Singapore

Sinds 2018 wonen wij in het zonnige Singapore. Inmiddels kunnen wij onszelf echte kenners van de stad noemen. Heb jij vragen over wonen, werken of reizen in Singapore? Stuur mij dan een berichtje via info@ikwilemigreren.nl of neem met mij contact op via een van mijn social media kanalen.

Algemene informatie over reizen in Singapore

Singapore ligt in het hart van Zuidoost-Azië en is daarom de perfecte plek voor een stop-over. Veel vakantiegangers gebruiken Singapore om hun lange reis naar bijvoorbeeld Australië of Indonesië kort te onderbreken. Omdat de stadstaat een van de meest ontwikkeldste steden in Azië is, is het de perfecte plek om je eerste reis naar dit continent te beginnen. Je hebt er de gemakken van het Westen maar met volop Aziatische invloeden. Veel toeristen combineren de stad met een ander land en blijven daarom maar 1, 2 of maximaal 3 dagen in de stad. Dat is jammer! Singapore heeft zo veel te bieden dat je er zelfs een toffe city trip naartoe kunt maken. Een week vakantie vieren in Singapore? Er is meer dan genoeg te doen!

Algemeen

Singapore is een republiek en stadstaat. Singapore staat ook wel bekend als The Little Red Dot, Lion City of Garden City. Het is niet één eiland maar in totaal 64. Drie eilanden zijn bewoond en diverse eilanden kun je bezoeken als leuke dagtripjes, zoals Pulau Serangoon, Pulau Ubin, Sentosa en de Southern Islands (Lazarus Island, Kuzu Island en Saint John’s Island). De kleine stadstaat is vergelijkbaar met Utrecht qua grootte. Singapore ligt 137km ten noorden van de evenaar. De Straat van Malacca scheidt Singapore van Maleisië. Via een dijk (Causeway) kun je gemakkelijk heen en weer reizen tussen beide landen. In het zuiden ligt Indonesië, wat met een kort ferryritje van ongeveer een uur gemakkelijk te bereiken is.

 

Ik zeg altijd, Singapore is heet met zon of heet met regen. Een typisch tropisch klimaat. Omdat Singapore dicht bij de evenaar ligt, is de temperatuur gedurende het hele jaar ongeveer hetzelfde, rond de 30-35 graden. Het is vooral de luchtvochtigheid die het soms ondragelijk maakt.

Van maart t/m augustus valt de minste regen. Dit is het droogseizoen. Omdat de zon vaker doorbreekt kan het wel heel heet zijn met gevoelstemperaturen van 40 graden. In de herfstperiode begint het meer te waaien en bewolkt te worden. De wintermaanden worden ook wel het regenseizoen genoemd. Het regent in de vorm van flinke buien, vaak in de namiddag. Hele dagen regen komt wel eens voor maar niet zo erg en lang als in Nederland. De wind en flinke buien geven meer verkoeling en de temperaturen kunnen in de ochtend en avond soms dalen tot 25 graden. Het voorjaar noemen ze ook wel eens het dry rainy season, het droge regenseizoen. Er is dan minder regen maar nog wel een lekker windje en iets lagere temperaturen. Heerlijk! Persoonlijk vind ik dit de beste tijd om Singapore te bezoeken. Laat je niet afschrikken door het regenseizoen. Ondanks de regen zou ik deze periode ook aanraden om Singapore te bezoeken. Want heel eerlijk, flinke regen valt ook de rest van het jaar. Soms is er geen pijl op te trekken.

Een flinke regenbui kan uit het niets op komen zetten. Neem daarom altijd een paraplu mee als je naar buiten gaat. Een paraplu gebruiken voor de regen én zon is heel normaal hier. Paraplu vergeten? Koop er dan een voor paar dollar bij de 7-Eleven.

De populatie in Singapore was in 2022 5,64 miljoen, waarvan 3,55 miljoen Singaporezen, 0,52 miljoen Permanent Residents (buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning) en 1,56 miljoen Non-Residents zoals expats op een tijdelijk visum, buitenlandse studenten en migrantenwerkers.

Singapore staat bekend om zijn multiculturele samenleving. Het land heeft verschillende groepen uit China, Maleisië en India. Daarom worden er ook verschillende talen gesproken zoals diverse Chinese dialecten, Maleisisch, Tamil en Engels. Engels is over het algemeen de voertaal (samen met Mandarijn), terwijl Maleisisch de officiële taal is van Singapore. Het volkslied is bijvoorbeeld ook in het Maleisisch. Niet iedereen verstaat altijd goed Engels, vooral de oudere populatie. In het dagelijks leven praat men ook Singlish, een combinatie van al deze talen en dialecten. Het is een creoolse taal en vaak beschreven als slecht of verkeerd Engels, hoewel het meer een letterlijke een-op-een vertaling is van het Chinees. Zelf vind ik het vooral erg praktisch omdat het to-the-point is. Je hoeft dus echt niet met je beste Engels te praten, want dan verstaan ze je (meestal) niet. 

Singapore kent ook veel verschillende religies die over het algemeen goed naast elkaar leven. Op sommige terreinen vind je zelfs verschillende kerken, tempels of moskeeën naast elkaar. Veel locals bidden bij allemaal, gewoon voor het geval dat. De belangrijkste religies zijn Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme en Taoïsme. 

Echter, er zijn nog steeds veel problemen met racisme en discriminatie. Hier krijg je als toerist niet veel van mee, maar wel als je hier gaat wonen. Mensen willen bijvoorbeeld geen huis verhuren aan Indiase mensen of zeggen ‘Maleisiërs zijn criminelen’. Echter, er zijn veel regels in stand om de verschillende culturen gemengd te houden en goed met elkaar om te laten gaan.

Veel mensen denken dat Singapore vergelijkbaar is met New York of andere grote steden. Dit is echter niet waar. Singapore wordt niet voor niets de ‘Garden City’ genoemd en bestaat uit veel meer dan betonnen flats en wolkenkrabbers. De overheid is druk bezig met het ontwikkelen van meer natuur zoals parken, national parks en groen langs de wegen en op gebouwen. Buiten het centrum en het toeristische gebied kom je veel meer groen tegen. Mooie parken en ook een hoop National Parks waar je heerlijk kunt wandelen en diverse soorten wildlife kunt spotten. Het hoogste punt van Singapore is Bukit Timah met 164m en ligt in het gelijknamige National Park. Hier kun je ook nog door een stukje oud regenwoud wandelen, een van de weinige plekken in Singapore.

In 1819 was Singapore vooral bedekt met regenwoud, maar door ontbossing was bijna 95% van het wildlife verdwenen. Tegenwoordig zijn er verschillende programma’s die wildlife beschermen of opnieuw introduceren in de parken. Het meest voorkomend wildlife wat je kunt spotten zijn apen (makaak), otters, hornbill vogels, krokodillen, grote varanen, vliegende lemur, eekhoorns, wilde zwijnen en honderden verschillende vogelsoorten. Vogelspotten is een populaire hobby hier.

Ook duiken wordt regelmatig gedaan. Pulau Hantu, Sister Islands en de Keppel Marina zijn populaire plekken met ontzettend veel macro leven. Ja, het water is troebel en het is geen Raja Ampat maar toch spot men regelmatig bijzondere dieren.

Singapore kent het verzetten van de klok niet. Het tijdsverschil in de zomermaanden is 6 uur eerder in Singapore. In de wintermaanden, wanneer de klok in Nederland verzet wordt, is het tijdsverschil 7 uur.

De vliegtijd naar Singapore is ongeveer 13 uur. KLM en Singapore Airlines vliegen meerdere keren per week direct vanuit Schiphol naar Changi Airport. Er zijn meerdere maatschappijen die ook vanuit Singapore naar Nederland vliegen met een overstap, bijvoorbeeld Etihad, Emirates, Qatar, Lufthansa, Finnair en Turkish Airlines. Vluchten met overstap zijn vaak goedkoper dan rechtstreeks.

Je hebt geen visum nodig voor je vakantie naar Singapore, wel een geldig paspoort (6 maanden geldig na terugkomst in Nederland). Je mag 90 dagen blijven zonder een visum aan te hoeven vragen. 3 Dagen voor aankomst moet je je registreren via de SG Arrival Card. Bij aankomst kan het zijn dat je de registratiecode moet laten zien. De Arrival Card is een digitale versie van de disembarkation/embarkation kaart die je voorheen in het vliegtuig in moest vullen.

De elektrische spanning in Singapore ligt tussen de 220 en 240 volt en de frequentie op 50 Hz. In principe heb je geen spanningsomvormer nodig voor je apparaten als je die in Singapore wilt gebruiken. In Singapore maken ze gebruik van stopcontact type G, hetzelfde stopcontact wat in Engeland gebruikt wordt. Als je vanuit Nederland naar Singapore komt heb je een reisstekker of wereldstekker nodig met type G. 

Singapore staat ook bekend om zijn strenge regels en hardhandig optreden tegen overtredingen. Deze regels zijn er puur om iedereen harmonieus met elkaar te laten leven en een veilige omgeving te creëren. Ik kan zeggen dit is geslaagd. Singapore is ontzettend veilig! Wees niet bang om opgepakt te worden of een dikke boete te krijgen. Als je gewoon normaal doet, is er niets aan de hand. Bovendien worden ook niet alle overtredingen aangepakt zoals het oversteken door rood licht. Heel eerlijk merk ik weinig van de strenge regels in het dagelijks leven. 

Enkele regels waar je als toerist op moet letten:

  • Drugsgebruik is ten strengste verboden.
  • Roken is verboden buiten de aangegeven zones.
  • Niet eten en drinken in het openbaar vervoer.
  • Geen kauwgom meebrengen, ook niet voor eigen gebruik.
  • Geen vogels of ander wildlife voeren.
  • Geen afval op straat gooien.
  • Niet oversteken door rood licht of binnen 50m van een verkeerslicht.
  • Pleeg geen vandalisme.
  • Verbind niet zomaar met iemand zijn WIFI netwerk.
  • Alcohol op openbare plekken is na 22.30u verboden (wel toegestaan in bars en restaurants etc.).
  • Dronken rondlopen mag ook niet. Luidruchtig gedrag in het ov bijvoorbeeld wordt ook niet gewaardeerd.

Roken in Singapore is binnen overal verboden. Buiten op straat vind je speciale gele vakken of plekken waar je wel mag roken. Deze staan aangegeven met een bordje (Designated Smoking Areas (DSAs)). Rook jij waar geen bordje staat, dus op een plek waar het verboden is, dan kun je een boete verwachten van honderden dollars. 

Breng jij sigaretten mee tijdens je vakantie? Dan moet jij deze aangeven en belasting over betalen. Sigaretten vallen niet onder de Duty Free Allowance. Daarnaast is vaping, roken met een e-sigaret, ook verboden in Singapore.

Vervoer in Singapore

Als er iets is waar Nederland wat van kan leren is het hoe geweldig het openbaar vervoer werkt in Singapore. Vrijwel alle uiteinden van de stad zijn te bereiken per metro of met de bus. Bekende attracties liggen vaak op loopafstand van stations waardoor deze makkelijke te bereiken zijn.

De metro, in Singapore heet deze MRT (Mass Rapid Transit), vertrekt tijdens de spits elke 1-2 minuten en buiten de spits 5-7 minuten. Ook de bussen zijn hier perfect, hoewel er niet echt een duidelijk schema is wanneer ze komen bij een bepaalde halte. In de spits komen de bussen van hetzelfde nummer tussen de 5-10 minuten. Buiten de spits kan dit soms oplopen tot 25 minuten. Ik vind de bus persoonlijk een heerlijke manier van reizen, je kunt ondertussen genieten van het uitzicht. Met de metro zit je vaak onder de grond.

Een ritje met de metro of bus kost je maximaal $3 SGD (2 euro) en hiermee kun je ongeveer het hele land doorkruisen. Je hebt 45 minuten de tijd om over te stappen tussen de metro-bus of andersom om gebruik te maken van één ritprijs. Ideaal dus!

Op elke metrostation kun je gemakkelijk een ticket kopen bij een van de vele automaten. Je kunt hier cash betalen of met credit card. Ook kun je een speciale NETS Flashpay card kopen bij de kiosk op elk metrostation. Deze kiosk zit bij de incheck poortjes. Voor zo’n kaart betaal je $10 sgd en krijg je $5 sgd reis tegoed. Ondersteunt jouw kaart (of kaart in je telefoon) contactloos betalen én is het een Visa of Mastercard? Dan kun je deze direct gebruiken bij de incheckpoortjes. Dit is de makkelijkste manier van reizen in Singapore. Het geld wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Let op: Hier kunnen wel extra internationale bankkosten aan verbonden zitten.

In de bus kun je het gemakkelijkste en snelste betalen met een NETS Flashpay card of contactloos met je bankkaart of telefoon. Een kaartje kun je ook cash kopen hoewel dit meer een gedoe is. De automaten werken niet altijd en je moet zo precies mogelijk betalen.

Hoewel een taxiritje de afgelopen jaren flink in prijs is gestegen, is het nog steeds een goedkope manier van reizen vergeleken met Nederland. De goedkoopste manier is om een taxi aan te houden langs de straat bij speciale taxistandplaatsen. Er zijn verschillende taxi’s die je kunt pakken zoals ComfortDelGro, SMRT Taxi, Trans Cab of Silver Cab. Allemaal goede bedrijven die werken op basis van meter. Je kunt betalen met cash of vaak ook met je credit card. 

ComfortDelGro heeft ook een app (CDG Zig) die je kunt downloaden en taxi’s kunt reserveren voor een vaste prijs. Het loont echter om ook taxi apps te downloaden zoals Grab, Gojek of TADA. De prijs van een ritje kan nogal verschillen per app.

De Singapore Tourist Pass is een EZ-link kaart waarmee jij als tourist onbeperkt kunt reizen met de bus en metro. De pas is te koop voor 1, 2 of 3 aaneengesloten dagen dagen. De prijs voor deze kaart is $12, $19 of $24. Je moet $10 dollar betalen als borg, wat je later terug krijgt als je de kaart inlevert. 

De SG Tourist Pass is een kaart waarmee je meteen 3 dagen onbeperkt reizen met de bus en metro af kunt sluiten voor $29. Voor deze kaart hoef je geen borg te betalen. 

De Singapore Tourist Pass PLUS is een kaart waarmee je naast onbeperkt reizen met het openbaar vervoer ook ansichtkaarten en een 1 uur durende Xplore Tour krijgt. Deze kaart voor 3 dagen kost $48. Ook voor deze kaart hoef je geen borg te betalen.

Naast onbeperkt reizen kun je op diverse attracties leuke kortingen krijgen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Singapore Tourist Pass.

  • OneMap – Bekijken van bustijden
  • Citymapper – Bekijken van bustijden en plannen van je reis
  • Explore Singapore – Kaart van metroroutes
  • Anywheel – Fietsapp om een fiets te huren bij een metrostation of bushalte

Singapore toeristeninformatie

Ben jij op zoek naar toeristeninformatie? Bezoek dan een van de onderstaande Tourist & Visitor Centers. Voor meer informatie en openingstijden kijk op deze website.

  • Orchardgateway – 216 Orchard Road (Somerset MRT Station)
  • ION Orchard – ION Mall level 1 Concierge (Orchard MRT Station)
  • Orchard Hotel – 442 Orchard Road Lobby (Orchard MRT Station)
  • Chinatown – 2 Banda Street (Chinatown MRT Station)
  • Hotel 1888 Chinatown – 20 Trengganu St. #03-01 (Chinatown MRT Station)
  • Kim Choo Kueh Chang – 111 East Coast Road (Paya Lebar MRT Station)
  • LEX Luggade Services in Harbourfront Centre – 1 Maritime Square #01-31A (Harbourfront MRT Station)
  • Cube Boutique Capsule Hotel – 55 Bussorah Street (Bugis MRT Station)
  • Rest Bugis Hotel – 8 Jalan Kubor (Lavender of Bugis MRT Station)
  • Hotel G – 200 Middle Road, Front Desk Level 2 (Bugis, Rochor of Bencoolen MRT Station)
  • Funan Mall – Basement 2, 107 North bridge Road (City Hall MRT Station)
  • Raffles City – 252 North Bridge Road, L1 Concierge (City Hall MRT Station)
  • Carlton City Hotel – Gopeng Street 1 Lobby Level (Tanjong Pagar MRT Station)

Wil jij overal bereikbaar zijn, dan is het handig om een SIM-kaart te kopen. Deze zijn relatief goedkoop en je krijgt veel data. Een SIM-kaart kun je bij elke 7-Eleven kopen. Er zijn verschillende soorten dus kijk goed welke bij jou past voor de tijd dat jij in Singapore blijft. Geen 7-Eleven in de buurt? Ga dan op zoek naar een Cheers (soort 7-Eleven) of Fairprice supermarkt. 

Wil je bij aankomst in Singapore meteen in contact kunnen komen met de buitenwereld, dan kun je in de aankomst hal op Changi Airport ook een SIM-kaart kopen. Wanneer jij door de ‘nothing to declare’ poortjes loopt, staan er direct verschillende kraampjes waar je een kaart kunt kopen. De verkopers kunnen je helpen bij het installeren van de SIM-kaart.

Veel restaurants en koffieshops bieden gratis WIFI. Je zit niet meer vast aan de Starbucks of McDonalds. Wil je voor een halve of hele dag in een koffieshop werken, dan kan dit soms tegen betaling zijn. Maar wanneer jij ergens kort verblijft kun je gewoon connectie maken met dat netwerk.

Wireless@SGx is het publieke WIFI netwerk over de hele stad. Overal vind je hotspots zoals in winkelcentrums, museums, metrostations, bibliotheken en nog veel meer. Om hier connectie mee te maken moet je de Wireless@SGx app downloaden. Wanneer je je aangemeld hebt, maakt je telefoon automatisch verbinding met het netwerk als deze in de buurt is. In de app vind je een lijst met hotspots. Hoewel dit een mooi systeem is, is mijn ervaring dat de verbinding niet altijd overal even goed is.

Gratis internet op Changi vliegveld? Maak dan verbinding met #WiFi@Changi. 

Er zijn enkele Singapore attractiekaarten te koop online. Een Big Bus Tour ticket kan handig zijn als je maar 1 of 2 dagen in de stad hebt en veel wilt zien. Vooral een ritje in avond als alle lampjes aan zijn is onvergetelijk!

Go City biedt kaarten aan van 1 tot 7 dagen. Genoeg keus dus! Een kaart voor wanneer jij alle bekende attracties van Singapore wilt bezichtigen of een kaart voor een aantal favorieten. Hoe dan ook het is de moeite waard om te vergelijken en bekijken of deze kaart handig is voor jouw bezoek aan Singapore.

  • Visit Singapore Travel Guide – App van tourist center
  • iChangi – haal het meeste uit je tijd op het vliegveld

Geld

Singapore maakt gebruik van de Singaporese dollar. Munten zijn beschikbaar in 5, 10, 20 en 50 cent en een munt van $1. Briefgeld is beschikbaar in $2, $5, $10, $50 en $100. Briefjes van $1.000 en $10.000 worden niet snel ergens geaccepteerd.

Sinds Corona zijn we in Singapore steeds meer contactloos gaan betalen. Het kan daarom handig zijn om een credit card te hebben met contactloos betalen, of een credit card in je telefoon te hebben staan. Contactloos betalen met kaart of telefoon heet hier ‘PayWave’. 

Verder is het nog steeds verstandig om cash bij te hebben. Hoe kleiner hoe beter, vooral wanneer je kleine aankopen doet in hawker centres of coffee shops. Ze vinden het niet prettig als je met een briefje van $50 betaald. Je kunt dan wel eens de wind van voren krijgen. 

In de pinautomaat (ATM) kun je vaak briefgeld kiezen. Kies dan altijd voor briefjes van $10. Met je Nederlandse betaalpas kun je meestal wel gewoon pinnen, maar niet betalen in restaurants etc.

Ben jij van het shoppen? Als toerist kun je wel eens in aanmerking komen op het terugkrijgen van belasting (tax) op de spullen die je gekocht hebt. Dit gaat via de Goods and Services Tax. Dit systeem staat bekend als de Tourist Refund Scheme. 

Elke aankoop van $100 of meer (inclusief GST belasting) én wanneer deze van een winkel afkomt die met het Tourist Refund Scheme meedoet, kun je indienen. Je krijgt dan de 8% belasting die je betaald hebt terug. Je kunt 3 bonnetjes met dezelfde datum (elk $100 of meer) indienen. 

De makkelijkste manier om de belasting terug te krijgen is bij de Electronic Tourist Refund Scheme (eTRS) self-help kiosks op het vliegveld. Deze staan in de vertrekhal (voor de incheckbalie). Scan je paspoort en volg de instructies op het scherm. Neem genoeg tijd om de aanvraag in te dienen, hoewel dit voor ons sneller verliep dan we dachten.

Bij de kiosk krijg je alleen een terugbetaling via de credit card, wat dus een tijdje kan duren voordat het gestort is. Wil je een cash betaling? Ga dan naar de Central Refund Counter in de Departure Transit Lounge. Deze lounge vind je na de immigratie. 

Fooi geven in Singapore is niet gebruikelijk. Sommige mensen vinden het zelfs vervelend als je het doet. In veel restaurants, bars of andere plekken waar je geserveerd wordt, zit al een service charge (serveerkosten) inbegrepen in de totale rekening. Is de service zo goed dan mag je altijd nog 10% van de totale rekening extra geven. 

Vaak voor aanbiedingen zie je de ++ staan. Bijvoorbeeld $100++ voor een maaltijd. Dit wil zeggen dat de belasting en serveerkosten niet inbegrepen zitten in de prijs. Serveerkosten of service charge is normaal 10% en belasting 8%. Dit komt dus nog bovenop de rekening. In dit geval ben je dus $118.80 kwijt voor je maaltijd.

Eten en drinken

Singapore is niet alleen multicultureel qua mensen maar zeker ook zo als het aankomt op eten. Alle keukens zijn vertegenwoordigd: Chinees, Japans, Koreaans, Maleisisch, Indonesisch, Thais, Indiaans en Westers (Italiaans, Frans, Brits etc.). Eten is een belangrijk en sociaal moment voor de meeste Singaporezen. Iedereen komt samen, deelt gerechten en kletst gezellig.

Hawker centres zijn een goed voorbeeld van ‘communal eating’, samen eten met anderen uit je gemeenschap. Soms deel je tafeltjes met vreemden omdat het zo druk is en niet iedereen een eigen tafel kan pakken. Een Hawker Centre zijn allemaal kleine eetstalletjes bij elkaar. Het is buiten, overdekt en je krijgt alleen verkoeling van de waaiers. Je kunt hier gerechten krijgen van over de hele wereld en voor een spotgoedkope prijs, buiten de toeristische gebieden soms al voor 2 euro. Ben jij op een budget, dan is het een must om hier te eten. Sommige stalletjes worden van generatie op generatie doorgegeven en leveren kwalitatief gezien zeer goed eten. Staat er een lange rij? Dan is het eten goed!

Hawker centres die binnen zitten heten food courts. Hier kun je wel lekker in de airco zitten. Een bekende food court is Koufu. De prijzen van een food court liggen vaak wel ietsjes hoger dan een normaal hawker centre omdat het binnen is.

Singapore heeft ook een uitgebreid aanbod aan restaurants. Je kunt het zo duur maken als je wilt, van simpele restaurants met plastic stoeltjes tot luxe sterrenrestaurants. Deze vind je voornamelijk in de toeristische gebieden of (grote) malls. Eten in een sit down restaurant is duurder dan in een hawker centre. Ik kan 2-3 maaltijden bij een hawker centre halen voor de prijs van 1 normale maaltijd in een restaurant.

Probeer deze poopulaire gerechten: Prata, dosai, chicken rice, nasi lemak, bak kut teh, laksa, chili crab, curry fish head en char kway tiao. 

Lim kopi, oftewel koffie drinken is ook echt een Singaporese bezigheid. Je kunt Singapore niet verlaten zonder een lokale kopi of teh gedronken te hebben. Deze kun je krijgen bij hawker centres of food courts bij een koffiestalletje. Er zit een hoop caffeïne in dus neem deze niet te laat op de dag. Voor nog geen $2 kun jij een flinke portie energie krijgen.

Verder heeft Singapore ook een heel scala bekende ketens zoals Starbucks of Coffee Bean & Tea Leaf, en ook een hele hoop leuke, hippe koffieshops. Vooral in de toeristische gebieden vind je er heel veel. Prijs voor koffie van een keten of hippe tent ligt vaak tussen de $5-$8. 

Wat ook populair is, zijn verse fruitsapjes en bubble tea. Verse fruitsapjes kun je krijgen in de meeste grote hawker centres. Kies je fruit en laat het vers persen of een smoothie ervan maken. Bubble tea is ook overal te krijgen. Ketens als LiHo, KOI en Gong Cha vind je overal.

Daarnaast importeert Singapore de meeste bekende frisdranken, wijnen, bieren en sterke dranken. Alles is gewoon te krijgen. Echter, alcohol is wel duur. In een hawker centre of supermarkt vind je de goedkoopste bieren, rond de $5-$7. Ga je in een bar of restaurant zitten dan kun je voor datzelfde biertje $10-$15 betalen. Wijnen liggen ook rond deze prijs in restaurants. Een fles wijn kost je in een supermarkt minimaal $25 (vaak wel meer). Cocktailprijzen liggen een stuk hoger, $15-$25. Ligt er aan waar je gaat zitten. Shotjes kosten ook $7-$10 per stuk en een fles sterke drank gaat je tussen de $70-$100+ kosten.

Singapore is het enige land in Azië waar je water uit de kraan kunt drinken. Het is perfect gezuiverd en smaakt prima. In natuurparken of bij toiletten vind je vaak vulpunten met gekoeld water. Neem dus een hervulbare waterfles mee als je Singapore bezoekt: Dit bespaart een hoop plastic (en geld)! Plastic flesjes zijn overigens nog steeds overal te koop.

Bij de Marina Barrage (achter Gardens by the Bay) ligt het Marina Reservoir, een van de grootste punten waar regenwater opgevangen wordt voor drinkwater. Deze plek kun je bezoeken en meer leren over het opvangen en zuiveren van regenwater voor drinkwater.

Chope is Singlish voor een plek bezet houden of reserveren. Het woord stamt af van het Engelse woord chop, wat stempel betekent. Chope laat je dus iets achter van jezelf, je bestempelt of reserveert een plek. Vooral in hawker centres zie je dit fenomeen maar eigenlijk chopen Singaporezen alles wat maar te chopen valt.

Een plek wordt gereserveerd met allerlei dagelijkse spullen zoals paraplu, tas, waterfles, leesboek en zelfs telefoon of laptop, niet dat ik dat laatste per se aanraad, maar het kan in principe wel op de niet-toeristische plekken. Het meest voorkomende item is een pakje papieren zakdoekjes. Een complete tafel is bezet wanneer het pakje zakdoeken (of ander item) midden op tafel ligt. Eén stoel is bezet als het pakje op de stoel ligt of op dat stukje van de tafel. De zakdoekjes liggen er niet om aan de kant geschoven te worden, gebruikt of meegenomen te worden. Het is echt een serieuze zaak en het wordt niet gewaardeerd als jij een stoel of tafel in beslag neemt als deze gechoped is. Bij twijfel, zoek naar een andere plek. Neem je toch per ongelijk iemands tafel of stoel in, bied dan je excuses aan en zoek een andere plek.

  • Chope – Ontdek restaurants en maak reserveringen
  • Quandoo – Ontdek restaurants en maak reserveringen
  • Burpple – Restaurants en reviews
  • HappyCow – Voor vegan restaurants en hawker stalls
  • GrabFood – Eten bestellen en bezorgen
  • Deliveroo – Eten bestellen en bezorgen
  • Foodpanda – Eten bestellen en bezorgen

Singapore blogs vol reistips

Emigreren of tijdelijk verhuizen naar Singapore? Start hier!

Een van de meest gestelde vragen is ‘Wat moet ik doen om ook in Singapore te kunnen wonen?’ Misschien heb jij deze vraag ook wel. Daarom heb ik speciaal voor jou een stappenplan opgesteld met de 3 stappen die jij moet doorlopen. Kom je deze stappen goed door, dan kan jij officieel je koffer pakken en naar Singapore verhuizen. Klink goed toch?!