Informatie over Emigreren

Emigreren met een huisdier: De basis voor je op een rijtje

Je huisdier is een familielid. Je hond of kat (en misschien wel je cavia of konijn) wil je waarschijnlijk ook meenemen als je tijdelijk of permanent gaat verhuizen naar het buitenland. Verhuizen met je huisdier komt meer bij kijken dan je wellicht in eerste instantie denkt. Ook voor hen gelden er bepaalde regels en zul je papierwerk moeten aanvragen. Net zoals voor jezelf geldt dat een goede voorbereiding erg belangrijk is voor een onbezorgde reis. In dit artikel lees je meer over emigreren met een huisdier.


*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Chantal van Flying Dutch Pets. Zij is een pet relocation expert en weet alles over reizen en verhuizen met huisdieren. Bezoek haar website voor meer informatie.


Is het niet zielig om te emigreren met een huisdier?

Een lange reis of een andere omgeving kan ervoor zorgen dat een huisdier stress ervaart. Het moet voor onze dieren natuurlijk wel leuk zijn om mee te gaan. Het vooraf trainen van een autorit, bench training en obedience (gehoorzaamheidstraining) voorkomt de meeste stress. Je kunt hiervoor aankloppen bij een gecertificeerde hondentrainer. Begin hier wel tijdig mee, zodat je genoeg tijd hebt om je huisdier voor te bereiden op de reis.

Is je dier ouder (senior) of heeft hij of zij een hartprobleem of ademhalingsmoeilijkheden? Dan is dit iets om rekening mee te houden en kan het wellicht beter zijn voor je huisdier om in Nederland te blijven. Deze beslissing kan alleen jij maken. Voor overleg kun je eventueel bij je dierenarts terecht.

Indien je dier zeer gevoelig is, vraag de dierenarts naar het geven van rustgevende voedingssupplementen en vraag eventueel een gecertificeerde hondentrainer je hierbij te helpen.


Je huisdier meenemen in de auto

Niet alleen wanneer je gaat emigreren, maar ook gewoon gaat reizen met je huisdier zijn er enkele zaken belangrijk om te weten. Altijd safety first! Het minste wat je moet doen is je trouwe viervoeter met een hondenautogordel vastzetten op de achterbank in een tuigje. Maak de gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m. mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk). Voor sommige landen binnen de Europese Unie gelden hiervoor zelfs speciale voorschriften. Controleer deze voordat je je huisdier meeneemt naar een ander land.

Ook niet alle rassen zijn toegestaan in elk land. Hoe vervelend dit ook is, het kan betekenen dat je huisdier niet mee mag.


Je huisdier emigreren met het vliegtuig

Wanneer je je huisdier in het vliegtuig mee gaat nemen is het ontzettend belangrijk om aan alle eisen te voldoen. Hiermee bedoelen we de juiste papierwerk aanvragen en zorgen dat het dier medisch gezien alles heeft en up-to-date is. Het vinden van de juiste accurate informatie kan behoorlijk frustrerend zijn, aangezien internet vol staat met halve al dan niet incorrecte informatie. Kijk daarom altijd op officiële websites van de overheid voor de juiste informatie of neem contact op met een pet relocation expert.


Regels en kosten verschillen per vliegtuigmaatschappij

Wanneer je op onderzoek uitgaat om meer te lezen over emigreren met je huisdier, controleer dan eerst altijd de website van de luchtvaartmaatschappij. Een vliegticket voor je huisdier als check-in bagage ligt rond de 200 tot 400 euro. Voor heel veel bestemming kun je zelfs je huisdier meenemen als handbagage in de cabine. 


Soms is reizen via luchtvracht verplicht

In bepaalde gevallen kan een hond enkel als luchtvracht geboekt worden door een speciale luchtvracht agent. Dit moet

  • Als de autoriteiten van dat land dit eisen, zoals in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Bahrein, de Verenigde Emiraten, Hong Kong, Kenya en Zuid-Afrika.
  • Als de kennel te groot is om als bagage geboekt te worden, zoals bijvoorbeeld voor een Duitse Dog.
  • Bij kort-snuitige rassen, zoals bijvoorbeeld de Engelse Bulldog, Franse bulldog, Boston terriër, King Charles Spaniël, Shih Tzuen de mopshond.
  • Bij rassen zoals de Mastiffs, Cane Corso, Bordeaux dog, Shar Pei, Engelse Staffordshire Terrier en Pitbulls.
  • Wanneer de luchtvaartmaatschappij een “weer embargo” instelt bij te warme of te koude omstandigheden op de luchthaven.
  • Als de luchtvaartmaatschappij enkel dieren accepteert als luchtvracht.

Luchtvaartmaatschappijen stellen strikte voorwaarden bij bepaalde “high risk” rassen. KLM accepteert bijvoorbeeld geen mopshonden, Boston terriers, American Bullies, Engelse en Franse bulldogs.

De condities in het (vracht)ruim zijn goed gereguleerd. De temperatuur en luchttoevoer tot aan de plaats waar de dieren staan in het ruim, word allemaal geregeld. Als uw huisdier als luchtvracht moet vliegen gaat dit meestal op een passagiersvliegtuig.

De kosten voor luchtvracht zijn altijd hoger dan de service prijs die je betaalt als bagage. De exacte prijs is afhankelijk van de bestemming, de maat van de kennel en de luchtvaartmaatschappij.

Emigreren met een huisdier
Foto van Chantal


Welke prikken heeft mijn huisdier nodig?

De importeisen zijn voor ieder land anders. Het is daarom belangrijk om op officiële overheidspagina’s van het betreffende land informatie in te winnen voor wat nodig is voor je huisdier. Er is sowieso altijd een gezondheidsverklaring nodig. Sommige landen hebben hiervoor een speciaal format. Ook een microchip en een geldige Rabiës vaccinatie zijn in de meeste landen verplicht.

Voor reizen binnen Europa moet je minstens 21 dagen wachten met je vertrek nadat de primaire vaccinatie tegen hondsdolheid is gegeven. Er zit dus behoorlijk wat tijd tussen de vaccinatie en het vertrek van je huisdier. Iets om rekening mee te houden.

Andere landen eisen meer papierwerk zoals een import vergunning, parasietenbehandelingen, vaccinaties en/of bloedtesten. Begin daarom op tijd met het uitzoeken en regelen van de zaken voor de emigratie van je huisdier. Heb je hier begeleiding bij nodig? Dan kan een pet relocation expert je hier bij helpen.

Meer informatie over emigreren met je huisdier naar een Europees land vind je op de website van Your Europe.


Welke instanties kunnen mij nog meer helpen bij het emigreren van een huisdier?

De Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit legaliseert het gezondheidscertificaat wat voor sommige landen verplicht is. Voor dieren die als cargo (luchtvracht) reizen is het vaak verplicht een lokale agent op de airport van bestemming te hebben die de inklaring verzorgt bij de douane.


Meer artikelen vol informatie over emigreren vind je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *