Emigratieverhalen

Emigreren naar Spanje: Een Bed & Breakfast beginnen in Xàtiva

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! In deze editie lezen we het emigratieverhaal van Jody. Zij vertelt ons alles over emigreren naar Xàtiva (nabij Valencia) in Spanje en het beginnen van een Bed & Breakfast.

Na een aantal jaar de wereld over gereisd te hebben besloot Jody en haar vriend een thuisbasis te zoeken in Spanje. In dit artikel deelt ze niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook leuke reistips en enkele tips voor het beginnen van een B&B. Op het instagram account van The Dutch Nomads.nl wordt je op de hoogte gehouden van het proces. Heb jij vragen over een B&B beginnen in Spanje? Stel je vragen aan Jody! Neem ook een kijkje op haar website The Dutch Nomads.nl en geef je op voor de leuke e-mails met updates over hun emigratie en B&B.

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Jody, 32 jaar en woon in Spanje. In 2019 hebben we het appartement van m’n vriend in Nederland verkocht en onze banen opgezegd: we wilden avontuur! We zijn beiden zzp’er geworden en over de wereld gereisd. Nu, bijna 4 jaar later, willen we weer (deels) een thuisbasis. We hebben onlangs een huis gekocht in Xàtiva, Spanje. Dit ligt in de buurt van Valencia.

Emigreren naar Spanje


Wat was de reden om te emigreren naar Spanje?

Toen we gingen reizen, waren we nog niet officieel geëmigreerd. We hadden vooral een hekel aan de Nederlandse winter én wilden nog veel meer van de wereld zien, maar met onze reisdrang is dat lastig met ‘maar’ 25 vakantiedagen. We waren iedere zomer in Nederland, dat was toen nog onze thuisbasis. Maar nu hebben we de stap gezet om te emigireren naar Spanje. We willen niet buiten Europa onze vaste thuisbasis maken en Spanje voelt als een tweede huis. In het voor-, hoofd- en naseizoen wonen we daar. In de winter willen we alsnog de mogelijkheid hebben om lekker te blijven reizen. 

We gaan in Spanje een Bed & Breakfast beginnen. Dit jaar staat in het teken van voorbereiden en verbouwen, voorjaar 2023 gaan we open.


Hoe kwamen jullie op het idee om een Bed & Breakfast te beginnen?

Dit is eigenlijk al een droom van kleins af aan. Het leek me tof ooit een plek in de natuur te hebben in Spanje maar wel lekker mensen om je heen met een grote tuin en zwembad. Vorig jaar gingen we kijken wat we daarvoor moesten regelen (gewoon, voor als we het ‘ooit’ gingen doen) en voordat we het wisten zaten we midden in de regelmodus. We hebben in de afgelopen jaren in ontelbaar veel hotels en B&B’s geslapen en ik verwonder me toch altijd weer over de ‘laksheid’ hiervan. Zet even een lekker sapje klaar, zorg voor goede matrassen. Dat scheelt al zoveel. Ik vind het dus ook echt belangrijk dat onze gasten in de watten worden gelegd en uitgerust weggaan. 


Hoe hebben jullie dit aangepakt?

We zijn begonnen met in onze omgeving navraag te doen: wie kent B&B eigenaren in Spanje? We wisten zelf niet waar we moesten beginnen, dus zochten we naar mensen die ons al eens waren voorgegaan. Zo kwamen we steeds een stap verder en zijn we in april 2022 van Valencia naar Malaga gereden om verschillende gebieden te bekijken. In het najaar van 2022 hadden we de knoop doorgehakt om ons alleen te focussen op regio Valencia: we hadden ook een hele fijne makelaar daar. 

Het heeft een jaar geduurd voordat we een goed huis gevonden hadden, wat volgens mij niet heel lastig is. We hebben uiteindelijk een huis gekocht waar nog geen vergunningen op zitten. Bestaande B&B’s overnemen zijn schaars (en voor ons boven budget). Regelgeving wordt strenger en niet in iedere plaats krijg je vergunningen. Dit is iets wat we nog goed uit laten zoeken.


Hoe ziet je leven er nu uit in Xàtiva, Spanje?

We wonen er echt pas nét, begin juni hebben we de sleutel gekregen. Het is een groot huis met 3.205 grond en een zwembad erop. In het hoofdhuis gaan we wonen, in de overkapping gaan we een aanbouw maken om 2 slaapkamers (plus badkamer) te maken. In de toekomst gaan we ook nog een extra ‘casita’ (klein appartementje) bouwen voor de verhuur. 

We zitten middenin de natuur en het is de perfecte plek voor onze toekomstige gasten die even willen ontsnappen van de alledaagse drukte. Als je ‘s ochtends je bed uitstapt en naar buiten loopt, hoor je alleen maar tjilpende vogels. De tuin staat vol met fruitbomen: citrusvruchten, olijven, kappertjes, walnoten… Je kijkt uit op bergen, maar staat met zo’n 10 minuten in het oude centrum én bekende kasteel van Xàtiva. Ook gaat er een rechtstreekse trein naar Valencia-Stad. Een heerlijke plek die alles voor ons (en onze gasten) heeft! 

Emigreren naar Spanje


Ben je tegen grote cultuurverschillen aangelopen na de emigratie of heb je snel je draai kunnen vinden? 

Niet zozeer tijdens de verhuizing, maar wel tijdens het hele aankoopproces. We werden wel al gewaarschuwd voor de mañana-mañana-mentaliteit en dat je geen haast moet hebben bij deze huizenjacht. We zijn vorig jaar begonnen met de zoektocht. 

Zo is het hier normaal dat land nog gelegaliseerd moet worden nadat je bod is geaccepteerd. De eigenaar heeft dus in het verleden bijgebouwd en dit niet aangegeven bij de gemeente. Zo kwamen we er bij één huis achter dat uiteindelijk de bestemmingsgrond heel anders was dan aangegeven (waardoor we geen hypotheek konden krijgen en vergunningen voor de B&B bijna onmogelijk zouden worden). Bij het huis dat we nu hebben duurde de legalisatie van de grond uiteindelijk 8 weken omdat alleen de directeur nog een krabbel moest zetten (en dat is dus blijkbaar een groot ding). Die papieren hadden wij nodig om alle checks te laten doen en de hypotheek aan te vragen. Dat was dus vrij vervelend. Je moet in ieder geval een advocaat hier in de arm nemen, niet jezelf gek laten maken (ineens is er altijd uit het niets een ‘tweede geïnteresseerde’ zodra je interesse toont) en veel geduld hebben. 


Wat is de vervelendste tegenslag die jullie meegemaakt hebben? Waren er ook mooie momenten?

Ik was helemaal weg van een bepaald huis (voldeed aan alle verwachtingen) maar het uitzicht en de locatie waren niet helemaal top. Ik negeerde m’n onderbuikgevoel en zei tegen de makelaar dat we een bod gingen doen. Ik sliep die nacht zó slecht dat ik wel moest toegeven dat dit ‘m echt niet was. Dus beter naar m’n intuitie / onderbuikgevoel luisteren, want ik voelde me erna zó ellendig. 

Het eerste huis (in Granada) vorige zomer waar we een bod op deden wilden te weinig schipperen. Door de bestemmingsgrond zouden we een lagere hypotheek krijgen en werd het te veel inleveren. Het vorige huis waarop ons bod was geaccepteerd bleek dus andere bestemmingsgrond te hebben als verwacht. Dat was echt een flinke domper, we waren al ver in het proces. Dit huis kwam eigenlijk op het pad op het moment dat we er hélemaal doorheen zaten. En ondanks dat we het toen wel al wisten, durven we het nu hardop te bevestigen: dit huis had het moeten zijn. 


Wat vind je het leukste van wonen in Xàtiva en wat zijn de minder leuke kanten?

We houden van Spanje! Eindelijk kunnen we lekker aan ons Spaans werken, ons laten meevoeren in de chille mentaliteit en zijn we dichter bij vrienden en familie. Een vlucht vanuit Spanje is nog wel te doen voor een bruiloft. Toen we eerder in Azië verbleven was dat wat lastiger. 

Je moet ongeveer voor álles naar een fysiek kantoor, veel is nog niet gedigitaliseerd. De bureuacratie. Maar goed, uiteindelijk komt alles goed. Je moet alleen niet ervan uitgaan dat gister iets is geregeld. Wij Nederlanders zijn daar toch wel wat efficiënter in. 


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Xàtiva? Is deze er of juist helemaal niet?

Ik ben pas net verhuisd, dus daar heb ik nog geen tips voor. Wel heb ik al een bericht in de Facebookgroep van die plek gezet en ik kreeg hele leuke reacties! Dus binnenkort ga ik ongetwijfeld met wat mensen afspreken. Toen we op reis waren deden we dat ook altijd. Van de meeste plekken heb je wel Facebookgroepen. We zoeken dan op expats in [woonplaats] of digital nomads in [plaats] etc.


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Spanje? Of een B&B willen beginnen?

  • Zoek naar mensen die je al voor zijn gegaan en win bij hen advies in – iedere regio in Spanje heeft weer z’n eigen regels.
  • Trek voldoende tijd uit als je ook ‘n huis gaat kopen.
  • Neem bij de koop een advocaat in de arm.
  • En extra: je hebt voldoende eigen geld nodig voor de koop. Spanje financiert max. 70% van de aankoopprijs voor Europese non-residents. Daar bovenop komen nog extra kosten koper (ongeveer 15%).

Wij hadden een hele fijne makelaar die precies wist (in regio Valencia) waar je vergunningen krijgt voor een B&B en waar zéker niet. Ben dus kritisch op makelaars (er zitten echt veel cowboys tussen die geen idee hebben waar ze het over hebben) en zorg dat je dat goed laat uitzoeken voordat je een bod op een huis doet. Neem een advocaat in de hand en geniet van het proces.


Wat zijn de hoogtepunten van het gebied waar je woont? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

  • De mooie natuur en wandelroutes (hier in Xàtiva zit er veel water in de grond waardoor alles mooi groen blijft). We zien hier vaak hikers en wielrenners.
  • Het kasteel van Xàtiva. Het is even een kleine klim naar boven, maar dan heb je een prachtig uitzicht! Wist je dat afgelopen april hier scènes zijn geschoten van de nieuwe Star Wars-serie Andor?
  • Op een klein uurtje sta je middenin het centrum van Valencia! 


Ga je nog wel eens naar Nederland?

Voor vrienden en familie komen we zeker terug! Dit wordt het eerste jaar dat we officieel geëmigreerd zijn, dus het is even afwachten hoe dat bevalt. Als we in Nederland zijn willen altijd mayonaise uit Nederland, maar verder ben ik niet heel gehecht aan Nederlandse gerechten (o ja, spliterwten nemen we weleens mee om (vega) erwtensoep te maken, haha! 


Meer leuke emigratieverhalen lees je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *