Wonen in Singapore

Sinterklaas vieren in Singapore? Dat kan!

Sinterklaas is een van de grootst gevierde kinderfeesten van Nederland. Maar hoe zit dat eigenlijk buiten de Nederlandse grenzen? Wordt Sinterklaas ook in het buitenland gevierd? Aangezien wij geen kinderen hebben en niet veel met Sinterklaas hebben, vieren wij het zelf niet meer. Daarom ben ik voor dit artikel op onderzoek uit gegaan in verschillende Nederlandse expatgroepen in Singapore. In dit artikel vertel ik je alles over het vieren van Sinterklaas in Singapore. Dat wordt namelijk uitgebreid gedaan hier!


Een korte geschiedenis

De intocht van Sinterklaas wordt jaar na jaar georganiseerd door o.a. de Hollandse Club en de Holland International School. Soms sluiten andere organisaties zich hierbij aan zoals Language One, United World College of South East Asia (UWCSEA) of German European School Singapore (GESS).

Twaalf jaar geleden werd Sinterklaas en zijn pieten onthaald bij Keppel Bay Marina, in het zuiden van de stad. Inmiddels komt de Sint aan in de Marina Bay, in het centrum van de stad.

Ook hier in Singapore gaan ze mee met de verandering van de pieten. Tijdens de opkomst van de gekleurde Piet besloten ze hier, nog voordat het Sinterklaasjournaal ermee kwam, erop in te spelen. Er werd een mooie verhaal bedacht over de Sinterklaasboot die door een regenboog vaarde en zo de pieten verschillende kleuren gaf. Drie jaar geleden hebben ze ook de roetveeg Piet in de ban gedaan.

In Singapore blijven ze graag deze mooie (maar steeds vernieuwende) traditie omarmen hoewel het vinden van sponsoren voor de intocht behoorlijk lastig is. Er is namelijk geen specifieke Nederlandse organisatie die het evenement opzet.


De intocht van Sinterklaas in Singapore

Elk jaar komt Sinterklaas per bumboat, een traditionele boot, aan in Singapore! Hoe leuk is dat?! Tussen half en eind november kom de Sint met een aantal pieten aan in de Marina Bay. De locatie is meestal de Bayfront South Jetty. Mooier kan de locatie niet zijn als je het mij vraagt! Dit is een gratis evenement en iedereen is welkom om hier aan deel te nemen.

De Sint en zijn pieten worden traditiegetrouw ontvangen door de Nederlandse en Belgische ambassadeurs. De boot komt langs de kade gevaren en er wordt flink gezwaaid en (vernieuwende) liedjes gezongen door de kinderen aan de kant. Eenmaal aan land loopt de Sint naar de bus om naar de Hollandse Club te vertrekken, natuurlijk niet zonder eerst liedjes te zingen en leuke meet en greets met de kinderen, en de pieten delen veel pepernoten uit.


Sinterklaasfeest bij de Hollandse Club

Eenmaal bij de Hollandse Club wordt er een leuk feest georganiseerd voor de kinderen. Dit wordt dus op dezelfde dag gehouden als de aankomst in Singapore. Er worden liedjes gezongen en kinderen kunnen Sinterklaas ontmoeten en samen mee op de foto. Dit jaar zijn er verschillende ticketopties: een ticket met óf zonder buffet. Het feest wordt gehouden rond lunchtijd. Mocht je vervoer nodig hebben vanuit de Bayfront Jetty, dan kan dat ook. Tegen een kleine vergoeding word je naar de Hollandse Club gebracht.

TIP: De dag nadat het Sinterklaasfeest op de Hollandse Club geweest is, gaat Sinterklaas op bezoek bij de Belgian and Luxembourg Association of Singapore (BLAS).


Sinterklaas op de Holland International School

Niet alleen op de Holland International School (HIS) wordt er een Sinterklaasfeest georganiseerd, ook op andere scholen maar deze hebben waarschijnlijk hun eigen moment en traditie hoe ze het feest vieren. Op de HIS wordt het in ieder geval leuk gevierd voor de kinderen:


De leukste activiteiten worden georganiseerd

In de periode tussen aankomst van de Sint en zijn pieten in de Marina Bay en de Sinterklaasviering op school, worden er diverse activiteiten georganiseerd in de verschillende klassen, passend bij de leeftijd van de kinderen. Er worden volop pepernoten gebakken en natuurlijk mag er ook een schoen gezet worden. ‘s Nachts komt Rommelpiet langs die alles flink op de kop zet! Er wordt een zoektocht georganiseerd met puzzels, rebussen en aanwijzingen zodat de kinderen hun schoen, met daarin een chocolade letter, weer kunnen vinden. Superleuk!

Op vrijdag 1 december 2023 wordt de Sint op een groot veld bij de HIS onthaald. Hierna bezoekt hij de verschillende groepen en leest hij leuke momenten voor uit het grote boek van Sinterklaas over de betreffende klas of kinderen in die klas. Ook de Engelse stroming op de HIS mag meedoen aan de festiviteiten.

De HIS heeft een ‘Schatkamer van Sinterklaas’, waar elk kind een leuk cadeautje mag uitzoeken. Dit is een groot succes omdat de kinderen een passend cadeautje kunnen kiezen en het is ook nog eens beter voor het milieu. Kinderen in de groepen 5 t/m 8 trekken halverwege november lootjes om surprises te maken. Tijdens de viering op school lezen zij zelfgemaakte gedichten voor en mogen ze hun surprises uitpakken.


Waar kun je snoepgoed kopen in Singapore?

Een Sinterklaas feest is natuurlijk niet compleet zonder snoepgoed. Op onderstaande plekken kun je al het snoepgoed halen of bestellen:

  • German Market Place op Bukit Timah Road. Hier kun je zowel snoepgoed als leuke activiteitenboekjes krijgen met een Sinterklaasthema. Je kunt in de winkel je snoepgoed halen of online bestellen.
  • Bij de Hollandse School of Hollandse Club kun je snoepgoed bestellen.
  • Je kunt ook een snoepdoos over laten komen uit Nederland indien je in Singapore niet de juiste producten kunt vinden. Hier zitten natuurlijk wel hogere kosten aan i.v.m. het verschepen.
  • De Cold Storage heeft soms ook een verdwaald product in de schappen liggen.

TIP: Zelf pepernoten maken is natuurlijk ook superleuk! Online zijn er eindeloos veel recepten te vinden. Speculaaskruiden kun je online bestellen of ook zelf proberen te maken.


Enkele activiteiten die je kunt doen

De Sinterklaasactiviteiten die gedaan kunnen worden zijn tegenwoordig eindeloos. Online is er een hoop leuks te vinden. Je hoeft daarom gelukkig niet meer in Nederland te zijn om een écht Sinterklaasfeest te hebben. Hieronder een lijst met enkele leuke activiteiten:

  • Het Sinterklaasjournaal en de intocht kijken. Deze kun je bekijken vanaf 13 november op de website van het Sinterklaasjournaal of op de website van BVN. Het kan zijn dat je voor het kijken van deze programma’s een VPN nodig hebt.
  • Zwijsen.nl heeft leuke aftelkalenders die je kunt downloaden en uit kunt printen.
  • Via Spotify of Apple Music Sinterklaasliedjes zoeken en samen zingen.
  • Samen Sinterklaasdecoratie of surprises maken voor pakjesavond.


Pakjesavond vieren in Singapore

Pakjesavond wordt door de Nederlanders vaak thuis gevierd met het gezin. Sommige expats vieren het met andere gezinnen, ook een superleuk idee! De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt de activiteiten perfect aanpassen naar de wensen van jouw gezin.

TIP: Ben je op zoek naar leuke Sinterklaasversieringen? Deze kun je naast zelf maken ook online bestellen. Snuffel eens rond op Etsy. Hier vind je de leukste versieringen.


Meer tips en artikelen over wonen in Singapore vind je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *