Wonen in Singapore

Alles over remote werken als digital nomad in Singapore

Digital nomad en remote werken, twee termen die we de afgelopen jaren steeds vaker horen. Azië is een van de populairste continenten voor digital nomads. Verblijf, eten, drinken en vervoer is enorm goedkoop. Daarnaast is het ook vaak goed weer en is er van alles te ontdekken. Singapore staat vaak niet op de lijst van plekken voor digital nomads om vanuit te werken. ‘Het is duur’ zeg je? In dit artikel leg ik je uit waarom remote werken in Singapore juist wel hartstikke goed te doen is!


Mag ik remote werken in Singapore als digital nomad?

Zoals veel andere landen kent Singapore geen speciaal ‘digital nomad visum’. Freelancen in Singapore is ook niet zomaar toegestaan. Als buitenlander mag je geen klussen aannemen van Singaporezen zelf. Hiervoor moet je een officieel geregistreerd bedrijf hebben, maar zo lang je alleen maar op reis bent en geen klanten hebt binnen Singapore, zou dit geen problemen moeten geven. 


Hoe lang mag ik blijven op een toeristenvisum?

Wanneer je een Nederlands paspoort bezit, heb je geen speciaal visum nodig en mag je maximaal 90 dagen in Singapore verblijven. Je moet wel aan kunnen tonen dat je een retour- of doorvlucht hebt en beschikt over voldoende financiële middelen. In de praktijk wordt er niet altijd naar gevraagd. Kun je dit niet laten zien wanneer er wél naar gevraagd wordt, dan kom je Singapore niet in.


De leukste plekjes om te werken in Singapore

Singapore is een grote ontwikkelde stad en heeft ontelbaar veel hippe barretjes met gratis WiFi en stopcontacten. Je hoeft hier vaak niets voor te betalen, alleen wat eten en drinken bestellen. Vaak vindt men het prima als je langer blijft zitten. Als het druk wordt en ze willen dat je weggaat, komen ze dat vaak wel netjes zeggen. Om Starbucks zit Singapore niet verlegen maar dat is gelukkig niet de enige optie! Enkele leuke cafeetjes om te werken:

 • Genius Central, Telok Ayer
 • Grids, Chinatown
 • Wakey Wakey, Kallang
 • The Social Space, Tanjong Pagar
 • Common Man Coffee Roasters, meerdere locaties
 • Boomerang, Singapore River
 • Tanjong Beach Club, Sentosa
 • Working Title Riverside, Kallang
 • Botany, Singapore River
 • Tiong Bahru Bakery, meerdere locaties
 • The Book Cafe, Singapore River
 • Group Therapy, Katong
 • Plain Vanilla, meerdere locaties


Co-working spaces

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer co-working plekken te vinden. Deze optie is wel iets duurder dan werken vanuit een cafe. Een dagje werken kost hier namelijk €25-€50, exclusief eten en drinken. Enkele goede co-working plekken zijn: The Hive (meerdere locaties door de stad), WeWork, Just Co. (meerdere locaties in de stad) of The Mox.


Werken in de bibliotheek

Elke wijk in Singapore heeft wel een bibliotheek. Sommige zijn wat groter, andere kleiner en ouder, maar hoe dan ook de meeste hebben speciale werkruimtes waar je de hele dag gratis kunt zitten. De bibliotheken liggen vaak dicht bij metrostations en zijn daardoor gemakkelijk te bereiken. Vrijwel elke bieb heeft ook een café waar je koffie, thee en lunch kunt krijgen. In de omgeving zijn ook vaak goedkope eetopties te vinden vanwege de centrale ligging.

Singapore heeft ook een gratis WiFi netwerk waar je gebruik van kunt maken. Het makkelijkste is om de gratis app te downloaden: Wireless@SGx App. Deze app laat je precies zien waar de WiFi hotspots zitten. Je kunt de connectie maken met Wireless@SGx. Dit netwerk is ook beschikbaar in de bibliotheek.
digital nomad singapore


Waar kan ik verblijven als digital nomad in Singapore?

Singapore is een van de duurdere landen in Azië als het aankomt op huisvesting en levensonderhoud, maar als je de tricks weet kun je prima op een lager budget rondkomen. Natuurlijk ligt dat budget wel iets hoger vergeleken met landen als Maleisië, Thailand, Vietnam en Indonesië. Singapore is en blijft gewoon een welvarend westers land.


Hostels

Verblijven in hostels is de goedkoopste optie in Singapore. Een bed in een gedeelde dorm kamer in een hostel heb je al vanaf €15. Heb je liever een privékamer, dan kun je deze in enkele hostels al scoren vanaf €30 euro per nacht, hoewel voor deze prijs je niet veel moet verwachten. Bij de meeste hostels kost een privékamer tussen de €60 en €80. Deze prijs is vergelijkbaar met die van een low budget hotelkamer. Een andere optie is een capsule boeken in een capsule hotel. Deze vind je ook overal in Singapore, ook op centrale plekken in downtown. Voor €30 kun je al een capsule al boeken.


Co-living

Co-living, het delen van een woning met anderen, wordt net als co-working steeds populairder. Ook in Singapore kun je met anderen in een huis wonen. Het leuke is dat je hier in wijken kunt verblijven waar vrijwel geen toeristen komen.

Wat je krijgt, ligt eraan wat je boekt. Soms heb je een eigen kamer, soms een gedeelde kamer. Soms een eigen douche, soms een gedeelde douche. Er zijn ook plekken beschikbaar waarbij je een compleet eigen 1-kamer appartement krijgt.

Cove is een van de beste sites om een co-living plek te zoeken. Het goedkoopste is om voor een maand een co-living ruimte te huren. Met Cove Basics heb je al plekken beschikbaar voor nog geen €800 per maand. Dit staat gelijk aan €25 per nacht. Hoe meer je betaald, des te meer je krijgt natuurlijk.


Let op met Airbnb!

‘Short term rental’ van woningen, kamers of appartementen is niet toegestaan. Hiermee wordt bedoeld iets huren voor minder dan 3 aaneengesloten maanden. Het is op eigen risico van de huurder (en de verhuurder). Je kunt namelijk door de beveiligers opgemerkt worden en zonder pardon weggestuurd worden of een flinke boete krijgen. Airbnb zelf is niet illegaal in Singapore, iets huren voor minder dan 3 maanden wel. 

Mocht je toch besluiten een appartement of kamer te huren op Airbnb (dit raad ik overigens niet aan), vraag aan de verhuurder dan wat de regels zijn van het appartementencomplex. Op deze manier kun je ook niet voor overlast zorgen voor de andere bewoners. Helaas hebben wij hier zelf veel problemen mee gehad. Het huren van een Airbnb is vaak net zo duur (al niet duurder) dan overnachten in een hostel.


Tips voor goedkoop eten en drinken


Tip #1: Laat alcohol achterwege

Ben je een feestbeest en drink je ‘s avonds graag wat biertjes op een leuk dakterras? Dan is Singapore niet helemaal de geschikte plek. Alcohol is namelijk erg duur hier. Een biertje of wijntje in een leuke bar kost je minimaal €6 per glas. De gemiddelde prijs ligt eerder rond de €10-€15. De prijzen van cocktails liggen rond dezelfde prijs. Zelfs een alcoholvrije cocktail kan je al snel €10 kosten. Kun jij prima een week (of langer) zonder alcohol, dan kun je jezelf een hoop geld besparen.


Tip #2: Ga eten in hawker centers

Een kopje koffie tijdens het werken in een leuke hippe bar of simpelweg bij een Starbucks kost je minimaal €4. Wil je daar ook nog een ontbijtje of lunch bij dan betaal je rond de €6 voor een kleine maaltijd en tot wel €20 voor een uitgebreider gerecht. Flink besparen op je maaltijd doe je bij hawker centers. Hier betaal je maar €1 voor een kopje koffie of thee en kun je een uitgebreide maaltijd scoren vanaf €2. De maximale prijs voor eten in een hawker maaltijd ligt zo rond de €8. Deze prijs is voor toeristische hawker centers. Het kan dus nog goedkoper als je meer het binnenland in trekt.

digital nomad singapore
Heerlijke Indiase biryani lunch voor nog geen €5!


Work Holiday Programme

Voor studenten heeft Singapore een speciaal programma: Het Work Holiday Programme. Studenten en afgestudeerde jongeren met een leeftijd van 18-25 jaar kunnen een Work Holiday Pass aanvragen. Met deze pass mag je 6 maanden werken en vakantie vieren. Er worden maar 2.000 passes uitgedeeld. Wil je je als student aanmelden, dan is een voorwaarde dat je een voltijds student bent en al minimaal 3 maanden aan het studeren bent. Een student moet zelf de pass aanvragen en deze kost SG$175. 

Controleer voordat je de pass aan gaat vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Meer lezen over de pass en het aanvragen ervan doe je hier.


Lees hier meer tips over wonen
en werken in Singapore

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *