Informatie over Emigreren

Afscheid nemen voor je buitenland verhuizing? 3 Succesvolle tips

Zodra jij officieel weet dat jij gaat verhuizen naar het buitenland, schiet je brein automatisch al in de afscheidsmodus. Soms heb je het zelf niets eens in de gaten. Je gaat wat minder je best doen op je werk of probeert onder plannen uit te komen die wat verder in de toekomst liggen. Apart he? Afscheid nemen van familie en vrienden voor een buitenlandverhuizing is niet de meest leuke en gemakkelijke taak van het proces. Daarom geef ik je in dit artikel wat tips die je vooruit kunnen helpen.


1. Afscheid nemen voor je buitenland verhuizing? Bouw een RAFT!

Een RAFT? Ja, precies maar hier bedoel ik geen drijvend vlot mee gemaakt van planken. Een RAFT is een speciale techniek, beschreven in het boek door o.a. David Pollock. Het is als het ware een stappenplan waarmee je zo goed en volledig mogelijk afscheid kunt nemen van je leven in Nederland. Het is zeer belangrijk dat elk familielid dat vertrekt een eigen RAFT maakt. RAFT staat voor:


Reconciliation, leg oude ruzies bij

‘Ach, over een paar weken ben ik weg. Waarom zou ik nog die ruzie goed proberen te maken?’ Ongetwijfeld denkt iedereen dit, maar deze gedachte is echt helemaal niet goed. Het is juist heel belangrijk om ruzies bij te leggen. Oude ruzies hou je ongewild bij je en de ontevredenheid die daarbij hoort, kun je meenemen naar de nieuwe relaties die je op gaat bouwen. Geloof me, dat is bewezen. Stap een van het plan is dus alle ruzies of akkefietjes bijleggen. Je bent afhankelijk van de andere partij, maar zorg dat jij de persoon (of jezelf) vergeeft. Op deze manier kun je met een gerust hart vertrekken.


Affirmation, bedank mensen in je omgeving

Veel mensen in ons leven zijn echt wel een bedankje waard. Dit doen we eigenlijk veel te weinig. Hoe fijn is het om van iemand te horen dat ze je waarderen? Heeft een collega jou op je werk veel geholpen of die ene persoon jou door een zware tijd geloodst? Neem de tijd om deze persoon te bedanken. Vertel eventueel wat ze voor je betekenen. Dit is een goede manier om afscheid te nemen van iemand.


Farewell, neem afscheid

Goed en uitgebreid afscheid nemen is voor iedereen belangrijk, ook voor meereizende kinderen. Zorg ervoor dat ook zij de mogelijkheid hebben om goed van iedereen en alles afscheid te nemen. Met alles bedoel ik niet alleen mensen of dieren, maar ook plekken als je favoriete koffieshop. Verbaal afscheid nemen is ook meteen acceptatie dat je weg gaat. Sla deze stap, hoe moeilijk ook, zeker niet over. Hoe jij afscheid kunt nemen, kun je lezen in de volgende tweede tip.


Think destination, denk aan je bestemming

Je zult nu vast denken dat je tijdens het regelen van een emigratie alleen maar aan het denken bent over je bestemming. Ergens is dat ook wel zo, maar dan meer op een praktische manier. Tijdens de laatste stap kun je je uitspreken over hoe jij denk dat de toekomst in je nieuwe woonland eruit gaat zien. De thuisblijvers kunnen dit ook uitspreken en samen kun je het er over hebben. Het is overigens hartstikke oké om uit te kijken naar de toekomst en enthousiast te zijn over je nieuwe leven, terwijl je afscheid aan het nemen bent van je oude leven.


Heb jij meer vragen over afscheid nemen of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van je eigen RAFT? Vraag dan een persoonlijke 1-op-1 sessie met mij aan.
Klik hier om meer te lezen over de sessie


2. Neem afscheid op een manier die bij jou past

Niet iedereen kan op dezelfde manier afscheid nemen van familie en vrienden voor een buitenland verhuizing. Sterker nog, niet iedereen wíl op dezelfde manier afscheid nemen. Er is geen goede of slechte manier van afscheid nemen, zolang je het maar doet. Het is belangrijk dat jij de manier kiest die het beste bij je past, ongeacht wat anderen zeggen of vinden. In principe kunnen we onderscheid maken tussen twee manieren van afscheid nemen:


Afscheid nemen met een groot feest

Een groot feest geven waarbij iedereen (familie, vrienden, kennissen, buren en collega’s) welkom is, kan enorm praktisch zijn. Je hoeft maar één afspraak in te plannen en je kunt meteen iedereen zien en afscheid nemen. Super gezellig, maar het vraagt wel wat werk. Vooral als je iedereen in je huis wilt ontvangen met eventueel hapjes en drankjes. Daarnaast word je op zo’n grote dag best wel geleefd. Er zijn veel emoties en je hebt niet de tijd om met iedereen goed te praten.


Een-op-een afscheid nemen

Ben je niet zo van de grote feesten, dan kun je ervoor kiezen om aparte afscheidsmomenten in te plannen. Dit kun je doen in kleine groepjes, bijvoorbeeld bepaalde vriendengroepen, collega’s of echt een-op-een. Hoewel je op een persoonlijkere manier afscheid neemt, kost dit wel meer energie en tijd. Het vraagt veel planwerk en vooruitdenken. Je wilt niet in de laatste week alleen maar bezig zijn met afscheid nemen. Het kan daarom zijn dat je niet iedereen kunt zien voor je vertrek.


Of is er toch nog een derde optie?

Wij kozen voor de derde optie, een combinatie van de twee bovenstaande. Wij hadden een groot afscheidsfeest waar we echt iedereen uitnodigden. Dit werd gelukkig voor ons geregeld, zodat wij er zelf niet veel tijd mee kwijt waren. Daarnaast hadden we nog enkele momenten waar we de meest dierbaren personen apart zagen in de laatste twee weken voor vertrek. Wij vonden het fijn om hier nog tijd voor te hebben. Dit is voor jou dus ook een mogelijkheid. Plan het overigens goed in zodat je niet in de knoei komt met andere zaken die je moet regelen.


3. Plan leuke afspraakjes voor vertrek

Om de pijn van je vertrek wat te verzachten voor jezelf, maar ook voor de ander, kun je alvast leuke afspraakjes inplannen. Je kunt denken aan videobellen of een online game night inplannen. Er zijn zo veel activiteiten te doen online. Als je niet te ver buiten Nederland woont, staan er misschien al mensen te popelen om langs te komen. Plan dit niet de eerste week in. Geef jezelf even de tijd om zaken op orde te krijgen. Ook al zullen sommige afspraken (zoals bezoekjes) wat verder weg ingepland worden, dan heb jullie samen toch alvast iets om naar uit te kijken. Plan het ook echt in, van uitstel komt vaak afstel!


Lees hier meer over contact houden met familie
en vrienden vanuit het buitenland


Bonus: Lees het boek ‘Third Culture Kids’ van David C. Pollock

Third Culture Kids is een must om te hebben wanneer je gaat verhuizen met kinderen. In dit boek wordt perfect beschreven waar kinderen door heen gaan wanneer ze opgroeien in een andere cultuur. Het boek geeft handvaten en tips over onder andere goed afscheid nemen. Heb je geen kinderen, dan is dit boek nog steeds informatief. Wij hebben zelf geen kinderen maar herkennen ontzettend veel punten die in het boek genoemd worden als het gaat om persoonlijke groei, verandering en onszelf aanpassen aan een andere cultuur. In het boek wordt ook uitgebreid ingegaan op algemene punten van een emigratie zoals wat is cultuur en de cultuurshock.


Meer tips voor je emigratie of tijdelijke
verhuizing naar het buitenland vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *