar, Bukit Pasoh en Kreta Ayer. Dit laatste gebied is wat mensen vooral associëren met Chinatown.


Hoe lang heb ik nodig voor Chinatown?

Dat ligt er erg aan hoeveel tijd je hebt en wat je allemaal wilt zien. Heb je genoeg tijd dan zou ik zeker een volle dag uittrekken voor Chinatown en de verschillende wijken hiervan. Heb je weinig tijd dan kun je de belangrijkste highlights in een halve dag bezoeken.


Chinatown Visitor Centre @CVC

Chinatown heeft ook een visitor centre. Deze zit op 2 Banda Street op het Kreta Ayer plein aan de achterkant van de Buddha Tooth Relic Temple. Het centre is elke dag open van 09.00u tot 21.00u.


Hoe kom ik er?

Chinatown is een van de meest centrale wijken in Singapore en daardoor zeer gemakkelijk te bereiken per bus of metro (MRT). Deze zijn:

  • Chinatown MRT station – Downtown line (blauw) en North East line (paars)
  • Telok Ayer MRT station – Downtown line (blauw)
  • Tanjong Pagar MRT station – East West line (groen)
  • Maxwell MRT station – Thomson East Coast line (bruin)

Chinatown MRT station is mijn favoriete halte om uit te stappen, vooral uitgang A, die direct uitkomt bij Pagoda Street in het hart van Chinatown. Je komt meteen in een andere wereld. De meeste bekende attracties liggen het dichtste bij deze halte.

*In dit artikel zitten affiliate links verwerkt. Wanneer jij via deze links iets boekt op koopt ontvangt Ik Wil Emigreren een kleine commissie. Deze commissie wordt gebruikt om de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s!

Chinatown Singapore


De highlights van Chinatown


Chinatown Street Market: Temple Street & Pagoda Street

Chinatown is een van de beste plekken in Singapore om voor souvenirs te shoppen. Waar je ook naar op zoek bent, hier kun je het vinden. Op de Street Market in Temple Street en Pagoda Street vind je veel kraampjes die van alles verkopen tegen een schappelijke prijs. Daarnaast zijn er ook veel restaurants en barretjes waar je kunt zitten en genieten van de lokale gerechten.

Tip: Vermijd Yellow Chair Restaurant. Ondanks dat het hier druk is met andere toeristen en gezellig lijkt is het prijzig en de kwaliteit van het eten niet zo goed. Een echte tourist trap. Het is overigens een prima plek voor een drankje.


Chinatown Heritage Center

De eerste attractie die je op Pagoda Street tegenkomt is het Chinatown Heritage Centre. Voor wie meer over de geschiedenis van Singapore én Chinatown wil weten, moet dit museum niet overslaan. Het museum beslaat maar liefst 3 shop houses die zijn omgebouwd zoals de eerste bewoners van Singapore hier woonden in jaren 1950. Je zult je verbazen hoeveel het leven hier in korte tijd drastisch veranderd is. 

LET OP: Helaas is het Heritage Centre momenteel gesloten. Er wordt gekeken naar een heropening. Bekijk de huidige stand van zaken op de officiële pagina van het center.


Buddha Tooth Relic Temple and Museum

In hartje Chinatown vind je deze imposante tempel waar je echt niet om heen kunt. Hoewel die oud lijkt, is deze pas gebouwd in 2007, volledig in de stijl van de Chinese Tang-dynastie. Zoals de naam zegt, vind je in deze tempel een stukje tand van Buddha. Dit bijzondere reliek wordt op de 4e verdieping in een prachtige zaal vol goud tentoongesteld, maar ook de andere verdiepingen zijn de moeite waard: Verdieping twee en drie zijn onderdeel van het museum en op het dak vind je een mooi aangelegde tuin. Op de begane grond vind je de Hundred Dragon Hall met 3 prachtige beelden waaronder een 5 meter hoog beeld van een toekomstige Buddha. In deze hal worden ook ceremonies gehouden, zeer de moeite waard om hier even bij stil te staan en te luisteren. Zorg ervoor dat je knieën en schouders bedekt zijn. Er zijn wikkeldoeken mocht je toch een korte broek aan hebben.

In de kelder van het complex vind je een klein vegetarisch restaurant waar je lekker kunt lunchen of een lokale koffie kunt pakken. Prijzen zijn goed en de opbrengst gaat naar de tempel.


Street Art

Ben jij een liefhebber van muurschilderingen, dan is Chinatown the place to be. Overal (vooral in de kleine straatjes) vind je de mooiste creaties van Yip Yew Chong. De schilderingen symboliseren Singapore van het verleden en nu. Struin lekker door de wijk en wie weet wat je tegenkomt! Hij maakt overigens nog steeds nieuwe schilderingen erbij. Met een beetje geluk zie je hem aan het werk!


Sri Mariamman Temple

De oudste Hindoeïstische tempel van Singapore staat niet in Little India maar gewoon in Chinatown. Hij dateert uit 1827 en was toen nog een kleine kapel. Zoals de naam zegt is de tempel opgericht voor Mariamman, de godin die bekend staat om ziektes te verhelpen. Onlangs is de kleurrijke Sri Mariamman helemaal gerestaureerd en de kleuren zijn feller dan ooit tevoren. Openingstijden zijn van 06.00u tot 12.00u en 18.00u tot 21.00u.


Thian Hock Keng Temple

Thian Hock Keng is een van de oudste Hokkien volkstempels (1840) van Singapore, waar de godin van de zee, Mazu, aanbeden wordt. Je zou het nu niet meer zeggen, maar deze tempel lag destijds aan het water. Chinese zeevaarders en immigranten kwamen hier bidden of bedanken voor een goede overtocht. In de tempel kun je je vergapen aan de mooie kleurrijke schilderingen, met de hand gesneden houtwerken en mooie beelden. Omdat het hier gaat om een Taoïstische tempel hoef je hier niet je schoenen uit te doen en mag je hier naar binnen met een korte broek. Natuurlijk wordt het wel op prijs gesteld als je jezelf wel netjes bedekt (knieën en schouders). 

Chinatown Singapore


Overige bezienswaardigheden


Singapore City Gallery

Singapore is een van de weinige plekken op de wereld die zich zo snel ontwikkeld heeft tot een wereldstad. Wil jij weten hoe? Daar kom je in de City Gallery achter. Een interactief museum met maquettes, kaarten en een hele hoop interessante informatie over de geschiedenis van Singapore en hoe de stad zich in de toekomst nog wil (en waarschijnlijk gaat) ontwikkelen.


NUS Baba House

Singapore kent ook veel Peranakan-Chinezen die oorspronkelijk uit de Indische archipel deze kant op kwamen. Peranakan is een subcultuur met eigen gerechten en mooie decoraties. Het NUS Baba House is een museum waar je met deze subcultuur kennis kunt maken. Het huis stamt af van voor de oorlog en is op een traditionele manier ingericht.


Masjid Chulia (Masjid Jamae)

Opgericht door Tamil moslims tussen 1830 en 1835 en daarmee een van de oudste moskeeën van Singapore. Deze moskee is nog volledig origineel. Oké, hier en daar wel wat opgelapt maar het gebouw is nog steeds de originele uit de 19e eeuw. Herkenbaar aan zijn felle groene kleur en architectuur gemixt uit oost en west.


De Instagram hotspots van Chinatown in Singapore

Voor de perfecte fotoshots ga je naar deze plekjes:

  • Het dak van het People’s Park Complex. Dit is te bereiken via een uitgang op verdieping 6. Je hebt niet alleen een mooi uitzicht over Chinatown maar kunt ook toffe foto’s maken met het iconische gebouw.
  • Streetart in Chinatown. De tekeningen van Yip Yew Chong lenen zich perfect voor leuke insta foto’s.
  • Sweetea Caffe met uitzicht op het People’s Park Complex.
  • Potato Head op 36 Keong Saik Road. Een kleurrijk shophouse. Probeer overigens ook hun heerlijke hamburgers!
  • Pagoda Street trap. Deze ligt net achter de uitgang A van het Chinatown MRT Station.


Restaurants en hawker centers


Hawker Centers in Chinatown

Een van de meest populaire hawker centers in Chinatown is Maxwell. Hoewel het hier tijdens de lunch druk is met locals die in de buurt werken, is dit hawker center niet meer wat het geweest is. Het staat bekend als een echte toeristen plek en daar zijn de prijzen en, als je het aan mij vraagt, de kwaliteit ook naar. Een betere optie is het Chinatown Complex of People’s Park Food Centre (deze is momenteel onder renovatie). De prijzen liggen hier een stuk lager en je zult hier minder toeristen vinden.

Iets verder uit de richting ligt Amoy Street Food Centre. Ook deze is een aanrader als je even de toeristen wilt ontwijken.


Ang Siang Hill en Club Street

Op Ang Siang Hill vind je gezellige restaurants en hippe (rooftop) bars. Je kunt eigenlijk niet verkeerd gaan met welke plek je hier ook kiest. Ben je hier in het weekend, dan raad ik je aan om een reservering te maken: Het is een zeer populaire plek onder locals en expats.

Goede restaurants en bars in dit gebied: Merci Marcel, Love Handle (vegan), FRY rooftop bar, Low Tide, P.S. Cafe.


Amoy Street en Telok Ayer Street

De straten rondom de Thian Hock Keng tempel liggen vol met leuke restaurants en barretjes. Verschillende soorten keukens zijn hier te krijgen tegen diverse prijzen. Dit gebied is vooral populair voor lunch en brunch in het weekend. In de gezellige koffieshops kun je heerlijk eten. Op vrijdagavond trekken hier massaal de kantoorwerkers naartoe om het weekend in te luiden. Een reservering is dan aan te raden.

Enkele van mijn favoriete restaurants in dit gebied zijn My Awesome Cafe, Santi’s Pizza, Sarnies, Common Man Coffee, Bottoms Up.


Keong Saik Road, Duxton Road en Tanjong Pagar Road

Net zoals Ang Siang Hill is dit gebied ook enorm populair, en niet alleen in het weekend! Restaurants, barretjes en rooftop bars wisselen elkaar af en zitten bomvol. Ook hier kun je echt niet fout gaan. In dit gebied zitten ook een aantal populaire vegan restaurants die de moeite waard zijn om te proberen.

Mijn favoriete restaurants en bars in dit gebied: Fotia (Grieks), Afterglow (vegan), Three Buns/Potato Head rooftop bar, Jekyll & Hyde, Tantric Bar, Cultivate Cafe (vegan), The Social Space.
Chinatown Singapore


Waar te overnachten in Chinatown

Chinatown ligt ontzettend centraal in de stad. Vooral als je maar een paar dagen hebt om Singapore te ontdekken kan het een goede keus zijn om in deze wijk te overnachten. Er is ook veel keus in het soort accommodatie zoals hostel, capsule pods of een boutique hotel. Bovendien zijn deze accomodaties veel betaalbaarder dan een overnachting op Sentosa of in het business district van Singapore. Overnachtingssuggesties:


Meer reistips voor Singapore vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *