Emigratieverhalen

Emigreren naar Florida: Rachel verhuisde naar de horse capital

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Rachel. Zij vertelt ons alles over emigreren naar de Sunshine State van Amerika, Florida.

Na een tijdje in Duitsland gewoond te hebben, zag haar man kansen in Florida. Samen namen ze de stap om er naar toe te verhuizen. In dit artikel deelt ze niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook leuke reistips. Rachel deelt op haar Instagram account leuke verhalen en insights over het leven in Florida. Daarnaast heeft ze ook een boek geschreven over haar verhuizing. Dit boek heet Horses, Hurricanes en Hagelslag. Een dikke aanrader!


Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Rachel, ik ben op dit moment 47 lentes jong en kom oorspronkelijk uit het kleine, gezellige grensdorp Millingen aan de Rijn. Vanuit Millingen wandel je direct de grens over naar Duitsland en met de fiets kun je er heerlijk op de dijk langs de rivier de Rijn.

Voor onze emigratie naar Amerika hebben we deze fietstochten regelmatig gemaakt, omdat mijn man Oli en ik vijftien jaar aan de voet van de dijk in Duitsland hebben gewoond. Dat was mijn eerste emigratie. Nu wonen we alweer zes jaar in Florida. En onze twee kinderen, die destijds in Duitsland geboren zijn, zijn natuurlijk meegeëmigreerd.


Wat was de reden om te emigreren naar Florida?

De verhuizing naar Duitlsland lag voor de hand omdat mijn man van oorsprongs Duits is en de grondstukken om een huis op te bouwen toendertijd veel goedkoper waren dan in Nederland. We konden daar vrijer wonen dan in Nederland, omdat we er letterlijk meer ruimte hadden.

De verhuizing naar Florida heeft ons nog veel meer van deze natuurlijke ruimte gegeven. De emigratie was in eerste instantie een initiatief van mijn man, dat ik in het begin nog niet zo zag zitten. Voor hem ging het voornamelijk om een beter klimaat (qua weer dan). Ik ben meer en meer naar het idee toegegroeid toen bleek dat mijn man daar een gat in de markt zag voor zijn werk.

Florida is rijk aan paarden en de stad waar we wonen wordt ook wel “Horse Capital of the World” genoemd. Mijn man, die als paardenosteopaat werkt, werd hier al snel warm ontvangen en zijn klantenkring is na het verkrijgen van het werkvisum enorm snel gegroeid.

Emigreren Florida


Hoe ziet je leven er uit in Ocala, Florida?

Ons leven hier is langzamer geworden, alleen al vanwege de warmte. Je gaat vanzelf de dingen in een rustiger tempo uitvoeren. Maar ook omdat langzamer leven een bewuste keuze was en een van de emigratie redenen was.

Tijdens het eerste jaar heb ik ook bewust niet of zo min mogelijk gewerkt. Ik wilde er echt zijn voor onze kinderen om hun transitie te kunnen ondersteunen en sociale contacten te leggen. Deel uitmaken van een community om zo nieuwe mensen te ontmoeten en een nieuw netwerk op te kunnen bouwen.

We wonen prachtig in een overvloed aan groen, het hele jaar door. We zitten ruim een uur van de kust, zowel westelijk als oostelijk en anderhalf uur boven het centrale Orlando. Typerend voor onze omgeving is het Ocala National Forest dat vele mooie springbronnen rijk is.

Wat onze woonwijk betreft: Stel je een typisch Amerikaans beeld voor van een grote farm met houten, planken omheiningen, grote eikenbomen waar Spaans mos naar beneden hangt en in tijden van Hurricane season heftig heen en weer waait. Huizen van de buren zie je wel, maar de afstand is zodanig dat je geen luxaflex of gordijnen nodig hebt voor privacy. Op elke farm zie je wel paarden en honden rondlopen en de straat word gedeeld door Amerikaanse trucks, paardentrailers, golfkarretjes en paardrijders.


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Vanwege de fantastische school community waar onze kinderen (toen 11 en 13) terecht kwamen was het alsof we meteen een nieuwe familie erbij kregen. Een hurricane ervaring, direct in de eerste maand na emigratie, maakte dat we liefdevol werden opgevangen en verzorgd werden. Echt grote cultuurverschillen in negatieve zin hebben we niet meegemaakt.

Het grote verschil zat hem denk ik in de community die voornamelijk uit Christenen bestond en die er andere rituelen op na hielden dan ons gezin. Deze rituelen waren zowel wennen als een welkome verfrissing. Eigenlijk hebben we na een letterlijk stormachtig begin best wel snel onze draai gevonden. De kinderen pikten de taal redelijk snel op en zaten na een goed half jaar aardig op hun plek en goed in hun vel op school.


Wat vind je het leukste van wonen in Ocala?

De heerlijke spontaniteit en vriendelijkheid van de Floridianen. De behulpzaamheid, altijd wel even een praatje maken ook al kennen ze je niet persoonlijk. De ruimte die er is op de wegen en de rust van de natuur. Het klimaat is vooral van oktober tot en met begin mei ZAAAALIG! We hebben veel eekhoorns in de tuin en prachtige vogels.


Zijn er ook dingen die je niet zo leuk vindt?

De zomermaanden vind ik minder prettig vanwege het zwoele subtropische klimaat en de hurricanes die dan op de loer liggen. We wonen dan wel in een gunstige streek (en hebben doorgaans niet met al te veel verwoesting te maken), toch is er vaak kans op stroomuitval tijdens de tropical storms. Er zijn dan ook veel muggen en je ziet meer slangen als het weer warmer wordt.

Ik vind het ook wel jammer dat hier niet de Nederlandse ‘even gezellig een bakkie doen’ mentaliteit aanwezig is. Daardoor moet ik bewuster zelf initiatief nemen als ik wil socializen met vrienden. Verder kun je hier moeilijk aan goed brood of lekkere kaas komen!!


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Ocala? Is deze er of juist helemaal niet?

Hier is geen emigranten gemeenschap en heb ik nog geen expats ontmoet. Dit mis ik persoonlijk niet. We kennen wel een enkele Nederlander en Duitser die hier ook in de paardenwereld actief zijn. Het is leuk dat je dan even je eigen taal kunt spreken. Verder biedt het voor ons niet echt heel veel meerwaarde. 


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Florida?

Amerika op zich is geen gemakkelijk land om binnen te komen. Er komt een hoop bureaucratie bij kijken, dus het is verstandig om je van te voren goed te verdiepen in wat je kansen zijn. Verder is het goed te beseffen dat afstanden hier veel groter zijn dan in NL en je eigenlijk alles met de auto moet doen (behalve als je echt centraal in een stad gaat wonen).


Wat zijn de hoogtepunten van het gebied waar je woont? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Paardenliefhebbers zullen hun ogen uitkijken op het WEC (World Equestrian Center) dat twee jaar geleden is geopend. Het is een mekka voor de paardensport, maar ook voor toeristen een leuke plek om rond te wandelen.

Verder vinden wij de natuurparken in Florida met de waterbronnen oogverblindend. Het mooiste is als je deze vanuit een kano of kajak bekijkt omdat het wildlife dan heel dichtbij is en je prachtige foto’s kunt maken. Het Silver springs state park is een mooi voorbeeld hiervan. Wat de rest van Amerika betreft, dat moeten we zelf nog gaan onderzoeken. We hebben net een camper gekocht waarmee we hopen wat vaker roadtrips te kunnen gaan maken.

emigreren florida


Ga je nog wel eens naar Nederland?

We proberen elk jaar of om de twee jaar naar Nederland te gaan. Familie en vrienden bezoeken en even rond te slenteren in de dorpjes en steden waar we zijn opgegroeid. Wandelen in het bos slaan we dan nooit over en even een stuk fietsen is er ook altijd wel bij. 

We genieten dan enorm van de Duitse broodjes met Hollandse kaas of hagelslag. Kaas en hagelslag zijn producten die ook altijd wel mee teruggaan in de koffer! Inmiddels zijn een aantal vrienden van onze kinderen ook al verslingerd aan de ‘sprinkles!’


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *