Emigreren naar Singapore: Dit moet je allemaal regelen

Ben jij je aan het orienteren om te gaan verhuizen naar het buitenland? Dan ben je er inmiddels wel achter dat het behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Daar help ik je graag een handje mee vooruit! Op deze pagina lees je alles wat je moet weten wanneer je gaat emigreren naar Singapore door middel van het overzichtelijke stappenplan. Deze informatie kun je ook gebruiken wanneer je hier tijdelijk gaat wonen, werken of studeren. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste emigratietips en emigratieverhalen? Volg mijn dan via Facebook of Instagram.

Emigreren naar Singapore Stap 1: Een baan zoeken

Wanneer je wilt emigreren naar of tijdelijk wilt wonen/studeren in Singapore is het nodig om een zogenoemd ‘work pass’ te verkrijgen. Een work pass, of werkvisum, wordt door het bedrijf of de organisatie waar je gaat werken aangevraagd bij de overheid. Zonder een geldig werkvisum kun je niet werken en dus ook niet wonen in Singapore. Kom daarom ook niet naar Singapore voordat je visum 100% geregeld is!

De eerste stap van het emigratieproces is een baan zoeken. In dit artikel geef ik algemene tips voor het vinden van werk in het buitenland. Dit is echter niet voor iedereen een gemakkelijke klus en zeer afhankelijk van het werkveld waarin jij werkzaam bent. De banenmarkt kan heel competitief zijn en men geeft tegenwoordig de voorkeur aan locals boven emigranten. Dit heeft vooral te maken met de kosten die verbonden zijn aan een visum. Tegenwoordig (update feb 2024) zie je dat de overheid steeds minder vaak werkvisa uitdeelt aan buitenlanders om zo het aannemen van locals te stimuleren. Singapore heeft daarnaast veel goedkope arbeid van mensen uit o.a. India, Filipijnen en Maleisië. Voor mensen uit het westen is het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld binnen te komen op een baan in de horeca of in een winkel. Ze zoeken alleen getalenteerde buitenlanders met speciale skills of innovatieve ideeën die Singapore economische vooruit kunnen helpen.

Zo vergroot je je kans op het vinden van een baan

Zit jij in het juiste vakgebied of heb jij een speciale skill die niet veel mensen hebben? Dan kan het gemakkelijker zijn om werk te vinden. Er zijn verschillende manieren om aan werk te komen. Wellicht werk jij al voor een bedrijf wat een vestiging heeft in Singapore (denk bijvoorbeeld aan een bank). Dan kun je informeren naar een eventuele overplaatsing. Netwerken is heel groot in Singapore. Zelf heb ik twee keer werk gevonden, via via, in mijn netwerk. Hier kun je bijvoorbeeld ook LinkedIn voor inzetten. Daarnaast kun je hulp zoeken bij een recruitment agency. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een baan die bij jouw skillset past. Als laatste kun je werk vinden via speciale vacaturewebsites. Hoewel dit niet de gemakkelijkste weg is. Enkele websites die geschikt zijn IndeedMy Careers FutureJob Street en Job Central.

Emigreren naar Singapore Stap 2: Een visum regelen

Er zijn verschillende werk- en studievisa beschikbaar in Singapore. Wat voor soort visum er voor je geregeld gaat worden, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je werkgever zal duidelijk aangeven wat je allemaal aan papierwerk moet regelen. Het is belangrijk deze regels altijd goed op te volgen om afwijzing te voorkomen. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende werkvisa. De cijfers hieronder zijn gebaseerd op de laatste veranderingen die de overheid heeft doorgevoerd op 1 september 2023 en zijn uitgedrukt in Singapore Dollars. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van Ministry of Manpower – Passes & Permits.

Het visumsysteem ging compleet op de schop

Het visum systeem is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Allemaal om het voor buitenlanders nog moeilijker te maken om werk te vinden, bedrijven te stimuleren om locals aan te nemen en locals te stimuleren om nieuwe skills te leren die het land nodig heeft. Als eerste werden de minimale salarissen flink verhoogd voor vrijwel elk werkvisum. Stapsgewijs elk jaar een beetje hoger. In 2018 lag het minimale maandelijks salaris om in aanmerking te komen voor een Employment Pass (EP) op $5.000. Wilde je een partner meenemen (Dependant Pass (DP)) dan moest je $6.000 verdienen. In 2022 lag het minimale salaris op $7.000! Voor het meenemen van een partner dus nog een stuk hoger. Je kunt nagaan dat het aanvragen van een werkvisum er niet makkelijker op geworden is. Per 1 september 2023 ging er een compleet nieuw systeem in voor de aanvraag van een werkvisum. Het zogenoemde COMPASS, Complementarity Assessment Framework. 

Het COMPASS systeem voor de aanvraag van een Employment Pass (EP)

Het COMPASS systeem heeft betrekking op het aanvragen van een Employment Pass. Wil jij werken in Singapore dan is dit het meest voorde hand liggende werkvisum wat je aan kunt vragen. Het COMPASS bestaat uit 2 stages. 

Stage 1 draait om het minimale salaris dat je moet verdienen om door te kunnen gaan naar stage 2. Het minimale salaris is altijd al gebaseerd op de leeftijd van de aanvrager van het visum. Ben je 23 dan moet je minimaal $5.000 per maand verdienen, ben je 30 dan moet je $6.750 verdienen of als je 45+ bent $10.500. Bekijk op deze site de minimale salarissen per leeftijd. Let op dit zijn de salarissen buiten de financiële sector. Op dezelfde pagina vind je een tabje met “financial services”. Deze salarissen liggen een stuk hoger.

Slaag jij voor stage 1, dan mag je door naar het nieuwe puntensysteem wat is ontwikkeld (stage 2). Het systeem is gebaseerd op 6 vereisten. Per vereiste kun je 0, 10 of 20 punten scoren. Deze punten staan gelijk aan “voldoet niet aan de eisen”, “voldoet aan de eisen” en “overtreft de eisen”. Iemand die een EP aanvraagt moet minimaal 40 punten scoren om in aanmerking te kunnen komen voor het visum.

De vereisten:

  1. Het salaris – Het salaris wat je gaat verdienen wordt vergeleken met de salarissen van locals binnen je sector. Dit moet overeenkomen.
  2. Kwalificaties – Er wordt gekeken naar je academische kwalificaties en deze wordt vergeleken met o.a. de beste 100 scholen ter wereld, Singaporese universiteiten en hoge beroepsinstellingen.
  3. Diversiteit – In Singapore draait alles om multi-cultureel zijn, zo ook de werkvloer. Werken er teveel buitenlanders in het bedrijf waar jij wilt werken, dan is de kans klein dat je punten scoort. 
  4. Het aantal locale werknemers – Net als de diversiteit is ook het aantal locale werknemers belangrijk. Des te meer lokale werknemers binnen het bedrijf, des te meer punten jij kunt scoren. Werken er veel buitenlanders voor het bedrijf, dan scoor je minder punten.
  5. Vraag naar talent – Heb jij een skill die gezocht wordt in Singapore? Dan heb je geluk! Des te meer vraag er is naar jouw skills hoe hoger de punten die je kunt scoren.
  6. Strategische economische prioriteiten – Ga jij voor een bedrijf werken dat samenwerkt met de overheid en innovatieve en ambitieuze activiteiten onderneemt? Dat is aantrekkelijk voor de ontwikkeling van Singapore en hiermee scoor je punten.
Meer informatie over COMPASS lees je op deze site van de overheid. Deze pagina bevat ook handige tools en bronnen waarmee je na kunt gaan of jij eventueel genoeg punten zou scoren.

Employment Pass

De Employment Pass (EP) is geschrikt voor buitenlandse professionals, managers en leidinggevenden. Het wordt verwacht dat je speciale skills hebt, gestudeerd hebt aan een universiteit en professionele kwalificaties hebt. Er zit geen quota op deze visa. Dit wil zeggen dat er geen grens zit aan hoeveel buitenlanders aangenomen mogen worden op dit visum. 

Zoals je hier boven hebt gelezen moet je aan een minimale salarisgrens en het COMPASS systeem voldoen om in aanmerking te komen. De salarisgrens wordt geleidelijk aan hoger in relatie tot je leeftijd. Je toekomstige werkgever (of aangewezen agent) zal het visum aanvragen bij de overheid. Op een EP mag je na de eerste aanvraag maximaal 2 jaar verblijven in Singapore. Daarna kan het visum verlengd worden met maximaal 3 jaar per verlenging. 

Er is ook een zogenoemd Personalized EP (PEP) beschikbaar. Deze is voor aanvragers die $22.500 of meer per maand gaan verdienen. Deze 3 jaar gelding en kan niet vernieuwd worden. Je kunt wel vernieuwen naar een EP of S Pass.

EntrePass

Een EntrePass is voor entrepreneurs oftewel ondernemers die graag een bedrijf willen opzetten in Singapore. Je kunt zelf direct een aanvraag indienen bij de overheid. Het kan eventueel handig zijn om een bedrijf in de arm te nemen die je kan ondersteunen bij dit proces. 

Natuurlijk zitten hier wel een hoop regels aan en kan niet iedereen zomaar een bedrijf starten in Singapore. Op deze website van het MOM kun je lezen aan welke regels je moet voldoen. 

S Pass

Een S Pass is ook geschikt voor buitenlandse professionals. Dit visum kun je krijgen wanneer je niet aan de EP eisen voldoet. Voor dit werkvisum ontvang je een aanzienlijk lager salaris. Er zit wel een quota op deze visa, waardoor het vaak aantrekkelijker is om een local aan te nemen. De werkgever moet de overheid maandelijks honderden dollars betalen voor dit visum waardoor het aantrekkelijker is om een local aan te nemen. 

Wil je in aanmerking komen voor dit visum, dan moet je minimaal $3.150 per maand verdienen, een diploma hebben en relevante werkervaringen hebben. Ook voor dit visum geldt, hoe ouder je bent, des te hoger de salarisgrens ligt. Dit is afhankelijk van je werkzaamheden. Voor de financiële sector geldt een salaris van minimaal $3.650. Op een S Pass mag je na de eerste aanvraag maximaal 2 jaar verblijven in Singapore. Daarna kan het visum verlengd worden met maximaal 3 jaar per verlenging. 

Vanaf 1 september 2025 zullen er veranderingen aangebracht worden aan de eisen van dit visum.

Overseas Networks and Expertise Pass (ONE Pass)

Deze pass is bedoeld voor het beste top talent in de sectoren business, kunst en cultuur, academia en onderzoek. Per casus wordt bekeken of je in aanmerking komt voor dit visum.

Een van de vereiste is dat je de afgelopen 12 maanden minimaal $30.000 per maand verdient hebt. Daarnaast moet je aantonen dat je minimaal 1 jaar gewerkt hebt voor een goed bevestigd bedrijf in het buitenland (Nederland of een ander land). Of je moet kunnen laten zien dat je gaat werken voor een Singaporees bedrijf waar je $30.000 per maand gaat verdienen. Het salaris mag vanuit verschillende bedrijven komen waar je voor werkt of voor gaat werken. 

Er zijn geen quotas voor dit visum en voor een eerste aanvraag mag je meteen 5 jaar blijven.

Benieuwd of jij voor een EP of S Pass in aanmerking komt? Check dan deze handige tool van de Singaporese overheid en doe de test!

Kan mijn partner mee naar Singapore?

Deze vraag is helaas niet zo zwart wit als doet lijken misschien. Ook hier zitten weer regels aan verbonden. De overheid maakt, zoals in veel andere landen, onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde partners. 

Dependant's Pass (DP) voor getrouwde partner

Wanneer jij een EP of S Pass aanvraagt, mag je je getrouwde partner meenemen. Daar zit als regel aan dat je minimaal een salaris moet gaan verdienen van $6,000. Dit is één salaris, geen gezamenlijk inkomen. Je partner ontvangt dan een Dependant’s Pass (DP). Ook kinderen onder de 21 jaar mogen mee en zullen bij aanvraag ook een DP ontvangen. Een DP is gelinkt aan de Employment Pass of S Pass. Wanneer deze verloopt, zal ook de Dependant’s Pass verlopen. Het is dus niet mogelijk om enkel op een DP in Singapore te blijven.

Een Dependant’s Pass wordt ook aangevraagd door je werkgever en moet voor elk gezinslid dat mee gaat apart aangevraagd worden. Vergeet dit dan ook zeker niet te vermelden voordat je werkgever aan het proces begint! 

Vertrek jij naar Singapore op een EntrePass of ONE Pass? Dat zitten er andere eisen aan de aanvraag van een DP. 

Meer informatie over een Dependant’s Pass vind je hier.

Ongetrouwde partner of samenlevingscontract

Wellicht zijn jullie nog niet zo heel lang samen en willen jullie nog niet trouwen, dan is het helaas niet mogelijk om een Dependant’s Pass aan te vragen voor je partner. Hetzelfde geldt voor wanneer jullie in Nederland een samenlevingscontract hebben. Dit wordt vaak in het buitenland niet erkend als officieel contract. Zo ook niet door de Singaporese overheid. 

Willen jullie toch samen naar Singapore? Dan kan dat door afzonderlijk van elkaar werk te zoeken en aangenomen te worden op een Employment Pass of S Pass. 

Long Term Visit Pass (LTVP) voor geregistreerd partnerschap

Naast een huwelijkscertificaat erkent de Singaporese overheid ook een ‘statement of common-law relationship’. Dit is een wettelijke erkende en geregelde vorm van samenleving tussen twee personen. Wanneer je over een goedgekeurde EP of S Pass beschikt kun je voor je partner een Long Term Visit Pass (LTVP) aanvragen via je werkgever. Je moet hiervoor een minimaal salaris van $6.000 per maand verdienen. Een LTVP is 2 jaar geldig en ook verbonden aan de EP of S Pass. Een LTVP houder mag ook gewoon werk zoeken. Het visum zal veranderd worden naar een EP, S Pass of Work Permit afhankelijk van het soort werk en het salaris. 

Wil je Singapore binnenkomen op een geregistreerd partnerschap, dan zul je deze eerst moeten laten bevestigen door de Nederlandse overheid. Wanneer dit bevestigd is, ontvangt je een ‘verklaring van burgerlijke staat’, oftewel het statement of common-law relationship. 

Meer informatie over geregistreerd partnerschap lees je op de website van Nederland Wereldwijd. Meer informatie over LTVP vind je hier

Work Holiday Programme

Voor studenten heeft Singapore een speciaal programma: Het Work Holiday Programme. Studenten en afgestudeerde jongeren met een leeftijd van 18-25 jaar kunnen een Work Holiday Pass aanvragen. Met deze pass mag je 6 maanden werken en vakantie vieren. Er worden maar 2.000 passes paar half jaar uitgedeeld. Wil je je als student aanmelden dan is een voorwaarde dat je een voltijds student bent en al minimaal 3 maanden aan het studeren bent. Een student moet zelf de pass aanvragen en deze kost SG$175. Meer lezen over de pass en het aanvragen ervan doe je hier. 

Emigreren Singapore

Emigreren naar Singapore Stap 3: Wachten op goedkeuring

Nu de aanvraag van je werkvergunning en eventuele visa van je partner en kinderen gedaan is, kan het wachten beginnen. De administratieve bureaucratie in Singapore kan behoorlijk langzaam zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn. Heb geduld! 

Wanneer je werkvergunning goedgekeurd is, ontvang je een ‘in-principle of approval’ (IPA). Dit document is een soort tijdelijke goedkeuring en moet je hebben om Singapore in te komen. Je zult dit document toegestuurd krijgen van je werkgever. De IPA is maar een bepaalde tijd geldig. Zorg ervoor dat je in Singapore aankomt voordat deze datum voorbij is. Kan je door omstandigheden niet Singapore inkomen en verloopt je IPA? Dan kun je altijd verlenging aanvragen. 

Gefeliciteerd! Nu mag jij officieel wonen en werken in Singapore!

Na lang wachten is het eindelijk zover. Je mag officieel emigreren naar Singapore! De kop is eraf maar dat wil niet zeggen dat je lekker achterover kunt leunen. Er moet namelijk nog véél meer geregeld worden!

Laat mij je helpen bij je vertrek naar het buitenland

Cursus 'Start je vertrek naar het buitenland'

Je werkvisum is goedgekeurd en het verhuisproces kan beginnen. Maar wat nu? Er komt ineens zoveel informatie op je af. Honderden zaken die je allemaal tegenlijk je aandacht nodig hebben. No worries! Ik heb alles voor je op een rijtje gezet.

Met behulp van 5 opdrachten ga je in deze cursus o.a. aan de slag met:

  • Je emigratie bekend maken aan je omgeving (indien je dat nog niet gedaan hebt).
  • Stap-voor-stap verhuizen met mijn 6 Maanden Checklist. Ik vertel je precies wanneer je wat moet regelen en geef je praktische tips.  Denk aan verhuisbedrijf inhuren, uitschrijven gemeente, spullen uitzoeken, afscheidsfeest regelen, woning zoeken, verzekeringen en nog veel meer).
  • Afscheid nemen. Ik deel belangrijke tips om dit moeilijke onderdeel iets makkelijker te maken.
Vragenuurtje Singapore

Of liever in één uur antwoord op al je vragen?

Vragenuurtje: Verhuizen naar Singapore

Heb jij brandende vragen over wonen, werken en leven in Singapore? Wil je weten wat er allemaal bij een verhuizing naar Singapore komt kijken? Nu heb jij de kans om deze neer te leggen bij een expert!

Jij krijgt:

  • In één uur antwoord op al je vragen. Effectiever kan niet!
  • Op maat gemaakt advies, want dit is een een-op-een gesprek over jouw persoonlijke verhuizing en situatie.
  • Een helder beeld van wat er gedaan moet worden. Je kunt na afloop direct aan de slag met jouw verhuizing.

Belangrijke zaken om te regelen voor je emigratie naar Singapore

Woonruimte zoeken

Singapore is verdeeld in 5 regio’s en meer dan 50 verschillende wijken. De stad mag dan wel klein zijn maar de wijken kunnen enorm van elkaar verschillen. Sommige wijken en buurten staan bekend als echte ‘expat-wijken’ zoals Holland Village, Central Bukit Timah of River Valley. In Queenstown, Punggol of Tiong Bahru wonen daarentegen weer minder expats. Andere wijken hebben een goede mix. 

Het is ook belangrijk om na te gaan wat je budget is, hoe lang je wilt reizen van en naar je werk en het centrum van de stad. Wil je een appartement of huis zoeken op je eigen houtje of maak je liever gebruik van een agent die je daarbij ondersteund? Is er een school waar je graag je kind(eren) naartoe wilt sturen? Van alles kan meespelen. Een goede website om je te oriënteren op huizen en appartementen is Property Guru

Bankrekening openen

Een Singaporese bankrekening openen is een van de belangrijkste punten op je lijst. De grootste banken in Singapore zijn DBS/POSB, UOB en OCBC. Om een bankrekening te openen in Singapore moet je als buitenlander wat papierwerk aanleveren. Dit is onder andere je paspoort, bewijs van waar je woont en je goedgekeurde werkvisum. Controleer altijd voor je een bankrekening gaat openen of je alle benodigde documenten op orde hebt. Het is vervelend als je papierwerk mist.

Tegenwoordig kun je bij de meeste banken al een rekening online openen. Een persoonlijke rekening of gedeelde rekening. Dit heeft wel als nadeel dat je langer op je bankpassen moet wachten. Open je persoonlijk een rekening bij de bank, dan krijg je direct alle belangrijke spullen mee. 

Een Singaporese credit card

Het is handig om te beschikken over een Nederlandse credit card wanneer je naar Singapore verhuist, maar wanneer je gesetteld bent, is deze vaak niet meer nodig omdat je veel kunt regelen met je debit card. Singaporese credit cards kunnen leuke voordelen hebben. Daarnaast hebben ze ook een hoger limiet dan de Nederlandse credit cards. De moeite loont om je hierover in te lezen en te besluiten of je een Singaporese credit card nodig hebt. 

Singaporees rijbewijs

Het eerste jaar na aankomst in Singapore mag je rijden op je Nederlandse rijbewijs. Daarna verloopt deze en verwacht men dat je eigenlijk een Singaporees rijbewijs hebt. Voordelen van een Singaporees rijbewijs is dat deze onbeperkt geldig is en in het Engels is. Dit laatste kan handig zijn wanneer je een auto huurt in bijvoorbeeld Maleisië of Thailand. Wij hebben echter verhalen gehoord dat het halen van een rijbewijs niet gemakkelijk is.

De vraag blijft natuurlijk of je deze wel echt nodig hebt. Wij hebben zelf nooit een Singaporees rijbewijs genomen. In plaats daarvan hebben wij een internationaal rijbewijs geregeld  via International Driving Authority. Zo’n rijbewijs is 3 jaar geldig. Wij hebben bij het huren van een auto nog nooit problemen gehad. Daarbij is Singapore klein en makkelijk te bereizen met het openbaar vervoer of een taxi en is een auto bezitten echt enorm duur.

Telefoonabonnement

Het hebben van een lokale simkaart en telefoonabonnement is écht een must wanneer je net geëmigreerd bent. Je kent de weg niet, je wilt zaken opzoeken, je moet hier een afspraak maken en ook de makelaar blijft je appjes sturen over dat ene appartement. Toch handig dat je goed bereikbaar bent. Hoe fijn is het dat je direct na aankomst, in de aankomst hal van het vliegveld, een nieuwe simkaart kunt kopen? In Singapore denken ze aan alles!

Je hebt de keuze tussen Singtel, wat het beste bereik heeft maar ook meteen de duurste is, of StarHub en M1. Daarnaast zijn er ook kleinere aanbieders die onder de grote namen vallen. Deze zijn goedkoper maar hebben dan ook een minder goed bereik. Wij maken al jaren gebruik van Singtel en hebben niets te klagen. Wij hebben prepaid zodat we zelf kunnen kiezen hoeveel data of belminuten we willen. Gaan we op vakantie in Maleisië dan kopen we wat meer. Het tegoed is namelijk ook daar te gebruiken. Gaan we verder weg naar Thailand, Australië, of de Filipijnen dan kun ook speciaal roaming tegoed afsluiten. Dit kan allemaal heel gemakkelijk in de hi!App (alleen voor prepaid) van Singtel. 

Een zorgverzekering afsluiten

De kans is groot dat je via je nieuwe werkgever een zorgverzekering aangeboden krijgt. Vaak zie je wel dat deze verzekeringen niet zo volledig zijn als de verzekeringen in Nederland. Kijk hier goed na en bedenk of de verzekering jou, en eventueel je familie, voldoende dekt. Zo niet, dan kun je altijd een verzekering daarnaast afsluiten. Verzekeringen afsluiten is niet goedkoop in Singapore. Een goedkopere optie is een ‘expat’ verzekering afsluiten.

Een zeer goede expatverzekering is bijvoorbeeld OOM verzekeringen. Momenteel zijn wij extra verzekerd bij AON. Dit is een verzekering voor studenten, leraren, onderzoekers maar ook voor partners en kinderen van. Een andere verzekering die goed is voor wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft is Special ISIS van de Goudse verzekering. Zij bieden ook een speciaal expat pakket aan. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een aanvullende expatverzekering, dan kun je terecht bij JOHO voor een gratis adviesgesprek. 

Vraag 5 GRATIS verhuisoffertes aan

Nederlandse les voor kinderen in Singapore

LanguageOne
LanguageOne geeft Nederlandse les in Singapore of online!