Emigreren naar Singapore: Dit moet je allemaal regelen

Ben jij je aan het orienteren om te gaan verhuizen naar het buitenland? Dan ben je er inmiddels wel achter dat het behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Daar help ik je graag een handje mee vooruit! Op deze pagina lees je alles wat je moet weten wanneer je gaat emigreren naar Singapore door middel van het overzichtelijke stappenplan. Deze informatie kun je ook gebruiken wanneer je hier tijdelijk gaat wonen, werken of studeren. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste emigratietips en emigratieverhalen? Volg mijn dan via Facebook, Instagram of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Emigreren naar Singapore Stap 1: Een baan zoeken

Wanneer je wilt emigreren naar of tijdelijk wilt wonen/studeren in Singapore is het nodig om een zogenoemd ‘work visa’ te verkrijgen. Een work visa, of werkvisum, wordt door het bedrijf of de organisatie waar je gaat werken aangevraagd bij de overheid. Zonder een geldig werkvisum kun je niet werken en dus ook niet wonen in Singapore. 

De eerste stap van het emigratieproces is een baan zoeken. In dit artikel geef ik algemene tips voor het vinden van werk in het buitenland. Dit is echter niet voor iedereen een gemakkelijke klus en zeer afhankelijk van het werkveld waarin jij werkzaam bent. De banenmarkt kan heel competitief zijn en men geeft steeds vaker de voorkeur aan locals boven emigranten. Dit heeft vooral te maken met de kosten die verbonden zijn aan een visum. Tegenwoordig (update 2022) zie je dat de overheid steeds minder vaak werkvisa uitdeelt aan buitenlanders om zo het aannemen van locals te stimuleren. Singapore heeft daarnaast veel goedkope arbeid van mensen uit o.a. India, Filipijnen en Maleisië. Voor mensen uit het westen is het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld binnen te komen op een baan in de horeca of in een winkel. 

Zo vergroot je je kans op het vinden van een baan

Zit jij in het juiste vakgebied of heb jij een speciale skill die niet veel mensen hebben? Dan kan het ook gemakkelijk zijn om werk te vinden. Er zijn verschillende manieren om aan werk te komen. Wellicht werk jij al voor een bedrijf wat een vestiging heeft in Singapore (denk bijvoorbeeld aan een bank). Dan kun je informeren naar een eventuele overplaatsing. Netwerken is ook heel groot in Singapore. Zelf heb ik twee keer werk gevonden, via via, in mijn netwerk. Hier kun je bijvoorbeeld ook LinkedIn voor inzetten. Daarnaast kun je hulp zoeken bij een recruitment agency. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een baan die bij jouw skillset past. Als laatste kun je werk vinden via speciale vacaturewebsites. Enkele websites die geschikt zijn IndeedMy Careers FutureJob Street en Job Central.

Emigreren naar Singapore Stap 2: Een visum regelen

Er zijn verschillende werk- en studievisa beschikbaar in Singapore. Wat voor soort visum er voor je geregeld gaat worden, hangt samen aan hoe goed de baan is en dus hoeveel geld je gaat verdienen. Je werkgever zal duidelijk aangeven wat je allemaal aan papierwerk moet regelen. Het is belangrijk deze regels altijd goed op te volgen om afwijzing te voorkomen. Hieronder bespreek ik de drie meest voorkomende werkvisa. De cijfers hieronder zijn gebaseerd op de laatste veranderingen die de overheid heeft doorgevoerd en gaan per 1 september 2022 in. Komende jaren zullen de cijfers en visumregels stapsgewijs veranderen. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van Ministry of Manpower – Passes & Permits

Employment Pass

De Employment Pass (EP) is geschrikt voor buitenlandse professionals, managers en leidinggevenden. Het wordt verwacht dat je speciale skills hebt, gestudeerd hebt aan een universiteit en professionele kwalificaties hebt. Er zit geen quota op deze visa. Wil je in aanmerking komen voor dit visum dan moet je minimaal SG$5,000 per maand verdienen. Werk je in de financiële sector dan ligt het minimum salaris op SG$5,500. De salarisgrens wordt geleidelijk aan hoger in relatie tot je leeftijd. Ben jij ouder dan 40 jaar, dan ligt het minimum salaris wat jij moet verdienen om in aanmerking te komen voor een EP ongeveer dubbel zo hoog (SG$10,500). Er wordt verwacht dat jij meer ervaring hebt en dus meer zult verdienen.

Op een EP mag je na de eerste aanvraag maximaal 2 jaar verblijven in Singapore. Daarna kan het visum verlengd worden met maximaal 3 jaar per verlenging. 

EntrePass

Een EntrePass is voor entrepreneurs oftewel ondernemers die graag een bedrijf willen opzetten in Singapore. Je kunt zelf direct een aanvraag indienen bij de overheid. Het kan eventueel handig zijn om een bedrijf in de arm te nemen die je kan ondersteunen bij dit proces. 

Natuurlijk zitten hier wel een hoop regels aan en kan niet iedereen zomaar een bedrijf starten in Singapore. Op deze website van het MOM kun je lezen aan welke regels je moet voldoen. 

S Pass

Een S Pass is ook geschikt voor buitenlandse professionals. Dit visum krijg je wanneer je aangenomen wordt op een lager salaris. Voor de werkgever zit wel een quota op deze visa, waardoor het vaak aantrekkelijker is om een local aan te nemen. Dit is namelijk goedkoper. Wil je in aanmerking komen voor dit visum, dan moet je minimaal SG$3,000 per maand verdienen, een diploma hebben en relevante werkervaringen hebben. Ook voor dit visum geldt, hoe ouder je bent, des te hoger de salarisgrens ligt. Dit is afhankelijk van je werkzaamheden. Voor de financiële sector geldt een salaris van minimaal SG$3,500.

Op een S Pass mag je na de eerste aanvraag maximaal 2 jaar verblijven in Singapore. Daarna kan het visum verlengd worden met maximaal 3 jaar per verlenging. 

Benieuwd of jij voor een EP of S Pass in aanmerking komt? Check dan deze handige tool van de Singaporese overheid en doe de test!

Kan mijn partner mee naar Singapore?

Deze vraag is helaas niet zo zwart wit als doet lijken misschien. Ook hier zitten weer regels aan verbonden. De overheid maakt, zoals in veel andere landen, onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde partners. 

Dependant Pass (DP) voor getrouwde partner

Wanneer jij beschikt over een goedgekeurde EP of S Pass, mag je je getrouwde partner meenemen. Daar zit als regel aan dat je minimaal een salaris moet gaan verdienen van SG$6,000. Dit is één salaris, geen gezamenlijk inkomen. Je partner ontvangt dan een Dependant’s Pass (DP). Ook kinderen onder de 21 jaar mogen mee en zullen bij aanvraag ook een DP ontvangen. Een DP is gelinkt aan de Employment Pass of S Pass. Wanneer deze verloopt, zal ook de Dependant’s Pass verlopen. Het is dus niet mogelijk om enkel op een DP in Singapore te blijven.

Een Dependant’s Pass wordt ook aangevraagd door je werkgever en moet voor elk gezinslid dat mee gaat apart aangevraagd worden. Vergeet dit dan ook zeker niet te vermelden voordat je werkgever aan het aanvraagproces begint. 

Meer informatie over een Dependant’s Pass vind je hier

Ongetrouwde partner of samenlevingscontract

Wellicht zijn jullie nog niet zo heel lang samen en willen jullie nog niet trouwen, dan is het helaas niet mogelijk om een Dependant’s Pass aan te vragen voor je partner. Hetzelfde geldt voor wanneer jullie in Nederland een samenlevingscontract hebben. Dit wordt vaak in het buitenland niet erkend als officieel contract. Zo ook niet door de Singaporese overheid. 

Willen jullie toch samen naar Singapore? Dan kan dat door afzonderlijk van elkaar werk te zoeken en aangenomen te worden op een Employment Pass of S Pass. 

Long Term Visit Pass (LTVP) voor geregistreerd partnerschap

Naast een huwelijkscertificaat erkent de Singaporese overheid ook een ‘statement of common-law relationship’. Dit is een wettelijke erkende en geregelde vorm van samenleving tussen twee personen. Wanneer je over een goedgekeurde EP of S Pass beschikt kun je voor je partner een Long Term Visit Pass (LTVP) aanvragen via je werkgever. Een LTVP is 2 jaar geldig en ook verbonden aan de EP of S Pass. Een LTVP houder mag ook gewoon werk zoeken. 

Wil je Singapore binnenkomen op een geregistreerd partnerschap, dan zul je deze eerst moeten laten bevestigen door de Nederlandse overheid. Wanneer dit bevestigd is, ontvangt je een ‘verklaring van burgerlijke staat’, oftewel het statement of common-law relationship. 

Meer informatie over geregistreerd partnerschap lees je op de website van Nederland Wereldwijd. Meer informatie over LTVP vind je hier

Emigreren naar Singapore Stap 3: Wachten op goedkeuring

Nu de aanvraag van je werkvergunning en eventuele visa van je partner en kinderen gedaan is, kan het wachten beginnen. De administratieve bureaucratie in Singapore kan behoorlijk langzaam zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn. Heb geduld! 

Wanneer je werkvergunning goedgekeurd is, ontvang je een ‘in-principle of approval’ (IPA). Dit document is een soort tijdelijke goedkeuring en moet je hebben om Singapore in te komen. Je zult dit document toegestuurd krijgen van je werkgever. De IPA is maar een bepaalde tijd geldig. Zorg ervoor dat je in Singapore aankomt voordat deze datum voorbij is. De geldigheid van je IPA controleren kan hier. Kan je door omstandigheden niet Singapore inkomen en verloopt je IPA? Dan kun je altijd verlenging aanvragen. Lees hier meer over in-principle of approvals. 

Gefeliciteerd! Nu mag jij officieel wonen en werken in Singapore!

Na lang wachten is het eindelijk zover. Je mag officieel emigreren naar Singapore! De kop is eraf maar dat wil niet zeggen dat je lekker achterover kunt leunen. Er moet namelijk nog véél meer geregeld worden!

Wat moet ik allemaal regelen vanuit Nederland?

E-book: Het Emigratie Verhuisplan

Je werkvisum is goedgekeurd en het verhuisproces kan beginnen. Maar wat nu? Er komt ineens zoveel informatie op je af. Honderden zaken die je allemaal tegenlijk je aandacht nodig hebben. Het is gemakkelijk om snel het overzicht en de controle over het verhuisproces te verliezen

Niet getreurd! Speciaal voor jou als toekomstige emigrant heb ik een e-book in elkaar gezet. Het Emigratie Verhuisplan neemt je in 6 maanden mee door het gehele proces en ik vertel je precies wat je allemaal moet regelen. Super handig toch?!

Belangrijke zaken om te regelen voor je emigratie naar Singapore

Woonruimte zoeken

Singapore is verdeeld in 5 regio’s en meer dan 50 verschillende wijken. De stad mag dan wel klein zijn maar de wijken kunnen enorm van elkaar verschillen. Sommige wijken en buurten staan bekend als echte ‘expat-wijken’ zoals Holland Village, Central Bukit Timah of River Valley. In Queenstown, Punggol of Tiong Bahru wonen daarentegen weer minder expats. Andere wijken hebben een goede mix. 

Het is ook belangrijk om na te gaan wat je budget is, hoe lang je wilt reizen van en naar je werk en het centrum van de stad. Wil je een appartement of huis zoeken op je eigen houtje of maak je liever gebruik van een agent die je daarbij ondersteund? Is er een school waar je graag je kind(eren) naartoe wilt sturen? Van alles kan meespelen. Een goede website om je te oriënteren op huizen en appartementen is Property Guru

Bankrekening openen

Een Singaporese bankrekening openen is een van de belangrijkste punten op je lijst. De grootste banken in Singapore zijn DBS/POSB, UOB en OCBC. Om een bankrekening te openen in Singapore moet je als buitenlander wat papierwerk aanleveren. Dit is onder andere je paspoort, bewijs van waar je woont en je goedgekeurde werkvisum. Controleer altijd voor je een bankrekening gaat openen of je alle benodigde documenten op orde hebt. Het is vervelend als je papierwerk mist.

Tegenwoordig kun je bij de meeste banken al een rekening online openen. Een persoonlijke rekening of gedeelde rekening. Dit heeft wel als nadeel dat je langer op je bankpassen moet wachten. Open je persoonlijk een rekening bij de bank, dan krijg je direct alle belangrijke spullen mee. 

Een Singaporese credit card

Het is handig om te beschikken over een Nederlandse credit card wanneer je naar Singapore verhuist, maar wanneer je gesetteld bent, is deze vaak niet meer nodig omdat je veel kunt regelen met je debit card. Singaporese credit cards kunnen leuke voordelen hebben. Daarnaast hebben ze ook een hoger limiet dan de Nederlandse credit cards. De moeite loont om je hierover in te lezen en te besluiten of je een Singaporese credit card nodig hebt. 

Emigreren Singapore

Singaporees rijbewijs

Het eerste jaar na aankomst in Singapore mag je rijden op je Nederlandse rijbewijs. Daarna verloopt deze en verwacht men dat je eigenlijk een Singaporees rijbewijs hebt. Voordelen van een Singaporees rijbewijs is dat deze onbeperkt geldig is en in het Engels is. Dit laatste kan handig zijn wanneer je een auto huurt in bijvoorbeeld Maleisië of Thailand. Wij hebben echter verhalen gehoord dat het halen van een rijbewijs niet gemakkelijk is.

De vraag blijft natuurlijk of je deze wel echt nodig hebt. Wij hebben zelf nooit een Singaporees rijbewijs genomen. In plaats daarvan hebben wij een internationaal rijbewijs geregeld  via International Driving Authority. Zo’n rijbewijs is 3 jaar geldig. Wij hebben bij het huren van een auto nog nooit problemen gehad. Daarbij is Singapore klein en makkelijk te bereizen met het openbaar vervoer of een taxi en is een auto bezitten echt enorm duur.

Telefoonabonnement

Het hebben van een lokale simkaart en telefoonabonnement is écht een must wanneer je net geëmigreerd bent. Je kent de weg niet, je wilt zaken opzoeken, je moet hier een afspraak maken en ook de makelaar blijft je appjes sturen over dat ene appartement. Toch handig dat je goed bereikbaar bent. Hoe fijn is het dat je direct na aankomst, in de aankomst hal van het vliegveld, een nieuwe simkaart kunt kopen? In Singapore denken ze aan alles!

Je hebt de keuze tussen Singtel, wat het beste bereik heeft maar ook meteen de duurste is, of StarHub en M1. Daarnaast zijn er ook kleinere aanbieders die onder de grote namen vallen. Deze zijn goedkoper maar hebben dan ook een minder goed bereik. Wij maken al jaren gebruik van Singtel en hebben niets te klagen. Wij hebben prepaid zodat we zelf kunnen kiezen hoeveel data of belminuten we willen. Gaan we op vakantie in Maleisië dan kopen we wat meer. Het tegoed is namelijk ook daar te gebruiken. Gaan we verder weg naar Thailand, Australië, of de Filipijnen dan kun ook speciaal roaming tegoed afsluiten. Dit kan allemaal heel gemakkelijk in de hi!App (alleen voor prepaid) van Singtel. 

Een zorgverzekering afsluiten

De kans is groot dat je via je nieuwe werkgever een zorgverzekering aangeboden krijgt. Vaak zie je wel dat deze verzekeringen niet zo volledig zijn als de verzekeringen in Nederland. Kijk hier goed na en bedenk of de verzekering jou, en eventueel je familie, voldoende dekt. Zo niet, dan kun je altijd een verzekering daarnaast afsluiten. Verzekeringen afsluiten is niet goedkoop in Singapore. Een goedkopere optie is een ‘expat’ verzekering afsluiten.

Een zeer goede expatverzekering is bijvoorbeeld OOM verzekeringen. Momenteel zijn wij extra verzekerd bij AON. Dit is een verzekering voor studenten, leraren, onderzoekers maar ook voor partners en kinderen van. Een andere verzekering die goed is voor wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft is Special ISIS van de Goudse verzekering. Zij bieden ook een speciaal expat pakket aan. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een aanvullende expatverzekering, dan kun je terecht bij JOHO voor een gratis adviesgesprek. 

Vraag 5 GRATIS verhuisoffertes aan

Nederlandse les voor kinderen in Singapore

LanguageOne
LanguageOne geeft Nederlandse les in Singapore of online!

Kan ik als digital nomad werken in Singapore?

Zoals veel andere landen kent Singapore geen speciaal ‘digital nomad visum’. Freelancen in Singapore is ook niet zomaar toegestaan. Als buitenlander mag je geen klussen aannemen van Singaporezen zelf. Hiervoor moet je een officieel geregistreerd bedrijf hebben en een Singaporees in dienst nemen. Dit is zo ingesteld omdat ze willen dat de lokale bevolking meer werkt. Maar zo lang je klanten hebt buiten Singapore, zou dit geen probleem moeten geven. 

Wanneer je een Nederlands paspoort bezit, heb je geen speciaal visum nodig en mag je maximaal 90 dagen in Singapore verblijven. Je moet wel aan kunnen tonen dat je een retour- of doorvlucht hebt en beschikt over voldoende financiële middelen. In de praktijk wordt er niet altijd naar gevraagd. Kun je dit niet laten zien wanneer er wél naar gevraagd wordt, dan kom je Singapore simpelweg niet in.

Singapore is een grote ontwikkelde stad en heeft ontelbaar veel hippe barretjes met gratis WIFI en stopcontacten. Je hoeft hier niets voor te betalen alleen wat eten en drinken. Vaak vindt men het prima als je langer blijft zitten. Als het druk wordt en ze willen dat je weggaat komen ze dat vaak wel netjes zeggen. Om Starbucks en McDonald’s zit Singapore ook niet verlegen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer co-working plekken te vinden. Een dagje werken kost hier €25-€50.

Singapore is een van de duurdere landen in Azië als het aankomt op huisvesting en levensonderhoud. Maar als je de tricks weet kun je prima op een lager budget rondkomen. Natuurlijk ligt dat budget wel wat hoger vergeleken met landen als Maleisië, Thailand en Indonesië. Een kopje koffie tijdens het werken in een leuke hippe bar of simpelweg bij een Starbucks kost je minimaal €4. Wil je daar ook nog een ontbijtje of lunch bij dan betaal je rond de €6 voor een kleine maaltijd en tot wel €20 voor een uitgebreider gerecht. Flink besparen op je maaltijd doe je bij Hawker Centers. Hier betaal je maar €1 voor een kopje koffie of thee en kun je een uitgebreide maaltijd scoren vanaf €2. De maximale prijs voor eten in een Hawker ligt zo rond de €8. Maar dan een flinke maaltijd op een toeristische lokatie. 

Een bed in een gedeelde dorm kamer in een hostel heb je al vanaf €15. Heb je liever een privé kamer dan kun je deze in enkele hostels al scoren vanaf €30 euro per nacht. Bij de meeste hostels kost een privé kamer tussen de €60-€80. De prijs van een privé kamer in een hostel is vergelijkbaar met die van een low budget hotelkamer. 

Ben je een feestbeest en drink je ‘s avonds graag wat biertjes op een leuk dakterras? Dan is Singapore niet helemaal de geschikte plek. Alcohol is namelijk erg duur hier. Een biertje of wijntje in een leuke bar kost je minimaal €6 per glas. De gemiddelde prijs ligt eerder rond de €10-€15. De prijzen van cocktails liggen rond dezelfde prijs. Zelfs een alcoholvrije cocktail kan je al snel €10 kosten.

‘Short term rental’ van woningen, kamers of appartementen is niet toegestaan. Hiermee wordt bedoeld iets huren voor minder dan 3 aaneengesloten maanden. Het huren van appartementen of kamers op Airbnb kan nog steeds, er wordt een hoop aangeboden. Het is echt op eigen risico van de huurder. Je kunt namelijk door de beveiligers opgemerkt worden en zonder pardon weggestuurd worden. Airbnb zelf is niet illegaal in Singapore, iets huren minder dan 3 maanden wel. 

Mocht je toch een appartement of kamer huren op Airbnb, vraag aan de verhuurder dan wat de regels zijn van het appartementencomplex. Op deze manier kun je ook niet voor overlast zorgen voor de andere bewoners. Helaas hebben wij hier zelf veel problemen mee gehad.

Work Holiday Programme

Voor studenten heeft Singapore een speciaal programma: Het Work Holiday Programme. Studenten en afgestudeerde jongeren met een leeftijd van 18-25 jaar kunnen een Work Holiday Pass aanvragen. Met deze pass mag je 6 maanden werken en vakantie vieren. Er worden maar 2.000 passes paar half jaar uitgedeeld. Wil je je als student aanmelden dan is een voorwaarde dat je een voltijds student bent en al minimaal 3 maanden aan het studeren bent. Een student moet zelf de pass aanvragen en deze kost SG$175. Meer lezen over de pass en het aanvragen ervan doe je hier.