Emigratieverhalen,  Singapore

Wonen in Singapore: Maaike helpt expats een fijne start te geven

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! Naast een wereldwijde editie komen er nu ook Singaporese verhalen online te staan.

Samen met haar man besluit Maaike het roer om te gooien en te emigreren naar Singapore zonder de kinderen. Een spannend avontuur gaan ze tegenmoet! Ze niet alleen haar persoonlijke emigratieverhaal maar ook enkele leuke reistips. Maaike schrijft heel leuk over haar avonturen in Singapore op haar site “Singapore and Me” en is ze oprichtster van een sociaal programma “Singapore and You” om nieuwe expats in Singapore een fijne start te geven. In dit artikel lees je er alles over.

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Maaike en ik kom uit Nederland. Deze zomer ben ik 50 (!) geworden. Naast moeder van 3 (nagenoeg volwassen) kinderen, ben ik alweer 26 jaar getrouwd met Edwin. 

Wonen Singapore


Wat was de reden waarom je naar Singapore verhuisd bent?

We zijn, zonder kinderen, mid januari ’23 naar Singapore verhuisd. Ik heb altijd de droom gehad om een paar jaar in het buitenland te wonen. Mijn man werkt voor een van oorsprong Brits bedrijf dat een paar jaar geleden van hoofdkantoor verplaatst is naar Singapore. De afgelopen 5 jaar werkte hij in UK en reisde hij wekelijks op en neer. Voor ons beide was het wel genoeg geweest, we wilden weer alle dagen van de week samen zijn. De vraag om naar Singapore te verhuizen is al eerder gekomen, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor. De kinderen waren nog te jong en ik nog te gecommitteerd aan mijn baan.

In 2022 was ik er aan toe om ‘het roer om te gooien’ en ook de kinderen waren inmiddels op een leeftijd dat het bespreekbaar was. Singapore stond niet bovenaan mijn ‘wishlist’ maar ik realiseerde me ook dat het een uitgelezen kans was, en misschien ook wel de enige ooit, om mijn droom te verwezenlijken. Met het doel om te bekijken of ik mezelf er zou zien wonen, zijn we in september ’22 op vakantie naar Singapore gegaan. De eerste dagen dacht ik ‘neeeeee’ maar na een paar dagen sloeg het om naar ‘JA’. En toen heb ik besloten in het diepe te springen.


Hoe ziet jullie leven en woonomgeving er nu uit?

We wonen in de buurt van de HawPar Villa MRT, West Coast. We zijn als een blok gevallen voor ons appartement dat over de volle breedte van de woon- en slaapkamers een balkon heeft met vrij uitzicht over het zwembad en daarachter de haven met de zee. De ligging is ook ideaal, met de MRT naast de deur is mijn man binnen 20 minuten op z’n werk. Daarnaast zijn er leuke lokale restaurantjes op loopafstand en ook wat kleine winkeltjes.

Voor vertrek heb ik mijn drukke baan opgezegd en besloten minimaal 3 maanden een sabbatical te nemen en niet na te denken over wat ik wilde gaan doen. Het duurde minstens 3 maanden om me daar bij neer te kunnen leggen. Toen heb ik besloten die 3 maanden te verlengen met nog eens drie maanden. Vanaf het begin in Singapore schrijf ik een wekelijkse blog op “Singapore and Me“. Schrijven helpt me om mijn gedachte te ordenen en mijn creatieve brein te stimuleren. Daarnaast geeft het een doel aan mijn week en een stok achter de deur om wat te doen. Structuur blijft belangrijk voor mij, dus ik sta iedere ochtend samen met mijn man op en sport een paar keer per week in de condo. Verder wandel ik graag en heb ik de tijd genomen om te ontdekken wat ik met mijn Singapore tijd wil doen.


“Een nieuw land alleen ontdekken, is best eenzaam en ongemakkelijk”

Dat heeft inmiddels een mooie antwoord opgeleverd. Ik heb samen met iemand anders een Social Onboarding Programma ontwikkeld. Ik heb ervaren dat het best wat tijd en energie kost om Singapore te ontdekken, een sociaal leven op te bouwen en jezelf te ontdekken in de nieuwe context van een ander land. Vooral zonder baan. Voor mij voelde het af en toe als eenzaam en ongemakkelijk en uit mijn gesprekken met andere expats blijkt dat ik daarin niet uniek ben. Dat heeft me geïnspireerd om daar wat mee te doen. Vanuit mijn achtergrond als HR professional zag ik parallellen met het onboardingproces binnen een nieuw bedrijf. Die metafoor hebben we gebruikt om een tof programma te ontwikkelen voor Nederlandstalige expats: “Singapore and You“.


Zijn jullie tegen cultuurverschillen aangelopen?

Singapore is een verrassend makkelijk land. Ik heb me er nooit onwelkom of ongemakkelijk gevoeld als buitenlander. De Engelse taal maakt het heel gemakkelijk om je te uiten. Het lastigste in het vinden van mijn draai, ben ik zelf. Enerzijds neem je jezelf en al je ‘gedoetjes’ mee als je emigreert en anderzijds is het herontdekken van jezelf in een nieuw land op z’n zachtst gezegd uitdagend. In het begin hield ik de optie om een baan te gaan zoeken in Singapore nog open maar met de 40+ urige werkweek, nog los van de vergunningseisen, en de Aziatische arbeidsethos heb ik dat als een steeds minder aantrekkelijke optie gezien. Wat dan wel, is een puzzel geweest.

Wat me in het begin heeft geholpen is dat ik actief op zoek ben gegaan naar nieuwe contacten. Een oproep op Facebook heeft me een aantal leuke contacten opgeleverd en ook de aansluiting bij een wandelclub heeft me geholpen om er uit te gaan en mensen te leren kennen. En verder – uit mijn comfortzone – maar gewoon mensen aangesproken: “Hey heb je zin om een keer te lunchen”. Het wekelijks schrijven van een blog is voor mij ook heel waardevol gebleken. Ik vind het fijn om iets te produceren en feedback te ontvangen.


Wat vind je het leukste van wonen in Singapore en wat zijn de minder leuke kanten?

Singapore is super makkelijk en veilig om te bereizen. Je bent overal zo – OV is top – en je voelt je overal welkom en veilig. Ondanks dat het super dichtbevolkt land is, voel je ruimte en natuur waar je ook bent. Het is rustig, geordend, schoon en overzichtelijk. En het tropische karakter met de grote contrasten van oud & nieuw en stads & groen vind ik fantastisch.

Ik kan de warmte en vooral het vochtige wel eens zat zijn. Dat werken in Singapore bijna onmogelijk is en parttime werken nauwelijks bestaat, vind ik ook echt een nadeel. En in het begin stoorde ik me enorm aan de traagheid en het telefoongebruik op straat en in de MRT. Inmiddels ben ik daar wel aan gewend.

Wonen Singapore


De expat gemeenschap in Singapore is ontzettend groot. Maak je hier gebruik van?

Ja toch wel, al had ik me vooraf bedacht dat absoluut niet te willen. Ik ben aangesloten bij een wandelclub en bij diverse Facebookgroepen en lid van de DutchCham (nog niet heel actief). Mijn tip is: sluit vooraf niets uit! Sta open voor alles en filter daarna wat bij je past. Je weet namelijk vooraf niet goed waar je NEE tegen zegt. Een andere tips: word lid van Friends of the Museum. Dat levert je een museumjaarkaart op en toegang tot heel veel interessante activiteiten van lezingen, werkgroepen, studiereizen tot een docentopleiding. En dat voor maar 70 SGD per jaar. Hier ontmoet je ook nieuwe mensen en niet alleen expats. Daarnaast leer je veel over Singapore.


Heb je tips voor mensen die ook interesse hebben om te emigreren naar Singapore?

  • Tip 1: Praat met andere expats in Singapore, er zijn Facebook groepen te over.
  • Tip 2: Bedenk vooraf wat je zou willen/kunnen doen en onderzoek of dat ook mogelijk is.
  • Tip 3: Reken goed door of je budget toereikend is om in Singapore een prettig leven te hebben. Singapore is duur!


Wat zijn de hoogtepunten van het gebied waar je woont? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Ik ben dol op Fort Canning Park en het bijbehorende informatiecentrum. Struin rondom Joo Chiat Road in de wijk Katong. Neem zeker ook de zijstraatjes mee. Ik vind het altijd weer een belevenis om in een hawker te zitten en te eten. Lau Pa Sat vind ik mooi. Deze is mijn favoriet om mensen mee naar toe te nemen als ze hier op bezoek komen.


Ga je nog wel eens naar Nederland?

Volgende week gaan we terug, dat is dan mijn 2e terugkeer sinds we hier wonen. Lekker lunchen met veel brood – en misschien ook wel een kroketje – staat zeker op de agenda. Net als knuffelen en kletsen met onze kinderen en onze hond en katten. Drop en kaas nemen we zeker mee terug naar Singapore. 


Meer leuke emigratieverhalen van over de hele wereld lees je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *