Informatie over Emigreren

5 belangrijke voordelen van emigreren naar het buitenland

Emigreren naar het buitenland doe je natuurlijk niet zomaar. Het is een keuze die je goed doordacht moet maken en niet gewoon ‘omdat het je leuk lijkt’. Misschien hou jij, net zoals ik, ervan om lijstjes te maken met voor- en nadelen. Dit zorgt er namelijk voor dat je perspectief krijgt in het gene wat je gaat doen. Emigreren is een enorme klus en is dat het uiteindelijk allemaal wel waard? Daarbij moeten we niet vergeten dat we vaker alleen naar de negatieve kanten kijken en niet inzien hoe sterk de voordelen van emigreren kunnen zijn, ook al slaagt de emigratie niet. Alleen al tijdens de eerste stappen van het emigratieproces kun je al heel veel leren!


1. Emigreren zorgt voor persoonlijke groei

Als je het mij vraagt is de persoonlijke groei die je meemaakt tijdens het complete emigratieproces het belangrijkste voordeel. Elke fase heeft zo zijn eigen hindernissen en daardoor kun je een breed scale aan nieuwe vaardigheden ontwikkelen of verbeteren. Je kunt denken aan beter leren omgaan met onzekerheden, geduld ontwikkelen, probleemoplossend denken of zelfverzekerder worden. De lijst is bijna eindeloos maar niet voor iedereen hetzelfde. Welke vaardigheden jij allemaal kunt ontwikkelen zal ook liggen aan hoe jouw emigratie verloopt en hoeveel jij zelf moet regelen. Hoe dan ook, een persoonlijke groei ga jij maken!


2. Je levensstijl en -kwaliteit wordt beter

Emigreren naar het buitenland is vaak een bewuste keuze. De meeste mensen overwegen een of meerdere landen en onderzoeken of het land daadwerkelijk bij hen past. Veel Nederlanders verhuizen naar het buitenland voor een betere levensstijl. Wat deze levensstijl is, is natuurlijk erg persoonlijk. Het kan bijvoorbeeld gaan om meer rust, beter klimaat, financieel meer vrijheid of meer natuur om je heen.

De kans is groot dat wanneer jij je levensstijl krijgt die beter bij je past, dat ook de kwaliteit van je leven er op vooruit gaat. Je wordt gelukkiger en je zit beter in je vel.

voordelen emigreren


3. Emigreren heeft voordelen voor je carrière

Sommige landen hebben simpelweg betere carrièremogelijkheden. Je kunt hierbij denken aan hogere salarissen, leren van nieuwe vaardigheden, meer verantwoordelijkheid of mooie doorgroeimogelijkheden. Je maakt je professioneel en zakelijk netwerk een stuk groter wat voordelen kan hebben voor je toekomstige carrière. Blootstelling aan nieuwe werkmethodes en zakelijke culturen verbreedt je horizon. Werken in het buitenland heeft in verschillende opzichten veel voordelen.

Mocht je tijdelijk in het buitenland werken en weer teruggaan naar Nederland dan kan de internationale werkervaring (en daarbij levenservaring) je cv flink versterken. Het is tegenwoordig steeds aantrekkelijker bij werkgevers. Vooral voor werkgevers die al internationale kantoren/teams hebben of dat willen. Jij weet hoe het werkt en kunt daar een bedrijf bij helpen. Daarnaast laat je ook zien dat je o.a. een goed aanpassingsvermogen hebt en om kunt gaan met verschillende culturen.


4. Het geeft je een andere kijk op de wereld

Tenzij je in het buitenland ook echt in een Nederlandse bubbel gaat zitten en daar amper uit komt. Ja, dat gaat je wereldbeeld niet echt veranderen. Maar dat is ook niet de bedoeling van wonen in het buitenland toch? Door jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur en jezelf zo goed mogelijk te integreren ontwikkel je een bredere kijk op andere culturen, tradities en gewoontes. Je wereldbeeld verbreed en je krijgt meer begrip en respect voor anderen.

Een leuk onderdeel hiervan is, is dat je ook gaat reflecteren op je eigen cultuur. Dingen in gaat zien die je wellicht niet zo goed vindt of niet zo goed bij je vindt passen. Hoe langer je in het buitenland woont des te groter de kans is dat je dingen gaat overnemen van de cultuur waarin je nu woont.


5. Emigreren kan financiële voordelen hebben

De meeste mensen emigreren niet om er vervolgens financieel op achteruit te gaan. Er financieel op vooruit gaan is voor veel toekomstige emigranten en expats juist een van de redenen om te vertrekken. Wanneer je aan financiële voordelen denkt hoeft het niet per se alleen te gaan om een baan met hoger salaris. Het kan ook gaan over lagere kosten voor levensonderhoud (boodschappen of huur), fijne belastingvoordelen, goede pensioenvoorzieningen, lagere onderwijskosten of ziektekosten.

Voor expats, personen die tijdelijk door hun werkgever naar het buitenland gezonden worden, is er soms een ‘expat package’ beschikbaar. De werkgever betaalt bijvoorbeeld de verhuizing of het levensonderhoud op de plek van bestemming. Hoewel dit steeds minder wordt, kan het toch een aantrekkelijk aanbod zijn om naar het buitenland te verhuizen.


Lees hier de 6 nadelen van emigreren naar het buitenland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *