Informatie over Emigreren

7 Tips om je huis te ontspullen voor een buitenland verhuizing

Een van de grooste vraagstukken van een emigratie. Wat doe ik met mijn inboedel? Het is best een moeilijke keuze om te beslissen wat je gaat doen met de spullen die vertrouwd voelen en je blij maken. Bovendien maken de spullen van een huis, een echt thuis. Of je nu je spullen mee wilt nemen naar het buitenland of ze allemaal wilt verkopen, het kan geen kwaad om eens flink te ontspullen voor je je verhuizing daadwerkelijk in gang zet.


*In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Wanneer jij via deze link een aankoop doet ontvangt Ik Wil Emigreren een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s! Met deze commissie kan de website onderhouden worden en kan ik jou blijven voorzien van handige emigratie tips.


Meer spullen kost meer geld

Weet jij al wat je met je inboedel gaat doen wanneer je tijdelijk of permanent gaat verhuizen naar het buitenland? Je kunt je spullen wegdoen (verkopen of doneren), compleet of gedeeltelijk meenemen in een verhuiswagen of container of ergens opslaan bij een opslagbedrijf in Nederland. Het ontspullen voor je verhuizing is altijd een aanrader, zelfs als je alles mee wilt nemen. Hoe meer spullen je mee wilt nemen, hoe hoger de kosten zijn. Je moet meer betalen voor een grotere container of vrachtauto. Tijd om onnodige spullen weg te doen, welke optie je ook kiest.


Lees hier meer over wat jij kunt doen met je inboedel


Begin op tijd met het ontspullen voor je verhuizing

Dit kan ik niet vaak genoeg herhalen. Begin op tijd! Je hebt geen idee hoeveel spullen je door de jaren heen verzamelt. Ook al ben je niet de grootste shopper, je hebt meer dan je denkt. Daarbij ‘verdwijnt’ alles altijd achterin kastjes en laatjes. Je hebt geen idee meer dat de spullen nog bestaan.

Ontspullen voor een verhuizing kost gewoon tijd. Je hebt niet in één dag je hele huis gedaan. Bovendien is het ook nog een saaie en soms emotionele klus. Je komt van alles tegen wat voor jouw gevoel waarde heeft. Dat wil je gewoon niet uren achter elkaar doen. Als je eerder begint, kun je vaker een half uur of uurtje nemen om op te ruimen in plaats van een hele dag (tenzij je dit fijn vindt natuurlijk, allemaal prima). Je zult versteld staan hoeveel je kunt opruimen in een uur. Je blijft op deze manier ook een frisse blik houden naar je spullen. Je kunt er kritischer naar kijken en nagaan of het echt wel nodig is om dit artikel te houden.


Ruim kamer voor kamer op

Ga niet in het wilde weg opruimen. Je verliest compleet het overzicht en uiteindelijk duurt het opruimen alleen maar langer. Kies een kamer en ruim op per kast of la. Is de kamer niet af? Dat is niet erg, volgende keer weet je precies waar je gebleven bent.


Wees kritisch en eerlijk

Zeg jij ook altijd dat je die kleren nog wel eens aan doet of ooit van pas gaan komen? Ondertussen hangen ze al weet ik hoeveel jaar in je kast stof te happen. Herkenbaar! Toen ik naar Amerika verhuisde vertrok ik met een koffer vol kleren die ik al lang niet aangehad had, onder het motto mensen kennen me daar toch niet. Denk je dat ik ze aangehad heb? Zo jammer van het gewicht! Nee, die smoes gaan we nu niet gebruiken. Je gaat elk kledingstuk of artikel kritisch bekijken. Hoe vaak doe ik er iets mee en hoe vaak denk ik het in de toekomst (op de nieuwe woonplek) te gaan gebruiken? Hey, van mij mag je zelfs nagaan of het ‘joy sparks’ à la Marie Kondo. Hoe je het ook aanpakt maakt mij niet uit, als je maar kritisch en eerlijk bent.

Wij hebben zelf de regel als we een kledingstuk voor een jaar niet aan gehad hebben, dan gaat het weg. De kans is zo klein dat je het dan nog aan doet. Voor spullen hetzelfde. Al heel lang niet meer gebruikt, weg ermee! We proberen er altijd iemand anders blij mee te maken of te doneren.


Leg ’twijfels’ aan de kant en bekijk deze later opnieuw

Er zijn altijd spullen waar we over twijfelen. Weggooien of toch bewaren? Leg deze aan de kant. De volgende keer dat je op gaat ruimen ga je eerst door deze stapel. Precies, ELKE KEER als jij op gaat ruimen. Kijk opnieuw kritisch naar deze spullen. Ongetwijfeld dat er nog een heleboel van weg kan. Dit is ook een voordeel van op tijd beginnen, genoeg tijd hebben om twijfel-spullen te bekijken en eventueel weg te doen.


Verkoop spullen voor een extra zakcentje

Wanneer je op tijd begint met het uitzoeken van je spullen heb je genoeg tijd om het te verkopen. Spullen verkopen levert wat geld op. Niet de hoofdprijs natuurlijk, maar vraag ook wel wat meer input van jezelf. Je moet tijd vrij maken om de spullen online te plaatsen en om mensen langs te laten komen en je spullen te bekijken. Sommige mensen komen niet opdagen, wat allemaal extra tijd kost. Vraag jezelf af of jij dit de moeite waard vind.

Kies jij ervoor om spullen te verkopen, leg ze dan niet terug in de kast onder het motto van ‘dat komt wel een keer’. Nee, maak foto’s en leg het in een aparte doos. Zet de spullen meteen online zodat je ze kunt verkopen. Anders blijf je er nog mee zitten.


Waar kan ik mijn spullen verkopen?

Marktplaats is de meest populaire plek om je spullen aan te bieden. Door het grote aanbod misschien ook een plek om moeilijk van je spullen af te komen. Je kunt je spullen ook verkopen op Facebook. Deze heeft tegenwoordig ook een eigen marktplaatsfunctie. Daarnaast zijn er een heleboel groepen waar je je aan kunt melden en je spullen aan kunt bieden. Op Instagram wordt tegenwoordig ook veel verkocht. Op deze manier verspreid je je kansen en kun je wellicht sneller van je spullen afkomen. Vinted of Zalando zijn goede apps om je kleren te verkopen.

Een andere optie is meedoen aan een vlooienmarkt of jaarmarkt om spullen te verkopen. Hier moet je natuurlijk ook zin en tijd voor hebben. Ken jij iemand die naar een vlooienmarkt gaat, misschien wil deze persoon wel wat spullen voor je verkopen.


Leg emotionele spullen apart

We hebben allemaal spullen van emotionele waarde. Wat dat is, is voor iedereen anders. Deze spullen hoef je onder geen enkele omstandigheid weg te doen. Kom je iets van waarde tegen plaats dit meteen in een aparte doos of zo lang in een kast. Zorg dat alle spullen van waarde uiteindelijk bij elkaar komen te liggen. Zodra je deze in moet pakken kan dat mooi bij elkaar in een of meerdere dozen.


Doneer spullen waar je niet van afkomt

Wil jij snel ontspullen voor je verhuizing? Doneren of gratis weggeven is een goede manier om in korte tijd van je spullen af te komen die je niet verkocht krijgt. Er zijn eindeloos veel organisaties die staan te springen om tweedehands spullen die er nog goed uit zien en jij niet meer wilt. Daarnaast is er ook een lange lijst aan websites waar je je spullen gratis weg kunt geven. Geef je spullen een tweede leven in plaats van meteen in de prullenbak te gooien.


Wil jij ook verhuizen zonder stress?

Op het verhuisplatform van Sirelo vind je de beste internationale verhuisbedrijven die jou kunnen helpen bij je emigratie. Door het inhuren van een verhuisbedrijf geef jij een grote taak uit handen wat je ongelofelijk veel stress en werk gaat schelen! In dit artikel lees je er alles over. Omdat ik samenwerk met Sirelo, mag ik jou 5 gratis verhuisoffertes aanbieden. Zit jij te denken om je complete of gedeelte van je inboedel mee te nemen naar het buitenland, maak hier dan snel gebruik van! Klik op de onderstaande afbeelding om de offertes aan te vragen.

Sirelo offertes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *