Singapore

Pulau Ubin Singapore: Ontsnap de stad en duik de natuur in

Wil jij even het drukke Singapore ontsnappen? Dan is een uitstapje naar Pulau Ubin echt een must. Deze off the beaten track bestemming wordt door zeer weinig toeristen bezocht. Een heerlijk dagje fietsen of wandelen en de mooie natuur van Singapore verkennen. In dit blog vertel ik je alles over een bezoekje aan Pulau Ubin en wat je hier allemaal kunt zien en doen.


Praktische informatie over Pulau Ubin


Waar ligt Pulau Ubin en wat is het?

Pulau Ubin is een eiland ten noordoosten van Singapore. Het eiland ligt dicht bij de Maleisische grens. Het eiland bestond eerst uit 5 kleine eilanden maar deze zijn nu verbonden met dijken en omgetoverd tot een groot eiland van 10km2. Op het eiland vind je nog enkele laatste fishing kampongs, vissersdorpjes van Singapore. Je gaat terug in de tijd: Singapore bestond in de jaren ’60 nog uit dit soort kleine dorpjes. De mensen hier halen water uit putten en hebben generatoren om elektriciteit op te wekken. Heel ander leven dus!

Pulau Ubin werd vooral gebruikt voor de granietmijnbouw door de eerste kolonisten van Singapore. De meeste bossen werden gekapt en er werden rubber, koffie, kokosnoot, jasmijn en ananassen verbouwd. Tegenwoordig zijn de mijnen verlaten en heeft de natuur alles weer overgenomen. Ook kun je er veel dieren spotten zoals apen, wilde zwijnen, reptielen en ontelbaar veel vogels.


Hoe kom ik er?

Pulau Ubin is alleen te bereiken met een kort ferryritje van nog geen 15 minuten. Deze ferry, of eerder een simpele houten bumboat (wat grappig genoeg afstamt van het Nederlandse woord boomschuit), vertrekt vanuit Changi Point Ferry Terminal in Changi Village.

Changi Village ligt voor Singaporese begrippen ‘afgelegen’. De makkelijkste manier om er te komen is met een taxi. Je kunt je af laten zetten bij de Ferry Terminal of bij het Changi Village Hawker Centre als je daar wilt ontbijten. Deze ligt op twee minuten lopen van de Ferry Terminal. Een taxi kost relatief meer maar je kunt wel binnen 30-40 minuten in Changi Village zijn, afhankelijk van het verkeer.

Wil je geld besparen, dan kun je ook het openbaar vervoer nemen. Hou er rekening mee dat je veel langer onderweg bent, toch wel 1,5 uur afhankelijk van waar je in Singapore verblijft. Bussen 2, 29, 59 en 109 komen direct aan op de Changi Village Bus Terminal, direct naast het hawker centre.

 • De metro naar Bedok Station (groene lijn) en vervolgens bus 2 (beste optie).
 • De metro naar Pasir Ris Station (groene lijn) en vervolgens bus 109.
 • De metro naar Tampines Station (groene/blauwe lijn) en vervolgens bus 29.


Hoe werkt het met de ferry?

De Ferry Terminal kun je gewoon inlopen. Er is geen controle of iets dergelijks. De boot vaart tussen 06.00u tot 19.00u (er is dan alleen geen boot meer terug), maar niet op vaste tijden. De boot vertrekt wanneer er 12 personen aanwezig zijn. Wil je niet wachten en eerder vertrekken, dan kun je voor één hele boot betalen. De kosten zijn $4 SGD per persoon, enkele reis. Je moet op de terugweg dus opnieuw betalen. Breng jij een eigen fiets mee dan kost dit $2 SGD extra. Je betaalt direct aan de kapitein voor de boot vertrekt. Zorg ervoor dat je een beetje gepast geld hebt.


Is er eten en drinken op het eiland?

Ja, hoewel de keuze erg beperkt is. In het kleine dorpje Pulau Ubin Main Village, waar de ferry aankomt, vind je enkele (simpele) restaurants zoals Season Live Seafood, Melah Cafe en Sin Lam Huat. Verder naar het westen zit Ah Ma Drink Stall, zoals de naam al zegt alleen voor drinken. In het oosten vind je de Chek Jawa Information Kiosk. Hier staan twee automaten waar je drinken kunt krijgen. Neem genoeg cash mee om iets te kunnen kopen.

Je kunt er ook voor kiezen om te ontbijten en/of lunchen in Changi Village. Hier is genoeg eten te krijgen. Ook kun je eten meenemen voor op het eiland en picknicken in de vele hutten die er staan om te rusten.


Waar kan ik een fiets huren en wat kost dat?

Er zijn verschillende stalletjes waar je een fiets kunt huren. Je kunt rondvragen maar de prijzen zijn nagenoeg hetzelfde. Wij huren altijd een fiets bij 25 Bicycle Rental. Goede kwaliteit en goed onderhouden fietsen. De fietsverhuur gaat al om 07.00u open. Je kunt verschillende fietsen huren zoals een Mountain Bike (ook met kinderzitje) of een City Bike met mandje en kinderfietsen. Ik raad je aan een mountainbike te huren, omdat sommige wegen onverhard en oneven zijn. Ook zijn er wat heuvels en met een mountainbike heb je genoeg versnellingen om comfortabel te fietsen. De kosten voor een mountainbike zijn $15 SGD (10 euro) per fiets voor een hele dag.


Wat moet ik meenemen?

Draag luchtige en sneldrogende kleding. Het is warm als je gaat fietsen of wandelen. Trek goede sportschoenen aan. Wellicht goede wandelschoenen als je besluit het eilanden te voet te ontdekken. Enkele wandelpaden zijn onverhard en na regen wat modderig.

 • Genoeg cash geld.
 • Tissues voor toilet.
 • Zonnebrand.
 • Pet of hoed.
 • Acculader voor telefoon.
 • Water en snacks.
 • Paraplu voor als het regent.
 • Muggenspray of -creme.
 • Zonnebril.
 • Fototoestel.


Bezienswaardigheden op Pulau Ubin


Chek Jawa Wetlands

De Chek Jawa Wetlands liggen in het oosten van het eiland. Na een kort fietsritje (vanaf de fietsverhuur) van ongeveer 15 minuten, kom je aan bij de fietsparkeerplaats van de Chek Jawa Information Kiosk. Vanuit hier is het enkele minuten lopen naar het visitor centre (House No. 1). Hier zijn toiletten en wat informatieborden. Bij de Information Kiosk begint (en eindigt) de gemakkelijke Chek Jawa Trail wandeling. De boardwalk wandeling over het water is 600m en de mangrove wandeling 500m. Onderweg kun je de 20m hoge Jejawi toren beklimmen voor een mooi uitzicht.


Rondom Ubin Main Village

In en rondom het dorpje waar je aankomt met de ferry vind je ook enkele bezienswaardigheden. Direct na aankomst kun je eerst de Nature Gallery bezoeken. In het dorp vind je ook de Fo Shan Ting Da Bo Gong tempel. Korte wandelingen vanuit het dorp zijn het uitzichtpunt van Pekan Quarry of de Sensory Trail Garden. Dit is een gemakkelijke wandeling van ongeveer een uur. Deze kun je overigens ook prima met de fiets doen.


Uitzichtpunten

 • Balai Quarry Viewpoint – Dit uitzichtpunt ligt in het oosten langs de noordelijke route van Chek Jawa naar de grote straat Jalan Sam Heng.
 • Puaka Hilltop View Point – Een korte maar steile wandeling over rotsen brengt je naar dit uitzichtpunt over Ubin Quarry. Onderweg kom je ook langs een ander uitzichtpunt.
 • Ubin Quarry Viewpoint – Aan de andere kant van de granietgroeve ligt een ander uitkijkpunt. Deze is gemakkelijk per fiets te bereiken.
 • Ketam Quarry Viewpoint – In het westen van het eiland vind je de Ketamgroeve. Op de Ketam Mountain Bike Trail kun je een grotere weg rechts inslaan. Aan het einde van deze weg kom je uit bij het uitzichtpunt.
 • Pekan Quarry – Dit uitzichtpunt ligt enkele meters buiten het dorpje bij de Ferry Terminal, langs straat Jalan Jelutong.


Tempels, begraafplaatsen en altaars

Net zoals in Singapore zijn er op Pulau Ubin ook meerdere tempels te vinden voor de lokale bevolking. De meest imposante tempel is de Wei Tuo Fa Gong tempel. De tempel dateert uit de jaren ’50, hoewel men toen nog offers maakte aan een grote steen die god Datuk Gong voorstelde. Het is een Boeddhistische tempel die meerdere stromingen aanhangt zoals Taoïsme maar ook Hindoeïsme.

Pulau Ubin kent een grote Moslim begraafplaats. Deze ligt in het westen richting de Chek Jawa Wetlands. De graven liggen her en der in het bos verspreid en zijn soms moeilijk te vinden. Echter, je komt de kleine graven hier en daar ook langs de weg tegen. Hou je ogen open!

De Chinese begraafplaats ligt wat ten noorden van Pekan Quarry, aan de Jalan Batu Ubin weg. De ingang ernaartoe is een onverharde zijweg. Er staat verder niets aangegeven dus houd Google Maps in de gaten.

Op het eiland zijn ook enkele altaars te vinden waar dagelijks offers gemaakt worden. Kleine altaren langs de weg zijn Na Du Gong Shrine en Qiao Tau Da Bo Gong Shrine. Helemaal in het westen ligt de German Girl Shrine. Er gaan verschillende verhalen rond over dit Duitse meisje, maar wat nu het juiste verhaal is weet niemand.


Ga kayakken

Pulau Ubin kun je ook vanaf het water ontdekken. Samen met een gids ga je minimaal 4 uur lang op pad tussen de mangroven. Je moet wel gewoon zelf de ferry naar Pulau Ubin pakken: Je spreekt af in het Main Village.

Adventures by Asian Detours en Seek Sophie zijn twee goede organisaties die veel verschillende kajak-tours aanbieden. Tours met alleen kajakken maar ook tours waarbij je aan land gaat en meer van Pulau Ubin kunt ontdekken te voet of per fiets. Vergeet geen setje drogen kleren mee te nemen!


Ga mee met een tour

NParks organiseert verschillende tours op Pulau Ubin. Hoewel er op veel plekken al informatieborden staan, kun je met een tour nog meer leren over het eiland. De tours kosten $60 SGD p.p. Het wordt aangeraden deze tijdig te boeken via de officiële pagina van NParks. Maak een boeking via deze website.

 • Kampong Tour – 2 uur durende wandeling neemt je mee langs enkele punten rondom het dorp. Je bezoekt een huis, tempel en tuinen waar eten wordt gegroeid.
 • Chek Jawa Wetlands Tour: 1 uur durende wandeling door de wetlands. Leer meer over de natuur en het zeeleven in het moerasgebied.
 • Rustic Reflections Tour: Tijdens deze 2 uur durende wandeling leer je meer over de heropbouw van de natuur. Je bezoekt een kampong huis, voormalige rubberplantage en tuinen waar eten gegroeid wordt.


Meer uitgebreide gidsen over bezienswaardigheden
in Singapore vind je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *