Informatie over Emigreren

6x Het nut van vrijwilligerswerk wanneer jij in het buitenland woont

Ben jij net verhuisd naar het buitenland en heb je niets in je agenda staan? Of misschien ben je meeverhuisd met je partner en ben je op zoek naar werk? Vrijwilligerswerk in het buitenland verrichten is een perfecte tussenoplossing voor wanneer jij tijd over hebt. Het heeft zo ontzettend veel voordelen! In dit artikel vertel ik je waarom vrijwilligerswerk een belangrijke bijdrage kan leveren aan jouw integratie op je nieuwe woonplek. Ook vertel ik je kort mijn verhaal en wat het mij opgeleverd heeft.


1. Het geeft je een doel

Wanneer je net verhuisd bent naar het buitenland, je gesetteld bent en je dagen wat rustiger worden, is het tijd om een nieuw doel te vinden. Vooral wanneer je nog geen werk hebt is het superbelangrijk om een goede daginvulling te hebben. Dit is goed voor je mentale welzijn. Veel mensen die geen directe daginvulling maken kunnen zich nutteloos voelen, negatieve gedachtes ontwikkelen, wat uiteindelijk kan leiden tot een depressie.

TIP: Het fijne van vrijwilligerswerk is dat je je er thuis, voor vertrek, al in kunt verdiepen. Je kunt een beetje inschatten hoe de eerste maanden na je verhuizing gaan zijn. Speel hier op in, onderzoek wat er mogelijk is, zodat je hiermee meteen aan de slag kunt zodra je gestetteld bent.


2. Je leert nieuwe mensen kennen

Vrijwilligerswerk is ook een goede manier om je onder de mensen te brengen. Je hebt aanspraak en andere praat dan thuis met je partner en kinderen. Ook dit is erg belangrijk voor je mentale gezondheid. Dit kan eenzaamheid voorkomen. Ook al zijn de andere mensen daar niet meteen je beste vrienden, je bent toch onder de mensen. Ga je met enige regelmaat naar dezelfde plek dan is de kans groot dat je wel nieuwe vrienden maakt.

TIP: Nodig de mensen die je leert kennen eens uit voor een koffie of ga samen een keer ergens eten. Op deze manier leer je mensen op een andere manier kennen en kun je connecties beter ontwikkelen.


3. Je leert nieuwe skills

Voor veel vrijwilligerswerkposities heb je geen ervaring nodig. Vaak krijg je een training of worden taken uitgelegd terwijl je daar werkt. Je hoeft dus helemaal geen vrijwilligerswerk te doen wat te maken heeft met de vaardigheden die je al hebt of het veld waarin je werkt. Heb jij altijd al een bepaalde skill willen leren? Dan is dit je kans! Het is spannend maar geef je gewoon op en maak duidelijk wat jij wilt leren. De meeste organisaties doen daar niet moeilijk over en willen je graag helpen.


4. Het helpt je bij je integratie

Het leren kennen en begrijpen van een land, taal en cultuur gaat sneller wanneer je jezelf er in omringt. Andere mensen kunnen wel zeggen ‘zo gaat het er hier aan toe’ maar het is beter om dat zelf te ervaren en vragen te stellen aan de locals of ervaren expats of emigranten. Doe dit natuurlijk wel op een nette en niet oordelende manier. De meeste locals vinden het super leuk om je meer te vertellen over hun land, gewoontes, normen en waardes. Hoe meer je ervan leert, des te meer begrip je krijgt en zul je sneller je draai vinden. Ook helpt het goed om gemakkelijker door een cultuurschok komen.


5. Het kan een opstapje zijn voor een nieuwe baan

Sommige mensen denken dat dit vergezocht is, maar ik denk het tegendeel. Het is niet ongehoord dat mensen door het doen van vrijwilligerswerk een nieuwe baan vinden of aangeboden krijgen. Het is niet alleen een goede manier om nieuwe vaardigheden te leren maar ook om te netwerken. Je kunt zo veel mensen leren kennen die je allemaal kunt laten weten dat je op zoek bent naar werk. Je vergroot je kans op het vinden van een baan. In Singapore is netwerken bijvoorbeeld erg belangrijk. Men neemt liever iemand aan die door een ander aanbevolen is dan op een directe sollicitatie. Als laatste kun je met vrijwilligerswerk ook een gat op je cv vullen. Sommige werkgevers geven hier ook waarde aan.


6. Je kunt echt een verschil maken

Grote kans dat je uiteindelijk een organisatie helpt (voor mensen of dieren) die het minder hebben dan jijzelf of voor organisaties die simpelweg handen te kort komen. Hoe fijn is het dan om te helpen? Om niet alleen jezelf maar ook anderen een fijne dag te geven? Je bent niet alleen nuttig, maar ook onderdeel van de samenleving. Je kunt echt een verschil uitmaken in de dag van iemand anders. Hoe mooi is dat? Aan het einde van de dag levert dit jouw een positief en fijn gevoel op. Deze feel good gevoelens zijn ontzettend belangrijk in de eerste maanden tot jaar na je verhuizing.


Mijn ervaring met vrijwilligerswerk in het buitenland


Vrijwilligerswerk in Amerika

Na onze verhuizing in Amerika begon ik al snel met vrijwilligerswerk. Meerdere dagen per week, want ik had in het begin niets te doen en moest nog wat maanden op mijn werkvergunning wachten. Ik wilde graag een carrièreverandering maken van audioloog en hoortoestelkenner naar ‘iets met dieren’. Verplichtingen had ik niet en bedacht me dat dit een goede kans was om het eens te proberen. Ik begon als hondenwandelaar in een lokaal dierenasiel.

Dat was superleuk maar ik wilde meer. Ik wilde helpen op de medische afdeling met operaties e.d. Ik trok mijn stoute schoenen aan en na een paar weken wisselde ik van functie en stond ik in de operatiekamer. Ik begon wel onderaan de ladder, als schoonmaker en algemene hulp, maar ik stond in de operatiekamer. Toen ik eenmaal mijn werkvergunning binnen had ging ik rondkijken voor betaald werk bij dierenziekenhuizen. Door de nieuwe skills die ik geleerd had, voelde het goed om een poging te wagen. De dierenarts wist dit en een paar weken later kreeg ik daar een vaste en betaalde positie aangeboden. Supertof! Mijn vrijwilligerspositie leidde tot een echte baan!


Vrijwilligerswerk in Singapore

In Singapore had ik eerder een baan gevonden dan vrijwilligerswerk! Maar omdat ik maar parttime werkte had ik op de andere dagen tijd om iets anders te doen. Ik wilde graag mijn sociale media skills verbeteren en kreeg een positie bij een straatkattenorganisatie (ondertussen deed ik ook wat vrijwilligerswerk voor een dierenasiel hier). Voor hen maakte ik social media posts en beantwoordde vragen van klanten. Superleuk totdat er helaas een slechte dynamiek ontstond in de groep. Ik ben eruit gestapt maar had er enkele leuke vrienden aan overgehouden waar ik regelmatig wat mee ging doen. Ook heel waardevol!

Tijdens de coronaperiode was er helaas niet veel mogelijk, maar daarna heb ik als vrijwilliger gewerkt bij een grote soepkeuken. Ik zit de hele dag op een stoel te schrijven, ik wilde actief zijn en iets met mijn handen doen. Helaas vond ik deze te groot met veel wisselende vrijwilligers. Het was lastig om met anderen connecties op te bouwen. Sinds enkele maanden ben ik vrijwilliger bij een kleinere soepkeuken met enkele vaste vrijwilligers, leuk en gezellig! Ook heb ik voor een andere organisatie meegeholpen aan het bouwen van een website. Erg spannend om dat eens te doen, ver buiten mijn comfort zone, maar het resultaat mocht er zijn!


Hier vind je meer tips over emigreren naar het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *