Informatie over Emigreren

Vrienden maken in het buitenland. Hoe doe je dat? 4 Handige tips

Een van de grootste uitdagingen voor veel mensen die besluiten naar het buitenland te verhuizen is het maken van nieuwe vrienden. Wanneer je ouder bent is het maken van nieuwe vrienden anders en misschien wel moeilijker dan toen je jonger was. Nieuwe vrienden komen niet meer automatisch op je pad via school of tijdens het buitenspelen. Je moet ze nu zelf actief op gaan zoeken. In dit artikel vertel ik je waar je nieuwe vrienden in het buitenland kunt vinden én hoe jij dit aan kan pakken.


1. Ga op onderzoek uit

Waar kan ik nieuwe vrienden vinden? Deze vraag had ik ook voor we naar het buitenland verhuisden. Ik had werkelijk geen idee. Maar wat blijkt? Overal kun je nieuwe vrienden maken! Potentiële vrienden kun je overal vinden, eigenlijk hetzelfde als gewoon in Nederland. Wat is jouw huidige situatie? Waar kun jij nieuwe mensen leren kennen op de plek waar jij woont of gaat wonen? Enkele voorbeelden:

 • Werk of vrijwilligerswerk
 • Sportschool, vooral in groepslessen
 • Hobbyclubjes zoals boekenclub of wandelgroepen
 • Je buren in je straat of appartementencomplex
 • Gemeenschapscentrums (community center)
 • Lokale of culturele evenementen
 • Tijdens uitstapjes zoals een bezoek aan een museum
 • Tijdens het volgen van een taalcursus
 • Op religieuze plekken zoals kerk of moskee
 • Vrienden van vrienden
 • Tijdens het uitgaan
 • Via de kinderen. Via school of speelafspraakjes
 • Hondenparken
vrienden maken
Sommige collega’s worden vrienden


2. Neem geen afwachtende houding aan!

Nieuwe vrienden worden niet ineens in je schoot geworpen. Het is echt superbelangrijk om zelf erop uit te gaan en initiatief te nemen. Geef jezelf op voor dat evenement, nodig je buren uit voor een diner of maak een praatje met iemand in de sportschool. Alleen op deze manier kun jij connecties leggen en nieuwe vriendschappen ontwikkelen.

Ik hoor je al denken ‘dat is superspannend’. Ja, ik weet het! Zelf zit ik ook regelmatig weer in de situatie dat ik erop uit moet om nieuwe vrienden te zoeken. Supereng en het lijkt niet te wennen. Jezelf open stellen naar vreemden is zeker niet gemakkelijk. Gelukkig weet ik dat wanneer ik speciale expat evenementen bijwoon, dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en daardoor graag een praatje maakt.

Het inzien van het belang van een sociaal vangnet is erg belangrijk. Zonder sociale contacten kun je erg eenzaam worden, wat kan resulteren in een remigratie naar Nederland.


Lees hier waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk
nieuwe vrienden te maken na een verhuizing


3. Geef het de tijd

Hoewel het vroeger misschien wel zo leek, heb je na één keer afspreken niet meteen een dikke nieuwe vriend erbij. Wanneer je vrienden wilt maken op latere leeftijd, lijkt het allemaal wat langzamer te verlopen. Logisch, ik denk dat de meeste van ons geen tijd willen verdoen aan iemand waar je misschien helemaal geen band mee op kunt bouwen. Het lastige is dat je dit niet weet totdat je meer tijd en energie in de connectie gaat steken. Heb je net iemand leren kennen, geef de nieuwe connectie even de tijd om te ontwikkelen voordat je meteen een oordeel klaar hebt van ‘dit gaat toch niks worden’.

Neem het initiatief om een nieuwe afspraak in te plannen. Een vriendschap moet van beide kanten komen, niet alleen van de andere partij. Blijkt het dat het na meerdere afspraken toch niet lekker loopt en jullie niks gemeen hebben, dat is jammer maar zo werkt het nu eenmaal. Het is oké om deze connectie los te laten en jezelf te verdiepen in een nieuwe.

Verlopen de connecties wat moeilijker? Geef niet op. Soms duurt het even dat je de mensen gevonden hebt die het beste bij je passen. Belangrijk is dat de mensen je accepteren voor wie je bent. Ga daarom ook jezelf niet anders voor doen dan wie je bent. Wees lekker jezelf!

TIP: Vind je het erg moeilijk om bijvoorbeeld iemand een-op-een op een koffiedate te spreken? Ga dan iets actiefs doen zoals een leuke wandeling maken. Veel mensen kunnen op deze manier makkelijker kletsen dan wanneer iemand direct voor je zit.


4. Zoek contact voor je vertrekt

Tegenwoordig is alles online te vinden en zo ook je nieuwe vrienden die je gaat maken. Social media, met name Facebook, zijn bij uitstek de beste plek om vrienden te zoeken. Voor elk clubje of interesse bestaat er wel een groep waarbij je je aan kunt sluiten. Wellicht zoek je leuke play dates voor je kinderen of hond, wil je koffie drinken met andere expat moms of juist liever koffie drinken met mensen zonder kinderen. Misschien ben je vegetarisch en op zoek naar kookvrienden, hou je van wandelen of lezen, zoek je een sport buddy of toch liever iemand om mee te feesten. Wat je ook zoekt, Facebook heeft het!

Ook zijn er ontzettend veel expat- of emigrantengroepen te vinden van ontelbaar veel landen. In deze groepen kun je ook vragen stellen en gesprekken beginnen met personen die in je nieuwe land of woonplek wonen. Het handige is dat je hier voor vertrek al mee kunt beginnen. Dus zodra je gesetteld bent kun je meteen een gezellige afspraak plannen!


Meer praktische tips voor je emigratie vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *